| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
ska速

Do陰czy�: 22 Cze 2004 Posty: 93 Sk康: lud
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 6:37 pm Temat postu: Rakieta Ska速1000 i Silnik s33 |
|
|
Charakterystyka Rakiety "SKAΡ1000" i silnika "S33" :
Silnik:
Materia造 :
korpus :papier szary + klej vicol 50% / woda 50%
zatyczka :klej z pistoleu zbrojona co 5mm i 120stopni paytczkami o 鈔ednicy 3 mm
dysza :軼iskana pokryta 3 warstwami szk豉 wodnego
paliwo :karmelka 60/40
Wymiary :
d逝go軼 :160mm
鈔ednica zew. :25mm
鈔ednica wew. :20mm
grubo軼 軼ianki ok :2.5mm
d逝go嗆 dyszy :20mm
鈔ednica dyszy :4mm
d逝go軼 kana逝 :110mm
鈔ednica kana逝 :4mm
d逝go嗆 zatyczki :15mm
waga korpusu silnika bez paliwa i zatyczki :25g
waga paliwa : ( oko這 102 g . pozdr闚ka /-/kermit )
waga zatyczki :
Korpus rakiety :
Materia造 :
korpus :papier pokryty 3 warstwami 篡wicy epoksydowaej
g這wica :toczona w drewnie bukowym , rozwiercona , lakierowana
stateczniki :dwie warstwy balsy o grubo軼i 1mm klejone 篡wic�
pier軼ie� :aluminium polerowane
Wymiary :
pier軼ie� :
d逝go嗆 :40mm
鈔ednica 1* :27mm
鈔ednica 2* :29mm
鈔ednica wew. :25mm
grubosc 軼ianki :1mm
waga :22.5
* :鈔ednica segmentu (segment闚) kt鏎e wchodz� z dw鏂h stron w korpus rakiety
* :鈔ednica cz窷ci kt鏎a oddziela od siebie obydwie cz窷ci korpusu
1segment :
d逝go嗆 bez pier軼ienia :180mm
d逝go嗆 z pier軼ieniem :205mm
鈔ednica zew. :29mm
鈔ednica wew. :27mm
grubo嗆 軼ianki :1mm
waga bez pier軼ienia i statecznik闚 ok. :17.5g
waga z pier軼ieniem bez statecznik闚 :40g
2segment :
d逝go嗆 :440mm
鈔ednica zew :29mm
鈔ednica wew :27mm
waga :40g
waga na 1m ok. :95g
g這wica :
d逝go嗆 :115mm
d逝gos� wpustu :15mm
鈔ednica wpustu :27mm
鈔ednica :29mm
鈔ednica wew. :20mm
grugo嗆 軼ianki ok. :3.5mm
g喚bokos� na kt鏎� g這wica zosta豉 rozwiercona :55mm
waga g這wicy :25g
Uwagi ogulne :
My郵e 瞠 waga ca貫j rakiety nie powinna przekroczy� 230g czas po鈍i璚ony budowie to jakie� 3 miesi帷e stara貫m si�
wszystkie elementy wykona� z jak najwi瘯sz� dba這軼i� o szczeg馧y pozosta� mi tylko jeden problem do rozwi您ania
a mianowicie system otwierania spadochronu (je瞠li kto� mo瞠 mi podpowiedzie� co by這 by najlepszym rozwi您aniem
w takiej rakiecie , by� bym bardzo wdzi璚zny).
Acha zdj璚ia b璠� w niedziele albo w sobote bo kolega wyjecha� z aparatem.
Ostatnio zmieniony przez ska速 dnia Wto Lut 01, 2005 9:54 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 8:36 pm Temat postu: |
|
|
mo瞠 MESOR? Moim zdaniem do嗆 pewny, 豉twy do wykonania i tani, w豉郾ie si� przymierzam bo znalaz貫m kontraktor i magnes od licznika rowerowego  _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 8:39 pm Temat postu: MESOR ?? |
|
|
Zupe軟ie nie jestem przekonany co do prawid這wosci dzia豉nia tego uk豉du.
Z tego co by這 dyskutowane nie jest to uk豉d pewny, co potwierdzaj� obserwacje Ksarda.
jednym s這wem : nie polecam ( wsomie i tak dwa s這wa ) _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!"
Ostatnio zmieniony przez dziadek kermit dnia Czw Sty 27, 2005 10:07 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

