Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Don Kisiel

|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2004 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Odpalaliśmy dzisiaj z San'em petardę na KMnO4/Al/S, masa MP 50g.
[url=http://www.republika.pl\don_kisiel\Petarda50g.avi]Link[/url]
PS. San przekonał się, że piro to niebezpieczne hobby, po drodze do lasu wlazł na zbitą butelkę, i ta wbiła mu się w nogę . Szczęśliwie mieliśmy środki przeciwbólowe tj. browary ...
Pozd. _________________ Nach Afrika kommt Santa Claus,
und vor Paris steht Mickey Maus.
GG - 1549571 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2004 3:26 pm Temat postu: |
|
|
hihi czyli cos nowego wrescei na froum BIeganie po lesie boso z petardami Przeca butelka przez buta sie nie wbije  _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Kisiel

|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2004 3:37 pm Temat postu: |
|
|
W tym problem, że szkło wbiło mu się przez podeszwę , a zresztą niech San się wypowie...
GG - 1549571 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2004 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Krwotok zatamowany Ale sam sie zdziwilem bo podeszwa jest twarda.Dobrze ze jest geruba na ok 2cm bo w stope wbilo sie tylko ok 6mm.No ale specyficzne BUM "kulki" Kisla zrekompensowal to nieszczescie.. no i stopienie puszki przez moj tandetny proch:P Tez bylo ciekawe:P Wazne jest jedno-zyje:D _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dawid33
|
Wysłany: Sob Paź 02, 2004 3:59 pm Temat postu: mieszanina |
|
|
jakie są proporcje do mieszaniny KNO3 i MG?????? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Kisiel

|
Wysłany: Sob Paź 02, 2004 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiejszego pięknego dnia wybrałem się z kolesiem do lasu celem odpalenia małej petardki. Petarda to 50g KClO3+Benzoesan sodu (BNa)(7:3)w standardowym korpusiku (tj.kulisty papierowy gr. ścianek 2cm)pobudzany od sp... nie tylko od główki zapalczej .
Film
Jakieś 5-7min po odpaleniu jeszcze unosił się dymek.
GG - 1549571 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

|
Wysłany: Wto Paź 05, 2004 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Don Kisiel napisales, ze scianka miala 2cm nie pomyliles sie? bo to calkiem sporo, napisz jak mozesz jaka byla srednica tej ze kuli, pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Pią Paź 15, 2004 10:41 pm Temat postu: |
|
|
Petarda ku;ista BNa+KClO3.Scianki grubosc 1,5 cm zbie gazety z wikolem obklejona pilka tenisowa.
www.pcmedia.com.pl/~dexter/piro/pet.avi
Pilka wypelniona mieszanka w 90%. _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Kisiel

|
Wysłany: Sob Paź 16, 2004 7:27 am Temat postu: |
|
|
Witam
Szajba nie,nie pomyliłem się ścianka miała 2cm. To było pudełko po szpitalnych kapciochach oklejone gazetami, śr. nie pamiętam, ale dośyć duża.
PS. San "zapomniał" dodać, że na jego filmiku to był mój brecht , spowodowany był tym, że na początku zrobił się wulkanik z czarnym dymem .
GG - 1549571 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Sob Paź 16, 2004 8:05 am Temat postu: |
|
|
Widac to na filmiku:) Poprostu taki dym wydobywal sie z komina na lont do pilki w ktorym byly resztki meiszanki. Ale huk byl-i to sie liczy. _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yousuke

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 10:03 am Temat postu: |
|
|
hyh San i powiesz mi ze to bylo w pilce tenisowej a nie w pinpongowej przypadkiem a zreszto chcesz mi powiedzic ze tam byl benzoesan sodu i KClO3 ;/ dziwne to jaka byla dziurka na lont?chyba z 5mm albo i wiecej  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Dokladnie. Byla pilka tenisowa-nie wiem po co mialbym klamac a co do dziurki to byles blisko 4mm. Kazdy sie przeciez uczy,prawda? To byla moja pierwsza petarda i jestem z niej zadowolony  _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 12:20 pm Temat postu: |
|
|
dpkladnie ladna petarda, choc lespza mogla i by byc alei task bardzo ladna.
PS. Dlaczego SaN ma 0* ? ja bym mu PRZYNAJMNIEJ jedna, dwie gwaizdki za wyroby dal no i jedna za chrmukanie  _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Kisiel

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 2:24 pm Temat postu: |
|
|
To mi powinniście dodać * za chrumkanie, bo to moje .
GG - 1549571 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yousuke

