Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Koko

Dołączył: 27 Mar 2003 Posty: 44 Skąd: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wysłany: Pią Wrz 24, 2004 9:08 pm Temat postu: |
|
|
za chuda scianka mozdzieza bo jak bedzie dobry proch to ci rozwali mozdziez  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Frugo

|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2004 9:34 am Temat postu: |
|
|
Ja widziałem taki schemat że po bokach w ładunku byy gwiazdki a na środku był pojemnik z ładunkiem wyrzucającym, Anem!k _________________ ZAPRASZAM NA
..:: www.piropodstawy.fbi.cz ::.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
butapren

|
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 2:06 pm Temat postu: |
|
|
sorry że odgrzebuje stary temat ale mi wyszła bardzo ładna petarda iskrząca ze zwykłego pcz!! tutaj link: http://www.dndsoldat.republika.pl/graf/Pcz.AVI _________________ Wąchasz klej i jest Okej! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Sro Gru 15, 2004 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Po co tak kombinować?? nie lepiej dodać do mieszanki rozrywającej 5-10% mielonego węgla KAMIENNEGO??
Efekt b.dobry.
Pozdrawiam Tomash  _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Mozna dodac troche opilków żelaza efekt jest calkiem fajny mam film z wybuchu na stronie www.tgp.go.pl w dziale petardy _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z kolegą wawrzyk`iem,
Ja dziś takową zrobiłem (taki eksperyment)
Dziś odwiedziłem zakład dorabiający klucze gdzie miły pan dał mi cały worek małych opiłków ale mniejsza z tym.
Przepis na petardę z kulą iskier :
No więc kartkawałek brystolu o dł. mniej więcej 20 cm i szer. 7-8,5cm, trochę taśmy, lont, proch Fb ; składzie KMnO4+Al (50:50 objętościowo, KMno4 drobno zmielone), no i tych opiłków (najlepiej żelazne, ale np Al też by się nadały, ja mialem różne bo z różnych kluczy, ale mi iskry wyszły wszystkie żółte) tych opiłków to tak zdrowo sypnąć, ja ich sporo dałem, nawet więcej niż sporo tak ze 30-40% całej mieszanki
Ja składałem tę petarde na wzór petardy "Bakuna" czyli bez zatyczek
http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?t=807
tu jest opis.
Dalej > do środka walimy Fb o powyższym składzie , umieszczamy lont i idziemy odpalić z dala od ludzi.
Petarda daje spory rozrzut iskier dość długo palących się. Wygląda to wprost przepięknie. Petarda by wyglądała jeszcze lepiej jakby wybuchla w powietrzy na wys. kilku metrów.
uff chyba jeden z moich dłuższych postów . Miłej zabawy _________________

Ostatnio zmieniony przez wamp30 dnia Sob Sty 08, 2005 9:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
baza_nt
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:39 pm Temat postu: |
|
|
witam !
aa ee yy a nie wyjdzie to przez proch fb 50: 30 : 20 kmno4 , pył AL ,małe wiórki Al
nie znam - > nie sprawdzałem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:48 pm Temat postu: |
|
|
wiesz może i tak, ale ja zakładałem że KMnO4 drobno zmielone z pyłem Al
bedzię pełniła rolę materiału miotająco-zapalająco tzn. normalny proch Fb który w trakcie zapalenia się mieszaniny zapala i wyrzuca te opiłki (iskry) na zewnątrz co daje ładną kulę iskier, a następnie krótkotrwały dywanik jasnych puncików na ziemi wokół petardy  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pyrotechnik

|
Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:54 pm Temat postu: |
|
|
co do petard iskrowych, ostatnio zrobiłem taką petardę:
z tej "szufladki" wyjętej z pudełka z zapałek odciąłem jedną krótszą ściankę. resztę ścianek posmarowałem klejem i wstawiłem do reszty pudełka na ok. 5 min.
na wys. ok. 5-6mm dałem chusteczkę i ją ubiłem
na wys ok. 8-9mm dałem fb o składzie objętościowo 45%KMnO4 45%Al 10%S i ubiłem lekko
do końca (zostało ok. 1-2mm wolnego od góry) wsypałem mieszankę objętościowo:
25% KClO3
25% KNO3
45% C
5% S
i ubiłem.dałem do tego lont visco 2 mm wsadziłem potem na to na wys. ok. 2-3mm chusteczkę, ubiłem i od góry było jeszcze ok. 3-4mm wolnego.
podpaliłem lont. najpierw zapaliło się jak wulkan, potem wybuchło ze słabym hukiem, ale za to dało kulę pomarańczowych iskier i biały błysk.
aha, i to sam wymyśliłem z nudów  _________________ http://ourpyro.w.interia.pl
pozdrawiam,
pyrotechnik
P.S. jak zapracować na gwiazdki? :P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Sob Sty 08, 2005 10:25 pm Temat postu: |
|
|
a mnie się wydaje, że mój projekt jest bardziej wiarygordny i w 100% powtarzalny.
Choć nie mówię, że Twój jest zły, ale mi się wydaje że to był fart, albo coś koloryzujesz z pirotehnik napisał: | dało kulę pomarańczowych iskier |
Powrót do góry |
|
 |
Pyrotechnik