Do陰czy�: 18 Maj 2003 Posty: 75
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
mo瞠 Kmz51 koszt oko這 55z�-65z� wg. Knoda . Lub ta雟za wersja: prze陰cznik rt璚iowy( to samo locho co mesor tylko jeszcze bardziej szybkie, ergo odpalenie spadochronu natychmiast po ustaniu pracy silnika
/-/kermit).
No chyba, 瞠 nie chcesz elektroniki to proponowa豚ym silnik z opu幡iaczem i lontem do �. miotaj帷ego .
Napewno znajdziesz opisy.
Poza tym du穎 jest o na ten temat  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
heksogen pl

Do陰czy�: 09 Cze 2004 Posty: 157 Sk康: ma這polska
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Co do elektroniki, to mam problem
Skonstruowa貫m do swojej najnowszej rakiety z laminatu timer elektroniczny taki jak jest na stronie RTOIPB.
Uk豉d za cholere nie chce dzia豉�. Sam nie znam si� zbytnio na elektronice. Czy kto� m鏬豚y pom鏂 ????
By豚ym baaardzo wdzi璚zny  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 10:13 pm Temat postu: Re: MESOR ?? |
|
|
| kermit napisa�: | Zupe軟ie nie jestem przekonany co do prawid這wosci dzia豉nia tego uk豉du.
Z tego co by這 dyskutowane nie jest to uk豉d pewny, co potwierdzaj� obserwacje Ksarda. |
Witam
Potwierdzam w 100% s這wa Kermita
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Sro Maj 11, 2005 6:58 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 10:14 pm Temat postu: |
|
|
| kermit napisa�: | Zupelnie nie jestem przekonany co do prawidlowosci dzialania tego ukladu.
Z tego co bylo dyskutowane nie jest to uklad pewny co potwierzaja obserwacje Ksarda. |
My郵� 瞠 mi nawet 50% prawdopodobie雟twa starczy tymbardziej 瞠 moje pierwsze rakiety b璠� raczej egzempla瘸mi testowymi, i je瞠li si� rozbije to nie b璠zie mi jej zbytnio szkoda, chodzi mi tu o nauk� dobrego wywa瘸nia i testy silnik闚, by熤o瞠 spr鏏uj� pirotechnicznego op騜niacza, ale jak go zrobi�? Bo je瞠li ma by� ro np dziurka z boku korpusu z w這穎nym lontem to mnie to si� nie bardzo podoba
PS: Postanowi貫m popr鏏owa� klasyk闚 na pcz, w tym tak瞠 rakiety wielostopniowej K. Siemienowicza, ale b璠zie zabawa! jutro leci pierwszy silnik z serii 'Siemienowicz' ale chyba b璠ziemy mieli bum z powodu za cienkiej 軼ianki tudzie� p瘯ni璚ia paliwa
PS2: co do KMZ, fajnie, pewnie ale jak na moj� kiesze� niestety do嗆 drogo  _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

|
Wys豉ny: Czw Sty 27, 2005 10:24 pm Temat postu: Klasyk!! |
|
|
Klaniam sji� pi瘯nie
Nareszcie kto� si� bierze za klasyk闚
Po mojemu bardzo dobrze a efekty powinny te� by� dobre, je郵i si� dobrze skopiuje technologi� wykonania.
G堯wna sprawa to sto磬owy kana� w paliwie i bardzo silne ubicie zwil穎nego w鏚k� paliwa. Podkre郵am w鏚k� czyli msui to by� spirytus z wod� w stosunku 1:1. Mcno ubite w formie, 瞠by nie rozerwa� 軼ianek rakiety i dobrze wysuszone ( test cierpliwo軼i ).
砰cz� powodzenia, a jak poleci to daj jaki film na forum  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
Wys豉ny: Wto Lut 01, 2005 9:40 pm Temat postu: |
|
|
| Ja ju� budowa貫m uk豉d elektroniczny ale nie chcia� dzia豉� taki jak mi Eltopsej doradzi� z kontaktorem i proglamowalnym czasem opu幡ienia ale ni jak nie mog貫m go ustawi� chyba potencjometr by� zepsuty albo kondenator |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pasta
Do陰czy�: 07 Wrz 2004 Posty: 11 Sk康: pruszk闚
|
Wys豉ny: Pon Lut 07, 2005 3:23 pm Temat postu: |
|
|
PI艼NA RAKIETA ESTETYCZNIE WYKONANA GRATULACJE
czekam na film
POZDRAWIAM PASTA |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
Wys豉ny: Sob Maj 07, 2005 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam za przestuj w temacie ale brak czasu pomalowa貫m ju� rakiete prawie sko鎍zy貫m uk豉d otwierania spadochronu Ps. Dzi瘯uje za pomoc Panu Eltopsejowi zosta� spadochron i pojawi� si� pewien problem po testach silnik闚 doszed貫m do wniosku 瞠 musze pare rzeczy zmieni� a mianowicie :
dysza silnika ma obecnie : 3mm
鈔ednica kana逝 : 5mm
paliwo : karmelka 55% kno3 , 35% cukier , 5% mg (py�) , 5% fe2o3
przetestowa貫m dwa takie silniki i napewno s� lepsze
MAM PRO冰E do Forumowicz闚 z wy窺zym stopniem o podpowiedzi co jeszcze moge zrobic by poprawi� silnik
Zdj璚ia ju� nied逝go zamieszcze  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

