| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
υdygin

Do陰czy�: 22 Maj 2004 Posty: 277
|
Wys豉ny: Pi� Lip 23, 2004 8:59 pm Temat postu: |
|
|
ja bym powiedzia� :nadaje sie do tematu "majestetyczne zej軼ie z wyzutni" moich rakiet nawet nie wida� jak startuj� nie moge sie "nacieszy�" ich widokiem,, a twoja mi sie podoba ! bardzo 豉dny start ! i wcale nie polecia豉 tak nisko !
POZDRAWAIAM _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Sob Lip 24, 2004 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Pewnie Ma貫mu sie pomyli這
Upad豉 20m od miejsca startu a polecia豉 z 100m  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Ostatnio zmieniony przez MICHA� dnia Sob Lip 24, 2004 8:22 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Sob Lip 24, 2004 6:02 pm Temat postu: ponad 20 m i to duuuu穎 |
|
|
K豉sniam si� pi瘯nie
Brawo Ma造
z moich obserwacji filmowych wychodzi 瞠 Zefirek polecia� oko這 80 m , co by t逝maczy這 tak g喚bokie wbicie w ziemi� po l康owaniu.
20 m to by這 w pierwszej sekundzie lotu  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk康: krak闚
|
Wys豉ny: Sob Lip 24, 2004 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Ciesz� si� ze si� podoba這 -osobi軼ie nie lubie przesadyzmu co� ala "w璠karz"( i to nie 瞠bym si� krygowa�) -widzia貫m jej lot i nieby這 to wysoko.
Nast瘼ny lot b璠zie na wi瘯szym silniku i chcia豚ym zobaczy� j� wracaj帷� na spadochronie 瞠bym nie musia� tak za ni� ry� hehe.
 _________________ Ma造
..."Jak mam czas to siedz� i my郵� jak nie mam czasu to tylko siedz�" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys豉ny: Sob Lip 24, 2004 9:55 pm Temat postu: Witam serdecznie! |
|
|
Witam serdecznie!
Jak wida� z filmu dobrze wywa穎na rakieta startuje bezproblemowo, nawet bez wyrzutni (bo trudno uzna� za wyrzutni� ciekaw� sk康in康 improwizacj� Ma貫go w postaci czterech kijk闚 wbitych w ziemi� ) i przy ma貫j pr璠ko軼i pocz徠kowej. Pewnie by豉 r闚nie� bezwietrzna pogoda, ale o to trzeba zapyta� Ma貫go. Silnik wymaga jednak dopracowania. Widzieli軼ie tylko fragment filmu (ca這嗆 ma ponad 5M). Silnik baaaaaardzo d逝go wchodzi� na "obroty" (pierwsza po這wa filmu to w豉郾ie "rozgrzewanie" silnika), prawdopodobnie dopiero wypalenie po這wy paliwa i zwi瘯szenie powierzchni spalania umo磧iwi這 powstanie w豉軼iwego ci庵u. Sam start jest naprawd� 豉dny i s康z�, 瞠 Zefirek i Ma造 dadz� jeszcze o sobie zna�.
Pozdr. J |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Sob Lip 24, 2004 10:52 pm Temat postu: |
|
|
Ja na miescu Ma貫go zastosowa� bym 豉dunek paliwa segmentowy niech zostanie ta sama d逝gosc ziarna i wszystkie inne parametry.
Bo jesli w tym silniku tak jak teraz jest zastosujemy mniejsz srednic kryt. dyszy to bedzi瘱y mieli fajerwerka, silnik startuje i po chwili robi Bum a tego bysmy nie chcieli  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 8:09 am Temat postu: Re: Witam serdecznie! |
|
|
Witam
| eltopsj napisa�: |
Silnik baaaaaardzo d逝go wchodzi� na "obroty"
|
Te� zwr鏂i貫m uwag� na to i ...
start silnika moment odpalenia nast瘼uje dopiero w 4 sek filmu wszystko przed to dymi帷y lont dopiero w 5 sek rakieta opuszcza豉 wyrzutnie w 7,90 sek osi庵a apogeum ...
Dlaczego pisze o tym jest to doskona造 przyk豉d dla pocz徠kuj帷ych... jest wszystko masa rakiety opis parametr闚 silnika czas lotu do apogeum...
TYLKO USTAWIC TIMER
Oczywi軼ie silnik wymaga dopracowania ale to ju� inna kwestia
Dzi瘯i MAΧ Cze嗆 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk康: krak闚
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Ju� si� poprawiam -co do wyrzutni to najprostrza i najta雟za wersja. 4 kijki + podstawa drewniana.Czyta貫m gdzie� 瞠 tego typu wyrzutnie stawiaj� mniejszy op鏎 przy starcie
w przeciwie雟twie do "oczkowych"
Co do pogody to by這 przed sam� burz� i wia這 do嗆 znacznie ale w akcie desperacji pojechali鄉y na "poligon" bo m鎩 "operator" mia� w ko鎍u troch� czasu.
Cisz� startow� zawdzi璚zam chyba tylko ukszta速owaniu terenu ."Poligon"w po這wie otoczony jest spor� skarp�.
Silnik rzeczywi軼ie si� do嗆 d逝go rozgrzewa� mimo 瞠 by� odpalany od g鏎y kana逝 lontem z g堯wk� zapa販z�..By� mo瞠 gdyby kana� by� przezca陰 d逝go嗆 paliwa by這by lepiej.
I jeszcze jedno -pomimo do嗆 ciasnego zamocowania w tulejce dopasowuj帷ej silnik z korpusem ,uda這 mu si� przesun望 wewn徠rz ze 3 cm.Dobrze 輳 napotka� op鏎 -dwa wkr皻y 陰cz帷e dwie cz窷熵 korpusu bo pewnie polecia� by solo.Tak瞠 mog貫m ogl康n望 sobie w ko鎍u dysze mojego silnika -poniewarz pr鏏y silnik闚 odbywa造 si� "lotne"i 瘸dnego nie uda這 mi si� odnale嗆.Okaza這 si� 瞠 mieszanka cementu ogn,"G鏎kal + gips (2/1) nie wykaza豉 praktycznie erozji . _________________ Ma造
..."Jak mam czas to siedz� i my郵� jak nie mam czasu to tylko siedz�" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Pi� Lip 30, 2004 1:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Ma造
Poligon poznaj�
Mam nadziej�, 瞠 w nast瘼nej pr鏏ie b璠� uczestniczy� osobi軼ie - je郵i mnie rzecz jasna zaprosisz.
Gratuluj� udanego startu.
Pozdrawiam
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Wto Sty 25, 2005 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
wida� m鎩 blok !! Ale jaja... Zawsze tam startuje!! A� si� dziwie, 瞠 si� nigdy nie spotkali鄉y. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|