Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
darektbg
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2004 12:18 pm Temat postu: elektroniczny układ zapłonowy |
|
|
Mam taki "elektroniczny układ zapłonowy" do lamp takich ulicznych:
IDS-4.1
Elektroniczny układ zapłonowy
HS 100-400 W
HI 35-400 W
cmax=50pF
I teraz moje pytanie czy taki układ moge wykorzystać w jakiś sposób w mojej elektronicznej zapalarce ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
herbi
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2004 3:18 pm Temat postu: |
|
|
Heheh fajna rzecz tylko ze sie nie nadaje do piro. Nie wiem jak to dziala na stalym pradzie bo nie probowalem ale normalnie to podlacza sie to rownolegle do lampy przez statecznik (zreszta masz tam narysowany schemat). Nawet gdy mialo dzialac na stalym to musialbys taszczyc ze soba tez statecznik (potrzeba jak wiadomo efektu indukcyjnosci) a taki stateczniczek kosztuje ponad 35-40zl w najmniejszej wersji i wazy ponad 1kg.... Jak masz statecznik to poprobuj. A ja nie masz to zalatw sobie lampe blyskowa.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
darektbg
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2004 6:35 pm Temat postu: |
|
|
A co taki układ wogule robi zwiększa prąd moze napięcie czy cos jeszcze innego ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
darektbg
|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2004 6:37 pm Temat postu: |
|
|
gdzie sten statecznik powinien w piwnicy być(to jest spory wożący dławik, tak?)
Jak coś ciekawego wymyśle albo zauważe to powiem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
herbi
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2004 12:27 pm Temat postu: |
|
|
To uklad zaplonowy do lamp sodowych i metalohalogenkowych. Taka lampa (tu nie mowi sie żarówka - bo nie ma żarnika tylko rurka z gazem i parami sodu badz halogenkow) do zaplonu potrzebuje wysokiego napiecia zeby gaz w rurce mogl sie zjonizowac i zaczął przewodzic prad czyli świecić. Normalnie w sieci jest 230V a taki ukladzik generuje bardzo krotkie impulsy o napieciu do 4,5kV. Dzieki temu gaz moze sie zjonizowac, podgrzac i zaczac przewodzic juz przy niskim napieciu 230V. Po wstepnym rozgrzaniu sie, kiedy lampa juz nie "mruga" i swieci jeszcze slabiutko uklad zaplonowy sie wylacza. Goracy gaz potrafi sie juz jonizowac od napiecia nizszego niz 230V. Np. dla lampy sodowej 250W napiecie pracy wynosi 100V. Tak sie zastanawialem... nie znam schematu tego ukladu ale jesli sa tam np. jakies diaki to podlaczenie do mniej niz 30V nic nie da bo uklad sie nie wlaczy... Daruj sobie to tylko zalatw lampe blyskowa na baterie.... To najlepszy pomysl....
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Excray
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2004 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Hej. Fajnie by było jakby ktoś dał znać, gdzie można znaleźć schemacik do tego, albo podrzucił na forum. Z góry dziękuję. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
darektbg
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2004 6:44 am Temat postu: |
|
|
Excray napisał: | Hej. Fajnie by było jakby ktoś dał znać, gdzie można znaleźć schemacik do tego, albo podrzucił na forum. Z góry dziękuję. |
Ale chodzi Ci o schemat elektronicznego zapalnika czy sposób jego podłączenia ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Excray
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2004 8:17 am Temat postu: |
|
|
Oczywiście chodzi mi o schemat tego urządzonka. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
darektbg
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2004 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o schemat tego zapalnika to lipa bo nie dysponuje nim tam jest garsztka elementów i jakiś transformatorek byc mozę ze to dławik bo sie temu nie przyglądałem... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Excray
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2004 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Aha. Trudno. W zasadzie nie jest mi on potrzebny, po prostu ze zwykłej ciekawości chciałem wiedzieć jak to "ONI" wykonali. Ale to nic. Jak nie ma to trudno. Dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedź. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
darektbg
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2004 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma za co
Niedługo rozłoże go całkowicie na cześci pierwsze to Ci coś więcej poweim ale to dopiero gdzieś za tydzień
PS. głównym elementem w tym zapalniku jest transformator co zmienia napięcie, a reszta zajmuje się tylko żeby ten większy prąd trwał chwilkę... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
nitryl
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2005 9:36 am Temat postu: |
|
|
ja dorwałem cewkę zapłonową z malucha jest ona na 12 V i wytwarza ona inpuls o wysokości 12 000 V czy jak bym podłączył baterię 9 i 4.5 V szerefowo i wstawił przerywacz to czy taki układ nada się do piro jako zapalarka _________________ gg-3149000 e-mail amfik1@o2.pl zchęcią przyjmę każdą książkę o tematyce pirotechnicznej |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mikor
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2005 5:24 pm Temat postu: ....... |
|
|
Nie nada sie gdyz musial bys uzyc przewodow o bardzo grubej izolacji gdyz 12kV zwyklą izolacje np od przewodow telefonicznych bezproblemowo "przebije" i napiecie nie bedzie moglo sie "odlozyc" na drucie wolframowym zreszta przy tak duzym napieciu wystepuja juz bezposrednie uplywy do ziemi ew. powietrza. zreszta sadze ze taka cewka ma za mala wydajnosc pradowa i nawet jak bys dal odpowiednia izolacje to i tak kicha... _________________ mikor |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mikor
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2005 5:27 pm Temat postu: .... |
|
|
A i jeszce jedno taka cewka rowniez musi byc zasilona odpowiednio dyzym impulsem pradowym a z baterii tego nie uzyskasz... _________________ mikor |
|
|
Powrót do góry |
|
|
nitryl
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 10:03 am Temat postu: |
|
|
a trafor 220~12 V gdyby go odwrucić i pod wyjście podłączyć 13.5V (baterię 9 i 4,5 V) dać przerywacz to by powstał inpuls 220~230 i do odpalenia MWI powinno wystarczyć ale co wy o tym sądzicie _________________ gg-3149000 e-mail amfik1@o2.pl zchęcią przyjmę każdą książkę o tematyce pirotechnicznej |
|
|
Powrót do góry |
|
|
piroman
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 11:12 am Temat postu: |
|
|
witam
żeby podłączyć odwrotnie trafo trzeba mieć drugie które go zasili czyli w tym wypadku 230/12 i drugie takie same po prostu musiałbyś mieć 12v zmiennego prądu |
|
|
Powrót do góry |
|
|
caleb_ns
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 1:50 pm Temat postu: |
|
|
piroman napisał: | witam Razz
żeby podłączyć odwrotnie trafo trzeba mieć drugie które go zasili czyli w tym wypadku 230/12 i drugie takie same Razz po prostu musiałbyś mieć 12v zmiennego prądu Razz |
wybacz, ale nie rozumiem....
nitryl napisał: | a trafor 220~12 V gdyby go odwrucić i pod wyjście podłączyć 13.5V (baterię 9 i 4,5 V) dać przerywacz to by powstał inpuls 220~230 i do odpalenia MWI powinno wystarczyć ale co wy o tym sądzicie |
Impuls taki nic ci nie da. Ale można wtedy do uzwojenia pierwotnego trafa (tego 230V) podłączyć mostek i kondensator - wtedy będziesz mieć ładowarkę kondensatorów nawet do 400V _________________ Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z
człowiekiem.
[you] |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2005 9:48 pm Temat postu: |
|
|
na ttransformatorze napiecie jest odwrotnieproporcjonalne do pradu. tj. przekladnia 220 / 12V przy zasilaniu (uzwojenia wtornego, do podnoszenia napiecia) 12V 3A -> daje na pierwotnym(ktore obecnie jest wtornym) <220V(zawsze sa straty) i 3 : 220 * 12 = <0.164A
do odpalenia zaroweczki powinno wystarczyc, ale nie wiem co dalej mozna z tym zrobic _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
piroman
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2005 8:37 am Temat postu: |
|
|
caleb, z tego co wiem to trafo działa tylko na prąd zmienny czy tak? W takim razie nie zasilisz go baterią. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
caleb_ns
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2005 1:51 pm Temat postu: |
|
|
piroman napisał: | caleb, z tego co wiem to trafo działa tylko na prąd zmienny czy tak? W takim razie nie zasilisz go baterią. |
Zwróc uwage na magiczne słowo 'przerywacz'... _________________ Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z
człowiekiem.
[you] |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|