Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
£odygin

Do³±czy³: 22 Maj 2004 Posty: 277
|
Wys³any: Pi± Lip 23, 2004 8:59 pm Temat postu: |
|
|
ja bym powiedzia³ :nadaje sie do tematu "majestetyczne zej¶cie z wyzutni" moich rakiet nawet nie widaæ jak startuj± nie moge sie "nacieszyæ" ich widokiem,, a twoja mi sie podoba ! bardzo ³adny start ! i wcale nie polecia³a tak nisko !
POZDRAWAIAM _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Sob Lip 24, 2004 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Pewnie Ma³emu sie pomyli³o
Upad³a 20m od miejsca startu a polecia³a z 100m  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Ostatnio zmieniony przez MICHA£ dnia Sob Lip 24, 2004 8:22 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Sob Lip 24, 2004 6:02 pm Temat postu: ponad 20 m i to duuuu¿o |
|
|
K³asniam siê piêknie
Brawo Ma³y
z moich obserwacji filmowych wychodzi ¿e Zefirek polecia³ oko³o 80 m , co by t³umaczy³o tak g³êbokie wbicie w ziemiê po l±dowaniu.
20 m to by³o w pierwszej sekundzie lotu  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ma³y

Do³±czy³: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk±d: kraków
|
Wys³any: Sob Lip 24, 2004 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Cieszê siê ze siê podoba³o -osobi¶cie nie lubie przesadyzmu co¶ ala "wêdkarz"( i to nie ¿ebym siê krygowa³) -widzia³em jej lot i nieby³o to wysoko.
Nastêpny lot bêdzie na wiêkszym silniku i chcia³bym zobaczyæ j± wracaj±c± na spadochronie ¿ebym nie musia³ tak za ni± ryæ hehe.
 _________________ Ma³y
..."Jak mam czas to siedzê i my¶lê jak nie mam czasu to tylko siedzê" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

Do³±czy³: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys³any: Sob Lip 24, 2004 9:55 pm Temat postu: Witam serdecznie! |
|
|
Witam serdecznie!
Jak widaæ z filmu dobrze wywa¿ona rakieta startuje bezproblemowo, nawet bez wyrzutni (bo trudno uznaæ za wyrzutniê ciekaw± sk±din±d improwizacjê Ma³ego w postaci czterech kijków wbitych w ziemiê ) i przy ma³ej prêdko¶ci pocz±tkowej. Pewnie by³a równie¿ bezwietrzna pogoda, ale o to trzeba zapytaæ Ma³ego. Silnik wymaga jednak dopracowania. Widzieli¶cie tylko fragment filmu (ca³o¶æ ma ponad 5M). Silnik baaaaaardzo d³ugo wchodzi³ na "obroty" (pierwsza po³owa filmu to w³a¶nie "rozgrzewanie" silnika), prawdopodobnie dopiero wypalenie po³owy paliwa i zwiêkszenie powierzchni spalania umo¿liwi³o powstanie w³a¶ciwego ci±gu. Sam start jest naprawdê ³adny i s±dzê, ¿e Zefirek i Ma³y dadz± jeszcze o sobie znaæ.
Pozdr. J |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Sob Lip 24, 2004 10:52 pm Temat postu: |
|
|
Ja na miescu Ma³ego zastosowa³ bym ³adunek paliwa segmentowy niech zostanie ta sama d³ugosc ziarna i wszystkie inne parametry.
Bo jesli w tym silniku tak jak teraz jest zastosujemy mniejsz srednic kryt. dyszy to bedziêmy mieli fajerwerka, silnik startuje i po chwili robi Bum a tego bysmy nie chcieli  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lip 25, 2004 8:09 am Temat postu: Re: Witam serdecznie! |
|
|
Witam
eltopsj napisa³: |
Silnik baaaaaardzo d³ugo wchodzi³ na "obroty"
|
Te¿ zwróci³em uwagê na to i ...
start silnika moment odpalenia nastêpuje dopiero w 4 sek filmu wszystko przed to dymi±cy lont dopiero w 5 sek rakieta opuszcza³a wyrzutnie w 7,90 sek osi±ga apogeum ...
Dlaczego pisze o tym jest to doskona³y przyk³ad dla pocz±tkuj±cych... jest wszystko masa rakiety opis parametrów silnika czas lotu do apogeum...
TYLKO USTAWIC TIMER
Oczywi¶cie silnik wymaga dopracowania ale to ju¿ inna kwestia
Dziêki MA£Y Cze¶æ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ma³y

Do³±czy³: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk±d: kraków
|
Wys³any: Nie Lip 25, 2004 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Ju¿ siê poprawiam -co do wyrzutni to najprostrza i najtañsza wersja. 4 kijki + podstawa drewniana.Czyta³em gdzie¶ ¿e tego typu wyrzutnie stawiaj± mniejszy opór przy starcie
w przeciwieñstwie do "oczkowych"
Co do pogody to by³o przed sam± burz± i wia³o do¶æ znacznie ale w akcie desperacji pojechali¶my na "poligon" bo mój "operator" mia³ w koñcu trochê czasu.
Ciszê startow± zawdziêczam chyba tylko ukszta³towaniu terenu ."Poligon"w po³owie otoczony jest spor± skarp±.
Silnik rzeczywi¶cie siê do¶æ d³ugo rozgrzewa³ mimo ¿e by³ odpalany od góry kana³u lontem z g³ówk± zapa³cz±..Byæ mo¿e gdyby kana³ by³ przezca³± d³ugo¶æ paliwa by³oby lepiej.
I jeszcze jedno -pomimo do¶æ ciasnego zamocowania w tulejce dopasowuj±cej silnik z korpusem ,uda³o mu siê przesun±æ wewn±trz ze 3 cm.Dobrze ¿ê napotka³ opór -dwa wkrêty ³±cz±ce dwie czê¶æi korpusu bo pewnie polecia³ by solo.Tak¿e mog³em ogl±dn±æ sobie w koñcu dysze mojego silnika -poniewarz próby silników odbywa³y siê "lotne"i ¿adnego nie uda³o mi siê odnale¶æ.Okaza³o siê ¿e mieszanka cementu ogn,"Górkal + gips (2/1) nie wykaza³a praktycznie erozji . _________________ Ma³y
..."Jak mam czas to siedzê i my¶lê jak nie mam czasu to tylko siedzê" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Pi± Lip 30, 2004 1:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Ma³y
Poligon poznajê
Mam nadziejê, ¿e w nastêpnej próbie bêdê uczestniczy³ osobi¶cie - je¶li mnie rzecz jasna zaprosisz.
Gratulujê udanego startu.
Pozdrawiam
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

Do³±czy³: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Wto Sty 25, 2005 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
widaæ mój blok !! Ale jaja... Zawsze tam startuje!! A¿ siê dziwie, ¿e siê nigdy nie spotkali¶my. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|