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 8:55 am Temat postu: |
|
|
nie koloryzuję, iskry rozrzucone przy wybuchu faktycznie początkowo ułożyły się w kulkę, która się rozwiała a pomarańczowe, bo tam był węgiel drzewny i nic nie koloryzuje _________________ http://ourpyro.w.interia.pl
pozdrawiam,
pyrotechnik
P.S. jak zapracować na gwiazdki? :P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 9:12 am Temat postu: |
|
|
dobra może i tak było
ale iskry na węglu zależą od jego rozdrobnienia tz. jak masz pył to możesz nie mieć iskier, a jak masz taki drobny proszek to tak, a nigdy nie utrafisz z tym.
A opiłki to opiłki.  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 9:56 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o iskry z węgla drzewnego to jest prosty tani sposób na dobry efekt wystarczy zawinąć w jakąś mocną folie trochę węgla drzewnego i potłuc go młotkiem, ale nie za bardzo tak by powstał gróz o wielkości około 3-4mm przesiewamy to przez sito i takie kawałeczki wkładamy na kilka dni do papki z saletry by nią przeszły po tym czasie wyciągamy je z saletry np. przez sitko i suszymy tak przygotowane wkładamy w sporej ilości do mieszanki i już są iskry. Tanio szybko bez kłopotu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 12:10 pm Temat postu: |
|
|
w sumie masz racje, ale niezgodze się z tym "szybko bez kłopotu" a "tanio" swoją drogą. Ponieważ papka z saletry bedzie wilgotna więc i wegiel w niej moczony bedzie wilgotny. Więc troche to zajmie zanim on sam wyschnie, no chyba że mu pomożemy (suszarka ?)
a tanio to tak 50/50 bo jak niemasz węgla to musisz kupić, albo wypalić co zajmuje czas i trochę pracochłonne. A opiłki np. te moje to od kolesia z dorabiania kluczy za darmo dostałem i nawet mnie zaprosił na następną dostawe a tylę się przy tym napracowałem co iść do zakładu i z powrotem _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Węgiel, saletra =>> tanio
To najtańsze i najbardziej podstawowe składniki.
Szybko jasne, że tak zrobię sobie tego z kilo czy dwa w godzinkę posuszy się ze dwa dni na kaloryferze a jak będę z tego korzystał to zapomnę, kiedy już to robiłem wyciągając ze słoja
No i nie każdy ma kolegę dorabiającego klucze hehe a tak w ogóle to opiłków różnego rodzaju mam ful, ale ten sposób mi się najbardziej podoba super karminowe iskierki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Maxlam napisał: | nie każdy ma kolegę dorabiającego klucze |
ja tego niepowiedziałem
może 2 czy 3 razy tam w życiu byłem
nikogo tam nieznam , tylko łądnie poprosiłem i bez żadnych problemów dali, i każdemu dadż bo i tak oni takie rzeczy wywalają to nierobi im to różnicy oddać czy wy****ć  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 1:04 pm Temat postu: |
|
|
wamp30 napisał: | bo i tak oni takie rzeczy wywalają to nierobi im to różnicy oddać czy wy****ć  |
Tu się z tobą nie zgodzę złom kolorowy jest drogi hehe jeśli uważasz że oni to wywalają i możesz brać tego od nich ile zapragniesz to czemu tego nie bierzesz kilka kilo i masz darmową kaske na piro nie wiem po ile teraz chodzi ale kiedyś było chyba po 6zł a teraz ceny poszły bardzo do góry wiec pewno i za dużo więcej skupują
Ja sądzę ze jak ci kolesie mają tego z obrabiarek dużo to sami to sprzedają jeśli to jest ich firma a jeśli kogoś to na pewno rozlicza ich z tego złomu bo przy dużej produkcji to są spore pieniądze
Ale przy dorabianiu kluczy to chyba nie ma tego zbyt wiele
Pozdrawiam maxlam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Nie Sty 09, 2005 1:34 pm Temat postu: |
|
|
no tak masz racje
ale,co do tego że mogą to sprzedać, ale pomyśl sobie ile oni mogą tego mieć ? i miej na względzie to, że nie tak czesto odwiedzia się takie zakłady.
Więc nawet jakby przez jakiś cczas im się tego uzbiera to oni to wywalają bo im to syf robi a jest tego za mało żeby dostać za to kase tzn. sprzedać (w końcu to nie szlifienia czy coś, że to kilogramami im zostaje )
ps. dużo tego nie dostałem, bo koleś gadał że ostatnio czyścili zakład i mało mają, więc dostalem bardzo malo tego ze 2-3 gramy (ale na 1 czy 3 petadry starczy ) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Leon

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2005 12:01 am Temat postu: |
|
|
ja kiedys dodalem do P.Cz. troche wgla aktywnego, ale bardzo minimalnie i tez daBo iskry przy wybuchu.
pozdro _________________ GG 5678192 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aku
|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2005 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Łodygin napisał: | azotan baru można spotkać np. w komercyjnych "zimnych ogniach"(w zawartości 45-50%) ale pełni on raczej role utleniacza...
POZDERAWIAM |
wŁAŚNIE LECZ JEST CHOLERNIE CIĘŻKI DO ZDOBYCIA (można go zastąpić w innych sprawach kwasem borowym - apteka , lecz on już nie utlenia i to jest jego wada) jak ktoś się orientuje co to są ognie bengalskie to własnie można zrobić ogień kol. zielonego . ale mi nie chce to się palić w wala sie tam (do pół szklanki wody wsyp łyż. saletry potasowej 2 łyz kwasu borowegoi 3-4 łyżki denaturatu i posmarować papier i będzie się jarało ) miałem wyschnięte podpalam i nic nie chce sie jarac wrzuci sie do ognicha itp. to sie ładnie pali na zielonkawo . czy to może być spowodowane brakiem utleniacza ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|