Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pirozol

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 3:55 pm Temat postu: |
|
|
witam!zrobilem wczoraj 3 male rakietki i do jednej z nich doczepilem rureczkę z prochem fotoblyskowym(rurka z prochem byla troche mniejsza od silniczka).z jednej strony(od góry)zakleilem calkiem dzióre(na kncu dokleilem maly stozek) a z drugiej strony wsadilem lont który szedl przez karmelke i zawionzalem tak jak bo obu kancach rakietki.Rakietka poleciala na wysokosc ok 10-15 m ale proch odpalil dopier gdy byla ok 5 m nad ziemią(przyczyna: zadlugi odcinek lontu pomiedzy prochem fb a silniczkiem
ale efekt tez niezly:]
gdyby zrobic wiekszy silnik to mozna by dac wiecej fb i większy efekt(najlepiej w nocy:)
(niestety niemam sprzetu aby zrobic zdjecia*(&
narqa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 5:10 pm Temat postu: |
|
|
witam!
Dzisiaj puściłem moją nową rakietę! Była ona wyważona lecz znowu
poleciała na kilka metrów, zrobiła kilka fikołków i spadła.
Tu jest Film
PS. Musiałem edytować mój post z poprzednim filmem bo zmieniliście link na błędny i się nie chciało ściągać
pozdro 4 all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 5:34 pm Temat postu: |
|
|
miałeś okazje poznać jak moderatoży traktują zamułów a terz muszą sie podporządkować temu że już nie jesteś zamulaczem
ps. zytaj jak najwięcej forum jak przeczytasz to dopiero pisz _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cystof

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 5:45 pm Temat postu: |
|
|
ściągam dwa filmiki na raz i nie wiem o który chodzi o ten gdzie mówisz "nie moge bo nie będzie cienia"??
powiem że chyba za małą dysze zrobiłeś i nie ma ciągu! _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Trochę ryzykownie. Blisko stałeś, a rakietka nie była zbyt stabilna (lub dysza krzywo). Ale poleciało. Jakby poleciało w górę, to ze 30 metrów Twoje. Zwiększ trochę zacisk (najprościej to wydłuż ładunek paliwa) i model zrób staranniej. Efekt powinien być lepszy.
P.S. Kondix, za ten tekst to już u mnie straciłbyś ze dwie gwiazdki. Moderatorzy mają prawo blokować głupie posty, jak widać tego prawie nie robią. Dowodzi to tylko cierpliwości i zrozumienia.
I SKOŃCZCIE WRESZCIE ŻAŁOSNY BEŁKOT O GWIAZDKACH !!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 7:06 pm Temat postu: |
|
|
witam,
hemik mam pytanie do ciebie. Podaj wymiary twojej rakiety i silnika wymiary też podaj bo jestem ciekaw, i jeszcze napisz z czego to zrobiłeś.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 7:07 pm Temat postu: |
|
|
1no poleciala ale do >tyłek< dysze mam dużą2,5 mm a silnik nawijam na markerze i tego no mi pasuje idealnie podkładka do tego sr-a na markerze a operator to muj młodszy brat
2 to co nie ma cienia to ten drugi filmik
3 dysza raczej prosto te kijankowe dysze mi nie wychodzą juz jeden modej sfurałem taką dyszą
4 rakietka ze zwiniętego w rurkr papieru stateczniki z mocnej cienkiej tektury klejone wikolem na oko a czybek to taka czapeczka z kółka tez na wikolu i tyle RAKIETA NIE BYŁA WYWARZONA SRODEK CIĘŻKOŚCI BYŁ Z TYŁU
5 paliwo sypkie sal i cuk z odrobiną węgla
prasowane na maksa
6 jak wywarzyłem 9obciąrzyłem przód to mi sie ledwo od ziemii oderwała
pozniej odjąłem troche obciąrzenia(połowe) to nie w ogóle nie oderwała
dlaczego??cud że sie nie spaliła
dpozdro z góry dziękuję za odpowiedzi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2004 7:16 pm Temat postu: |
|
|
dł silnika 6 cm
sr wew marker
fi dyszy 2,5 mm-3mm
rakiety to dł ze 20 cm
szer to nawinąłem na silniku
stateczniki to z cienkiej mocnej tektury
budowa silnika:
nawijam na markeze papier do kas fiskalnych smaruje od srodka wikolem
wsadzam podkładke idealnie pasuje zaginam do srodka tak ze sie na tym zatrzymuje podkładka od srodka daje mase sraj wikolową na podkładke to przykładam 2 podkładką na nią daje jeszcze troche srajwikolu i schnie aha to co zagiąłem to smaruje czystym wikolem.
wsadzam bak napełniony paliwem z kanałem i wsadzam w kanał lont
taki bak starcza na 2-3 loty
dziękuję
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Paź 09, 2004 1:06 pm Temat postu: |
|
|
czy da sie cos zrobic zeby bylo widac wszystkie zdiecia w opisie tego silniczka, bo wyświetla mi sie tylko polowa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Minik

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Przed chwilą robiłem karmelka z bratem w proporcjach 50:50 (na oko) a raczej on robił, i wyszło coś dziwnego. Był miodowy, więc odstawiliśmy go z ognia, poczekaliśmy chwile żeby ostygł i żeby sie zrobił bardziej plastyczny, wziąłem go do ręki i sie tylko popazyłem (on też). Po dosłownie kilku sekundach zrobił się twardy chociaż był gorący Nie wiem sam jak go trzeba robić aby był plastyczny i nie gorący :/ A po odplaeniu tego podobno wogóle sie nie pali (nie widziałem tego) więc dał go do wysuszenia .
Narazie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 4:57 pm Temat postu: |
|
|
O moj boze:| W pirotechnice nie ma nic na oko wszystko przez zle proporcje bylo za duzo cukru jak przypuszczam i dlatego sie zrobilo sie twarde przed przestygnieciem, no i wes poczytaj forum bo masz nikle pojecie o piro. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Minik

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Mozliwe ze to przez to ze bylo na oko... A tak wogóle to ja myślałem że czym więcej cukru to wolniej sie spala ale jest latwiejsze do formowania A po trzecie to nie ja to robiłem tylko mój brat  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pandi

|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Chciałem pochwalić się moimi pierwszymi projektami, proszę, nie komentujcie reklam, ok? _________________ Lame ;]
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ciechan
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Ponieważ jesteś nowy (ja też ) to może zacznijmy od zalet:
Masz zapał do pracy
Masz już jakieś sukcesy
Używasz szkła wodnego! Jak sam zauważyłeś erozja dyszy zaimpregnowanej tym specyfikiem jest znikoma. Gdybyś tego nie zrobił to miałbyś dwa razy większa średnicę krytyczną (czyli już bezkrytyczną )
Przejdźmy dalej
Wady (moim zdaniem):
Stateczniki z bloku technicznego nie wytrzymają. To tak jakby zrobić je z chusteczki. Warto użyć tektury 2mm albo nawet 1mm ale co WAŻNE BEZ ŻADNYCH PUSTYCH PRZESTRZENI. To nie może być tektura falista. Taka szybko się wygina i nie nadaje się do niczego
Zauważyłem, że twoje korpusy maja duże szpary pomiędzy kolejnymi warstwami papieru. One nie mają prawa tam się znajdować. Taka konstrukcja w znacznym stopniu ułatwia spalanie. Zrób prosty eksperyment: Spróbuj podpalić pojedynczą kartkę papieru, a następnie kartką złożoną np. na 8 części. Widać różnicę?
Warto bardziej wyszlifować głowicę. W takich rakietkach nie ma to może dużego znaczenia, ale zapewnia dobry nawyk do większych konsrtukcji
PS
BG 2 RLZ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pandi

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2005 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Ciechan napisał: |
Wady (moim zdaniem):
Stateczniki z bloku technicznego nie wytrzymają. To tak jakby zrobić je z chusteczki. Warto użyć tektury 2mm albo nawet 1mm ale co WAŻNE BEZ ŻADNYCH PUSTYCH PRZESTRZENI. To nie może być tektura falista. Taka szybko się wygina i nie nadaje się do niczego |
To fakt, stateczniki nie spisały się za specjalnie. Zapomniałem napisać, że "rakietka" została już odpalona, poleciała całkiem nieźle, tylko te nieszczęsne stateczniki
Zauważyłem, że twoje korpusy maja duże szpary pomiędzy kolejnymi warstwami papieru. One nie mają prawa tam się znajdować. Taka konstrukcja w znacznym stopniu ułatwia spalanie. Zrób prosty eksperyment: Spróbuj podpalić pojedynczą kartkę papieru, a następnie kartką złożoną np. na 8 części. Widać różnicę? |
Do wykonania tych korpusów użyłem papieru do kas fiskalnych, który jest bardzo cienki i po namoczeniu w wikolu z wodą bardzo ciężko go równo nawinąć, gdyż rozmaka. Po prostu ten papier się do tego nie nadaje, następne wykonam ze zwykłego papieru do kserokopiarki - takie zawsze wychodziły mi równo.
Warto bardziej wyszlifować głowicę. W takich rakietkach nie ma to może dużego znaczenia, ale zapewnia dobry nawyk do większych konsrtukcji |
Dzięki za radę i naprawdę KONSTRUKTYWNĄ krytykę, taką sobię cenię
PS
BG 2 RLZ! |
No jasne, zawsze i wszędzie  _________________ Lame ;]
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karmelek__
|
Wysłany: Pią Maj 06, 2005 8:20 pm Temat postu: |
|
|
WITAM mam takie pytanko?
Zrobiłem wszystko tak jak trza tylko że
1jak wiązałem na dole to została mała dziurka
2na gorze też została ale zakleiłem taśmą klejącą tak starannie
3karmelek był owinięty w husteczke a potem w papierze od kas fiskalnych
4za lont służył mi zimnny ogień
5po pewnym czasie silnik się zapala p[otem karmelek i bucha tak łądnie ,ale rakietka ani rusz
CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ PLISS POWIEDZCIE MI ŁĄGODNIE |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2005 12:40 pm Temat postu: |
|
|
tu macie moja kijanke, tylko dziwnie poleciala bo dalem za krotki kijek
FILM _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2006 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Wiatm was wszystkich. Mam taki mały banalny problem . Zamierzam zrobić karmelka w garnuszku, tylko, że do tej substancji chce użyć kno3, które zostało kupione jako nawóz...no i czy będe mógł korzystać ponownie z tego garnka, bo uważam, że w tym kno3 mogą znajdować sie jakies szkodliwe dla organizmu domieszki...Czy to może być prawda?
Prosze szybko o odpowiedź, bo zamierzam jeszcze dziś zrobić rakietę . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
|
Wysłany: Sob Sty 14, 2006 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Ja także uzywam KNO3 nawozowego /jest tam domieszka przeciwzbrylacza/
Jak umyjesz rondelek to nic ci się nie powinno stać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Sob Sty 14, 2006 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Proces produkcji karmelki był opisywany. Jeżeli wyczyścisz garnek to czemu nie . A jeśli chodzi o szkodliwe substancje to rzeczywiście są takowe, ale musiał byś się inchalować oparami przez długo czas by coś ci się stało . Poprostu staraj się nie nachylać bezpośrednio do gara przydaje się tęz zwykła maseczka pyłowa, wskazane są miejsca dobrze wentylowane. _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|