Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Qba

Do³±czy³: 04 Lut 2003 Posty: 104 Sk±d: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 3:29 pm Temat postu: |
|
|
¶rednica krytyczna dyszy powinna byæ tak oko³o 4mm, bo pewnie i tak sie troche "rozdmucha" dla tego z grubsz± ¶ciank± mozna by spróbowaæ ok 3,5 - 3 mm ale nie jestem pewnie czy wytrzyma... chocia¿ w sumie to przy ¶ciance 1cm to prêdzej wydrze zatyczke, albo dyszke  _________________ Qba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
piroman

Do³±czy³: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Hemik my¶lê ¿e nie masz racji, bo w takim razie silnik o fi wew 5cm mia³by dyszê 5mm, to mo¿e jeszcze przejdzie ale pomy¶l teraz o silnikach o wiêkszej ¶rednicy?1:10 to chyba nie do koñca tak |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 4:54 pm Temat postu: |
|
|
Pytanie typu: jaka powinna byæ ¶rednica dyszy dla....jest troszku pytaniem typu: czym siê ró¿ni wróbelek
W³a¶nie ca³± zabawa w tym, ¿eby doj¶æ do w³a¶ciwej ¶rednicy dyszy, a konkretniej do w³a¶ciwego zacisku dla danego paliwa i korpusu. Oczywi¶cie mo¿na symulowaæ te warto¶ci, ale sprawdza siê to tylko dla powtarzalnych paliw, sta³ych i niezmiennych w³a¶ciwo¶ci mechanicznych dyszy itp. Liczenie typu: ¶rednica krytyczna to 1/10 ¶rednicy wewnêtrznej jest obawiam siê zbyt du¿ym uproszczeniem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
Do³±czy³: 17 Sty 2004 Posty: 78
|
Wys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Sro Gru 01, 2004 4:06 pm Temat postu: |
|
|
Proszê nie zak³adaæ nowych tematów, je¶li identyczne ju¿ istniej±...wiêc wklejam post Tetrazena, który umie¶ci³ w nowym temacie
Tetrazen napisa³: | Przez d³ugi czas mia³em problem z zamocowaniem dyszy w silniku, a¿ w koñcu znalaz³em rozwi±zanie niezawodne.
To co opisujê sprawuje siê dobrze dla silniczków o ¶rednicach 12 - 16 mm, mo¿e na wiêkszych ¶rednicach trzeba u¿yæ wiêkszych ci¶nieñ ¶ciskania.
1. Tulejê papierow± na korpus silnika wk³adamy ciasno do stalowej rurki.
2. Jakim¶ rylcem lub no¿yczkami lekko szarpiemy wewnêtrzn± powierzchniê ¶cianek tulei w miejscu gdzie bêdzie znajdowaæ sie dysza i lekko zwil¿amy wod± (mo¿e byæ ¶lina).
3. Przygotowujemy mieszankê na dyszê ja stosowa³em tak± (ale mo¿e inne te¿ s± dobre): 1 cz. cement 2 cz. bardzo drobnoziarnisty (lub mielony) piasek (i³). Miaszankê miksujemy na sucho a nastêpnie dodajemy szk³a wodnego ale bardzo ma³o - masa powinna byæ prawie sucha (taka, ¿e ciê¿ko co¶ z niej ulepiæ) inaczej szk³o wodne wycieknie.
4. Wk³adamy do tulei t³ok (bolec) najlepiej ze wyg³adzonym przy krawêdzi sto¿kowym zakoñczeniem, dobrze jesli stalowy, drewno jest za s³abe po paru za³adunkach sie popsuje.
5. Wciskamy mieszankê i zatykamy klockiem z wystaj±cym kr±¿kiem (2-3 mm) o ¶rednicy wewn. tulei (aby przy ¶ciskaniu si³a dzia³a³a na dysze a nie korpus).
6. ¦ciskamy na maxa. w du¿ym stolarkim ¶ciskaczu.
7. Po paru godzinach rozbieramy ca³o¶æ i wiercimy wstêpnie otwór na dyszê, dok³adny profil mo¿na zrobiæ nieco pó¼niej.
Tak samo robi³em zatyczki z drugiej strony po wprowadzeniu paliwa.
Masa na dysze ³±czy siê tak ¶ci¶le ze ¶ciankami, ¿e prêdzej rozerwie korpus silnika ni¿ wywali dyszê.
Tak zrobiny silnik z ok. 4-4,5 g P.cz. jako paliwa i czasem spalania ok. 0,4 s (¶rednica dyszy ok. 1,8 - 2 mm) wynosi³ rakietkê o masie ok. 35 g na wysoko¶æ min. 200-300 m i tak szybko, ¿e juz nie by³o jej widaæ. ¯adnego modelu po takich odpa³ach nie znalaz³em przepada³y gdzie¶.
Nie wiem czy to dobre osi±gi na takie silniczki ale wiêcej z nich nie wycisn±³em. |
a propos... w jaki sposób przenie¶æ post do innego tematu ? Proszê o sugestie na priv. z góry dzienx. PI  _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum
Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Sro Gru 01, 2004 8:45 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
Do³±czy³: 17 Sty 2004 Posty: 78
|
Wys³any: Sro Gru 01, 2004 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam, Panie PINOT tylko popatrz Pan na date
a ten cytat tetrazena jest nowy
sam go tu przed chwil± wstawi³em, aby nie zagin±³. PI |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DeTonix

