| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Czw Kwi 29, 2004 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Rakieta po pomalowaniu (plakat闚kami )
I jeszcze zdj璚ie ko這 korpusu innej rakiety - do silnika na 200 gram paliwa, kt鏎y mo積a zobaczy� obok w cz窷ciach sk豉dowych.
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pon Maj 31, 2004 3:03 pm Temat postu: Super |
|
|
Extra, rakietki pi瘯ne, ale mam pytanka:
1) W tej rakiecie obok Ciebie s� stateczniki w g鏎nej cz窷ci. Czy to tylko dla ozdoby, czy te� model by� dwustopniowy czy te� dwucz這nowy.
2) Na jakich silnikach i na jakim paliwie fruwa造 te rakiety, troszk� mi to wygl康a na silniki prochowe (鄴速o-fioletowy kolorek ognia i sporo iskier)
3) Ostatni silnik efektowny zaiste, ten fajerwerk z dyszy to tytan ?
Pozdrawiam (pe貫n uznania) JASKINIOWIEC |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wys豉ny: Pon Maj 31, 2004 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Silniki s� produkowane w Polanicy Zdroju, tabelka z cenami jest tutaj: http://www.modelarstwo.org.pl/kosmiczne/akcesoria/emi/index.html
a bez cen (bo nie mam poj璚ia po ile s� one aktualne) tutaj: http://www.republika.pl/modelekosmiczne/tabsil.shtml Na dole tej stronki masz namiar na producenta. Solidna firma, ilekro� zamawia貫m, zawsze by這 i to nawet do軼 szybko. Silniki 鄉igaj� extra, jak zauwa篡sz z tabeli Iw paliwa najcz窷ciej powy瞠j 1500 Ns/kg. Ca趾iem niez造 stosunek mas dla silnik闚. Dla mnie jest to niedo軼igni皻y wz鏎. Fakt, 瞠 silniki bardziej na zawody (raczej ma貫 Ic), kilku kilogram闚 na setki metr闚 nie wy郵�, chyba 瞠 kilka odpalonych razem. Ale pewne w dzia豉niu. Nie wiem dlaczego, ale na tym forum nie za wiele dyskusji o silnikach, kt鏎e mo積a kupi�. A przecie� (zw豉szcza dla pocz徠kuj帷ych) jest to najlepsze rozwi您anie. Mo積a po獞iczy� budow� modeli, wyuczy� si� zasad stateczno軼i itp.
P.S. Zdanie na temat firmy i silnik闚 jest moje osobiste i nie dzia豉m bynajmniej z ramienia firmy EMI |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Wto Sie 31, 2004 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam
A oto moje w pe軟i udane zako鎍zenie wakacji:
A tu filmik http://www.rakiety.one.pl/pliki/6ns/6ns.avi
Start w pe軟i udany, lot ok system odzyskiwania zadzia豉� rakieta bezpiecznie wr鏂i豉 na ziemie
Wszystkiego najlepszego dla uczni闚 w nowym roku szkolnym
Pozdrawiam, Micha� _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sob Lut 26, 2005 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Konstrukcja mojej rakiety na silnik PE200 zbli瘸 si� ku ko鎍owi. Pozosta豉 tylko komora silnikowa i drobiazgi w systemie wyrzucania spadochronu, no i oczywi軼ie stateczniki.
Rakieta wykonana z laminatu, stateczniki z balsy pokrytej laminatem, g這wica sosnowa. Planowana masa startowa to oko這 1100g, w tym masa silnika 375g. D逝go嗆 ca這軼i to 120cm, 鈔ednica 65mm.
Oto foty:
na zdj璚iu wida� korpus, g這wic�, obok le膨 silnik, modu� elektroniki i spadochron z folii PE. Rakieta jak wida�, w standardowej czerwono-czarnej kolorystyce
zbli瞠nie na g這wic� i modu� elektroniki (uk豉dy jeszcze nie zamontowane).
modu� elektroniki w powi瘯szeniu
zbli瞠nie na doln� cz窷� rakiety
spadochron
Gotowy silnik PE200, modu� elektroniki i bateria 9v dla por闚nania wielko軼i.
