Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CH3OH

|
Wysłany: Sro Sie 04, 2004 9:55 am Temat postu: |
|
|
no do tapicerskiego tez mam dostep to sobie musze taka rure zalatwic nawet kilka roznych bede probowal ktore najlepeij sie na to nadaja. a jakiej dlugosci mozdziez bedzie najlepszy (jako ladunek miotajacy bede urzywal dobrego prochu czarnego)?? _________________ A zaczeło się skromnie od KNO3+C12H22O11:D
GG: 4274068 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Sie 09, 2004 12:25 pm Temat postu: kolejna szelka |
|
|
Witam
Kolejna szeleczka (próba). Tym razem do środka dalem dobrego FB:
KNO3 50g, S 30g Al 25g, użyłem ilości ok. 30g. Dzięki temu jest juz inny efekt: ładny huk i gwiadki zostały lepiej rozrzucone , lecz nie obyło się bez częsciowej porażki => niestety nie zapaliło mi sie ok. 10 gwiazdek niebieskich o 8 stroboskopowych białych , przez co jak na filmie widać palących się gwiazdek jest nie dużo (do tego było 5 czerwonych i ok. 7 zielonych) ..... film:
http://80.53.60.86/~jajo/Filmiki/szelka_fb.mpeg
Nie lubie gdy połowa gwiazdek mi sie nie zapala a powlekam każdą gwiazdkę z osobna masą stopinkową Pirotechmana
No nic będe próbował dalej
pozdrawiam _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Sob Sie 21, 2004 3:03 pm Temat postu: |
|
|
ja dopiero uczę się robić szelki, lecz postepy już są. I napiszę teraz o moim i kolegi pomyśle. Szelka nie jest ani cylindryczna ani kulista, to stożek odwrócony do góry nogami Dzieki temu nie trzeba robic zadnych zatyczek, tylko zaginam góre i zklejam tasma i podobnie dół. Narazie szelka wybucha na okolo 10-20 metrze, bez gwiazdek. Na gwiazdki przyjdzie czas. Proch Czarny jesy jako i miotający i w szelce. Mozdzierz to stara pompka (niestety metalowa) dlatego zawsze wkopuje go w ziemie, a lont daje w slomke czy rurke termo kurczliwą. Jak kumpel będzie miał kabelki do kamery cyfrowej żeby przezucić film na kompa to dam linka.
Dziękuje za uwagę. _________________ Bóg sprawił, że wciąż idą... Rozsądek - że dotrą! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 7:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
chciałem wam dziś pokazać film, z mojej następnej szelki, niestety nie wyszła, zaklinował sie najprawdopodobniej ładunek i rozerwało mozdzierz.
Tutaj jest filmik:
www.piroportal.one.pl/pliki/szelka_nieudana.mpg
Tutaj są zdjecia pozostałości z mojej szelki:
Taka została dziura głębokośc 5-10cm:
Tutaj rozerwany mozdzierz tylko tyle znalazłem
Były 3 cegły, z tego znalazłem tylko 2 w tym obydwie rozerwane na pół.
>>>POZDRAWIAM<<<  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2004 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja mam takie male pytanko ale nurtujace mnie od dawna co sie stanie jak bedzie mozdzierz za krotki np. szelka ma 6cm a mozdzierz 15cm ??
a) po wyrzuceniu szelki zmieni kierunek
b) nie poleci wogule
c) inna odpowiedz
dzieki za info mozliwe ze juz to bylo ale jakos nie utkwilo mi to w pamieci  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yousuke

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2004 11:36 am Temat postu: |
|
|
Kaco (sorx) a ten lont niewydaje ci sie zakrotki ja nierobiłem szelek izawsze mnie zastanawiało ile go dac  _________________ http://www.e-humor.biz
Ostatnio zmieniony przez Yousuke dnia Pią Lis 12, 2004 4:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2004 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Tak lont jest dobrej długości, zawsze można dać dłuższy ale mi nie potrzeba.  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Pią Lis 12, 2004 7:19 pm Temat postu: |
|
|
He he...dlugosc lontu to kwestia bardzo, ze tak to ujme...specyficzna.
Zalezy przede wszystkim od rodzaju opozniacza (czy to jest visco, czy jakis home-made) i jego predkosci spalania. Biorac te parametry pod uwage mozemy latwo dojsc do tego ile go uzyc do danej szelki, wiedzac jak wysoko wylatuje i jak dlugo trwa lot.
W warunkach domowych nie jestesmy w stanie dokladnie tego wszystkiego policzyc i dlatego pozostaje nam empirycznie wyznaczyc dlugosci opozniaczow do konkretnych rodzajow szelek...wszystko sprowadza sie do wielu zmudnych prob i odrobinki doswiadczenia, ale warto-efekty potem sa niesamowite. _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2004 1:03 am Temat postu: moje testy |
|
|
Nie zostaje mi nic innego jak poprzeć HellFire'a. Przyznam, że sam z tym miałem/mam problemy...
Nie martw sie Hellfire.. szelki zaczynam powoli brać na poważnie i zabieram sie za ostre testy.... Mam juz meal powder, który zgranulowany przyda mi sie jak nigdy jako materiał rozrywający szelki.
Dam znać jakby co... _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Lis 27, 2004 11:41 am Temat postu: |
|
|
czy ta rura pcv moze nadawac sie na mozdierz do malych szelek: ??
dlugosc: 190cm
srednica 4cm
grubosc 2-3mm _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:20 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Sob Lis 27, 2004 12:47 pm Temat postu: w sprawie rury do moździerza |
|
|
utnij tylko jej troche jakies 60cm .
Powinno być dobre, jeśli nie przesadzisz z ilością miotającego no i zależy czego używasz, to rura powinna wytrzymać..
Edit by P2 _________________ Bóg sprawił, że wciąż idą... Rozsądek - że dotrą! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Toxic