Do³±czy³: 13 Maj 2003 Posty: 170 Sk±d: Kresy...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2003 Posty: 130 Sk±d: Miasta
|
Wys³any: Wto Sty 18, 2005 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja mam tylko pytanie,jaka powina byæ ¶rednica dyszy i kana³u Przy takim korpusie.
Dane korpusu:
¶rednica wewn. 4cm
d³ugo¶æ korp. 15cm
grubo¶æ ¶cianek. 4mm
Paliwo bêdzie Saletra/Cukier 65g/35g
Pozdrawiam . _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sro Sty 19, 2005 12:28 am Temat postu: |
|
|
Tak jak mówili ju¿ moi poprzednicy nale¿y obliczyæ sobie co¶ co nazywa siê zaciskiem Kn nie jest to trudne bowiem zacisk jest to stosunek powierzchni spalania paliwa do powierzchni ¶cie¶ni dyszy.
http://maxlam.webpark.pl/kn.xls
versja v0.3 poprawiona trochi uwzglêdniono erozjê dyszy dla zacisku koñcowego
(jest to arkusz kalkulacyjny z pakietu Office)
Za jego pomoc± szybciutko obliczysz Kn jest on napisany dla kana³u na koñcu którego jest paliwo czyli podstawê kana³u tworzy otwór dyszy a górê paliwo. Arkusz mo¿na ³atwo dostosowaæ do konkretnego zadania mo¿e nied³ugo jak znajdê wiêcej czasu napiszê prawdziwy program.
Ostatnio zmieniony przez maxlam dnia Pi± Kwi 08, 2005 1:37 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Sro Sty 19, 2005 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Popraw co nieco. B³êdna formu³a w C2. Dodatkowo oblicza zacisk dla spalania TYLKO na powierzchni kana³u, bez uwzglêdnienia spalania na ¶ciankach bocznych. Dodatkowo liczy zacisk tylko na POCZ¡TKU dzia³ania silnika, trzeba by liczyæ równiez zacisk koñcowy, czyli dla ¶rednicy kana³u bliskiej ¶rednicy wewnêtrznej silnika. A bêdzie to duuuu¿o wiêkszy zacisk, ni¿ na pocz±tku. A tak w ogóle, to jest przecie¿ SRM Nakki w polskiej wersji. Po cowywa¿aæ otwarte drzwi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sro Sty 19, 2005 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Tak wiem ale to zrobi³em w 5min tak by pokazaæ sam± zasadê i zgadzam siê ze wszystkim co powiedzia³e¶
Nuu a je¶li masz gdzie¶ linka do SRM pl to daj go bo ja mam tylko wersje en znalaz³em link na
http://www.rakiety.info
ale niestety nie dza³a³
Pozdrawiam maxlam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Sro Mar 09, 2005 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Sprawa wykonywania dysz pojawia siê w wielu ró¿nych tematach (mimo, ¿e czêsto nie na temat).
Chcia³bym pokazaæ dyszê ceramiczn±, która doskonale zdaje egzamin nawet w silnikach napêdzanych bardzo "gor±cymi" paliwami. Jedno, czego potrzebujemy to praska wykonana przez dobrego tokarza (w moim wypadku projektantem i wykonawc± by³ V-21) i imad³o lub podno¶nik hydrauliczny.
Dysza i zestaw do jej wykonania wygl±da tak:
W sk³ad masy wchodz±:
szamot, przesiana drobna frakcja do 1mm ziarna;
ZnO, MgO lub cement - ma³y dodatek do 10%;
ma³y dodatek drobno pociêtego w³ókna szklanego;
szk³o wodne - dla zwil¿enia
Masa powinna byæ sypka.
Najpierw robione s± wypraski próbne dla okre¶lenia ilo¶ci gramów masy potrzebnych do uzyskania najlepszej dyszy. Masa w formie ¶ciskana jest w du¿ym imadle, które dokrêcane jest do lekkiego oporu. Po odczekaniu kilku sekund (wychodzi powietrze) jeszcze raz. Wypraska wychodzi lita, niemal bez porów. Po wysuszeniu przypomina dobrze oszlifowany piaskowiec.
Erozja dyszy 4,0 po wypaleniu silnika sorbitolkowego (40 gram paliwa) wynios³a 0,5 mm (po wypaleniu 4,5 mm)! _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ciechan
Do³±czy³: 10 Lis 2004 Posty: 11 Sk±d: Szczecin
|
Wys³any: Nie Mar 27, 2005 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja swoje dysze wykonuje z gipsu, rozrabianego zwyk³± wod±. Dopiero po wyschniêciu zalewam j± szk³em wodnym, zostawaiaj±c na jakie¶ 10 minut w tej k±pieli. Potem dysza suszy siê na kaloryferze. Chocia¿ wykona³em dopiero jeden udany lot, sama dysza wytrzyma³a . Poprzednio niestosowa³em szk³a wdonego i w efekcie dochodzi³o do STRASZNEJ (z fi=2mm do fi=6mm) erozji dyszy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MadMax

