Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Bada Bum
Do³±czy³: 03 Wrz 2004 Posty: 44
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 1:32 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
Je¶li chodzi o mnie to:
- kule dopasowuje tak ¿eby wchodzi³y na lekki wcisk, jak s± za lu¼ne to je trochê owijam ta¶m± malarsk±, stosuje mo¼dzierz z rury gazowej, fi 50mm grubo¶æ ¶cianek 5,8mm,
- jako opó¼niacz stosuje rurkê po picollo w której na mokro ubijam dok³adnie 10mm prochu co daje 4 sekundowe opó¼nienie. Proch jest jednak ubity w 1/3 rurki. Robiê tak dlatego, ¿eby zmniejszyæ ewentualne zagro¿enie przypadkowym zap³onem. Przed wystrza³em „uzbrajam” ³adunek wpychaj±c „mój slont” w rurkê do momentu a¿ jego koniec dotknie prochu. Drugi koniec wystaje oko³o 1cm dziêki czemu mam pewno¶æ, ¿e zapali siê podczas wystrza³u i przeniesie p³omieñ na opó¼niacz,
- rurkê wklejam kropelk± w dok³adnie dopasowany w jednej pó³kuli korpusu otwór, dodatkowo owijam j± z zewn±trz nitkom któr± zwil¿am tym samym klejem. Sposób ten minimalizuje „przedmuchanie” szelki i jej rozerwanie w mo¼dzierzu,
- stosuje zap³on boczny tzn. otwór na lont,
To wszystko co wiem „na pewno”, co do grubo¶ci korpusu to siê nie wypowiadam bo nie rozgryz³em jeszcze tego w moich dwucalówkach. ¯yczê udanych prób.
K³aniam siê
BADA BUM _________________ BURDELLO BUM BUM !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 10:21 am Temat postu: |
|
|
Witam
Chcê siê wypowiedzieæ na temat który przewija siê w dyskusji a wydaje niezwykle istoty a chodzi o pasowanie szelki do mo¼dzierza. Przewijaj± siê tu g³osy aby robiæ szelki ciasne a wrêcz wciskane i specjalnie uszczelniane. Nie bêdê mówi³ ¿e to b³±d itd. Gdy¿ wielu ludzi stosuje z powodzeniem t± metodê lecz wydaje mi siê ¿e nie jest ona optymalna. Taka szelka ma nisk± szybkostrzelno¶æ, przed ka¿dym strza³em trzeba dokonaæ pracoch³onnych czynno¶ci aby j± wystrzeliæ, nie mo¿e z niej strzelaæ osoba nie przeszkolona w tym celu. Komercyjne produkty tak¿e nie s± na wcisk (przynajmniej takie z jakimi mia³em do czynienia) tylko lu¼no wchodz± w mo¼dzierz. Ja równie¿ z powodzeniem robiê szelki lu¼no pasowane do mo¼dzierza luz dochodzi do 2-3mm przy 2" szelkach. Zalet± tego systemu jest szybkostrzelno¶æ i brak jakichkolwiek czynno¶ci poprzedzaj±cych odpalenie.
Pozdrawiam maxlam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
Do³±czy³: 04 Mar 2004 Posty: 292
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 2:14 pm Temat postu: |
|
|
3 slowa do ojca prowadzacego :
amatorski proch jest slaby (w porownaniu do komerchy) i trzeba z niego "wycisnac" jak najwiecej, dlatego szelka dopasowana daje lepsze wysokosci lotu-nie mamy straty cisnienia.
profi maja duzo dobrego prochu-moga sobie pozwolic na wieksze ilosci w lad. miotajacym kompensujace utrate cisnienia
przy kalibrze np. 5'' rozszczelnienie 1mm po obu stronach bomby nie wplywa juz zbytnio na wysokosc-lad miotajacy jest przeciez potezny.
pozdrawiam HF
P.S.
a co do szybkostrzelnosci to przeciez jezeli mamy lekki opor to wystarczy szelke czyms popchnac i tyle-to zadne "czynnosci" , luzna tez trzeba wlozyc  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 3:23 pm Temat postu: |
|
|
HellFire napisa³: | 3 slowa do ojca prowadzacego :
amatorski proch jest slaby (w porownaniu do komerchy) i trzeba z niego "wycisnac" jak najwiecej, dlatego szelka dopasowana daje lepsze wysokosci lotu-nie mamy straty cisnienia.
profi maja duzo dobrego prochu-moga sobie pozwolic na wieksze ilosci w lad. miotajacym kompensujace utrate cisnienia
przy kalibrze np. 5'' rozszczelnienie 1mm po obu stronach bomby nie wplywa juz zbytnio na wysokosc-lad miotajacy jest przeciez potezny.
pozdrawiam HF
P.S.
a co do szybkostrzelnosci to przeciez jezeli mamy lekki opor to wystarczy szelke czyms popchnac i tyle-to zadne "czynnosci" , luzna tez trzeba wlozyc  |
Witam
Poniek±d zgodzê siê z tob± i¿ proch amatorski ma za ma³ego kopa by bawiæ siê w ten sposób szelkami. Ja jednak pozostajê przy swoim stosujê do miotania moich szelek FB b±d¼ to na chloranie b±d¼ na nadmanganianie potasu. Wed³ug mnie jest to super sprawa wystarczy naprawdê niewielka ilo¶æ i szeleczka leci i leci hehe
Je¶li chodzi o utratê ci¶nienia to jest prosty sposób na uszczelnienie ³adunku a przy tym nie zwiêksza oporów miêdzy pociskiem a luf±. Nie wiem jak to najbardziej obrazowo opisaæ wiec powiem jak to zrobiæ przy szelce cylindrycznej na dole pocisku wystarczy przykleiæ co¶ w rodzaju falbanek tzn. na ca³ym okrêgu paski papieru i zagi±æ je lekko do ¶rodka ca³y pocisk okleiæ cienkim papierem wraz z ³adunkiem miotaj±cym. Gdy ³adunek miotaj±cy wybuchnie papier tworz±cy uszczelkê zostanie doci¶niêty do ¶cianek mo¼dzierza i uszczelni. Taki sposób uszczelnienia nie podniesie bardzo oporu tarcia w porównaniu z rozwi±zaniem gdy ca³a powierzchnia szelki bêdzie tar³a o przewód lufy. Innym rozwi±zaniem tego problemu jest budowa szelki pod kalibrowej z pier¶cieniem jak w amunicji przeciw pancernej tak¿e w tym przypadku zmniejszamy straty na tarcie miêdzy szelk± a przewodem lufy.
Co do wpychania szelek do mo¼dzierza to hehe raczej odpada dla mnie to lipa ja podchodzê do rurki odpalam sobie loncik szelki wrzucam ona sobie swobodnie opada na dno a ja spokojnie robiê kilka kroków do ty³u i podziwiam
Pozdrawiam maxlam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 5:23 pm Temat postu: |
|
|
maxlam napisa³: |
[...]
Co do wpychania szelek do mo¼dzierza to hehe raczej odpada dla mnie to lipa ja podchodzê do rurki odpalam sobie loncik szelki wrzucam ona sobie swobodnie opada na dno a ja spokojnie robiê kilka kroków do ty³u i podziwiam
Pozdrawiam maxlam |
No widzisz, ja mowilem o innym systemie-zaplon od dolu przez dziurke w mozdzierzu, wtedy za kazdym razem trzeba wlozyc szelke i nowy lont/stopine. Nie preferuje szelek typu "odpal i wrzuc" , moim zdaniem to troche niebezpieczne.
