Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Mateusz(l33t)

Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 54 Sk±d: chyba moge ju¿ napisaæ ¿e jestem st±d xD
|
Wys³any: Czw Mar 18, 2004 5:43 pm Temat postu: |
|
|
siarkowodor.... daltego ze siarka jest.. w niektorych komercyjnych racach jak sie odpali tez tak czuc jajami _________________ za grosz buntu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
Do³±czy³: 21 Kwi 2003 Posty: 110 Sk±d: stolica
|
Wys³any: Czw Mar 18, 2004 11:12 pm Temat postu: |
|
|
ta, tylko sk±d w prochu wodór? poza tym.... siarkowodór zmieszany z powietrzem jest palny. wiec powinien sie spalic zaraz po powstaniu, ale sk±d on sie tam wzi±³!!!!!!!!!!! a moze ktos piern±³ ??  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pi± Mar 19, 2004 7:04 am Temat postu: |
|
|
Produkt hydrolizy siarczków prawdopodobnie, a siarczki s± jednyn z produktów reakcji zachodz±cej przy spalaniu PC.
Jeszcze lepiej ten¿e pachn±cy efekt wychodzi na siarkowych karmelkach,
dopiero te silniki po wypaleniy capi±. Nieprzyjemnie a¿ do domu wracaæ z takim wypalonym _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Qba

Do³±czy³: 04 Lut 2003 Posty: 104 Sk±d: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wys³any: Pi± Mar 19, 2004 7:07 am Temat postu: |
|
|
z tego co mi wiadomo, to produktem spalania prochu jest miedzy innymi K2S i to chyba on tak ¶mierdzi  D: _________________ Qba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Pi± Mar 19, 2004 10:59 am Temat postu: |
|
|
Dla mnie zapach karmelki to cudo ale zapach po prochu to smrut taki ¿e go nikt nie zniesie , czy mo¿na siê go jakos pozbyæ( bez niu¿ywania siarki)
Czy to efekt niedopracowania i nieumiejêtnego robienia prochu , czy ka¿dy z was ma z tym problem? _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pi± Mar 19, 2004 11:36 am Temat postu: |
|
|
K³aniam siê piêknie
Nic na to nie poradzê, ¿e sqx sqnxi a cap capi, taki ju¿ mój ¿abinos
Ale wracaj±c do tematu to siarkowodór nie nale¿y do gazów o przyjemnym zapachu, a co najciekawsze to pierwszym objawem zatrucia siarkowodorem jest to, ze przestaje siê czuæ ten zapach zgni³ych jajek.
Potem to tylko zaczyna ³eb boleæ i haftuje siê dalej ni¿ widaæ. Niestety sam tego onegdaj do¶wiadczy³em kiedy z koleg± próbowali¶my zrobiæ analizê jakiego¶ siarczkowego minera³u. Obaj wisieli¶my na parapecie i ¿ygali¶my do szkolnego ogródka
Co do zapachu karmelki po wupaleniu silnika to jest fatycznie do¶æ przyjemny, ale pochodzi od cianku i kwasu pruskiego, które to produkty w ilo¶ciach ppm wystêpuj± w produktach spallania pod ci¶nieniem.
ppm - czê¶æ na milion
a wiadomo maj± zapach gorzkich migda³ów, a ten¿e przez wiêkszo¶æ ludzi jest odbierany jako przyjemny
mo¿e to w³a¶nie nas tak rajcuje i nie zdajemy sobie z tego nawet sprawy?? _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
Do³±czy³: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys³any: Nie Mar 21, 2004 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za karmelk± bo trzeba siê zni± spieszyæ (szybko zastyga) a tego nie lubiê. Chcê zastosowaæ proch czarny typu Amator z 10 % ¿ywicy epoxydowej. Wiem, ¿e takie paliwo stosuje (czy stosowa³) Pirotechman. Tak siê zastanawiam jaki by by³ optymalny sk³ad takiego paliwa to zanczy tak dobraæ ilo¶æ wêgla i KNO3 by 10-15% ¿ywicy by³o jak najmniej sta³ych produktów spalenia. Mo¿na dodaæ jeszcze Fe2O3.
Mo¿e kto¶ podzieli siê swoj± opini± na temat tego typy paliw ? _________________ Tungsten
Zapraszam na Forum Chemiczne:
>>> http://forum.chemia.glt.pl <<< |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
I_v0
Do³±czy³: 26 Sty 2004 Posty: 16
|
Wys³any: Wto Mar 23, 2004 1:06 am Temat postu: |
|
|
ile razy spalalem proch czarny to czulem ten zapach, teraz juz wydaje mi sie on nawet przyjemny... a proch czarny przed wlozeniem do "PVC kanalizacja" zmiekczam denaturatem, ostatnio chyba w zlewce na 80ml p.cz. dalem 40ml denaturatu.
Musze sobie zalatwic mlyn kulowy... :/
A dysza moze byc i mniejsza niz 12mm, zalezy jaki material, mozna kupic sobie aluminiowa rurke albo duraluminiowa, wbrew pozorom nie sa to az tak drogie rzeczy, ja mam o tyle dobrze ze tam gdzie sprzedaja takie rurki maja tez narzedzia i od razu mozna sobie dospawac dysze (na razie jednak nie posiadam takiej rurki, jednak przymierzam sie do jej kupna w najblizszej przyszlosci). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Melker

Do³±czy³: 10 Lip 2004 Posty: 18 Sk±d: Bochnia city ;)
|
Wys³any: Pon Wrz 27, 2004 3:43 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam wolalbym na waszym miejscu robic rakietki na Pcz typu amator, bez siarki, bo RACZEJ nietrzeba prasowac prochu, tzn jak sie niesprasuje to moze nie wy....bombi, tylko go rozerwie, ale Pcz z siarka to juz z siarka, ale Pcz itak jest OK . Nadaje sie do wielu rzeczy ...
P.S. Co do mlyna kulowego, to sobie zrob, albo kup  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Wto Wrz 28, 2004 4:49 pm Temat postu: |
|
|
odkrylem ostatnio ciekawa rzecz mianowicie: robimy proch czarny bez siarki tak aby bylo za duzo saletry(przy spalaniu powstana takie bialawe kuleczki)potem dodajemy cukru pudru tak aby sie dobrze palilo i juz mamy idealny proch do malych rakietek i kapsli proch ten ma bardzo slabe wlasciwosci wybuchowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|