Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sty 17, 2005 8:32 am Temat postu: |
|
|
nitryl napisa³: | mam aparat fotograficzny którym co¶ siêz przes³on± sta³o tak jest sprawny je¶li chodzi o elektronikê to je¶li kto¶ wie 0 to wie o 100% wiêcej ni¿ ja jak przerobiæ ten sprzent na zalalarkê która bêdzie dzia³aæ na odleg³o¶æi do 50 m by³bym wdziêczny jakby mi to kto¶ napisa³ ale jak dla 10 latka bym móg³ to sam zrobiæ z góry dziêkujê
ps kondensator w tym aparacie na 330V i 160 uF |
Jak na 50m to trochê ma³o ale zasada jest prosta od³±cz lampê b³yskow± od p³ytki do kondensatora dolutuj dwa kabelki na jednym umie¶æ prze³±cznik w³±cz ³adowanie na wy³±czonym prze³±czniku a na koñcach kabla od kondensatora zamocuj cienki przewodzik np. miedziany taki w³os jak na³adujesz kondensatorek to zamykasz obwód prze³±cznikiem i gotowe powinien ci odparowaæ z ³adnym blaskiem drucik ale na tak± odleg³o¶æ to w±tpiê i przy takiej pojemno¶ci i pewno jeszcze masz cieniutki kabelek pamiêtaj im grubszy tym lepszy (to znaczy wiêkszy przekuj poprzeczny przewodnika) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
piroman

Do³±czy³: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Temat ju¿ troszkê przysech³ ale postanowi³em opisaæ zap³onniki (w moim wypadku do SR) jakie sobie wczoraj wykona³em zasada bardzo prosta bierzemy 2 kabelki lub lepiej druciki miedziane w izolacji, zdejmujemy izolacjê z obydwu koñców drutów i montujemy ¿arnik z drucika od druciaka do garów wystarczy tylko dobrze ¶cisn±æ. Po tym wszystkim przesuwamy jeden z drucików wzglêdem drugiego tak aby ¿arnik u³o¿y³ siê róznolegle do jednego z drutów, po prostu jeden koniec wy¿ej drugi ni¿ej. (trochê zagmatwa³em ale chyba wiadomo o co chodzi) po tym wszystkim skrêcamy druciki ze sob± w zgrabn± spiralkê i przechodzimy do wykonania masy zap³onnikowej do czego potrzeba nam kclo3 siarkê i silikon. Moja mieszanka z kclo3 + s by³a robiona na oko ale pali³a siê dobrze. Plastikow± p³ytkê obsypujemy mieszank± i wyciskamy na to trochê silikonu po czym zagniatamy (ja to robilem starym wielorazowym skalpelem ) na do¶æ twarde i jak najmniej lepkie ciasto i tym wszystkim ok³adamy ¿arnik z drucika i przyciskamy palcami po czym zostawiamy do wyschniêcia Stopsil wykonany metod± taka jak opisa³em wy¿ej (masz mieszanki w silikonie) pali³ siê nawet na dnie s³oika, g³êbiej nie sprawdza³em, i by³ bardzo ³atwo zapalny wiêc jako masa na zap³onnik powinno siê sprawdziæ _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
piroman

|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 5:50 pm Temat postu: |
|
|
oczywi¶cie mia³o byæ 'równolegle' a nie 'róznolegle' zwyk³a literówka, proszê moda o poprawienie tego _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dools
Do³±czy³: 02 Lis 2004 Posty: 21
|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Niezle siê napisa³e¶ tylko szkoda ¿e tak ma³o rozumiem
Mo¿esz zrobiæ rysunek w paincie z tym silikonem kclo3 i S
Gdzie dosta³e¶ kclo3 bo jak patrze to w Jeleniej górze nie ma akurat i w sklepie internetowym tez
Pozdro dools |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
piroman

