Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rakieta Zefirek
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łodygin

PostWysłany: Pią Lip 23, 2004 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym powiedział :nadaje sie do tematu "majestetyczne zejście z wyzutni" moich rakiet nawet nie widać jak startują Rolling Eyes nie moge sie "nacieszyć" ich widokiem,, a twoja mi sie podoba ! bardzo ładny start ! i wcale nie poleciała tak nisko ! Wink
POZDRAWAIAM

MICHAŁ

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie Małemu sie pomyliło Wink
Upadła 20m od miejsca startu Cool a poleciała z 100m Wink

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe

Ostatnio zmieniony przez MICHAŁ dnia Sob Lip 24, 2004 8:22 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
dziadek kermit

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 6:02 pm    Temat postu: ponad 20 m i to duuuużo Odpowiedz z cytatem

Kłasniam się pięknie Very Happy Exclamation
Brawo Mały
z moich obserwacji filmowych wychodzi że Zefirek poleciał około 80 m , co by tłumaczyło tak głębokie wbicie w ziemię po lądowaniu.
20 m to było w pierwszej sekundzie lotu Exclamation Shocked Exclamation Exclamation

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Mały

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Cieszę się ze się podobało -osobiście nie lubie przesadyzmu coś ala "wędkarz"( i to nie żebym się krygował) -widziałem jej lot i niebyło to wysoko.
Następny lot będzie na większym silniku i chciałbym zobaczyć ją wracającą na spadochronie żebym nie musiał tak za nią ryć hehe.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
eltopsj

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 9:55 pm    Temat postu: Witam serdecznie! Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Jak widać z filmu dobrze wyważona rakieta startuje bezproblemowo, nawet bez wyrzutni (bo trudno uznać za wyrzutnię ciekawą skądinąd improwizację Małego w postaci czterech kijków wbitych w ziemię Wink ) i przy małej prędkości początkowej. Pewnie była również bezwietrzna pogoda, ale o to trzeba zapytać Małego. Silnik wymaga jednak dopracowania. Widzieliście tylko fragment filmu (całość ma ponad 5M). Silnik baaaaaardzo długo wchodził na "obroty" (pierwsza połowa filmu to właśnie "rozgrzewanie" silnika), prawdopodobnie dopiero wypalenie połowy paliwa i zwiększenie powierzchni spalania umożliwiło powstanie właściwego ciągu. Sam start jest naprawdę ładny i sądzę, że Zefirek i Mały dadzą jeszcze o sobie znać.

Pozdr. J
Powrót do góry
MICHAŁ

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja na miescu Małego zastosował bym ładunek paliwa segmentowy niech zostanie ta sama długosc ziarna i wszystkie inne parametry.
Bo jesli w tym silniku tak jak teraz jest zastosujemy mniejsz srednic kryt. dyszy to bedzięmy mieli fajerwerka, silnik startuje i po chwili robi Bum a tego bysmy nie chcieli Wink

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Gość

PostWysłany: Nie Lip 25, 2004 8:09 am    Temat postu: Re: Witam serdecznie! Odpowiedz z cytatem

Witam
eltopsj napisał:

Silnik baaaaaardzo długo wchodził na "obroty"

Też zwróciłem uwagę na to i ...
start silnika moment odpalenia następuje dopiero w 4 sek filmu wszystko przed to dymiący lont dopiero w 5 sek rakieta opuszczała wyrzutnie w 7,90 sek osiąga apogeum ...

Dlaczego pisze o tym jest to doskonały przykład dla początkujących... jest wszystko masa rakiety opis parametrów silnika czas lotu do apogeum...

TYLKO USTAWIC TIMER Laughing
Oczywiście silnik wymaga dopracowania ale to już inna kwestia

Dzięki MAