Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wyrzutnia gwiazd / Star Mine
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RAKIETOMAN

PostWysłany: Pon Gru 13, 2004 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HellFire napisał:
Coś mało widać na tym twoim filmie RAKIETOMAN...
Chyba ci mozdzierz ten FB rozerwal bo wiazdki nie poszly w gore tylko rozprysnely sie na ziemi.
Gdyby polecialy wyzej i calosc trwalaby dluzej to moze lepiej by to wygladalo. No ale i tak nie jest zle.

Mało widać bo kaseta przeskoczyła Rolling Eyes tak wogule to nie powinienem dawać tego filmu ,no ale żeby nie było ze nic nie robie Wink
Jesli chodzi o wystrzał to gwiazdki poleciały na wysokosc ok 10 m. Myśle że kolejna próba będzie bardziej udana. Muszę zwiekszyć moździesz, a przedewszystkim zwiększyć jego wysokośc (ilość ładunku miotającego też [było 5g]) a takze zmniejszyć odległość kamerowania.
P.S. Prace trwają.

Numer ICQ
Koko

PostWysłany: Wto Gru 14, 2004 3:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
wczoraj znalazlem w necie film Wink

http://kokosek1011.w.interia.pl/wg2.mpg
W wyżutni były 4 gwiazdki z Pcz-wszystkie się zapaliły i 4 gwiazdki srebrne z czego tylko 1 odpaliła ponieważ wszystkie były jeszcze mokre (robione na lakierze NC) no i nie były pokryte primerem ale dzisiaj poszukam coś jeszcze w necie i zapodam filmik Wink
PS sorry za jakość fotki ale film jest w dobrej jakości...

Tak jak obiecałem poszperałem po necie i znalazłem coś Wink

http://kokosek1011.w.interia.pl/wg3.mpg
Lecz jeszcze nie jest to to o co mi chodzi ale w wolnej chwili poszperam jeszcze w necie może coś ciekawego znajdę
Wink

Pozdro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Gość

PostWysłany: Sob Gru 18, 2004 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HEJ!

Znów wystrzeliłem z mojego moździeża (proch kuzyna). Wsypalismy na oko 60 gramów, wszystko co zostalo, na to 3 gwiazdki czerwone i gazeta na chama jako przebitka. Wkopalilismy w całości w ziemię, a raczej wbilismyw młotkiem. Odpalilismy, huk mozna przyrównac do achtunga gwiazdki poleciały na jakieś 60 m (było iwdac tylko małe swiecące punkciki), a my w długą. Po godzinie wracamy, nie ma możdzierza, co jest? wziąłem saperke i kopiemy kopiemy 40 cm i nic nie ma. Wreszcie na jakimś 0,5 m jest odkopalismy patrzymy jest cały nie naruszony, tylko zatyczke wywaliło. Zatyczka była gips piasek i szkło wodne i do tego zbrojenie z drutów stalowych, druty były odgięte do środka moździeża (widocznie jak się wbijało był taki opór że gips został wepchniety do mozdzieża, a druty tylko wygięło). Jak wyciągnąłom to części zatyczki nie było, a jak przechiliłem to reszta sama wyleciała.
I tu moje pytanie: Z czego robicie zatyczki do moździeży, chciałbym aby była ona wielorazowowego użytku (oczywiście).
Moge zrobić wszystko oprócz spawania.
PS
Na tych filmach co tutaj sa zamieszczone huk jest jakis słaby i gwiazdki nisko lecą.
Ten w porównaniu z hukiem w mojej armatce to jet nic
Powrót do góry

eR

PostWysłany: Nie Gru 19, 2004 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
robilem swojego pierwszego star mine'a Cool i mam problem Confused Uzywalem gwiazdek czerwonych i bialych, wlozylem ich okolo 14, ale widoczne byly tylko z 2 moze 3 Crying or Very sad. Calosc wygladala tak: tekturowa rura (scianki okolo 4mm) drewniana zatyczka, 4 i 1/2 lyzki PCz kilka gwiazdek 1 i 1/2 lyzki PCz i tak az do konca gwiazdek, potem na dopchanie 2 chusteczki i koniec rury zaklejony papierem. Chcialem sie dowiedziec jakiej wielkosci gwiazdki najlepiej nadaja sie do star mine'a, zeby uniknac wlasnie takich sytuacji ze gwiazdki "znikaja" Question
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
HellFire