|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Robisz zwyczajny zap³onnik z druciaka czyli ducik przyczepiasz do kabelków (ja jako przy³±cza miêdzy kablem zapalarki a druciakiem u¿ywam cienkich drutów miedzianych, wiêksza sztywno¶æ u³atwia umieszczenie ich w kanale silnika) i uk³adasz kable w ten sposób aby drucik by³ równolegle do jednego z nich po czym robisz ma³y placuszek z ciastowatej masy kclo3 + S + silikon i przykrywasz nim drucik i koñce kabelków, proste nie? ¿arnik z druciaka pokryty ciastem kclo3 + s, to ju¿ raczej zrozumia³e [/img] _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dools
|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Proste teraz
A gdzie kupi³e¶ kclo3 ??
Mo¿e znasz jaki¶ przetestowany sklep internetowy??
Pozdro dools  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dools
|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 11:18 pm Temat postu: |
|
|
kupa jedynie moge zamawiaæ za pobraniem
Ale dziêki za odpowiedz chodzilo mi osprawdzonego dostawce przez kogo¶...
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

Do³±czy³: 29 Gru 2004 Posty: 61 Sk±d: okolice Europy a konkretnie z Polski
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 5:22 pm Temat postu: Przetwornica |
|
|
Oto moja przetwornica:
Ca³o¶æ (obok bateria AAA)
Pulpit (obok bateria AAA)
Przetwornica (obok bateria AAA)
Z³±cza
W tej wiêkszej czê¶ci znajduj± siê akumulatorki (4 * 2100mAh) oraz elektronika (konkretnie to kupa kabi i przeka¼nik).
Ta dolna czê¶æ to przetwornica. Jest w niej ztuningowana lampa b³yskowa i dwa kondensatory 150uF / 320v.
W przetwornicy g³ówn± zmian± by³ tranzystor kluczuj±cy. Nowy to IRF840 (fabryczny siê spali³ w 1s, a nowy z ma³ym radiatorem wytrzymuje d³ugo).
Moja ca³a zapalarka jest tak pomy¶lana, ¿e jak mam do odpalenia co¶ ma³ego kalibru to od³±czam przetwornicê (lub j± prze³±cznikiem wy³±czam) i na wyj¶ciu mam napiêcie 6V i ze 3A.
Uk³ad szybko ³aduje kondensatory (10s) i daje ok 290V na 300uF wiêc sporo.
Jak widaæ na zdjêciach wbudowa³em w to stacyjkê. W³a¶ciwie to tylko dla szpanu, ale przy pod³±czaniu petardy lub fugasa mam kluczyk w rêku i mam pewno¶æ, ¿e ¿aden debil mie nie wysadzi w powietrze (zaleta).
Teraz o wadach: przetwornica po przeróbkach ci±gnie b.du¿y pr±d i tanie baterie wêglowo-cynkowe nie daj± sobie rady.
Podczas testów do³±czy³em 10m kabla i na koñcu o¶mio centymetrowy kawa³ek druciaka do mycia. Po naci¶niêciu "spustu" drucik wyparowa³
Photo by Nokia 3220 _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

Do³±czy³: 24 Lip 2002 Posty: 834 Sk±d: Kaszuby
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 6:03 pm Temat postu: |
|
|
fajne to tylko ze 300mikro zeleznie od drutuu na zapalniku i kablu 70m czasem nie starcza .....
i druga kwestia przycisk odpalajacy jaki zastosowa³es w uk³adzie ma taka wade ze lubi sie czasem zespawac.... _________________ ....a reszta niech se jaja li¿e..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dools
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
mam pytanie-bana³a: gdzie moge znale¼æ druciaka do mycia
To ju¿ przesta³o byæ ¶mieszne nie moge znale¼æ tego cholerstwa
pozdro Dools |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 8:44 pm Temat postu: |
|
|
W super markecie
Ja strzelam z cienkiego drutu miedzianego super siê sprawdza albo z rezystorów ³adnie pêkaj± nie ³apê, w czym problem jak siê ma dobry kondensator to odparuje wszystko  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 8:51 pm Temat postu: |
|
|
na 50m kablu nie badz taki pewny zreszta zalezy wszystko od wykonania
....nie rozwijam trematu boibez sensy juz tyle razy by³ przerabiany.....ale rezystorek nie zapali czasami azydku .... a wykonnie "gorcej g³owki zapa³czej to inna sprawa _________________ ....a reszta niech se jaja li¿e..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam siê prawo Oma robi swoje dlatego trzeba stosowaæ kabel o jak najwiêkszym przekroju poprzecznym przewodnika, super spraw± jest przed³u¿acz budowlany nieraz w super marketach mo¿na dostaæ w "promocjach" takie po 30 - 50 m a kabel w nich ma ca³kiem ³adn± grubo¶æ
A je¶li chodzi o wykonanie zapalnika to ka¿dy ma swoje indiañskie sposoby i zgadam siê ¿e by³o ju¿ do¶æ o tym na forum wiec poprzestanê na tych kilku uwagach  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

