Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
RAKIETOMAN

|
Wysłany: Pon Gru 13, 2004 9:10 pm Temat postu: |
|
|
HellFire napisał: | Coś mało widać na tym twoim filmie RAKIETOMAN...
Chyba ci mozdzierz ten FB rozerwal bo wiazdki nie poszly w gore tylko rozprysnely sie na ziemi.
Gdyby polecialy wyzej i calosc trwalaby dluzej to moze lepiej by to wygladalo. No ale i tak nie jest zle. |
Mało widać bo kaseta przeskoczyła tak wogule to nie powinienem dawać tego filmu ,no ale żeby nie było ze nic nie robie
Jesli chodzi o wystrzał to gwiazdki poleciały na wysokosc ok 10 m. Myśle że kolejna próba będzie bardziej udana. Muszę zwiekszyć moździesz, a przedewszystkim zwiększyć jego wysokośc (ilość ładunku miotającego też [było 5g]) a takze zmniejszyć odległość kamerowania.
P.S. Prace trwają. _________________ Pirotechnika - hobby mego życia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

Dołączył: 27 Mar 2003 Posty: 44 Skąd: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wysłany: Wto Gru 14, 2004 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam
wczoraj znalazlem w necie film
http://kokosek1011.w.interia.pl/wg2.mpg
W wyżutni były 4 gwiazdki z Pcz-wszystkie się zapaliły i 4 gwiazdki srebrne z czego tylko 1 odpaliła ponieważ wszystkie były jeszcze mokre (robione na lakierze NC) no i nie były pokryte primerem ale dzisiaj poszukam coś jeszcze w necie i zapodam filmik
PS sorry za jakość fotki ale film jest w dobrej jakości...
Tak jak obiecałem poszperałem po necie i znalazłem coś
http://kokosek1011.w.interia.pl/wg3.mpg
Lecz jeszcze nie jest to to o co mi chodzi ale w wolnej chwili poszperam jeszcze w necie może coś ciekawego znajdę
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Gru 18, 2004 8:37 pm Temat postu: |
|
|
HEJ!
Znów wystrzeliłem z mojego moździeża (proch kuzyna). Wsypalismy na oko 60 gramów, wszystko co zostalo, na to 3 gwiazdki czerwone i gazeta na chama jako przebitka. Wkopalilismy w całości w ziemię, a raczej wbilismyw młotkiem. Odpalilismy, huk mozna przyrównac do achtunga gwiazdki poleciały na jakieś 60 m (było iwdac tylko małe swiecące punkciki), a my w długą. Po godzinie wracamy, nie ma możdzierza, co jest? wziąłem saperke i kopiemy kopiemy 40 cm i nic nie ma. Wreszcie na jakimś 0,5 m jest odkopalismy patrzymy jest cały nie naruszony, tylko zatyczke wywaliło. Zatyczka była gips piasek i szkło wodne i do tego zbrojenie z drutów stalowych, druty były odgięte do środka moździeża (widocznie jak się wbijało był taki opór że gips został wepchniety do mozdzieża, a druty tylko wygięło). Jak wyciągnąłom to części zatyczki nie było, a jak przechiliłem to reszta sama wyleciała.
I tu moje pytanie: Z czego robicie zatyczki do moździeży, chciałbym aby była ona wielorazowowego użytku (oczywiście).
Moge zrobić wszystko oprócz spawania.
PS
Na tych filmach co tutaj sa zamieszczone huk jest jakis słaby i gwiazdki nisko lecą.
Ten w porównaniu z hukiem w mojej armatce to jet nic |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eR
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2004 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
robilem swojego pierwszego star mine'a i mam problem Uzywalem gwiazdek czerwonych i bialych, wlozylem ich okolo 14, ale widoczne byly tylko z 2 moze 3 . Calosc wygladala tak: tekturowa rura (scianki okolo 4mm) drewniana zatyczka, 4 i 1/2 lyzki PCz kilka gwiazdek 1 i 1/2 lyzki PCz i tak az do konca gwiazdek, potem na dopchanie 2 chusteczki i koniec rury zaklejony papierem. Chcialem sie dowiedziec jakiej wielkosci gwiazdki najlepiej nadaja sie do star mine'a, zeby uniknac wlasnie takich sytuacji ze gwiazdki "znikaja"
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2004 9:53 pm Temat postu: |
|
|
z tego co piszesz mozna wywnioskowac, ze najwidoczniej odpaleniu ulegly tylko gwiazdki z pierwszej warstwy i wcale nie jest powiedziane, ze wszystkie. Ulozenie gwiazdek w starmine na przemian z warstwami pcz moim zdaniem nie ma sansu bo pcz za wolno sie spala zeby wszystkie warstwy odpalily sie razem i zapalily gwiazdki. Gwiazdki powinny miec ok 10-15mm i byc dobrze sprasowane (najlepiej w strzykawce). Niezbite i male gwiazdki ulegna calkowitemu spaleniu juz w mozdzierzu albo zaraz po wylocie z niego (taka syt. miala miejsce np. u piromana2, wygrzeb ten filmik). Najlepiej jest je pokryc warstwa primera, czyli ok 1-2mm prochu z dextryna.
Jako miotajacego uzyj pcz granulatu, na to poloz gwiazdeczki z primerem wymieszane z prochem z niewielkim dodatkiem FB-otaczajacy gwiazdeczki proch bedzie mial wieksza temp. spalania co pomoze odpalic gwiazdeczki. Uwazaj zeby nie przesadzic z dodatkiem Fb bo zamiast starmine wyjdzie petarda.
Calosc zapakuj np w srajtasme-na dnie lad.miot., na gore gwiazdeczki wymieszane z prochem. Uformuj to w walec o srednicy mozdzierza, boki mozesz owinac tasma pakowa.
Poniewaz ladunek jest luzny to w celu zwiekszenia cisnienia z mozdzierzu uzyj przybitki (np. kula z pogniecionej gazety). Innym sposobem jest wykonanie korpusu jak na szelke z solidna dolna zatyczka, a gorna slabsza (np. krazek kartonowy przyklejony wikolem, super glue lup poxipolem) i ulozenie w tym lad.miot. i gwiazdek. Od lad. miotajacego odprowadzony jest "quickmatch" wychodzacy z lufy mozdzierza na gorze. Calosc odpalana elektrycznie lub przez wolniejszy lont polaczony z quickmatchem.
Tak wykonany starmine powinien zadzialac
pozdrawim HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eR
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2004 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki wielkie HellFire,
wydaje mi sie, ze masz racje co do tego, ze odpalily sie tylko gorne gwiazdki. Co do gwiazdek to robilem czerwone, ktore polecales 3strona tematu gwiazdki i biale ze strony Amatora. Gwiazdki prasowalem w strzykawce i obtaczalem w PCz, sa twarde zapalaja sie latwo ogolnie pieknie . Na dniach zrobie probe z Twoimi sugestiami co do sposobu ukladania gwiazdek jak i dodania malej ilosci FB do PCz.
Pozdrawiam, Dobranoc
DOLNE, pierwsza warstwa od lad. miot!!!!! logiczne nie???? hehe.... HF
HF ma racje to byly dolne. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez eR dnia Pon Gru 20, 2004 9:59 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2004 6:33 am Temat postu: |
|
|
Pogrzebalem troche w teamcie starmine i odnalazlem jeszcze jeden sposob zagwarantowania dobrego zaplonu gwiazdek . Wlasciwie to natrafilem na to tlumaczac tekst z linka ktory podrzucil mi piroman2.
oto ten link:
http://www.wecreate4u.net/dwilliams/mines/mines.html
Otoz koles pisze, ze lont doprowadza do samych gwiazdek znajdujacych sie nad lad.miot. Lont powoduje zaplon primera i szybkie rozejscie sie plomienia po wszystkich gwiazdkach, te z kolei juz odpalone powoduja dopiero zaplon ladunku miotajacego. W ten sposob otrzymujemy wyrzut wczesniej odpalonych gwiazdek ktore wylatujac z mozdzierza beda mialy juz odpowiedni kolor (nie "rozpala" sie barwnie dopiero na gorze).
Sposob stosowany przez profesjonalistow i trzeba przyznac ze calkiem pomyslowy.
to tyle...
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cd-rom