PostWysłany: Nie Gru 19, 2004 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego co piszesz mozna wywnioskowac, ze najwidoczniej odpaleniu ulegly tylko gwiazdki z pierwszej warstwy i wcale nie jest powiedziane, ze wszystkie. Ulozenie gwiazdek w starmine na przemian z warstwami pcz moim zdaniem nie ma sansu bo pcz za wolno sie spala zeby wszystkie warstwy odpalily sie razem i zapalily gwiazdki. Gwiazdki powinny miec ok 10-15mm i byc dobrze sprasowane (najlepiej w strzykawce). Niezbite i male gwiazdki ulegna calkowitemu spaleniu juz w mozdzierzu albo zaraz po wylocie z niego (taka syt. miala miejsce np. u piromana2, wygrzeb ten filmik). Najlepiej jest je pokryc warstwa primera, czyli ok 1-2mm prochu z dextryna.
Jako miotajacego uzyj pcz granulatu, na to poloz gwiazdeczki z primerem wymieszane z prochem z niewielkim dodatkiem FB-otaczajacy gwiazdeczki proch bedzie mial wieksza temp. spalania co pomoze odpalic gwiazdeczki. Uwazaj zeby nie przesadzic z dodatkiem Fb bo zamiast starmine wyjdzie petarda.
Calosc zapakuj np w srajtasme-na dnie lad.miot., na gore gwiazdeczki wymieszane z prochem. Uformuj to w walec o srednicy mozdzierza, boki mozesz owinac tasma pakowa.
Poniewaz ladunek jest luzny to w celu zwiekszenia cisnienia z mozdzierzu uzyj przybitki (np. kula z pogniecionej gazety). Innym sposobem jest wykonanie korpusu jak na szelke z solidna dolna zatyczka, a gorna slabsza (np. krazek kartonowy przyklejony wikolem, super glue lup poxipolem) i ulozenie w tym lad.miot. i gwiazdek. Od lad. miotajacego odprowadzony jest "quickmatch" wychodzacy z lufy mozdzierza na gorze. Calosc odpalana elektrycznie lub przez wolniejszy lont polaczony z quickmatchem.
Tak wykonany starmine powinien zadzialac Wink

pozdrawim HF

eR

PostWysłany: Nie Gru 19, 2004 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wielkie HellFire,
wydaje mi sie, ze masz racje co do tego, ze odpalily sie tylko gorne gwiazdki. Co do gwiazdek to robilem czerwone, ktore polecales 3strona tematu gwiazdki Very Happy i biale ze strony Amatora. Gwiazdki prasowalem w strzykawce i obtaczalem w PCz, sa twarde zapalaja sie latwo ogolnie pieknie Very Happy. Na dniach zrobie probe z Twoimi sugestiami co do sposobu ukladania gwiazdek jak i dodania malej ilosci FB do PCz.
Pozdrawiam, Dobranoc Wink

DOLNE, pierwsza warstwa od lad. miot!!!!! logiczne nie???? hehe.... HF

HF ma racje Embarassed to byly dolne. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez eR dnia Pon Gru 20, 2004 9:59 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
HellFire

PostWysłany: Pon Gru 20, 2004 6:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pogrzebalem troche w teamcie starmine i odnalazlem jeszcze jeden sposob zagwarantowania dobrego zaplonu gwiazdek Cool . Wlasciwie to natrafilem na to tlumaczac tekst z linka ktory podrzucil mi piroman2.
oto ten link:
http://www.wecreate4u.net/dwilliams/mines/mines.html
Otoz koles pisze, ze lont doprowadza do samych gwiazdek znajdujacych sie nad lad.miot. Lont powoduje zaplon primera i szybkie rozejscie sie plomienia po wszystkich gwiazdkach, te z kolei juz odpalone powoduja dopiero zaplon ladunku miotajacego. W ten sposob otrzymujemy wyrzut wczesniej odpalonych gwiazdek ktore wylatujac z mozdzierza beda mialy juz odpowiedni kolor (nie "rozpala" sie barwnie dopiero na gorze).
Sposob stosowany przez profesjonalistow i trzeba przyznac ze calkiem pomyslowy.
to tyle...

