Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Tomek J.
Do³±czy³: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys³any: Sob Wrz 04, 2004 7:14 pm Temat postu: Opary karmelka. |
|
|
witam,
Da³em ten temat bo z tego co widze na worum dó¿o osób gotuje karmelka. I mam do was zapytanie czy para z gotowanego karmela jest truj±ca, lub szkodliwa dla organizmu. Bo jak wiecie i ja wiem z do¶wiadczenia ¿e wdychanie pary z gotowanego karmela jest nieunikniona.
Pozdrowienia
Tomek. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pingwin
Do³±czy³: 19 Mar 2004 Posty: 110
|
Wys³any: Sob Wrz 04, 2004 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... Nie? Jaka para:P Mowisz o parze wodnej, ktora sie unosi z KNO3, ktora zawierala wode? Ja tam innej pary ni widze;)... A jak jest to obstawiam, ze trujaca nie jest:P
Pozdro _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bibel
Do³±czy³: 19 Mar 2004 Posty: 22
|
Wys³any: Sob Wrz 04, 2004 9:10 pm Temat postu: |
|
|
TRUJ¡CA !!!! moze i tak Ja tam wiem tyle ze pachnie jak zwykly karmelek (taki jadalny) choc nie radze go spozywac |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Delta
Do³±czy³: 17 Maj 2004 Posty: 109 Sk±d: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wys³any: Sob Wrz 04, 2004 10:01 pm Temat postu: |
|
|
A opary z karmelka buahahaha niezle _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Nie Wrz 05, 2004 9:55 am Temat postu: |
|
|
Bez obaw, raczej opary (wodne) znad karmelka nie s± zbyt toksyczne. Cukier jest jadalny a saletra jest dodawana do miêsa w czasie peklowania. Prawie nie ma szynki bez saletry w srodku. kwastia tylko ilo¶ci. Bo saletra jako ¶rodek szkodliwy nie nadaje siê (absolutnie!) do jedzenia jej ³y¿kami. Opary znad karmelka to woda z minimalnymi ilo¶ciami saletry i produktami rozk³adu cukru. Jak przesma¿ysz karmelka, to mo¿e to capiæ, jako ¿e ca³± masa substancji organicznych jest lotna z par± wodn±. Ale...jak przypalisz karmelka, to ju¿ prawie nie ma tam wody, wiêc zbyt du¿o tych oparów nie b±dzie. Tak wiêc moim zdaniem spoko, ale mi³o, ¿e pytasz.
ZA TO WYBITNIE UCZULAM NA TE BIA£E POZOSTA£O¦CI PO WYPALENIU SALETRY Z CUKREM W WARUNKACH NISKIEGO CI¦NIENIA, ZW£ASZCZA, GDY NIE JEST TO KARMELEK, TYLKO MIESZANINA "NA OKO". TO JEST MASA, KTÓREJ CZÊ¦Æ STANOWI AZOTYN SODU, KTÓRY JEST TRUCIZN¡. JU¯ KILKA GRAM AZOTYNU POTRAFI ZABIÆ. EFEKTEM POCZ¡TKOWYM JEST ZACZERWIENIENIE SKÓRY, OS£ABIENIE I OMDLENIE NA SKUTEK ROZSZERZENIA NACZYÑ KRWIONO¦NYCH I SPADKU CI¦NIENIA KRWI. Prawdopodobieñstwo zatrucia sie tym nie jest du¿e, bo musia³by kto¶ siê tego na¿reæ, ale lepiej o tym wiedzieæ. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Greegor
Do³±czy³: 30 Gru 2004 Posty: 6
|
Wys³any: Pon Sty 24, 2005 12:33 am Temat postu: |
|
|
Ostatnio patrza³em na tzw. sól peklow± w moim sklepie. Okaza³o siê ¿e zawiera sól, majeranek i w³a¶nie azotyn sodu [/b] |
|
|
Powrót do góry |
|
|
prof. habilitowany CTX
Do³±czy³: 20 Sie 2004 Posty: 20 Sk±d: Lublin
|
Wys³any: Pon Sty 24, 2005 12:58 am Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisa³: | AZOTYN SODU |
A z k±d tam do cholery wziê³e¶ NaNO2?? LOL |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pon Sty 24, 2005 5:45 pm Temat postu: |
|
|
CTX napisa³: | A z k±d tam do cholery wziê³e¶ NaNO2?? |
z czê¶ciowej redukcji azotanu przy jego nadmiarze _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pon Sty 24, 2005 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Sorki, fakt, napisa³em azotyn SODU, podczas gdy mia³o byæ POTASU. Niestety, ale to wsio ryba, bo to nie pierwiastek truje, tylko jon azotynowy
Azotyn sodu ma oznaczenie R25, czyli toksyczny po po³kniêciu. Zapraszam na http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,S, poten znale¼æ azotyb sodu, klikn±æ, i na dole strony s± odno¶niki do karty charakterystyki surowca (w formacie html i pdf). Pisa³em, ¿e trza byæ ostro¿ny, bo ¿eby zej¶æ trzeba by siê tago na¿reæ. Poza tym faktycznie jest konserwantem, ale dopuszcalna ilo¶æ to oko³o 125 mg na kilo np. szynki. Dawka niewielka (trzba by zje¶c ko³o 32 kilo szynki, ¿e by zatruæ siê azotynem.
Ale szczególnie jest truj±cy dla organizmów wodnych. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sty 24, 2005 8:59 pm Temat postu: |
|
|
otoz zauwazylem dziwna rzecz a mianowicie nawet dwie dziwne rzeczy :
1) co to sa za brazowe kulki ktore teraz dozucaja do KNO3 w ogodniczym??
2) zauwazylem ze przy gotowaniu karmelka z dodatkami np siarka i weglem albo samym weglem lub siarka zaczynaja strasznie piec oczy o co w tym chodzi?? zdaje mi sie ze jak dawniej robilem karmelka to tego nie bylo czyzby teraz cos takiego dorzucali??? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sk8
Do³±czy³: 04 Sty 2005 Posty: 29
|
Wys³any: Pon Kwi 04, 2005 12:18 pm Temat postu: |
|
|
te kulki to najczê¶ciej jest to tlenek magnezu ale oczywi¶cie ¿e tez tam sa takie zaniczeyszcenia jak siarka. tak to ¶mierdzi a oparyy to nie tylko woda s± tam te¿ roz³o¿one wêglowodory, tworza siê jakies gazy. no i zanieczyszczenia kture reaguj± w podwy¼szonej temperaturze sam sprawdz np. kup czysta saletre i zobaczysz czy to tez smierdzi bo mi nie:d
pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|