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2004 4:08 pm Temat postu: |
|
|
))))))) witam
wczoraj odpaliłem star mine wieczorem
najpierw długi syk i iskry a potem tak rabneło ze alarmy sie w samochodach właczyly )) duza kula iskier w kolo tego, a niestety tylko jedna gwiazdka poleciala 4 m od wybuchu, pózniej sprawdzilem co z mozdzierzem: zatyczka z piachu 1m od mozdzierza , mozdziez w miejscu na lont ma dziure na 5 cm , a przybitka od gory cala. Wzialem 1 kartke a5 i ubilem mlotkiem i rozwalilo mozdzierz, zamiast zatyczki tym razem mi sie uda
poprawiane przez Piroman2
i tak nadal nie rozumiem Twojego postu.. Ty chyba wogóle pisać nie umiesz... błędy stylistycnze są nie do zniesienia! ostatni raz _________________ FIRE ON A HOLE!!! BUMMM AAAAAAA GDZIE MOJA GLOWA MAMO BEEEE |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2004 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm witam
Z tego co wyczytałem ze strony Amatora i kogos chyba jeszcze ? nie pamietam adresu. Tam przybitka była inna a mianowicie nie kula z gazet czy jakies pochodne, tylko złożony w pół papier i naciągnięty na lufę i przytwierdzony taśmą. Nie wiem czy wszyscy zrozumieją moje tłumaczenia ale trudno to wytłumaczyć
A teraz to co chcę wiedzieć: Czy jest jakaś różnica między kulą z papieru ,a tą co tłumaczyłem w roli przybitki??
PS. ja do armat stosuję wciśniętą w lufę szmatę a do gwiazdek to ze strony Amatora.
pozdrawiam Hemik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2004 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Różnica polega na tym, ze wcisnieta kula z gazet do srodka mozdzierza, utrzymuje zwieksozne cisnienie w lufie przez caly czas "wedrowki" gwiazdek ku wylotowi. Nakładka z papieru pozostawia wolna przesten w lufie przez co cisnienie jest mniejsze bo gazy rozprezaja sie na calej dlugosci mozdzierza swobodnie, po czym nastepuje rozerwanie paiperu. W amatorskich konstrukcjach chyba jednak nie robi to wielkiej roznicy.
Najlepszym sposobem jest zrobic gotowy ladunek z gwiazdkami, ktorego dolna czesc jest mocniejsza od gornej.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Pią Gru 24, 2004 5:01 pm Temat postu: |
|
|
dzięki HF
a jakiej ty używasz?? z tego coo wywnioskowałem to najlepiej byłoby zrobić i taką (kula gazet) i tą drugą ale nie wiem czy by sie mozdzierz nie rozleciał
Pozdrawiam Hemik
ps. i jak mocno ma być wciśnięta kula gazet, żeby miała wprost proporcjonalną do tej drugiej siłę utrzymywania ładunku?? da się to wyliczyć?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Pią Gru 24, 2004 5:05 pm Temat postu: |
|
|
ja stosuje/stosowalem (bo dawno nie robilem star mine'a) gotowa paczuszke, ktorej konstruckja zapewnia odpowiednie cisnienie przywystrzale-poczytaj poprzedne posty.
a co przybitki to po prostu musi ciasno wchodzic, wszystko zalezy od mozdzierza cy wytrzyma-nie ma jak tego policzyc, wyznacza sie empirycznie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 8:44 pm Temat postu: |
|
|
no więc dzisiaj sobie zrobilem drzemke i oto co wysnilem:
mozdzierz malutki, tak na klawiaturze od klawisza TAB do P. sredica ok. 5cm. wsypalem 1,5-2 lyzki Fb, po czym rozlozylem taki papier jakby do pakowania vodki. Nasypalem gwiazdek prochowych, z saletry i cukru i żółtych (tyle ze te kumpel robil i kruche byly ;] ) No i zawinęłem taką paczuszke z tych gwiazdek i w mozdzierz. Efekt- gwiazdki z saletry i cukru z 2m w gore polecialy tak dość szeroko(bo male byly) a gwiazdki prochowe pieknie tak na ok. 2 pietro ze slupem i skier, a na koncu przeblyskało węglem(zapomnialem napisac ze do pakunku dodalem kawalki skruszonego wegla) Robimy sobie w warsztacie 10 paczuszek z gwiazdkami(różnymi ), i bierzemy sloik/wiadereczko z Fb i kawalki lontu na poligon.
powiem tylko, że to jest właśnie coś takiego jak metoda Williamsa opisana wyżej przez HF
P2 _________________ Bóg sprawił, że wciąż idą... Rozsądek - że dotrą!
Ostatnio zmieniony przez Zbigniew dnia Czw Gru 30, 2004 8:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Snake