pozdrawiam HF

cd-rom

PostWysłany: Wto Gru 21, 2004 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smile))))))) witam
wczoraj odpaliłem star mine wieczorem
najpierw długi syk i iskry a potem tak rabneło ze alarmy sie w samochodach właczyly Smile)) duza kula iskier w kolo tego, a niestety tylko jedna gwiazdka poleciala 4 m od wybuchu, pózniej sprawdzilem co z mozdzierzem: zatyczka z piachu 1m od mozdzierza , mozdziez w miejscu na lont ma dziure na 5 cm , a przybitka od gory cala. Wzialem 1 kartke a5 i ubilem mlotkiem i rozwalilo mozdzierz, zamiast zatyczki tym razem mi sie uda Razz

poprawiane przez Piroman2
i tak nadal nie rozumiem Twojego postu.. Ty chyba wogóle pisać nie umiesz... błędy stylistycnze są nie do zniesienia! ostatni raz Exclamation

hemist
Gość

PostWysłany: Czw Gru 23, 2004 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm witam Very Happy
Z tego co wyczytałem ze strony Amatora i kogos chyba jeszcze ? nie pamietam adresu. Tam przybitka była inna a mianowicie nie kula z gazet czy jakies pochodne, tylko złożony w pół papier i naciągnięty na lufę i przytwierdzony taśmą. Nie wiem czy wszyscy zrozumieją moje tłumaczenia ale trudno to wytłumaczyć Laughing
A teraz to co chcę wiedzieć: Czy jest jakaś różnica między kulą z papieru ,a tą co tłumaczyłem w roli przybitki??

PS. ja do armat stosuję wciśniętą w lufę szmatę a do gwiazdek to ze strony Amatora.

pozdrawiam Hemik
Powrót do góry

HellFire

PostWysłany: Czw Gru 23, 2004 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Różnica polega na tym, ze wcisnieta kula z gazet do srodka mozdzierza, utrzymuje zwieksozne cisnienie w lufie przez caly czas "wedrowki" gwiazdek ku wylotowi. Nakładka z papieru pozostawia wolna przesten w lufie przez co cisnienie jest mniejsze bo gazy rozprezaja sie na calej dlugosci mozdzierza swobodnie, po czym nastepuje rozerwanie paiperu. W amatorskich konstrukcjach chyba jednak nie robi to wielkiej roznicy.
Najlepszym sposobem jest zrobic gotowy ladunek z gwiazdkami, ktorego dolna czesc jest mocniejsza od gornej.

pozdrawiam HF

hemist
Gość

PostWysłany: Pią Gru 24, 2004 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki HF

a jakiej ty używasz?? z tego coo wywnioskowałem to najlepiej byłoby zrobić i taką (kula gazet) i tą drugą Cool ale nie wiem czy by sie mozdzierz nie rozleciał Very Happy

Pozdrawiam Hemik

ps. i jak mocno ma być wciśnięta kula gazet, żeby miała wprost proporcjonalną do tej drugiej siłę utrzymywania ładunku?? da się to wyliczyć??
Powrót do góry

HellFire

PostWysłany: Pią Gru 24, 2004 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja stosuje/stosowalem (bo dawno nie robilem star mine'a) gotowa paczuszke, ktorej konstruckja zapewnia odpowiednie cisnienie przywystrzale-poczytaj poprzedne posty.
a co przybitki to po prostu musi ciasno wchodzic, wszystko zalezy od mozdzierza cy wytrzyma-nie ma jak tego policzyc, wyznacza sie empirycznie Wink

pozdrawiam HF

Zbigniew

PostWysłany: Sro Gru 29, 2004 8:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no więc dzisiaj sobie zrobilem drzemke i oto co wysnilem:
mozdzierz malutki, tak na klawiaturze od klawisza TAB do P. sredica ok. 5cm. wsypalem 1,5-2 lyzki Fb, po czym rozlozylem taki papier jakby do pakowania vodki. Nasypalem gwiazdek prochowych, z saletry i cukru i żółtych (tyle ze te kumpel robil i kruche byly ;] ) No i zawinęłem taką paczuszke z tych gwiazdek i w mozdzierz. Efekt- gwiazdki z saletry i cukru z 2m w gore polecialy tak dość szeroko(bo male byly) a gwiazdki prochowe pieknie tak na ok. 2 pietro ze slupem i skier, a na koncu przeblyskało węglem(zapomnialem napisac ze do pakunku dodalem kawalki skruszonego wegla) Robimy sobie w warsztacie 10 paczuszek z gwiazdkami(różnymi Wink ), i bierzemy sloik/wiadereczko z Fb i kawalki lontu na poligon.

