Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Koko

Do³±czy³: 27 Mar 2003 Posty: 44 Sk±d: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wys³any: Pi± Wrz 24, 2004 9:08 pm Temat postu: |
|
|
za chuda scianka mozdzieza bo jak bedzie dobry proch to ci rozwali mozdziez  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Frugo

Do³±czy³: 22 Wrz 2004 Posty: 5 Sk±d: Ha Ha dobre pytanie...
|
Wys³any: Sob Wrz 25, 2004 9:34 am Temat postu: |
|
|
Ja widzia³em taki schemat ¿e po bokach w ³adunku byy gwiazdki a na ¶rodku by³ pojemnik z ³adunkiem wyrzucaj±cym, Anem!k _________________ ZAPRASZAM NA
..:: www.piropodstawy.fbi.cz ::.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
butapren

Do³±czy³: 06 Wrz 2004 Posty: 3 Sk±d: hahaha! dobre pytanie
|
Wys³any: Sro Gru 15, 2004 2:06 pm Temat postu: |
|
|
sorry ¿e odgrzebuje stary temat ale mi wysz³a bardzo ³adna petarda iskrz±ca ze zwyk³ego pcz!! tutaj link: http://www.dndsoldat.republika.pl/graf/Pcz.AVI _________________ W±chasz klej i jest Okej! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostêp próbny do MW

Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys³any: Sro Gru 15, 2004 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Po co tak kombinowaæ?? nie lepiej dodaæ do mieszanki rozrywaj±cej 5-10% mielonego wêgla KAMIENNEGO??
Efekt b.dobry.
Pozdrawiam Tomash  _________________ Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

Do³±czy³: 21 Pa¼ 2004 Posty: 48 Sk±d: z polski
|
Wys³any: Czw Gru 16, 2004 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Mozna dodac troche opilków ¿elaza efekt jest calkiem fajny mam film z wybuchu na stronie www.tgp.go.pl w dziale petardy _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

Do³±czy³: 08 Lip 2004 Posty: 47 Sk±d: Z domu
|
Wys³any: Sob Sty 08, 2005 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam siê z koleg± wawrzyk`iem,
Ja dzi¶ takow± zrobi³em (taki eksperyment)
Dzi¶ odwiedzi³em zak³ad dorabiaj±cy klucze gdzie mi³y pan da³ mi ca³y worek ma³ych opi³ków ale mniejsza z tym.
Przepis na petardê z kul± iskier :
No wiêc kartkawa³ek brystolu o d³. mniej wiêcej 20 cm i szer. 7-8,5cm, trochê ta¶my, lont, proch Fb ; sk³adzie KMnO4+Al (50:50 objêto¶ciowo, KMno4 drobno zmielone), no i tych opi³ków (najlepiej ¿elazne, ale np Al te¿ by siê nada³y, ja mialem ró¿ne bo z ró¿nych kluczy, ale mi iskry wysz³y wszystkie ¿ó³te) tych opi³ków to tak zdrowo sypn±æ, ja ich sporo da³em, nawet wiêcej ni¿ sporo tak ze 30-40% ca³ej mieszanki
Ja sk³ada³em tê petarde na wzór petardy "Bakuna" czyli bez zatyczek
http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?t=807
tu jest opis.
Dalej > do ¶rodka walimy Fb o powy¿szym sk³adzie , umieszczamy lont i idziemy odpaliæ z dala od ludzi.
Petarda daje spory rozrzut iskier do¶æ d³ugo pal±cych siê. Wygl±da to wprost przepiêknie. Petarda by wygl±da³a jeszcze lepiej jakby wybuchla w powietrzy na wys. kilku metrów.
uff chyba jeden z moich d³u¿szych postów . Mi³ej zabawy _________________

Ostatnio zmieniony przez wamp30 dnia Sob Sty 08, 2005 9:51 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
baza_nt
Do³±czy³: 06 Gru 2004 Posty: 8 Sk±d: K³odzko
|
Wys³any: Sob Sty 08, 2005 9:39 pm Temat postu: |
|
|
witam !
aa ee yy a nie wyjdzie to przez proch fb 50: 30 : 20 kmno4 , py³ AL ,ma³e wiórki Al
nie znam - > nie sprawdza³em |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wys³any: Sob Sty 08, 2005 9:48 pm Temat postu: |
|
|
wiesz mo¿e i tak, ale ja zak³ada³em ¿e KMnO4 drobno zmielone z py³em Al
bedziê pe³ni³a rolê materia³u miotaj±co-zapalaj±co tzn. normalny proch Fb który w trakcie zapalenia siê mieszaniny zapala i wyrzuca te opi³ki (iskry) na zewn±trz co daje ³adn± kulê iskier, a nastêpnie krótkotrwa³y dywanik jasnych puncików na ziemi wokó³ petardy  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pyrotechnik

Do³±czy³: 15 Lip 2004 Posty: 17 Sk±d: Mys³owice
|
Wys³any: Sob Sty 08, 2005 9:54 pm Temat postu: |
|
|
co do petard iskrowych, ostatnio zrobi³em tak± petardê:
z tej "szufladki" wyjêtej z pude³ka z zapa³ek odci±³em jedn± krótsz± ¶ciankê. resztê ¶cianek posmarowa³em klejem i wstawi³em do reszty pude³ka na ok. 5 min.
na wys. ok. 5-6mm da³em chusteczkê i j± ubi³em
na wys ok. 8-9mm da³em fb o sk³adzie objêto¶ciowo 45%KMnO4 45%Al 10%S i ubi³em lekko
do koñca (zosta³o ok. 1-2mm wolnego od góry) wsypa³em mieszankê objêto¶ciowo:
25% KClO3
25% KNO3
45% C
5% S
i ubi³em.da³em do tego lont visco 2 mm wsadzi³em potem na to na wys. ok. 2-3mm chusteczkê, ubi³em i od góry by³o jeszcze ok. 3-4mm wolnego.
podpali³em lont. najpierw zapali³o siê jak wulkan, potem wybuch³o ze s³abym hukiem, ale za to da³o kulê pomarañczowych iskier i bia³y b³ysk.
aha, i to sam wymy¶li³em z nudów  _________________ http://ourpyro.w.interia.pl
pozdrawiam,
pyrotechnik
P.S. jak zapracowaæ na gwiazdki? :P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wys³any: Sob Sty 08, 2005 10:25 pm Temat postu: |
|
|
a mnie siê wydaje, ¿e mój projekt jest bardziej wiarygordny i w 100% powtarzalny.
Choæ nie mówiê, ¿e Twój jest z³y, ale mi siê wydaje ¿e to by³ fart, albo co¶ koloryzujesz z pirotehnik napisa³: | da³o kulê pomarañczowych iskier |
Powrót do góry |
|
 |
Pyrotechnik

Do³±czy³: 15 Lip 2004 Posty: 17 Sk±d: Mys³owice
|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 8:55 am Temat postu: |
|
|
nie koloryzujê, iskry rozrzucone przy wybuchu faktycznie pocz±tkowo u³o¿y³y siê w kulkê, która siê rozwia³a a pomarañczowe, bo tam by³ wêgiel drzewny i nic nie koloryzuje _________________ http://ourpyro.w.interia.pl
pozdrawiam,
pyrotechnik
P.S. jak zapracowaæ na gwiazdki? :P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 9:12 am Temat postu: |
|
|
dobra mo¿e i tak by³o
ale iskry na wêglu zale¿± od jego rozdrobnienia tz. jak masz py³ to mo¿esz nie mieæ iskier, a jak masz taki drobny proszek to tak, a nigdy nie utrafisz z tym.
A opi³ki to opi³ki.  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 9:56 am Temat postu: |
|
|
Je¿eli chodzi o iskry z wêgla drzewnego to jest prosty tani sposób na dobry efekt wystarczy zawin±æ w jak±¶ mocn± folie trochê wêgla drzewnego i pot³uc go m³otkiem, ale nie za bardzo tak by powsta³ gróz o wielko¶ci oko³o 3-4mm przesiewamy to przez sito i takie kawa³eczki wk³adamy na kilka dni do papki z saletry by ni± przesz³y po tym czasie wyci±gamy je z saletry np. przez sitko i suszymy tak przygotowane wk³adamy w sporej ilo¶ci do mieszanki i ju¿ s± iskry. Tanio szybko bez k³opotu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 12:10 pm Temat postu: |
|
|
w sumie masz racje, ale niezgodze siê z tym "szybko bez k³opotu" a "tanio" swoj± drog±. Poniewa¿ papka z saletry bedzie wilgotna wiêc i wegiel w niej moczony bedzie wilgotny. Wiêc troche to zajmie zanim on sam wyschnie, no chyba ¿e mu pomo¿emy (suszarka ?)
a tanio to tak 50/50 bo jak niemasz wêgla to musisz kupiæ, albo wypaliæ co zajmuje czas i trochê pracoch³onne. A opi³ki np. te moje to od kolesia z dorabiania kluczy za darmo dosta³em i nawet mnie zaprosi³ na nastêpn± dostawe a tylê siê przy tym napracowa³em co i¶æ do zak³adu i z powrotem _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Wêgiel, saletra =>> tanio
To najtañsze i najbardziej podstawowe sk³adniki.
Szybko jasne, ¿e tak zrobiê sobie tego z kilo czy dwa w godzinkê posuszy siê ze dwa dni na kaloryferze a jak bêdê z tego korzysta³ to zapomnê, kiedy ju¿ to robi³em wyci±gaj±c ze s³oja
No i nie ka¿dy ma kolegê dorabiaj±cego klucze hehe a tak w ogóle to opi³ków ró¿nego rodzaju mam ful, ale ten sposób mi siê najbardziej podoba super karminowe iskierki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Maxlam napisa³: | nie ka¿dy ma kolegê dorabiaj±cego klucze |
ja tego niepowiedzia³em
mo¿e 2 czy 3 razy tam w ¿yciu by³em
nikogo tam nieznam , tylko ³±dnie poprosi³em i bez ¿adnych problemów dali, i ka¿demu dad¿ bo i tak oni takie rzeczy wywalaj± to nierobi im to ró¿nicy oddaæ czy wy****æ  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 1:04 pm Temat postu: |
|
|
wamp30 napisa³: | bo i tak oni takie rzeczy wywalaj± to nierobi im to ró¿nicy oddaæ czy wy****æ  |
Tu siê z tob± nie zgodzê z³om kolorowy jest drogi hehe je¶li uwa¿asz ¿e oni to wywalaj± i mo¿esz braæ tego od nich ile zapragniesz to czemu tego nie bierzesz kilka kilo i masz darmow± kaske na piro nie wiem po ile teraz chodzi ale kiedy¶ by³o chyba po 6z³ a teraz ceny posz³y bardzo do góry wiec pewno i za du¿o wiêcej skupuj±
Ja s±dzê ze jak ci kolesie maj± tego z obrabiarek du¿o to sami to sprzedaj± je¶li to jest ich firma a je¶li kogo¶ to na pewno rozlicza ich z tego z³omu bo przy du¿ej produkcji to s± spore pieni±dze
Ale przy dorabianiu kluczy to chyba nie ma tego zbyt wiele
Pozdrawiam maxlam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wys³any: Nie Sty 09, 2005 1:34 pm Temat postu: |
|
|
no tak masz racje
ale,co do tego ¿e mog± to sprzedaæ, ale pomy¶l sobie ile oni mog± tego mieæ ? i miej na wzglêdzie to, ¿e nie tak czesto odwiedzia siê takie zak³ady.
Wiêc nawet jakby przez jaki¶ cczas im siê tego uzbiera to oni to wywalaj± bo im to syf robi a jest tego za ma³o ¿eby dostaæ za to kase tzn. sprzedaæ (w koñcu to nie szlifienia czy co¶, ¿e to kilogramami im zostaje )
ps. du¿o tego nie dosta³em, bo kole¶ gada³ ¿e ostatnio czy¶cili zak³ad i ma³o maj±, wiêc dostalem bardzo malo tego ze 2-3 gramy (ale na 1 czy 3 petadry starczy ) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Leon

Do³±czy³: 26 Sty 2004 Posty: 49 Sk±d: Kaszebe
|
Wys³any: Wto Sty 11, 2005 12:01 am Temat postu: |
|
|
ja kiedys dodalem do P.Cz. troche wgla aktywnego, ale bardzo minimalnie i tez daBo iskry przy wybuchu.
pozdro _________________ GG 5678192 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aku
Do³±czy³: 05 Lut 2005 Posty: 3
|
Wys³any: Czw Kwi 07, 2005 1:10 pm Temat postu: |
|
|
£odygin napisa³: | azotan baru mo¿na spotkaæ np. w komercyjnych "zimnych ogniach"(w zawarto¶ci 45-50%) ale pe³ni on raczej role utleniacza...
POZDERAWIAM |
w£A¦NIE LECZ JEST CHOLERNIE CIʯKI DO ZDOBYCIA (mo¿na go zast±piæ w innych sprawach kwasem borowym - apteka , lecz on ju¿ nie utlenia i to jest jego wada) jak kto¶ siê orientuje co to s± ognie bengalskie to w³asnie mo¿na zrobiæ ogieñ kol. zielonego . ale mi nie chce to siê paliæ w wala sie tam (do pó³ szklanki wody wsyp ³y¿. saletry potasowej 2 ³yz kwasu borowegoi 3-4 ³y¿ki denaturatu i posmarowaæ papier i bêdzie siê jara³o ) mia³em wyschniête podpalam i nic nie chce sie jarac wrzuci sie do ognicha itp. to sie ³adnie pali na zielonkawo . czy to mo¿e byæ spowodowane brakiem utleniacza ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|