| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
pirozol

Do陰czy�: 21 Kwi 2004 Posty: 22 Sk康: 郵御kie
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 3:55 pm Temat postu: |
|
|
witam!zrobilem wczoraj 3 male rakietki i do jednej z nich doczepilem rureczk� z prochem fotoblyskowym(rurka z prochem byla troche mniejsza od silniczka).z jednej strony(od g鏎y)zakleilem calkiem dzi鏎e(na kncu dokleilem maly stozek) a z drugiej strony wsadilem lont kt鏎y szedl przez karmelke i zawionzalem tak jak bo obu kancach rakietki.Rakietka poleciala na wysokosc ok 10-15 m ale proch odpalil dopier gdy byla ok 5 m nad ziemi�(przyczyna: zadlugi odcinek lontu pomiedzy prochem fb a silniczkiem
ale efekt tez niezly:]
gdyby zrobic wiekszy silnik to mozna by dac wiecej fb i wi瘯szy efekt(najlepiej w nocy:)
(niestety niemam sprzetu aby zrobic zdjecia*(&
narqa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
hemist Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 5:10 pm Temat postu: |
|
|
witam!
Dzisiaj pu軼i貫m moj� now� rakiet�! By豉 ona wywa穎na lecz znowu
polecia豉 na kilka metr闚, zrobi豉 kilka fiko趾闚 i spad豉.
Tu jest Film
PS. Musia貫m edytowa� m鎩 post z poprzednim filmem bo zmienili軼ie link na b喚dny i si� nie chcia這 軼i庵a�
pozdro 4 all  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kondix

Do陰czy�: 27 Sty 2004 Posty: 89 Sk康: z ma逍ki po winie...
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 5:34 pm Temat postu: |
|
|
mia貫� okazje pozna� jak moderato篡 traktuj� zamu堯w a terz musz� sie podporz康kowa� temu 瞠 ju� nie jeste� zamulaczem
ps. zytaj jak najwi璚ej forum jak przeczytasz to dopiero pisz _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
cystof

Do陰czy�: 23 Mar 2004 Posty: 40 Sk康: :d彗S
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 5:45 pm Temat postu: |
|
|
軼i庵am dwa filmiki na raz i nie wiem o kt鏎y chodzi o ten gdzie m闚isz "nie moge bo nie b璠zie cienia"??
powiem 瞠 chyba za ma陰 dysze zrobi貫� i nie ma ci庵u! _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terroryst�, tylko pacyfist� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Troch� ryzykownie. Blisko sta貫�, a rakietka nie by豉 zbyt stabilna (lub dysza krzywo). Ale polecia這. Jakby polecia這 w g鏎�, to ze 30 metr闚 Twoje. Zwi瘯sz troch� zacisk (najpro軼iej to wyd逝� 豉dunek paliwa) i model zr鏏 staranniej. Efekt powinien by� lepszy.
P.S. Kondix, za ten tekst to ju� u mnie straci豚y� ze dwie gwiazdki. Moderatorzy maj� prawo blokowa� g逝pie posty, jak wida� tego prawie nie robi�. Dowodzi to tylko cierpliwo軼i i zrozumienia.
I SKO哸ZCIE WRESZCIE 涉ΜSNY BEΘOT O GWIAZDKACH !!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 7:06 pm Temat postu: |
|
|
witam,
hemik mam pytanie do ciebie. Podaj wymiary twojej rakiety i silnika wymiary te� podaj bo jestem ciekaw, i jeszcze napisz z czego to zrobi貫�.
Pozdro |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
hemist Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 7:07 pm Temat postu: |
|
|
1no poleciala ale do >ty貫k< dysze mam du膨2,5 mm a silnik nawijam na markerze i tego no mi pasuje idealnie podk豉dka do tego sr-a na markerze a operator to muj m這dszy brat
2 to co nie ma cienia to ten drugi filmik
3 dysza raczej prosto te kijankowe dysze mi nie wychodz� juz jeden modej sfura貫m tak� dysz�
4 rakietka ze zwini皻ego w rurkr papieru stateczniki z mocnej cienkiej tektury klejone wikolem na oko a czybek to taka czapeczka z k馧ka tez na wikolu i tyle RAKIETA NIE BYx WYWARZONA SRODEK CI坒KO列I BY� Z TYΣ
5 paliwo sypkie sal i cuk z odrobin� w璕la
prasowane na maksa
6 jak wywarzy貫m 9obci徘zy貫m prz鏚 to mi sie ledwo od ziemii oderwa豉
pozniej odj掖em troche obci徘zenia(po這we) to nie w og鏊e nie oderwa豉
dlaczego??cud 瞠 sie nie spali豉
dpozdro z g鏎y dzi瘯uj� za odpowiedzi  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
hemist Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Wrz 02, 2004 7:16 pm Temat postu: |
|
|
d� silnika 6 cm
sr wew marker
fi dyszy 2,5 mm-3mm
rakiety to d� ze 20 cm
szer to nawin掖em na silniku
stateczniki to z cienkiej mocnej tektury
budowa silnika:
nawijam na markeze papier do kas fiskalnych smaruje od srodka wikolem
wsadzam podk豉dke idealnie pasuje zaginam do srodka tak ze sie na tym zatrzymuje podk豉dka od srodka daje mase sraj wikolow� na podk豉dke to przyk豉dam 2 podk豉dk� na ni� daje jeszcze troche srajwikolu i schnie aha to co zagi掖em to smaruje czystym wikolem.
wsadzam bak nape軟iony paliwem z kana貫m i wsadzam w kana� lont
taki bak starcza na 2-3 loty
dzi瘯uj�
pozdro |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Pa� 09, 2004 1:06 pm Temat postu: |
|
|
| czy da sie cos zrobic zeby bylo widac wszystkie zdiecia w opisie tego silniczka, bo wy鈍ietla mi sie tylko polowa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Minik