|
Wysłany: Sob Lis 27, 2004 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Rury są dobre i wytrzymałe. Nawet fb wytrzyma . A wysokość moździerza bakun moim zdaniem starczy a nawet odpowiednia długość to 50 - 60cm. Wieć podziel te 190cm na trzy części i będziesz miał trzy moździerze(moim zdaniem).
Chociaż te rury pcv strasznie miękną od temp. i po kilku minutach stygną zmieniając troszeczkę kształt. Ale po kilku wystrzalach zmieniają kształt, nie są takie okrągłe jak wcześniej(przynajmniej u mnie były takie przypadki). Wkońcu nie wszystko jest idealne.
Ogólnie rzecz biorąc: Te rury są spx... bierz się do roboty i czekam na zdjęcia lub filmiki twoim szelek lub komet. _________________ Nigdy nie wiesz co cię czeka
Pozdro T.O.X.I.C
gg -------> 1259947 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cystof

|
Wysłany: Sob Lis 27, 2004 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Rime napisał: | czy ta rura pcv moze nadawac sie na mozdierz do malych szelek: ??
dlugosc: 190cm
srednica 4cm
grubosc 2-3mm
|
Ja bym ją czymś na wszeli wypadek umocnił ale chyba gips się tego nie będzie trzymał.... może jakiś butapren albo żywica epoksydowa+siatka do styropianu _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2004 12:04 am Temat postu: my shells |
|
|
Witam
No i kolejne próby szelek, ale cylindrycznych. Szelka o średnicy ok. 45mm, w środku gwiazdki z PC zarnistym. Wystrzeliwane także za pomocą PC ziarnistego (przerzuciłem się spowrotem, wystrzał jest piękny). Od wcześniejszych prób szelek (nie mam filmu) skróciłem lont o 0,5cm, co było przyczyną porażki... zamiast szelki wyszla wyrzutnia gwiazdek. Zapewne szelka zapaliła się w środku i wszystko zostało wystrzelone do góry w takiej oto właśnie postaci:
Szelki_testy
Ważna uwaga:
Niestety kamerzysta dość dziwnie to nagrał i nie zrobił przerwy.. na filmie są więc dwie szelki naraz, przy czym na samym początku odrazu mamy pokazaną nie udana szelkę w górze, poźniej następuje wystrzal i wybuch drugiej szelki.
ps jeszcze wiele prób... ale zobaczymy
pozdrawiam
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2004 12:29 am Temat postu: |
|
|
Witam
Piroman2 spróbuj jako opóźniacz zastosować kawałka (ja stosuję 2cm)rurki na której są balony na festynach taka biała z mocno zaprasowanym PCZ i pokryj ją Że lub Żp i wklej ją też na żywicę. Mnie ten opóźniacz jeszcze nigdy nie zawiódł.
Fajne gwiazdki stroboskopowe też takie robiłem mam filmik jak się palą(star mine)jutro podam linka.  _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2004 11:47 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 swietne gwiazdeczki jeszcze nigdy takich nie robilem, szkoda ze szelka nie udana, ale prawdopodobnie przedmuchalo opozniacz-ja tez uzywam rurki z ubitym prochem
pozdrawiam _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Żydu

|
Wysłany: Wto Lis 30, 2004 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Jaaa...zaraombiste te gwiazdki jak bys mogl powiedz jak to bylo zrobione znaczy gwiazdki Ogólnie bardzo mi sie podoba Oby tak dalej.
P.S. --> www.tgp.go.pl <-- |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Sro Gru 01, 2004 12:48 pm Temat postu: |
|
|
ja wklejam swoj opozniacz poxipolem-bardzo dobrze sie trzyma.
Swoja droga opozniacze to dosyc ciekawy temat do dyskusji, od nich wieeele zalezy. Prowadzilem tez proby ze sznurkiem pokrytym pcz+dekstr. , owijalem go kawalkiem bawelnianego materialu, potem wszystko nitka, tak zeby dobrze material przylegal do stopiny, a na sam koniec tasma izolacyjna zielona-wygladalo to wszystko jak Visco domowej roboty Taki opozniacz bardzo dobrze sie odpala i nie ma z tym problemow, pali sie ok. 1cm/s, podobnie jak visco.
Hehe, w sumie ktos moze powiedziec, ze po co tyle kombinowac skoro jest visco, ale visco kosztuje, a koszt opozniacza domowej roboty jest znikomy...
pozdrawiam _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Gru 01, 2004 8:14 pm Temat postu: sprawa opóźniaczy |
|
|
Właśnie ciekawe jest to że w tych szelkach zastosowałem jako opóźniacz lont Visco o dł. 1cm.. i tak się stało.. niestety nie jestem pewien czy to tego wina. Wcześniej robiłem dwie próby cylindrycznych z lontem 1,5cm i było wszystko dobrze (po za zapalnością, lecz nie było problemów z wyrzutem).
ps Ten opóźniacz robie dokładnie jak na stronie Woultera...(otoczka z papieru itp.)
Następne próby wkrótce...
pozdrawiam _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Guderian
|
Wysłany: Nie Gru 05, 2004 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Co do opóźniaczy to zrobiłem rurkę z ubitym prochem. Na 2 szelki jedna wybuchła od razu po wylocie z moździerza, druga na 20m ale mogło być lepiej, bo miała jeszcze dużo mocy. No więc z czego oprócz pcz w słomce robicie opóźniacze  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|