powiem tylko, że to jest właśnie coś takiego jak metoda Williamsa opisana wyżej przez HF
P2

Ostatnio zmieniony przez Zbigniew dnia Czw Gru 30, 2004 8:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Snake

PostWysłany: Nie Sty 09, 2005 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

W koncu i ja musialem troche poszperac za filmami Wink

Noi mam cos...
http://cennikpp.w.interia.pl/wg3.mpg

Tu fotka ale nie z tej samej wg lecz z innej nieudanej...

Wiem ze filmik sie kompletnie umywa co do innych wg ale przynajmniej gwiazdki sie zapalily Laughing

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM  
Snake

PostWysłany: Nie Sty 23, 2005 10:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coz post pod postem Rolling Eyes ale trudno jakos temat musi sie rozkrecic Twisted Evil

Kolejny znaleziony w necie filmik z starmine'a Wink

http://piroclansite.w.interia.pl/whitearms.jpg
http://piroclansite.w.interia.pl/whitebriliant.jpg
http://piroclansite.dl.interia.pl/whitebrilliantmine.mpg

PM: FB
Gwiazdki: White Brilliant
Formułka: KCLO3 / AL / DEX
Opis: Mimo ze swiecic sie mialy czysta biela to jednak troche tego na filmie nie widac ponadto ladny warkocz iskier ktorego bym sie po tym skladzie nie spodizewal.

Ciekawi mnie jakby wyszly te gwiazdeczki w szelce...

Pozdrawiam

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM  
Alien_

PostWysłany: Sro Sty 26, 2005 4:42 pm    Temat postu: Do tematu "Wyrzutnia iskier" Odpowiedz z cytatem

Witam
W zwiazku z tym ze P2 prosil nie umieszczac filmow w temacie wyrzutnia iskier, poniewaz podchodzi to pod star mine, dlatego zamieszczam tu moj filmik, ktory raczej nie podchodzi pod star mine a bardziej pod taka wyrzutnie iskier Wink Troche zagmatwane, ale da sie zrozumiec Razz

Mysle ze jakosc jest mniej wiecej dobra Wink

A to juz inny Star mine.
Mysle ze udany Wink i zadawalajacy mnie.

Pozdrowienia
Tomasz

Ostatnio zmieniony przez Alien_ dnia Wto Mar 08, 2005 2:09 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Pyrotechnik

PostWysłany: Sob Sty 29, 2005 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super wyszło - mógłbyś skład gwiazdek podać ?

P.S. jak zapracować na gwiazdki? :P

Ostatnio zmieniony przez Pyrotechnik dnia Pią Lut 04, 2005 5:05 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Alien_

PostWysłany: Sob Sty 29, 2005 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Gwiazdki chryzantemowe troche zmodyfikowane niz te na stronce pfp database. Zmodyfikowane bo troche inny sklad jest.
Tzn. PCz+wegiel dzrzewny takie chocby krysztalki nie przekraczajace 4mm.

Fajnie ze sie wam podobalo Wink
Pozdrawiam
Tomasz
Powrót do góry
kaco1

PostWysłany: Sro Lut 09, 2005 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Dziś znalazłem na nacie 2 Filmiki Star mine Wink :

http://pirotechnika13.republika.pl/Wyrzutnia_gwiazdek1.mpg

http://pirotechnika13.republika.pl/Wyrzutnia_gwiazdek3.mpg

Wyrzutni gwiazdek 3 za nisko wyleciały gwiazdki, ale ogólnie to ładny efekt moim zdaniem.

Pozdrawiam

Piroman2

PostWysłany: Sro Lut 09, 2005 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...."To było dobre, nie powiem" Wink
Spoko, tak dalej, ładne testy...
P2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

Skocz do: