Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zbigniew

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2004 2:33 pm Temat postu: |
|
|

rotfl
ee dobra wrocmy do fugasów:
robilem fugasa na PCz. petarda(podłużna) odpalana lontem na środku, położona w poprzek, tzn tak:
...|.|
.--||
...|.|
i nacieta po drugiej stronie lontu. Tam w miejscu nacięcia kłade woreczek z paliwem. Po wybuchu rozrzuca paliwo w strone naciecia pod ukosem, i podpala je, lecz paliwo(rozpuszczalnik )spada na ziemie i sie dopala. Co zrobić? zwiększyć siłę petardy? zmniejszyć ilość paliwa?(bylo okolo 200-400ml). I Fb'kiem nie dysponuje i nie bede kupowal. _________________ Bóg sprawił, że wciąż idą... Rozsądek - że dotrą! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Toxic

|
Wysłany: Pią Sie 20, 2004 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Yo!
No mówie ci... Pcz nie jest doskonały, wszystkiego nie spali, ma za małą temp. spalania i ma mniejszy ogień przy petardzie. Jak nie amsz Fb to na prochu chyba ci nie wyjdzie do końca. _________________ Nigdy nie wiesz co cię czeka
Pozdro T.O.X.I.C
gg -------> 1259947 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RAKIETOMAN

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2004 8:22 pm Temat postu: |
|
|
YO !
Macie tutaj fugasika na pszennej mące (350g) z naftą(ok 5%) na FB (KMNO4,Al,S)
napiszcie co sądzicie o efekcie(filmik jest na dużym zoomie)
FILM
P.S. Kondix się też przy nim udzielał. _________________ Pirotechnika - hobby mego życia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2004 8:33 pm Temat postu: |
|
|
hehe
też sie udzielał, nie ma jak praca w teamie
fugas to ok.350g mąki przennej z 30 ml nafty i odrobiną mąki ziemniaczanej
petarda-50g FB(kmno4 al s)
efekt- jak widać 3*  _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2004 12:16 am Temat postu: fugas 500ml dioksanu |
|
|
Kolejny ładny fugas, zwykły prosty i efektowny... . Zastosowalem 500ml 1,4 - dioksanu i 50g mieszanki fotobłyskowej. Efekt:
http://80.53.60.86/~jajo/Filmiki/Fugas500_dioksan.mpeg
pzodrawiam _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Pią Paź 15, 2004 10:52 pm Temat postu: |
|
|
Fugas na FB KMnO4+Al+S w gipsowo kartonowym korpusie-mieszanki prawie 10g. Paliwo to 0,18 l terpentyny.
www.pcmedia.com.pl/~dexter/piro/fug.avi _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami
Ostatnio zmieniony przez SaN dnia Sob Paź 16, 2004 8:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Sob Paź 16, 2004 6:52 am Temat postu: |
|
|
San a miałeś gaśnice przy sobie wrazie czego Bo jak by się tak zaczoł jarać las to byś miał troche kłopotów Ale fugas jak na 1 razy to ładny. _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SaN

|
Wysłany: Sob Paź 16, 2004 8:03 am Temat postu: |
|
|
Bylo 4l wody gazowanej i koc-wiec sie zabezpieczylem przed jako takim pozarem. Ale na szczescie jak widac-terpentyna pieknei siewypalila i w sumie byly tylko 3 male ogniki na chruscie. Wczesniej okolice zwilzylem woda-profilaktycznie.
Dzieki:) Bardoz sie ucieszylem jak mi taki wyszedl:P _________________ Ten Ktory Chodzi Miedzy Łanami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Czw Lis 11, 2004 12:41 am Temat postu: FUGAS STAR BY PIROMAN2 |
|
|
Następna próba fugasa gwiazdkowego, przy czym pierwszy film z tej próby zamieszczam tutaj...
Paliwo 400ml ON w worku, MPF (Na KMnO4 i Al) 50g + gwiazdki (około 30)Wszystko w rurze tekturowej.
Fugas gwiazdkowy próba
Fugas nie wyszedł taki ładny jak Pirotechmana i dużo mu do tego brakuje. Aczkolwiek test dał kolejny krok do przodu, gdyż gwiazki jak widać zapaliły się ... lecz nie zostały dobrze rozrzucone... trzeba zauważyć także fakt, że zastosowałem gwiazdki które nie zawierają proszków metali (po za tymi zielonymi) i przez to nie są tak widoczne. U Pirotechmana zaś widać je wyraźnie (pewnie te czerowne to Sr(NO3)2, PCV, Mg..).
No nic fugas jeszcze nie wyszedł tak jak miał wyjść ale był ładny
ps eksplozja była bardzo silna.. z rury tekturowej nic nie zostało
Ten śmiech nie jest mój.. odpalał znajomy
To tak naprawde pochodzi z innej strony i ja tego nie zrobiłem _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Żydu

