Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 9:05 pm Temat postu: |
|
|
to prawda pali sie okolo 200*C
a propos rakietek to proboje takie cos robic tylko ze na paliwo sypkie
robie rulon z papieru do kas fiskalnych i lepie go wikolem z wod± wsypuje mieszanke objêto¶ciowo 50% sal 35% cuk. pud i 15% wêgiel py³. to ubijam robiek kana³ wsadam lont zwi±zuje dysze(zawsze jakaskrzywa wychodzi nie wiem czemu)i odpalam z wyrzytni (rura miedziana od wody pod k±tem 45* i rakietka wyskakuje na 30 cm poza rurke i spala sie na miejscu co ja mam z tym zobic
ps. aha korpus po wypaleniu jest nietknienty
pozdro4all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 10:41 pm Temat postu: |
|
|
Nie b±d¼ chytry na saletrê. 50% saletry i do tego doda³e¶ jeszcze wêgla...Deficyt tlenowy jak diabli i niska prêdko¶æ palenia. Rób wagowo 65/35 lub 5/3 saletra/cukier. Jak dodajesz wêgla, to trzeba zwiêkszyæ ilo¶æ saletry, bo wêgiel do spalania potrzebuje wiêcej tlenu. Je¶li nie karmelizujesz tylko ubijasz, to wszystko MUSI byæ zmielone na py³ i dobrze wymieszane.
P.S. karmelek pali siê z temp ponad 1200 stopni celsjusza. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
darektbg
Do³±czy³: 24 Sie 2004 Posty: 32 Sk±d: Podkarpacie
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 9:43 am Temat postu: |
|
|
to w takim takim razie jaki utleniacz proponujecie do do efektu z kolorowym ogniem lub dymem ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 10:18 am Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisa³: |
P.S. karmelek pali siê z temp ponad 1200 stopni celsjusza. |
spoko dlatego nie robie karmeli bo korpus sakrucki bbym musial miec po za tym to nie umiem za bardzo ich robiæ ciê¿ko upchac w silniku a do tego szubko stygn± i kana³u nie da rady zrobic poza tymi wadami karmelek jest wysmienity aha i tata nie lubi jak robie karmele bo smród straszny idzie
PS. dzienki za pomoc
ps.2. robilem sr-a z kasy fiskalnej (tego papieru) i okleilem wikolem z wod± to nawiniente bylo na markera a da dysze mialem podkladke do srobki hakies 3-4 mm srednicy krytycznej dyszy postawilem to na panelu podpalilem lont i.... wyleciala na 500mm i spadla i sie dopalala chwile (to byl test sr-a)
I przejdzmy do p³êty "czy jak wsadze ten sr do rakietki takiej ze statecznikami i wszystkin to poleci???
pozdro4all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 10:38 am Temat postu: |
|
|
Nie zadzia³a - 500mm to troche nisko .
Karmelek ci ¶mierdzi?? Przecie¿ to ³adnie pachnie topionym cukrem... Chyba ¿e co¶ przypalasz.
Je¿eli chcesz zeby karmelek by³ p³nniejszy to dodaj pare kropel gliceryny (5-10 na 100 gram paliwa). Obojêtne czy przed czy wtrakcie robienia karmelka.
Saletra z cukrem te¿ ma temperature palenia ok. 1200*c. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 11:57 am Temat postu: |
|
|
dzienki ale "...ja wierze ¿e mi siê uda i poleci w przestrzeñ kosmiczn± tak daleko ze grawitacja ziemska jej nie dosiêgnie"
a tak w ogóle to dlaczego nikt nie stosuje paliw sypkich szybciej i ³atwiej w³o¿yæ dio silnika a takie b³otko saletry i cukru z tym ¿e zamiast wody u¿yje spirytusu albo rozpuszczalnika albo denaturatU??????
pozdro4all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
£odygin

Do³±czy³: 22 Maj 2004 Posty: 277
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 12:06 pm Temat postu: |
|
|
jakto nikt nie stosuje? kno3/cukier/spirytus-denaturat to bardzo popularna mieszanka-kto nie lubi karmelke, zazwyczaj j± sie stosuje (z paliw na kon3 bez karmelizacji) _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zajcew

Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 8 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pon Sie 30, 2004 7:28 am Temat postu: |
|
|
dziêki £odygin za odpowiedzi tylko mam problem z zatyczk± i dysz± przy silniku zawsze które¶ niewytrzyma albo dysze wystrzeli albo zatyczkê przez ca³± rakiete. do tej pory prubowa³em robiæ dysze i zatyczke z gipsu i drewna ¿adna nie wytrzyma³o dysze drewniane umacnia³em jeszcze ma³ymi gwuzdkami o d³ugo¶ci ok 8mm. Prosze o wskazuwki z czego dobrze jest zrobic dysze i zatyczke oprucz granitu bo niemam za du¿o kasy .
Ostatnio zmieniony przez Zajcew dnia Wto Sie 31, 2004 7:42 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sie 30, 2004 7:45 am Temat postu: |
|
|
ja zatyczki w swojich raikietach robie z silikonu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sie 30, 2004 6:18 pm Temat postu: |
|
|
ja robie zatyczki z masy srajwikolowej a dysze z podkladek do srobek i wklejam te dysze mas± wy¿ej wymienion±
ps. zrobilem rakiete która poleciala !!!!!!! jestem uradowany zdj±tka wrzuce pozniej i mam filmik ale krêcil moj brat i zle nakrêcil ale start byl wysmienity ocenicei jak zobaczycie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 9:50 am Temat postu: |
|
|
tu mam filmik i zdjêcie w tym po¶cie
FILM
Prowadnica wraz z rakiet± i ze mn±
skasowa³em zdjêcie bo jaszcze ktos w pewnym momencie zapuka...
Ostatnio zmieniony przez hemist dnia Czw Wrz 02, 2004 5:03 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
£odygin

|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 11:48 am Temat postu: |
|
|
filmik narazie sie ¶ci±gaæ nie chce-transfer godzinny przekroczony(interia- )
co mnie dziwi-wielko¶æ(d³ugo¶æ) wy¿utni zglêdem wielkosci rakietki.... -wy¿utnia troche zbyt d³uga...?
POZDRAWIAM _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 12:20 pm Temat postu: |
|
|
To ¿e wyrzutnia przyd³uga, to co? W niczym specjalnie to nie przeszkadza. Jak ma marny silnik, to nawet lepiej mieæ d³ug± wyrzutniê. Mniejsze prawdopodobieñstwo, ¿e poleci to nie tam gdzie trza. W³a¶ciwy dobór wyrzutni ma znaczenie zw³aszcza dla modeli wyczynowych, gdzie d³ugo¶æ wyrzutni mo¿e zmniejszyæ osi±gi. Moim zdaniem extra. Wyrzutnia jest i rakietka te¿ jest. ¯yczê pokonania grawitacji  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
£odygin

|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 12:28 pm Temat postu: |
|
|
masz racje,,, ale mi raczej chodzi³o nie o sam start z zad³ugiej wy¿utni ,a o k³opoty z d³uga wy¿utnia(drut) ciê¿ko takim czym¶ "manipulowac" d³ugi drut lubi sie wyginaæ etc...co mo¿e spowodowaæ zaciêcie sie rakiety etc...
POZDRAWIAM _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 4:43 pm Temat postu: |
|
|
wybra³em d³u¿sz± wy¿utniê ze wzglêdów bezpieczeñstwa rakieta nabiera prêdko¶ci i ju¿ tak nie zbacza
jaskiniowiec:
"...¯yczê pokonania grawitacji "
grawitacja zosta³a pokonana ale filmik cos nie dzia³a
nie wiem czy opisac parametry tej rakiety ktos chce?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

Do³±czy³: 11 Cze 2004 Posty: 202 Sk±d: z Piek³a
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 4:51 pm Temat postu: |
|
|
serio? wyleciala? jak wysoko? a ja na rakietach sie nie znam wiec nie chce parametrow nic mi nie powiedza  _________________ Bóg sprawi³, ¿e wci±¿ id±... Rozs±dek - ¿e dotr±! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Zobaczcie filmik nareszcie dzia³a!!!!!!
jak kto¶ wie to niehc powie dlaczego sie zle zachowywa³a w locie . Mo¿e to nie równomierne spalanie paliwa?? sam nie wiem niech ktos to skomentuje
z góry dziêki
pozdro4all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Z³e wywarzenie + za s³aby silnik. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 6:41 pm Temat postu: |
|
|
crave napisa³: | Z³e wywarzenie + za s³aby silnik. |
Ale ja co innego widzê . Fajnego , m³odego ZUCHA , któremu da³em dwie * . Nie pochwalam poligonu. Zdjecie jest ³adne bo bogate "filozoficznie" wiêc je umie¶ci³em na serwerze HNIW . Jak i okrojony filmik.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 6:49 pm Temat postu: |
|
|
czy ja sie nie przes³ysza³em (¿le przeczytalem??) jak dobrze to chyba penkne z radosci!!!!! fajnie by by³o gdyby ktos jeszcze to skomentowal |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|