|
Wys豉ny: Nie Maj 08, 2005 10:46 am Temat postu: takie sobie rady |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
1. zlikwiduj stateczniki pod g這wic� ( poza funkcj� architektoniczn�, niewiele one wnosz�, a nawet wr璚z przeszkadzaj�, przesuwaj帷 do przodu 鈔odek parcia utrudniaj� tym samym wywa瞠nie rakiety), przesun掖bym je nawet na styk z dolnymi statecznikami.
2.widz�, 瞠 nabra貫� wprawy w wi您aniu dyszy ( Klasyk ), ale mo積a j� troch� poprawi�, kszta速uj帷 cz窷� wylotow� na sto磬owym rdzeniu. _________________ Dziadek Kermit
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
Wys豉ny: Pon Maj 09, 2005 10:41 pm Temat postu: |
|
|
1. Wszystkie silniki jakie robie nawet te kt鏎e maj� 25 cm d逝go軼i i 3,5 鈔ednicy tak robie uwa瘸m 瞠 do takich paliw jak karmelka te silniki s� naprawde dobre zastanawiam si� czy nie da� tam mojego nowego silnika pcv 鈔ednica idealna prawie na wcisk ale jeszcze si� zobaczy ..
z tym silnikiem jest jeden problem jak wy 軼iskacie dysze oddzielnie i dopiero wklejacie w korpus czy mo瞠 odrazu w silniku ?
2. Zamieszcze filmik taki 6 sekund z pracy silnika jak kto� powie gdzie moge to zamie軼i�
3. Dzisiaj sko鎍zy貫m system otwierania spadochronu
Skorzysta貫m z tej konstrukcji : http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=5001
Ps. Bardzo polecam tani i bardzo skuteczny uk豉d nie sprawia 瘸dnych k這pot闚 przy budowie
4. Panie Kermicie stateczniki pod g這wic� s� niestety niezb璠ne poniewa� bez nich (przynajmniej tak twierdzi� spacecad , rakieta nie by豉 by zbyt stabilna a tak nie musze dawa� nawet grama obci捫enia
Bez statecznik闚 podaje 5.90 kalibra (overstable) a z statecznikami 2.55 (stable) ...
A co da� by ten stozkowy kszta速 dyszy ?
5. Planowany start tej rakiety na koniec czerwca bardzo chcia豚ym zd捫y� ale jeszcze troche roboty
Ps. moge si� myli� je郵i tak to prosz� mnie poprawi� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Wto Maj 10, 2005 2:36 pm Temat postu: |
|
|
stozkowata dysza zwieksza ciag silnika
spasecad chyba nie uwzglednil polozenia statecznikow. jezeli nie chcesz ich obciac, to przynajmniej przesun na dul korpusu, albo powieksz stateczniki tylne: byloby jeszcze lepiej.
chodzi o aerodynamike rakiety: przy dobrej bedzie stabilna, przy zlej, lepiej nie wiedziec(z wlasnego doswiadczenia) _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

