Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Opary karmelka.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> BHP w modelarstwie rakietowym.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek J.



Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 144

PostWysłany: Sob Wrz 04, 2004 7:14 pm    Temat postu: Opary karmelka. Odpowiedz z cytatem

witam,
Dałem ten temat bo z tego co widze na worum dóżo osób gotuje karmelka. I mam do was zapytanie czy para z gotowanego karmela jest trująca, lub szkodliwa dla organizmu. Bo jak wiecie i ja wiem z doświadczenia że wdychanie pary z gotowanego karmela jest nieunikniona. Confused


Pozdrowienia

Tomek.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Pingwin



Dołączył: 19 Mar 2004
Posty: 110

PostWysłany: Sob Wrz 04, 2004 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... Nie? Jaka para:P Mowisz o parze wodnej, ktora sie unosi z KNO3, ktora zawierala wode? Razz Ja tam innej pary ni widze;)... A jak jest to obstawiam, ze trujaca nie jest:P

Pozdro

_________________
Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Bibel



Dołączył: 19 Mar 2004
Posty: 22

PostWysłany: Sob Wrz 04, 2004 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TRUJĄCA !!!! moze i tak Rolling Eyes Ja tam wiem tyle ze pachnie jak zwykly karmelek (taki jadalny) Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil choc nie radze go spozywac Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Delta



Dołączył: 17 Maj 2004
Posty: 109
Skąd: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)

PostWysłany: Sob Wrz 04, 2004 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A opary z karmelka buahahaha niezle
_________________
http://www.e-humor.biz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
jaskiniowiec



Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 597
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie Wrz 05, 2004 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez obaw, raczej opary (wodne) znad karmelka nie są zbyt toksyczne. Cukier jest jadalny a saletra jest dodawana do mięsa w czasie peklowania. Prawie nie ma szynki bez saletry w srodku. kwastia tylko ilości. Bo saletra jako środek szkodliwy nie nadaje się (absolutnie!) do jedzenia jej łyżkami. Opary znad karmelka to woda z minimalnymi ilościami saletry i produktami rozkładu cukru. Jak przesmażysz karmelka, to może to capić, jako że całą masa substancji organicznych jest lotna z parą wodną. Ale...jak przypalisz karmelka, to już prawie nie ma tam wody, więc zbyt dużo tych oparów nie bądzie. Tak więc moim zdaniem spoko, ale miło, że pytasz.
ZA TO WYBITNIE UCZULAM NA TE BIAŁE POZOSTAŁOŚCI PO WYPALENIU SALETRY Z CUKREM W WARUNKACH NISKIEGO CIŚNIENIA, ZWŁASZCZA, GDY NIE JEST TO KARMELEK, TYLKO MIESZANINA "NA OKO". TO JEST MASA, KTÓREJ CZĘŚĆ STANOWI AZOTYN SODU, KTÓRY JEST TRUCIZNĄ. JUŻ KILKA GRAM AZOTYNU POTRAFI ZABIĆ. EFEKTEM POCZĄTKOWYM JEST ZACZERWIENIENIE SKÓRY, OSŁABIENIE I OMDLENIE NA SKUTEK ROZSZERZENIA NACZYŃ KRWIONOŚNYCH I SPADKU CIŚNIENIA KRWI. Prawdopodobieństwo zatrucia sie tym nie jest duże, bo musiałby ktoś się tego nażreć, ale lepiej o tym wiedzieć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Greegor



Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 6

PostWysłany: Pon Sty 24, 2005 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio patrzałem na tzw. sól peklową w moim sklepie. Okazało się że zawiera sól, majeranek i właśnie azotyn sodu Smile [/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
prof. habilitowany CTX



Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 20
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon Sty 24, 2005 12:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
AZOTYN SODU


A z kąd tam do cholery wzięłeś NaNO2?? LOL
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Pon Sty 24, 2005 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CTX napisał:
A z kąd tam do cholery wzięłeś NaNO2??

z częściowej redukcji azotanu Laughing przy jego nadmiarze Confused

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
jaskiniowiec



Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 597
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Sty 24, 2005 6:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki, fakt, napisałem azotyn SODU, podczas gdy miało być POTASU. Niestety, ale to wsio ryba, bo to nie pierwiastek truje, tylko jon azotynowy
Azotyn sodu ma oznaczenie R25, czyli toksyczny po połknięciu. Zapraszam na http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,S, poten znaleźć azotyb sodu, kliknąć, i na dole strony są odnośniki do karty charakterystyki surowca (w formacie html i pdf). Pisałem, że trza być ostrożny, bo żeby zejść trzeba by się tago nażreć. Poza tym faktycznie jest konserwantem, ale dopuszcalna ilość to około 125 mg na kilo np. szynki. Dawka niewielka (trzba by zjeśc koło 32 kilo szynki, że by zatruć się azotynem. Laughing
Ale szczególnie jest trujący dla organizmów wodnych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
GUN_1917
Gość





PostWysłany: Pon Sty 24, 2005 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

otoz zauwazylem dziwna rzecz a mianowicie nawet dwie dziwne rzeczy :
1) co to sa za brazowe kulki ktore teraz dozucaja do KNO3 w ogodniczym??
2) zauwazylem ze przy gotowaniu karmelka z dodatkami np siarka i weglem albo samym weglem lub siarka zaczynaja strasznie piec oczy o co w tym chodzi?? zdaje mi sie ze jak dawniej robilem karmelka to tego nie bylo czyzby teraz cos takiego dorzucali???
Powrót do góry
 
sk8



Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 29

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2005 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

te kulki to najczęściej jest to tlenek magnezu ale oczywiście że tez tam sa takie zaniczeyszcenia jak siarka. tak to śmierdzi a oparyy to nie tylko woda są tam też rozłożone węglowodory, tworza się jakies gazy. no i zanieczyszczenia kture reagują w podwyźszonej temperaturze sam sprawdz np. kup czysta saletre i zobaczysz czy to tez smierdzi bo mi nie:d
pozdrawiam!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> BHP w modelarstwie rakietowym. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP