Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pietruszkin
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2003 10:13 pm Temat postu: Benzoesan Sodu - świszczała |
|
|
Witam!
Czy ktoś z Was próbował mieszaniny
chloranu potasu z benzoesanem sodu,
podobno jest to mieszanina wybuchowa
(wybucha nawet, gdy ją podpalimy luźno usypaną na
kartce)
Za odpowiedź z góry dziękuje i
Pozdrawiam, Piotrek |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Maj 28, 2003 8:12 am Temat postu: |
|
|
Działa bardzo ładnie wsyp trochę do kubka po filmie fotograficznym od góry zaklej mocną taśmą zrób dziórkę na lont od spodu opakowania postw gdzieś i dalej wiadomo . Aha i radze nie próbować ci z tego robić rakietek piszczących kiedy robiłem silniczek rakietowy do resoraka ubiłem ją w silniku dość mocno i mimo to tak dupnęło że się mi i sąsiadowi szyby zatrzęsły włączyły się alarmy w kilku samochodach, kumpel który mieszka trochę dalej o mało ze schodów nie spadł a ja z koleżanką nie słyszałem nic przez minute.
Ps. Nadaje się do wyrzytni gwiazdek. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zombek
|
Wysłany: Sro Maj 28, 2003 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Zamieszczam przepis na coś co... bardzo fajnie świszczy o różnych częstotliwościach.
Świszczalec
Chloran potasu 70,00 %
Benzoesan sodu 30,00 %
Składniki należy OSOBNO zmielić (np. w młynku do kawy lub moździerzu laboratoryjnym) i bardzo drobno przesiać (starczy sitko kuchenne), po czym BARDZO OSTROŻNIE ZMIESZAĆ n a kartce papieru bądź w pudełku po zapałkach. Oderwać pasek z kartki A4 o szer. ok. 4-5 cm. Zwinąć go w rurkę na ołówku lub kredce i skleić taśmą. Jeden koniec rurki zakleić taśmą klejącą. Przez drugi koniec wsypać trochę mieszanki i upchać ją za pomocą tego samego ołówka, na którym została nawinięta rurka. Czynność kilkakrotnie powtórzyć. Po ubiciu proszku powinien on sięgać do jakichś 1/2 wysokości rurki. Na sama górę należy wsypać proch czarny i przykleić lont. Całość można zatkać kulka z papieru. Po zapaleniu, iskry z lontu nie mogą bezpośrednio paść na mieszankę, bo nie zdąrzysz uciec. Zamiast rurki papierowej można zastosować rurkę z plastiku, jednak trzeba pamiętać, iż w razie ewentualnego wybuchu odłamki będą bardziej niebezpieczne od papierowych. Zmiana średnicy rurki pomaga uzyskać różne częstotliwości świstu, jednak im szersza średnica rurki, tym większe niebezpieczeństwo wybuchu. Częstotliwość świstu można także zmieniać, dodając do mieszanki tlenki metali takich jak żelazo (tlenek żelaza), tytan (tlenek tytanu), miedzi (tlenek miedzi). Z tego co podają w Necie, ilość dodawanego tlenku nie powinna przekroczyć 2% (wagowo) całej mieszanki.
UWAŻAJCIE ŻEBY WAM W ŁAPACH SIE NIE ZAJECHAŁO... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2003 7:59 pm Temat postu: Łezka |
|
|
zombek napisał: | Zamieszczam przepis na coś co... bardzo fajnie świszczy o różnych częstotliwościach.
Świszczalec
Chloran potasu 70,00 %
Benzoesan sodu 30,00 %
... |
Łezka mi się w oku zakręciła . 13 lat temu wdrażałem rakietkę gwiżdżącą w mojej drobnej firmie. 2 miech trwało zanim doszedłem "co i jak". Niestety benzoesan sodu potwornie pyli i musiałem to "obejść" . Tak gwizdki robili czyli przez wymieszanie BNa z KCLO3 ( nie wiem czy nadal ) w ZTS "Boryszew- Erg" w Sochaczewie. Ponoć gwizdek ten wsadzali w jakis granat przeciw tlumowi i chodziło o to aby granat gwizdał w trakcie dymienia ( aby nikt jego nie odrzucił ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
methyl
|
Wysłany: Nie Paź 19, 2003 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Gatar napisał: | ....