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Snake

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
|
Wysłany: Sro Sty 26, 2005 4:42 pm Temat postu: Do tematu "Wyrzutnia iskier" |
|
|
Witam
W zwiazku z tym ze P2 prosil nie umieszczac filmow w temacie wyrzutnia iskier, poniewaz podchodzi to pod star mine, dlatego zamieszczam tu moj filmik, ktory raczej nie podchodzi pod star mine a bardziej pod taka wyrzutnie iskier Troche zagmatwane, ale da sie zrozumiec
Mysle ze jakosc jest mniej wiecej dobra
A to juz inny Star mine.
Mysle ze udany i zadawalajacy mnie.
Pozdrowienia
Tomasz
Ostatnio zmieniony przez Alien_ dnia Wto Mar 08, 2005 2:09 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pyrotechnik

|
Wysłany: Sob Sty 29, 2005 7:35 pm Temat postu: |
|
|
super wyszło - mógłbyś skład gwiazdek podać ? _________________ http://ourpyro.w.interia.pl
pozdrawiam,
pyrotechnik
P.S. jak zapracować na gwiazdki? :P
Ostatnio zmieniony przez Pyrotechnik dnia Pią Lut 04, 2005 5:05 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2005 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Gwiazdki chryzantemowe troche zmodyfikowane niz te na stronce pfp database. Zmodyfikowane bo troche inny sklad jest.
Tzn. PCz+wegiel dzrzewny takie chocby krysztalki nie przekraczajace 4mm.
Fajnie ze sie wam podobalo
Pozdrawiam
Tomasz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Lut 09, 2005 9:37 pm Temat postu: |
|
|
...."To było dobre, nie powiem"
Spoko, tak dalej, ładne testy...
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|