Elektronika w rakiecie sk豉da� si� b璠zie z timera zaprojektowanego przez TomkaD (na zdj璚iu wida� prze陰cznik rt璚iowy z lampki choinkowej, ale zast徙ie go kupnym)i beepera projektu Richarda Nakki - opis obydwu uk豉d闚 mo積a znale� na forum rakietowym (http://www.forum.rakiety.info). |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 12:04 pm Temat postu: |
|
|
| crave mam pytanie... jak robi貫� g這wic� z pianki poliuretanowej? ja pr鏏uj�, ale nie idzie... jest w 鈔odku pusta, no po prostu beznadzieja. Masz jaki� patent? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sro Lis 22, 2006 10:08 pm Temat postu: Rakieta Cer |
|
|
Wr鏂i貫m
I korzystaj帷 z chwili wolnego czasu ko鎍ze m鎩 model, kt鏎y pokazywa貫m ju� na forum w poni窺zej postaci:
Dzi� zamontowa貫m wszystkie kr捫ki, modu� elektroniki (wyjmowalny), stateczniki - narazie si� suszy i jutro planuje sko鎍zy� ca造 model.
Zosta這:
- olinowanie
- poprawienie spadochronu - oczywi軼ie okaza這 si�, 瞠 w spadochronie pu軼i豉 ta鄉a mocuj帷a linki (ze staro軼i)
- zamocowanie elektroniki w module
- wyci璚ie okienka do obs逝gi elektroniki (jakie� porady?)
- malowanie statecznik闚
- mocowanie rurki do prowadnicy
- za這瞠nie wkr皻闚 mocuj帷ych dysz� i zatyczk� w silniku, modlitwa by roczny silnik nie okaza� si� totalnie zamokni皻y
Zastosowa貫m nieco inn� ni� standardowa koncepcj� wyrzucania spadochronu (cho� te� przez niekt鏎ych stosowana) - odstrzelenie g鏎nej cz窷ci rakiety. Dzi瘯i temu mog� modu� elektroniki umie軼i� bli瞠j g這wicy, podwy窺zaj帷 鈔odek ci篹ko軼i. Drug� ciekawostk� w modelu jest regulowana d逝go嗆 這瘸 silnika, poprzez pr皻 fi 6mm i dwie nakr皻ki.
Schematycznie pokaza貫m to tu [paint bez wymiar闚]:
Prawdopodobnie zrobi� drugi silnik, 瞠by nie wraca� z poligonu bez wynik闚, gdyby stary okaza� si� zamokni皻y. Start planuje odby� w ten lub przysz造 weekend, ale nic jeszcze nie jest przes康zone.
Model lata na silniku PE200 [pr鏏a patykowa TU] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Pon Lis 27, 2006 12:25 am Temat postu: |
|
|
Sko鎍zy貫m - start w przysz造 weekend je瞠li pogoda pozwoli. Fotki wrzuc� w tym tygodniu, jeszcze suszy si� farba na ostatnich detalach i wszystko le篡 rozkr璚one.
Mam nadziej�, 瞠 stary silnik zadzia豉, narazie robie mu terapi� odwadniaj帷� (le篡 w torebeczce strunowej razem z kup� silika瞠lu), robienie drugiego narazie sobie daruje.
A je瞠li zadzia豉, to oby nic si� ze spadochronem nie sta這... szczerze m闚i帷 mam z tym s豉be do鈍iadczenie, a rzeczy kt鏎e mog� nawali� jest ca趾iem sporo: zap這nnik, segmenty mog� si� nie rozdzieli� (chocia� to testowa貫m i wydaje si� by� ok), spadochron mo瞠 si� przepali�, mo瞠 si� porwa�, albo sznurki mog� pop瘯a�... w ka盥ym razie na poligon bior� 這pat� ;P |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sro Lis 29, 2006 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Z g鏎y przepraszam za s豉b� jako嗆 zdj耩, ale mam do dyspozycji tylko kamer� i kart� TV, lub ewentualnie aparat w telefonie... nie wiadomo co gorsze.
Rakieta ju� jest gotowa do startu, wszystko zamontowane:
Mo瞠 uda mi si� zamie軼i� jeszcze jakie� lepsze zdj璚ia. Rakieta ma h=1,2m
EDIT:
Ju� po starcie... niestety silnik zawi鏚�, czas pracy mia� oko這 20 sekund. Pewnie dla tego, 瞠 zam鏦�, ale te� wydaje mi si� 瞠 zap這n prochem wydaje si� nie by� wystarczaj帷y. Film TU
Jeszcze par� fotek:
[/i] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Sro Gru 13, 2006 10:15 am Temat postu: |
|
|
| crave napisa�: | | Ju� po starcie... niestety silnik zawi鏚�, czas pracy mia� oko這 20 sekund. Pewnie dla tego, 瞠 zam鏦�, ale te� wydaje mi si� 瞠 zap這n prochem wydaje si� nie by� wystarczaj帷y. |
Witaj
Wydaje mi si�, 瞠 powodem niepowodzenia by� zap這n realizowany lontem.
Owszem, czasami takie odpalenie udaje si�, a czasami nie - loteria.
Czekam na powt鏎k�.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sro Gru 13, 2006 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Tutaj nie trafi貫� - zap這n by� elektryczny
A co do powt鏎ki to ju� odla貫m dysz� i zatyczk�, musz� jeszcze odla� paliwo i z這篡� - generalnie z 1,5 godziny pracy, ale wiadomo jak trudno o czas.
BTW.
kupi貫m dwa pr皻y grafitowe fi 25mm d逝go軼i 305mm, b璠e mia� je jutro
do tego w najbli窺zym czasie powinien przyj嗆 do mnie tensometr do 35 kilogram闚, elektronik� do hamowni mam ju� od dawna
poza tym w nied逝go dojdzie do mnie paczka z 2 kg nadchloranu potasu - wiem, 瞠 trudno na tym zrobi� co� powtarzalnego, ale b璠e pr鏏owa� - czyli licz� na to, 瞠 za jaki� czas [jak siebie znam to potrwa to ko這 roku ] uda mi si� opracowa� powtarzalny silnik na paliwie HP (nadchloran potasu+silikon+dodatki) i dok豉dnie udokumentowa� jego dzia豉nie.
pozdraiwam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wys豉ny: Sro Gru 13, 2006 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Do KP spoko wystarczy 篡wica epoksydowa. A co do rakiety, nie jest tak 幢e, przynajmniej po pr鏏ie jest ..... ca豉  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sro Gru 13, 2006 8:39 pm Temat postu: |
|
|
no w sumie, jest ca豉
zrobi貫m rzut na ta鄉� i odla貫m segmenty paliwa, wi璚 pewnie w weekend b璠zie start
a co do 篡wicy to jej specjalnie nie lubie - wol� silikon. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Sro Gru 13, 2006 10:26 pm Temat postu: |
|
|
| crave napisa�: | Tutaj nie trafi貫� - zap這n by� elektryczny  |
Witaj
Obejrza貫m jeszcze raz film i rzeczywi軼ie zap這n by� elektryczny.
Silnik nie za豉pa� - mia貫m tak瞠 podobne historie z silnikami na karmelce.
Problem tego typu wyst徙i� w silnikach 4 segmentowych z w御kim kana貫m.
Mo瞠 faktycznie paliwo zawilgotnia這?
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Czw Gru 14, 2006 8:44 pm Temat postu: |
|
|
1. sko鎍zy貫m silnik, wi璚 jak pogoda pozwoli to start w weekend
2. odebra貫m dzisiaj pr皻y grafitowe:
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sob Gru 16, 2006 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Rakieta Cer - start nr. 2
lot okaza� si� by� niezbyt udany - albo silnik jest za s豉by albo wyrzutnia za kr鏒ka - rakieta po zej軼iu z wyrzutni przekr璚i豉 si� i dalej lecia豉 bardziej w bok ni� do g鏎y.
Poza tym niestety nie zadzia豉� uk豉d odzysku - prawdopodobnie zawi鏚� zapalnik, bo wszystko inne wydawa這 si� dzia豉�.
film tu:
http://video.google.pl/videoplay?docid=1502446960935441877 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Gru 16, 2006 5:54 pm Temat postu: |
|
|
| Napisz co� wi璚ej o silniku, bo wydaje si� za s豉by do wyrzutni, bo nie podejrzewam aby� 幢e wywa篡� model, kt鏎y na marginesie 豉dnie wygl康a. Jak zniszczenia? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Nie Gru 17, 2006 12:02 am Temat postu: |
|
|
Silnik na ~200 gram闚 sorbitolki, rura PE 32 mm 鈔 wewn皻rznej, 3 segmenty po 5 cm d逝go軼i, 11 mm kana�, 11mm dysza - nieinhibitowany. Troszk� ma za ma造 zacisk, szczeg鏊nie uwzgl璠niaj帷 erozj� dyszy i to 瞠 pewnie nie ca豉 powieszchnia paliwa si� zapala. No i mam wci捫 problem z utrzymaniem szczelno軼i zatyczki w rurach PE, ale rozszczelnienia s� minimalne.
No i wyrzutnia troszk� za kr鏒ka - ma 1m a model 1,20m
Zniszczenia znikome - stateczniki ca貫, g這wica ca豉 (cho� brudna), korpus te� OK poza drobnynymi obszczypaniami.
BTW - nie wykluczone 瞠 to ostatni silnik z tej serii - zabieram si� do badania paliw na nadchloranie potasu. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|