PS. Czym można zastąpić benzoesan sodu, tak żeby gwizdało i było w miare tanie? |
mieszanki gwizdzace moga miec rozne sklady.Utleniaczem jest zazwyczaj nadchloran lub chloran potasu a paliwami sole kwasu benzoesowego,salicylowego,badz sam kwas galusowy.....
kilka skladów :
70%KCLO3/30%benzoesanu sodu lub potasu
70%KCLO4/30% -----II--------
75%KCLO3/25% kwasu galusowego
75%KCLO4/25% SALICYLANU SODU
65%PIKRYNIANU POTASU/35%KNO3
jest jeszcze kilka innych mniej typowych mieszanek ale to juz "egzotyki" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wamp30
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2005 9:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Na forum jest pewien temat w którym pisze, że mieszanka KClO3+Benzoesan sodu można użyć do rakietek świszałek
ale tu inni mówią, że ta mieszanka zawsze wybucha.
Więc jak z tym jest?
Czy jest szansa że jak zrobie małą rakietake z zaprasowaną powyższą mieszaniną to ona poleci ? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alien_
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam
jak zaprasujesz na prasie hydraulicznej to wtedy nie wybuchnie
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony przez Alien_ dnia Czw Sty 27, 2005 10:11 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2005 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Mówiąc krótko ma być dobrze zrobione, precyzyjnie . Wtedy wyjdzie świszczał a nie petarda...
pozdrawiam
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wamp30
|
Wysłany: Pią Sty 28, 2005 12:26 am Temat postu: |
|
|
kurde tak gadacie, że niemam pojęcia o co wam chodzi
mam jeszcze pytanka:
1.Jak bardzo mieszanka KClO3+Benzoesan sodu jest wrażliwa na bodźce mechaniczne a konkretnie na uderzeznia (czytaj: ubijanie).Czy jak pierdykne w to w jakiejśc rurce to niewybuchnie mi w łapie?
2.Czyli mini rakietke można zrobić, ale trrzeba dobrze ubić/zaprasować
? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
bomberman22
|
Wysłany: Pią Sty 28, 2005 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja się nie bawiłem jeszcze na mieszankach opartych na KCLO3, ale lepiej nie ubijać, ale upychać i to na mokro.
P.S. Piszę tylko z wiedzy teorytycznej. _________________ <<KNO3 + sacharoza
Ładne, nie? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wamp30
|
Wysłany: Pią Sty 28, 2005 5:56 pm Temat postu: |
|
|
ale ubijać tą mieszanke to na wodzie czy na czymś innym? alkohol ? bo acetonu nie posiadam _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
prof. habilitowany CTX
|
Wysłany: Pią Sty 28, 2005 6:00 pm Temat postu: |
|
|
Alkohol chyba najlepiej bo szybko paruje a woda to wiadomo.......
Ja te rakietki robiłem tak że zwilżałem mieasznke acetonem i w starym tłoczku upychałem lewarkiem a potem wyciągałem z drugiej strony takie zaprasowane bloczki...Odstwiasz na jeden dzień ash wyschnie i pakujesz w rurke plastikową razem z lontem. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2005 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wytestowałem dwie świszczałki i jestem zadowolony z nich, sami popatrzcie:
Świszczała 1
Świszczała 2
Mieszanka:
Chloran potasu 70 %
Benzoesan sodu 30 %
Mieszanka została mocno ubita.
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2005 6:33 pm Temat postu: |
|
|
PISZ MI TU ZARAZ CO ROBIE ZLE!!!
robie to samo, ale wychodzi tylko swist troche glosniejszy od rozmowy, a tu bylo wyraznie slychac gwizdanie. robilem w rurkach fi 8 i 4.6 mm, dosc mocno sprasowane.
na filmach byl widoczny wybuch, ty to prasowales w jakikolwiek sposob? mi wybuchlo tylko jakzostawilem na dnie swiszczola troche calkiem luznej mieszaniny opisz dokladnie jak robiles swoje, czy prasowane, jaka rurka, czy z dysza/ przewezeniem...(to tez przerabialem) _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2005 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Jeżeli domnie kierujesz pytanie to Ja rureczki zrobiłem nawijając na kredkę, a potem ubijałem tą kredką mieszanke bardzo mocno. Choć na pierwszym filmie musiało być za słabo ubite, skoro rozerwało mi rurke.
P.S Pisz do kogo zadajesz pytanie
Pozdrawiam Kaco1. _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wamp30
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Aha dzięki
jutro zrobie coś takiego, i poinformuje o wynikach
ps. Popieram kolegę co do zmiany nazwy tematu, proponuję "Benzoesan Sodu i świszczały " lub coś w tym stylu
Pamietajcie tylko, ze swiaszczaly sa bardzo nieprzewidywalne i szczerze mowiac nei polecam wykonywania ich poczatkujacym. Ubjanie suchej mieszaniny to gra w rosyjska ruletke, a zle wykonane swiszczalki eksploduja znienacka nawet w trakcie wydawaloby sie poprawnego dzialania!!!
Co do samej budowy to rzeczywiscie jest to jednostronnie zamknieta rurka kartonowa (nie stosowac innych materialow) z ubitym benzoesanem+KClO3, wysokosc dzwieku zalezy od srednicy rurki-mniejsza srednica=wyzszy dzwiek, wieksza=nizszy. HF _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Sob Lut 26, 2005 7:10 pm Temat postu: o świszczałach słów parę... |
|
|
Przyznam że mi też się tam działo, ale później się już nie brałem za świszczały i narazie się nimi nie bawie. Ale radze wszystkim zajrzeć do tematu Świszczące organy, tam podane są bardzo dobre i bezpieczne metody produkcji świszczał (choćby przed dziadka Pirotechmana).
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wamp30
|
Wysłany: Nie Lut 27, 2005 7:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Dziś zrobiłem mały postemp, w świszczałach, a mianowicie, jak pisze w temacie "świszczące organy", rurka niemoże byc szersza niż 6mm czyba, jakos tak pisało, i nad miszanką misi być trochę pustej rurki, tzn. tej pustej przestrzeni musi byc 10 razy więcej niz średnica rurki , czy jakos tak.
Zrobiłem 2 świszczały.
1#: Rurka 6cm wys. , średnica 4mm, z czego 2 cm to mieszanka i 4 cm wolnej przestrzeni. I praiw wyszło, bo przez 1 sek dało się usłyszeć krótki, ale głośny świst., ale zaraz potem juz tylko syk.
2# rurka ok. 15 cm wys. z czego 8cm mieszanki i reszta pusta przestrzeń, a średnica 7mm.
No więc tu było gożej, gdyż, po odpaleniu słychać było tylko głośny syk, a nie świst, nawet najmniejszego.
Więc juto po szkole, zrobię coś nadanego średnicą do 1# świszczały, tyle ,że dłuższe.
ps. Dla mnie zabawa ze świszczałami sie juz kończy, wraz z ubywaniem chloranu
Pozdro _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Pon Lut 28, 2005 10:13 pm Temat postu: |
|
|
nie dlugo wznawiam experymenty, zdobylem troche benzoesanu sodu.
wydaje mi sie ze problemem byl zbyt gruby benzoesan, przyjzalem sie nowej porcji(z tego samego zrodla) i ziarna ok. 1mm, moze o to chodzi. sprobuje troszke przegryzc w czasie upychania, tylko nie wiem jak dlogo bedze schlo.
ps: kartka A4 na korpus wystarczy? nawijane na kredke _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
bono13
|
Wysłany: Pon Lut 28, 2005 10:23 pm Temat postu: |
|
|