Do陰czy�: 10 Lip 2004 Posty: 19 Sk康: Bochnia
|
Wys豉ny: Sro Lut 02, 2005 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Przed chwil� robi貫m karmelka z bratem w proporcjach 50:50 (na oko) a raczej on robi�, i wysz這 co� dziwnego. By� miodowy, wi璚 odstawili鄉y go z ognia, poczekali鄉y chwile 瞠by ostyg� i 瞠by sie zrobi� bardziej plastyczny, wzi掖em go do r瘯i i sie tylko popazy貫m (on te�). Po dos這wnie kilku sekundach zrobi� si� twardy chocia� by� gor帷y Nie wiem sam jak go trzeba robi� aby by� plastyczny i nie gor帷y :/ A po odplaeniu tego podobno wog鏊e sie nie pali (nie widzia貫m tego) wi璚 da� go do wysuszenia .
Narazie  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Szajba

Do陰czy�: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys豉ny: Sro Lut 02, 2005 4:57 pm Temat postu: |
|
|
| O moj boze:| W pirotechnice nie ma nic na oko wszystko przez zle proporcje bylo za duzo cukru jak przypuszczam i dlatego sie zrobilo sie twarde przed przestygnieciem, no i wes poczytaj forum bo masz nikle pojecie o piro. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Minik

Do陰czy�: 10 Lip 2004 Posty: 19 Sk康: Bochnia
|
Wys豉ny: Sro Lut 02, 2005 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Mozliwe ze to przez to ze bylo na oko... A tak wog鏊e to ja my郵a貫m 瞠 czym wi璚ej cukru to wolniej sie spala ale jest latwiejsze do formowania A po trzecie to nie ja to robi貫m tylko m鎩 brat  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pandi

Do陰czy�: 05 Kwi 2005 Posty: 18 Sk康: p馧nocny wsch鏚
|
Wys豉ny: Sro Kwi 06, 2005 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Chcia貫m pochwali� si� moimi pierwszymi projektami, prosz�, nie komentujcie reklam, ok? _________________ Lame ;]
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ciechan
Do陰czy�: 10 Lis 2004 Posty: 11 Sk康: Szczecin
|
Wys豉ny: Sro Kwi 06, 2005 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Poniewa� jeste� nowy (ja te� ) to mo瞠 zacznijmy od zalet:
Masz zapa� do pracy
Masz ju� jakie� sukcesy
U篡wasz szk豉 wodnego! Jak sam zauwa篡貫� erozja dyszy zaimpregnowanej tym specyfikiem jest znikoma. Gdyby� tego nie zrobi� to mia豚y� dwa razy wi瘯sza 鈔ednic� krytyczn� (czyli ju� bezkrytyczn� )
Przejd幟y dalej
Wady (moim zdaniem):
Stateczniki z bloku technicznego nie wytrzymaj�. To tak jakby zrobi� je z chusteczki. Warto u篡� tektury 2mm albo nawet 1mm ale co WA烤E BEZ 涉DNYCH PUSTYCH PRZESTRZENI. To nie mo瞠 by� tektura falista. Taka szybko si� wygina i nie nadaje si� do niczego
Zauwa篡貫m, 瞠 twoje korpusy maja du瞠 szpary pomi璠zy kolejnymi warstwami papieru. One nie maj� prawa tam si� znajdowa�. Taka konstrukcja w znacznym stopniu u豉twia spalanie. Zr鏏 prosty eksperyment: Spr鏏uj podpali� pojedyncz� kartk� papieru, a nast瘼nie kartk� z這穎n� np. na 8 cz窷ci. Wida� r騜nic�?
Warto bardziej wyszlifowa� g這wic�. W takich rakietkach nie ma to mo瞠 du瞠go znaczenia, ale zapewnia dobry nawyk do wi瘯szych konsrtukcji
PS
BG 2 RLZ! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pandi

Do陰czy�: 05 Kwi 2005 Posty: 18 Sk康: p馧nocny wsch鏚
|
Wys豉ny: Czw Kwi 07, 2005 1:48 pm Temat postu: |
|
|
| Ciechan napisa�: |
Wady (moim zdaniem):
Stateczniki z bloku technicznego nie wytrzymaj�. To tak jakby zrobi� je z chusteczki. Warto u篡� tektury 2mm albo nawet 1mm ale co WA烤E BEZ 涉DNYCH PUSTYCH PRZESTRZENI. To nie mo瞠 by� tektura falista. Taka szybko si� wygina i nie nadaje si� do niczego |
To fakt, stateczniki nie spisa造 si� za specjalnie. Zapomnia貫m napisa�, 瞠 "rakietka" zosta豉 ju� odpalona, polecia豉 ca趾iem nie幢e, tylko te nieszcz瘰ne stateczniki
Zauwa篡貫m, 瞠 twoje korpusy maja du瞠 szpary pomi璠zy kolejnymi warstwami papieru. One nie maj� prawa tam si� znajdowa�. Taka konstrukcja w znacznym stopniu u豉twia spalanie. Zr鏏 prosty eksperyment: Spr鏏uj podpali� pojedyncz� kartk� papieru, a nast瘼nie kartk� z這穎n� np. na 8 cz窷ci. Wida� r騜nic�? |
Do wykonania tych korpus闚 u篡貫m papieru do kas fiskalnych, kt鏎y jest bardzo cienki i po namoczeniu w wikolu z wod� bardzo ci篹ko go r闚no nawin望, gdy� rozmaka. Po prostu ten papier si� do tego nie nadaje, nast瘼ne wykonam ze zwyk貫go papieru do kserokopiarki - takie zawsze wychodzi造 mi r闚no.
Warto bardziej wyszlifowa� g這wic�. W takich rakietkach nie ma to mo瞠 du瞠go znaczenia, ale zapewnia dobry nawyk do wi瘯szych konsrtukcji |
Dzi瘯i za rad� i naprawd� KONSTRUKTYWN� krytyk�, tak� sobi� ceni�
PS
BG 2 RLZ! |
No jasne, zawsze i wsz璠zie  _________________ Lame ;]
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Karmelek__
Do陰czy�: 16 Kwi 2005 Posty: 5
|
Wys豉ny: Pi� Maj 06, 2005 8:20 pm Temat postu: |
|
|
WITAM mam takie pytanko?
Zrobi貫m wszystko tak jak trza tylko 瞠
1jak wi您a貫m na dole to zosta豉 ma豉 dziurka
2na gorze te� zosta豉 ale zaklei貫m ta鄉� klej帷� tak starannie
3karmelek by� owini皻y w husteczke a potem w papierze od kas fiskalnych
4za lont s逝篡� mi zimnny ogie�
5po pewnym czasie silnik si� zapala p[otem karmelek i bucha tak 陰dnie ,ale rakietka ani rusz
CO JEST TEGO PRZYCZYN� PLISS POWIEDZCIE MI ㄐGODNIE |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Nie Maj 08, 2005 12:40 pm Temat postu: |
|
|
tu macie moja kijanke, tylko dziwnie poleciala bo dalem za krotki kijek
FILM _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Sty 13, 2006 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Wiatm was wszystkich. Mam taki ma造 banalny problem . Zamierzam zrobi� karmelka w garnuszku, tylko, 瞠 do tej substancji chce u篡� kno3, kt鏎e zosta這 kupione jako naw霩...no i czy b璠e m鏬� korzysta� ponownie z tego garnka, bo uwa瘸m, 瞠 w tym kno3 mog� znajdowa� sie jakies szkodliwe dla organizmu domieszki...Czy to mo瞠 by� prawda?
Prosze szybko o odpowied�, bo zamierzam jeszcze dzi� zrobi� rakiet� . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wojtek
Do陰czy�: 26 Sty 2003 Posty: 168
|
Wys豉ny: Sob Sty 14, 2006 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Ja tak瞠 uzywam KNO3 nawozowego /jest tam domieszka przeciwzbrylacza/
Jak umyjesz rondelek to nic ci si� nie powinno sta� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk康: Wielkopolska
|
Wys豉ny: Sob Sty 14, 2006 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Proces produkcji karmelki by� opisywany. Je瞠li wyczy軼isz garnek to czemu nie . A je郵i chodzi o szkodliwe substancje to rzeczywi軼ie s� takowe, ale musia� by� si� inchalowa� oparami przez d逝go czas by co� ci si� sta這 . Poprostu staraj si� nie nachyla� bezpo鈔ednio do gara przydaje si� t瞛 zwyk豉 maseczka py這wa, wskazane s� miejsca dobrze wentylowane. _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|