Do³±czy³: 26 Mar 2005 Posty: 24 Sk±d: Trzebnica
|
Wys³any: Pon Maj 23, 2005 7:59 pm Temat postu: |
|
|
PINOT napisa³: | ... Jedno, czego potrzebujemy to praska wykonana przez dobrego tokarza (w moim wypadku projektantem i wykonawc± by³ V-21) i imad³o lub podno¶nik hydrauliczny...
! |
Witam
Ze wszystkich domowych sposobów wykonywania dysz, które znalaz³em na forum, ta metoda najbardziej mnie zainteresowa³a. Zbudowa³em ju¿ nawet na te potrzeby prasê hydraliczn± ( wykorzystam j± równie¿ do prasowania segmentów paliwa ):
Niestety na razie nie mam dostêpu do dobrego tokarza , który wytoczy³by mi wzorniki do prasowania dysz ( pasuj±cych do rur PVC 1 calowych ). A mo¿e kto¶ z Was ma dostêp do tokarki i chwilê wolnego czasu? Jestem otwarty na propozycje
P.S. Wiêcej zdjêæ z budowy prasy umie¶ci³em na stronie: www.jupit.republika.pl w dziale Warsztat.
-----
Pozdrawiam
Piotrek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fnmilo
Do³±czy³: 01 Mar 2005 Posty: 49 Sk±d: Olsztyn
|
Wys³any: Czw Cze 02, 2005 4:20 pm Temat postu: |
|
|
witam
piêkna robota podoba mi siê bardzo choæ masz malutki mankament przy tym 2T si³owniczku po kilku prasowaniach mo¿esz pozaci±gaæ gwinty na ¶rubach prowadz±cych i bêdziesz mnia³ problemy z odkrêcaniem dotyczy siê to te¿ kontry w nakrêtkach bêd± uszkadzaæ gwint .Ja zamiast ¶rub da³bym rurkê grubo¶cienn± z wywierconymi co 50 - 80 mm otworkami i ko³ki blokuj±ce z prêta fi 10-12 ,a co do foremki do dyszek to by¶ musia³ podaæ co chcesz mnieæ zrobione _________________ GG 9628588 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MadMax

Do³±czy³: 26 Mar 2005 Posty: 24 Sk±d: Trzebnica
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fnmilo
Do³±czy³: 01 Mar 2005 Posty: 49 Sk±d: Olsztyn
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ska³t

Do³±czy³: 22 Cze 2004 Posty: 93 Sk±d: lud
|
Wys³any: Sro Cze 15, 2005 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Ja do dysz mam co¶ takiego mia³em to wytoczyæ ze stali nierdzewnej ale wytoczy³em ze zwyk³ej skutki s± takie ¿e po kilku u¿yciach prasa zacze³a rdzewieæ wiêc nie op³aca siê oszczêdzaæ ! :
[...Tak na moje oko to chyba trochê za du¿y jest k±t rozwarcia sto¿ka wylotowego i spodziewaæ by siê nale¿a³o oderwnia strumienia gazów wewn±trz wylotowej czê¶ci dyszy ( co niestety obni¿y jej skuteczno¶æ). Proponowa³bym pewne zmiany, nawet kosztem zmniejszenia przekroju wylotowego dyszy.
/-/dziadek kermit ] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maslak666

Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk±d: Radom
|
Wys³any: Czw Lip 07, 2005 7:29 pm Temat postu: |
|
|
PINOT napisa³: |
W sk³ad masy wchodz±:
szamot, przesiana drobna frakcja do 1mm ziarna;
ZnO, MgO lub cement - ma³y dodatek do 10%;
ma³y dodatek drobno pociêtego w³ókna szklanego;
szk³o wodne - dla zwil¿enia
Masa powinna byæ sypka.
|
A ja mam takie pytanie: czy mo¿na 2 sk³adnik zast±piæ gipsem, szpachl±, zapraw± do fugowania, tlenkiem ¿elaza?
Czy kto¶ (odp³atnie oczywi¶cie) jest gotów wykonaæ praskê (analogiczna do tej PINOTa) do takich dysz? Oferty kierujcie na PW. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|