Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
crave
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2004 6:30 pm Temat postu: |
|
|
no tak 500 diabełków rozbierzesz (w każdym jest po 2,5 mg wg usera) i już będzie 1,25 grama azydku. Powodzenia No i pamiętaj że azydek srebra jest dosyć czuły. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2004 6:48 pm Temat postu: |
|
|
No jest czuly jak to karzdy MWI.500 diabelkow na splonke to nawet dla bardzo ampitnego czlowieka jest za duzo ,jednak wole hmtd , |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2004 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Uważasz, że 1,25 g to dużo. No może tak, ale musiał byś przynajmniej 100 rozebrać aby coś odpalić.
No i azydek srebra jest bardziej czuły niż każde MWI. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2004 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Crave mi chodzilo o to ze 500 diabelkow toza dozo rozbierania.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
herbi
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam! Poczytalem sobie Urbanskiego i teraz wiem ze do sulfonowania fenolu wystarczy stezony kwas siarkowy. (taki jaki sprzedaja, >96%). Na 100g fenolu daje się 400-500g H2SO4. Aby otrzymać jak najwięcej kwasu fenolodwusulfonowego (taki najlatwiej potem nitrować) trzeba podgrzac do 130*C i utrzymac tą temp. przez 2h. Potem oziebic do 70-80*C i juz nadaje sie do nitrowania:) Nitrować 920g 44% HNO3. (na poczatku powoli dodawać kwas fenolodwusulfonowy zeby temp. nie rosła za szybko...) Temp. reakcji 100-120*C. Trwa okolo 1,5h. Potem poczekac az ostygnie. Przy 60*C dodac okolo 300ml wody. Poczekac do calkowitego ostygniecia. Zebrac zółty produkt, przymyc woda... Kwas pikrynowy reaguje w wilgoci z metalami tworząc dosc czule pikryniany (w koncu to kwas wiec ma prawo tworzyc sole). Poza tym jest nieco wrazliwszy o TNT i silniejszy o okolo 10%. Mam wszystkie odczynniki ale teraz sesja... wiec musze poczekac...
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez herbi dnia Wto Cze 08, 2004 12:43 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 9:27 pm Temat postu: |
|
|
herbi napisał: | ...dwusulfofenolu... |
Skad ty zes ta nazwe wytrzasnal
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
herbi
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:20 am Temat postu: |
|
|
Ech prawda Powinno byc FENOLODWUSULFONOWY. Mój błąd!
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:22 am Temat postu: |
|
|
Tia i jeszcze "kwas" przed nazwa, ale to juz szczegol
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
herbi
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 12:48 am Temat postu: |
|
|
OK juz poprawione! Błędy robie bo studiuje nie chemie ale co innego (nie powiem na jakim wydziale dojdą że to ja;) a i tak wiadomo ze na PW).
Poza tym jesli chodzi o chemie tu u siebie wypadam nieźle: nikt poza mna sie tym nie interesuje a niektórzy za to chcą zebym im kupił eter bo chca sie sztachać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delta

Dołączył: 17 Maj 2004 Posty: 109 Skąd: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 3:16 pm Temat postu: |
|
|
a mni się zawsze wydawało że tam jest mieszanka KClO3 + fosfur czerwony + S A może te 2,5mg jest dodawane do tej mieszanki dla lepszego efektu
E... mogli by dawać po 5g takie cebulki  _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cystof

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 4:04 pm Temat postu: |
|
|
to wtedy by była niezła jazda
idzie dziecko bierze taką cebulke jeb w ściene a tam pokrószone. _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delta

Dołączył: 17 Maj 2004 Posty: 109 Skąd: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 4:48 pm Temat postu: |
|
|
E... mi bardziej chodzi o tani MWI.
chciałbym pracować w tej fabryce gdzie robia te cebuleczki czy tam diabełki  _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NVX

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2004 11:08 am Temat postu: Do Pietruszkina |
|
|
Pietruszkin napisał: | ===MaLuTkI=== napisał: | Jakies związki sie napewno wydzielalają, przeciez rtęc nie zniknie  |
taa ale związki juz nie są tak samo szkodliwe jak same metale. weźmy pod uwage hg i jego siarczek, no bo przeciez jak sie termometr potłucze to bierzem troche siarki sypiem i zbiermay juz nieszkodliwy związek  |
Bzdury waść gadasz.
Rozpuszczalne sole metali ciężkich są dużo bardziej szkodliwe niż same metale (właśnie z powodu ich rozpuszczalności). Z rtęcią jest tak, że połknięcie jej (w postaci metalicznej) spowoduje najwyżej natychmiastowe wypróżnienie - natomiast wdychane pary rtęci są toksyczne.
Przykład z siarczkiem rtęci jest trochę niefortunny, gdyż ten związek praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie (niski iloczyn rozpuszczalności) ani w słabych kwasach, ponadto jest nielotny - czyli nie wykazuje toksyczności. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 5:47 pm Temat postu: |
|
|
user_ napisał: | Cytat: | Strzelające kulki. Niewielkie wyroby w postaci kulek, cylindrów, cebulek itp., dające przy uderzeniu o twarde podłoże efekt huku. Te WPW jako jedyne zawierają azydek srebra w ilości do 2,5 mg. |
http://www.warszawa-straz.pl/imprezy.htm  |
moga zawierac, ale moze byc w nich cos innego. poza tym, moze tez byc stosowany jako zapalnik masy, ktora daje wlasciwy efekt _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|