Do³±czy³: 29 Gru 2004 Posty: 61 Sk±d: okolice Europy a konkretnie z Polski
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 9:05 pm Temat postu: |
|
|
v-21 napisa³: | fajne to tylko ze 300mikro zeleznie od drutuu na zapalniku i kablu 70m czasem nie starcza .....
i druga kwestia przycisk odpalajacy jaki zastosowa³es w uk³adzie ma taka wade ze lubi sie czasem zespawac.... |
Ja mam kabel 50m taki do¶æ dobry miedziany i zawsze w 100% siê sprawdza!!! No chyba ¿e sknoci³em sam zapalnik, ale jak dot±d wszystko piêknie dzia³a
Fakt, przycisk jest chwilowy 3A (wiem, ¿e to ma³o) i dzia³a przez 2 miêsi±ce intensywnego odpalania.... potem do wymiany
Mam jeszcze takie dwa, a jak je "zu¿yje" to wymienie na jaki¶ porz±dny.
Mo¿e nawet nie bêdê wymienia³, bo pracuje nad zdalnym mikroprocesorowym zespo³em zapalniczym i to pude³ko wykorzystam do nadajnika.
Ale musisz przyzaæ, ¿e ciekawie zrobi³em to od³±czanie przetwornicy!  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dools
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
macie racje ka¿dy ma inne sposoby
moze troche odbiegne od tematu... czy mozna zrobiæ splonke z nitrocelulozy i dodatków (np.pylu al dla podwyzszenia temp. spalania)... pewnie nie ale tak mi przez my¶l przebieg³o to napisa³em
Pozdro dools _________________ Sorka za b³êdy ort.
I'm very young...
My gg 3822668. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dools
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 9:16 pm Temat postu: |
|
|
co do tego przy³±czania - fajne tylko pomy¶l gdy teren bedzie krzywy to moze ci sie ona urypaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 9:17 pm Temat postu: |
|
|
powiem tak z autopsji wiem ze lubi sie bzaspawac
druciaki nie dopalajace czesta sprawa oststnio mnie pokusio³ozeby zamienic z zmywaka na zwyk³y oprowy ze strego oprnika nie odpali³o ...... inna spawa nawet drucik zmywakowy nie odp[al czasem azydku....
w mojejj zap mam kond 470mikro to tyle te uwagi odniescie do swoich kostrukcji i polepszajcie je uwazam ze 500mikro jet wystrczajace 300 za ma³o innkwestia zarniki pomimo mojej strannosci a wiezcie ze sa profi to mam k³opoty i szukam  _________________ ....a reszta niech se jaja li¿e..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Kwi 01, 2005 6:03 pm Temat postu: |
|
|
ja robie zapalnik z zaplki i cienkiego drucika miedzianego z cewki.
Obwijam zapalke drucikiem, przyczepiam koncowki do kabla kas 10m ia do 2 bateri 4,5V. Zapalka sie zapali. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Kwi 04, 2005 2:55 pm Temat postu: |
|
|
my¶la³ kto¶ o zapalarce elektrycznej, bo ja chcia³bym tak± zbudowaæ z nadajnika ze strony:http://www.myzlab.pl/elektronika/nadajnik/
[url] tlko nie wiem sk±d wzi±æ odbiornik[/url] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|