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 2:42 pm Temat postu: |
|
|
no to petarda byla kiepska ale to przez ten wulkanik pewnie z polowa poszla z dymem zanim pierdyknelo a takie pytanie czemu 4mm???
Ps. nie to zebym ci krytykowal albo oskarzal o łgarstwo ale BNa/KClO3 powinno przy tej 4mm dziurce walnac odrazu hyh moze miales pecha  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
endwao

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 3:13 pm Temat postu: |
|
|
Nie pieprzcie petardka 1-wsza klasa a ten smiech... mnie rozwalil.
Narazie pozucam forum do odwolania, ale czasem zerkne co sie dzieje.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2004 12:30 pm Temat postu: |
|
|
Blad w sztuce wiercenia otworku na lont:/ Ale wiecej sie nie powtorzy! Obiecuje:P
I jeszce jedna sprawa-wulkanik wyszedl dlatego ze w otworze przez ktory przechodizl lont bylo sporo mieszanki-zostala tam po sypaniu. Niedlugo bedize nowa,lepsza,Wieksza petarda:D _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Toxic

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2004 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem co wy chcecie. Petarda była spx. Przecież kamera huku nie chwyci jak na realu. San... Pewnie się nie mylę, petarda nie okazała się kredką za 20gr  _________________ Nigdy nie wiesz co cię czeka
Pozdro T.O.X.I.C
gg -------> 1259947 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Wto Paź 26, 2004 6:07 pm Temat postu: |
|
|
http://www.pcmedia.com.pl/~dexter/piro/bna4g.avi
Mieszanka jak wyzej BNa+KClO3 ale 4g w gipsowanej rolce po papierze toaletowym. Mi sie podoba huk:D _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bomberman22

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o skład komercyjnych petard to wg mnie znajdują się w nich nastęujące mieszanki:
w małych petardach piccolo metalem w prochu jest raczej napewno Al, ponieważ mieszanka zostawia niebieski osad Al2O3. Myślę, że to KNO3/Al/S, z tym, że o b. dużym stopniu rozdrobnienia.
w niektórych petardach 20gr, 50gr itp. jest mieszanka na siarce (wyraźnie czuć ten "duszący" zapach). Może to być w/w mieszanka lub zamiast saletry azotan baru.
w pewnym zielonym korsarzu spotkałem się z całkiem inną mieszanką. Spalała się błyskawicznie, bez iskier (w przeciwieństwie do poprzednich). Jarzyło w oczka i "pykło" luźno usypane. Myślę, że to KClO4 + Al (raczej bez siarki - mam na nią wyczulony węch) Petarda dawała znacznie inny huk - bardziej basowy, a nie taki "trzask" jak poprzednie.
w AHTUNGU...nie wiem dokładnie co jest, ponieważ szanuję swoje palce i nie rozbierałem go. Mój kolega chwalił się, że rozbierał (w co bardzo wątpię) i po jego opisie odczułem, że mógł być to p.cz. Zauważcie jednak, że AHTUNG nie daje b. silnego błysku ani też nadzwyczaj basowego huku. Może to być p.cz. z 10% pyłu Al. Chociaż ta siła ...no ale może komercyjny proch taką ma.
Powyższe info to moje domysły, więc prosze o wyrozumiałość . Kiedyś może pobawię się w oddzielanie reduktorów od utleniaczy z tych mixów, to może wtedy bede miał 99,9% pewności co do składu tych mieszanek.
Bardziej ciekawi mnie skład opóźniacza. Nie jest to chyba mieszanka taka, jaką opisywał kiedyś Pirotechman (KClO3/popiół po spaleniu węgla/cukier/dekstryna). Taki mix pewnie ma szary kolor. Ta mieszanka w petardach jest czarna i "kurzy". Ma w sobie węgiel drzewny. Spala się b. powoli, dając pomarańczowy, słaby płomień i twardy, prawie czarny żużel. Jest łatwo zapalna. Zrobiłem kiedyś mixa (KNO3/popiół/siarka). Dawało to twardy, szary żużel, ale paliło się b. słabo, ale było też b. słabo zapalne (musiałem dodać p.cz., aby to zapalić).
Może w kupnych petardach jako opóźniacza używają podobnej mieszanki jaką podał Pirotechman, z tym, że zamiast chloranu jest p.cz.? Może spróbować takiego składu.
Szukałem w necie o takich kompozycjach, ale znalzłem tylko jakieś kosmiczne składy typu (chromian baru/bor) oraz (chromian baru/stop cyrkonowo-niklowy/nadchloran potasu).
No to chyba tyle przynudzania.  _________________ <<KNO3 + sacharoza
Ładne, nie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|