|
Wys豉ny: Wto Maj 10, 2005 3:31 pm Temat postu: przestabilizowanie |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
Po mojemu zwi瘯szenie odleg這軼i SP od SC jest korzystne, nawet pewne przestabilizowanie. G鏎ne srareczniki natomiast mog� nastr璚zy� sporo k這pot闚 wykonawczych.
Taki uk豉d (kaczka) charakteryzje si� bowiem du膨 wra幢iwo軼i彫a kont zaklinowania statecznik闚 i ma造 nawet b陰d w ich ustawieniu (np niezerowy k徠 natarcia kt鏎egokolwiek z nich) spowoduje destabilizacj� lotu rakiety. Dlatego poradzi貫m Tobie aby je zlikwidowa�. Nadstabilno嗆 z kolei wychodzi g堯wnie podczas start闚 przy silnym wietrze, kiedy to rakieta przestabilizowana skr璚a silniej pod wiatr na aktywnym odcinku lotu. Wydaje mi si� to mniejszym ryzykiem ni� odpalenie ta鎍z帷ej po niebie rakiety.
Co do kszta速u dyszy to dysza zbie積o rozbie積a daje, tak jak wspomnia� "szpaner" wiekszy ci庵 silnika ( zwi瘯sza si� pr璠ko嗆 wylotowa gaz闚 powy瞠j pr璠ko軼i d篤i瘯u w przekroju krytycznym)
ps:
Mo積a zajrze� do Twardowskiego , je郵i niejasno si� wyrazi貫m. _________________ Dziadek Kermit
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
Wys豉ny: Sro Maj 11, 2005 12:00 am Temat postu: |
|
|
Dzi瘯uje ju� wszystko rozumiem lepiej 瞠by by豉 nadstablina ni� wog鏊e nie stabilna obetne przednie stateczniki niech strace zdj璚ia ju� w kr鏒ce
Testowa貫m dzisiaj to paliwo na kt鏎ym poleci moja rakieta da貫m chyba jednak zadu穎 fe2o3 wi皻 tam jest zmiana bo silnik plu� i si� d豉wi� chyba z powodu du瞠j ilo軼i sta造ch produkt闚 teraz b璠zie o tak :
KNO3-55%
cukier-35%
MG-7%
FE2o3-3% |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Maj 11, 2005 3:52 pm Temat postu: Re: przestabilizowanie |
|
|
| kermit napisa�: |
Co do kszta速u dyszy to dysza zbie積o rozbie積a daje, tak jak wspomnia� "szpaner" wiekszy ci庵 silnika ( zwi瘯sza si� pr璠ko嗆 wylotowa gaz闚 powy瞠j pr璠ko軼i d篤i瘯u w przekroju krytycznym)
|
Je郵i si� nie myl�:
Konkretnie w przekroju krytycznym pr璠ko嗆 jest mniejsza lub r闚na pr璠ko軼i d德i瘯u ..
[ Masz racj� w przekroju krytycznym pr璠ko嗆 strumienia gaz闚 zr闚nuje si� z lokaln� pr璠ko軼i� d德i瘯u czyli M*=1, co wcale nie oznacza, 瞠 pr璠ko嗆 d德i瘯u nie zmienia si� w dalszej cz窷ci dyszy. Tak wi璚 liczba macha dla strumienia gaz闚 wzrasta powy瞠j 1 na skutek przy酥ieszania gaz闚 i jednocze郾ie spadku lokalnej pr璠ko軼i d德i瘯u.]
/-/kermit
Dopiero w cz窷ci rozbie積ej gazy mog� osi庵n望 lub przekroczy� 1M.
Ale wi璚ej tu :
http://www.engapplets.vt.edu/fluids/CDnozzle/cdinfo.html
Je郵i zdecydowa貫� si� na kaczk� i wiesz co robisz to nie ma problemu . W kaczce ze 鈔odkiem masy trzeba uciec do przodu , czasami bardzo do przodu
Zawsze mo瞠sz zwi瘯szy� tylne usterzenie (masz malutkie).
Ps. sprawd� model z silnikiem "na sznurek" i wszystko si� wyja郾i |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
Wys豉ny: Sro Maj 11, 2005 11:16 pm Temat postu: |
|
|
| Zobaczymy jeszcze ja si� naprawde nad t� rakiet� zastanowie bo jeszcze nie wszystko jest jasne np. nie wiem mo瞠 zastosuje silnik z pcv moja nowa konstrukcja nie chce nic m闚i� poka瞠 zdj璚ia to wtedy co� napisze |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ska速

|
Wys豉ny: Sob Cze 04, 2005 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Wreszcie pomalowa貫m uk豉d te� gotowy teraz pracuje na tymi silnikami pcv wytoczy貫m prase z kwas闚ki do dysz :
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|