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Ja stosuje lont komercyjny zawsze mam z 10s zapasu wiec nie raz trochê siê nudzê nim szelka mi poleci
No ale có¿ ka¿dy ma swoje przyzwyczajenia  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

Do³±czy³: 11 Cze 2004 Posty: 202 Sk±d: z Piek³a
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 9:23 pm Temat postu: |
|
|
A co do tych przygotowañ... w sylwester wynios³em 7 szelek(2", cylindryczne, dalej w poscie bedzie tylko o takich bo tylko z nimi siê bawi³em, na 3" zabrak³o Fb :>), lont no¿yczki sloik Fb i lyzeczke i nie by³o problemu z ³adowaniem, zo raz odpala³em wyrzutnie gwiazdek i szelki. A jak miotamy Fb to wlasnie tym bardziej trzeba zwrocic uwage na to, by szelka wchodzila idealnie, tzn. aby wchodzila z leciutkim oporem, ale zeby nie trzeba bylo jej popychac ;P wtedy przy minimalnej ilosci Fb- (1 lyzeczka) poleci nam na 50m (2") Tylko jedna szelka poleciala tak wysoko- balem siê o mozdzierz (wszystkie poszly na testach i na sylwka mialem 1 :>)i nierobilem ciasnych szelek. Je¶li bêdzie 1-2mm luzu to juz maxymalnie mozna osiagnac 30m- co wg. mnie wystarcza na 2"(cylindryczne)shelki.
A co do wypowiedzi na temat s³abego prochu- proch chloranowy(granulowany) napewno dorównuje PCz komercyjnemu, a Fb nawet przewy¿sza jego si³ê :>(co niekoniecznie jest dobre).
I jeszcze jedno co do miotania Fb'kiem, mo¼dzierze powinny byc ni¿sze nie¿ te z których sie miota PCz amatorskim, PCz. sie spala w mozdzierzu zwieszajac cisnienie, nawet gdy szelka leci, mo¿na daæ zadu¿o prochu to i tak mo¼dzierza nie rozwali. A przy Fb- jest tak, ¿e spala sie caly jeszcze przed wylotem szelki i cisnienie w mozdzierzu zamiast rosn±æ spada- co nie wplywa dodatnie na wysoko¶æ wystrza³u.
p.s Wiêkszo¶æ ju¿ by³o... ale z tym Fb to niezla sprawa, sam kiedy¶ niewierzy³em, ¿e taka mala ilosc(zeby nie rozerwalo mozdzierza) moze wyniesc tak wysoko szelke.... a jednak . PCh u¿ywam ¿adziej, bo szkoda mi chloranu ;P _________________ Bóg sprawi³, ¿e wci±¿ id±... Rozs±dek - ¿e dotr±! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 10:55 pm Temat postu: w sprawie szelek |
|
|
Wrzuce pare swoich uwag.
Nie wiem panowie o czym tu dyskutowaæ, stosujcie sobie co checie.. byle by skuteczne. Chodzi mi tutaj tak¿e szczególnie oto, i¿ ni¿ej prosze pa¶twa, jest temat szelka/³adunki miotaj±ce!! i :
=>albo skopiujecie swoje posty i ponownie zostana napisane w temacie w/w, (tutaj usune po czasie) albo
=>bêde musia³ Was cytowaæ.. a tego nie chce (innej metody przenoszenia postów nie ma)
Sprawa jak szelka powinna wchodziæ do mo¼dzierza... nie da siê jednoznacznie okre¶liæ, zale¿y co stosujemy, jaki mo¼dzierz, jaki rozmiar wyrzucanej szelki - to wszystko ma wielkie znaczenie. Moim zdaniem ka¿dy musi to dobraæ do¶wiadczalnie. Wystrzeli³em wiele szelek, by³o wiele pora¿ek, ale nauczy³y mnie w³a¶nie m.in to ile czego daæ... i co siê stanie gdy przesadze (jak bêdzie wchodziæ za ciasno). W takich przypadkach, mo¼dzierz mo¿e byæ "twardy" i wytrzymaæ, ale ogormna si³a uderzenia od miotaj±cego mo¿e nawet rozwaliæ szelke.... Mo¿na by du¿o dyskutowaæ, ale je¶³i chcecie to apeluje:
piszcie m±drze i tam gdzie powinno to byæ napisane
pozdrawiam
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bada Bum
Do³±czy³: 03 Wrz 2004 Posty: 44
|
Wys³any: Sro Sty 12, 2005 12:25 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
Co do szybkostrzelno¶ci to lepiej mieæ kilka za³adowanych mo¼dzierzy ni¿ w jeden wrzucaæ szelkê z zapalonym lontem. Na pocz±tku swojej „kariery” mia³em ma³y wypadek stosuj±c tê metodê, tak¿e ¿yczliwie odradzam stosowanie tej¿e.
Co do sposobu uszczelnienia szelki proponowanego przez Maxlama to jest on niez³y - podobna zasada stosowana jest przy uszczelnianiu si³owników hydraulicznych czy powietrznych.
Je¶li chodzi o mnie to wolê inny sposób, oklejam dolny ( tz. od strony opó¼niacza) koniec szelki cylindrycznej zwyk³± ta¶m± malarsk± ( najlepiej je¶li podczas oklejania ta¶ma siê bêdzie marszczyæ, wtedy zu¿yjemy jej znacznie mniej), tak d³ugo dopóki uzyskam zamierzony wcisk.
Dziêki temu szelka fi 50mm o wadze ok.100g leci na 35gramach prasowanego pcz. na 140-150m. Wspomniana powy¿ej wysoko¶æ 50m to wed³ug mnie co najmniej o po³owê za ma³o, zw³aszcza ze wzglêdów bezpieczeñstwa.
Je¶li za¶ mówimy o profesjonalistach, to stosuj± oni do wystrzelenia kulistej trzycalówki o masie ok. 220gram na wysoko¶æ 120m prochu o wadze ok. 170-180g. To „prawie” tyle co masa samej szelki. Luz pomiêdzy ¶ciank± mo¼dzierza a szelk± to 2-3mm. Wiadomo¶ci te zaczerpn±³em z dokumentu wyemitowanego na kanale Discovery po¶wiêconego fajerwerkom.
K³aniam siê
BADA BUM _________________ BURDELLO BUM BUM !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

Do³±czy³: 27 Sty 2004 Posty: 89 Sk±d: z ma³pki po winie...
|
Wys³any: Sro Sty 19, 2005 11:36 am Temat postu: |
|
|
kaliber niez³y
te¿ mam takie rurki, ze 100mm ¶r.
ale widze ¿e profesjonalnie przygotowane, a nie w 10 minut przed wyj¶ciem  _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

Do³±czy³: 27 Mar 2003 Posty: 44 Sk±d: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wys³any: Sob Sty 22, 2005 9:37 am Temat postu: |
|
|
Znalaz³em filmik szelki tylko nie pamiêtam na jakiej stronie
szelka kaliber 50 mm autor powiedzia³ ¿e nagrane tak dlatego ¿e sam nagrywa³ i odpala³ a lont by³ krótki i dlatego trochê trzêsie siê obraz...
http://kokosek1011.w.interia.pl/shelblue.mpg
Szelka wystrzelona za pomoc± 7 ³y¿eczek pcz granulowanego...
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Sob Sty 22, 2005 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Wyszlo ladnie...duzo gwiazdek sie zapalilo, a z tym czesto jest problem.
Widze, ze gwiazdeczki robione na CuCO3*Cu(OH)2+S+KClO3
Najprostrze, najtansze i w-g mnie dajace "najlepszy" niebieski ze wszystkich amatorskich receptur.
Huk byl strasznie glosny przy wystrzale 7 ³y¿eczek prochu to nieco ponad 20g...
Tylko dokladnie nie widac na jakiej wysokosci szelka eksplodowala, wydaje sie ze nieco nisko. No i gwiazdki polecialy w dol, ale to chyba slaba zatyczka, albo korpus rozerwalo tylko w jednym miejscu.
Generalnie podoba mi sie
W skali ocen szkolnych dalbym 4+
pozdrawiam i rzycze kolejnych udanych testow HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Sob Sty 22, 2005 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Te¿ mi siê podoba - w koñcu takie s± pocz±tki ale ju¿ te lepsze. Na filmie du¿o szczegó³ów nie widac => rozrzut s³aby, wysoko¶æ ciê¿ko mi stwierdziæ.
ps przypomina mi moj± szelke red, du¿a zapalno¶æ s³aby rozrzut. Niestety teraz mnie to nie zadowala
Dlaczego?
dam filmik pó¼niej
pozdrawiam
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Nie Sty 23, 2005 10:22 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

Do³±czy³: 27 Mar 2003 Posty: 44 Sk±d: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wys³any: Sob Sty 22, 2005 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Polecia³a na ok 50 m, pcz homemade ( mam fajny m³yn kulowy) a gwiazdki tak polecia³y bo za ma³o ³adunku rozrywaj±cego i za s³abe zatyczki ale nastêpnym razem bêdzie lepiej
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

Do³±czy³: 28 Sie 2003 Posty: 120 Sk±d: z PiroChem
|
Wys³any: Nie Sty 23, 2005 12:10 am Temat postu: KOLEJNE PRÓBY |
|
|
Witam
Po dwóch tygodniach nic nie robienia z powodu poparzenia reki przeprowadzi³em kolejne udane próby szelek z pude³eczek po kliszy-czyli mój standard. Miotaj±cy za ka¿dym razem 0,75 pude³eczka po kliszy PCZ CIA.
Szelka rozprysk iskier gwiazdki KClO3/Al./S/C/deks. +jedna warstwa Chryzantemu 6- wysz³o ok. ale mog³o wy¿ej polecieæ
SZELKA ROZPRYSK ISKIER
Szelka zielono-niebieska- gwiazdki ³amane zinc spreader Zn/KNO3/S/C/deks. – niespodziewanie ³adny efekt wyszed³ zielony p³omieñ z niebieskimi pasemkami, czego nie widaæ na filmie my¶lê ze jak zamiast saletry da siê chloran potasowy i u¿yje równych(kszta³t) gwiazdek bêdzie ok. Acha gwiazdki spad³y na ziemie
SZELKA ZIELONO-NIEBIESKA _________________ Znów w bran¿y Molinos de bolos Strzelaj szelki bêdziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Nie Sty 23, 2005 3:02 am Temat postu: |
|
|
koko napisa³: | Witam
Polecia³a na ok 50 m, pcz homemade ( mam fajny m³yn kulowy) a gwiazdki tak polecia³y bo za ma³o ³adunku rozrywaj±cego i za s³abe zatyczki ale nastêpnym razem bêdzie lepiej
Pozdro |
koko nie przesadzaj, 50m to to na pewno nie bylo...nie wiem czemu ludzie tak zawsze przeginaja z wysokoscia, wazne ze ladne, a taka bajera z reguly nie przechodzi 2s opoznienia od wystrzalu...hehe no way
Co do szeleczek wiktorsa to spoko wyszla ta pierwsza, gdyby iskierki dluzej sie "trzymaly" to jeszcze sliczniej by bylo, ale spoko druga niezbyt wyrazna na tym filmie
nareszcie cos sie ruszylo w temacie szelek...widze, ze nie tylko klawiaturowych pirotechnikow tu mamy tak trzymac
P.S.
niedlugo planuje zakup dobrego aparatu cyfrowego wiec nareszcie bede mogl sie tez wykazac i dolaczyc do grona "dawcow filmow" Poki co nie mam jak dokumentowac swoich dziel
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Snake

Do³±czy³: 12 Pa¼ 2003 Posty: 24 Sk±d: z rury
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Nie Sty 23, 2005 10:24 pm Temat postu: |
|
|
i daje filmik:
Szelka by P2
Efekt my¶le ciekawy.. nic dodaæ nic uj±æ
pozdro dla wszystkich szelkomaniaków  _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

Do³±czy³: 21 Pa¼ 2004 Posty: 48 Sk±d: z polski
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

Do³±czy³: 28 Sie 2003 Posty: 120 Sk±d: z PiroChem
|
Wys³any: Sro Sty 26, 2005 4:44 pm Temat postu: NO NO!! |
|
|
piroman2 napisa³: |
Efekt my¶le ciekawy.. nic dodaæ nic uj±æ
|
Gwiazdki na wodorowêglanie czy na szczawianie sodu -je¶li tam takie by³y  _________________ Znów w bran¿y Molinos de bolos Strzelaj szelki bêdziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|