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

Dołączył: 27 Mar 2003 Posty: 44 Skąd: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wysłany: Sob Maj 28, 2005 10:02 am Temat postu: |
|
|
HI
Fugas 80ml benzyny i 30g ladunku fb.(troszke za duzo)
Ostatnio zmieniony przez Koko dnia Sob Maj 28, 2005 4:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Czw Wrz 29, 2005 6:51 pm Temat postu: fugas nice |
|
|
A wieć jak wcześniej pytałeś o film to teraz go masz Pirotechmanie. Niestety jak pisałem ta ilość MPF to była zdecydowanie przesada Zdecydowanie to zepsuło efekt, sam to znasz, za dużo światła, które za wszelką cene chciałeś zdredukować przy swoich próbach fugasów (chyba gwiazdkowych). Widze też że większośc wyżej filmików mam nie aktywnych, no ale tutaj na podbicie tych wcześniejszych film znacznie lepszej jakości (308KB:) )
FUGAS ON 500ml
A było, aż 50g MPF - 42.. ale musiałem to w końcu spróbować Teraz wiem że zdecydowanie mniej wystarczy.
Pierwszy raz odpalałem inaczej niż elektrycznie, nie chciałem się bawić kablami...
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 10:09 am Temat postu: |
|
|
Macie odemnie takie mini cuś:
50ml acetonu, petarda FB 6g
FILM _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jango88

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

|
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 7:33 pm Temat postu: |
|
|
Oto wyniki mojej pierwszej próby z fugasem gwiazdkowym
Fugas 150 ml rozpuszczalnika ftalowego petarda-5g wiór drewnianych(podściółka dla gryzoni) pokrytych H3 + 2g fotobłysku.
http://nowa.pirotechnika.one.pl/www2/fugaswmv.wmv
WNIOSKI:
Za szybkie paliwko
Za małe gwiazdy (silver wave)
Troszkę przesadziłem z petardką
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Mimo wszystko wyszel ladnie koko
Wyglada troche jak filmowy wybuch-troche ognia, srebrne iskry...
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Lis 30, 2005 5:09 pm Temat postu: |
|
|
No tak , gwiazdki są. Wg mnie mała wada w fugasie made by koko to nie co za dużo światła ale można jedną prześwietlona klatę wyciąć i będzie git. Zróbcie drugi film , bez tej jednej klatki ( mam WinXP nie mam do niego programu do obróbki i kompresji).
Do f-b można dodać nie co grubsze opiłki Fe i osłabia to światło bez istotnego zmniejszenia prędkości palenia się fotobłysku. Można zamiast f-bka dac mieszankę zilmniejszą np. na bazie KCLO3/Al/BNa ( z domieszką KNO3 zamiast części chloranu ). Sama mieszanka kclo3/BNa zbyt silnie exploduje i niszczy gwiazdki bez ich zapalenia - przykład mój fugas_MW_podobny ( gdzies film jest ). Ogólnie jednak efekt koko był gites. I fakt czytam bardzo szybko i czasami nie dokładnie. Jakby się co ciekawego pojawiło z piro na forum - prosze o linka.
Pozdr. A
PS, Kasowac tez moje posty jeśli nie wiele wnoszą a są napisane po to aby np. coś ocenić.
Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Lis 30, 2005 5:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

|
Wysłany: Sro Lis 30, 2005 5:39 pm Temat postu: |
|
|
W sumie to nad zastosowaniem Fe w fugasie nie myślałem, a szkoda bo mam troche, ale nic straconego właśnie szykuje jeszcze jednego.
Na sylwestra chcę zrobić troszkę większego
Poprawiona wersja filmu:
http://kokosek10.w.interia.pl/fugwmv.wmv
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez Koko dnia Sro Lis 30, 2005 10:02 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam.. moj pierwszy fugasik:
FILM (814 KB)
FB 15 g. (KCLO3 70 : AL 30) i 250 ml Pb95
kolejny FUGAS:
FILM (688KB)
Wszystko zapakowane w krótki moździeż około 25 cm wysokości i 3" szerokości. Na dole H3 20g. i FB 10g. Na to jedna pojedyńcza warstwa chusteczki higienicznej. Dałem jeszcze 4 Tiger Tail ale nie widac (chyba że poklatkowo)
Paliwko to PB95 w torebce śniadaniowej -> 0,5 litra.
Pozdrawiam.
Ps. z moździeża nic nie zostało
pozdrawiam _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

|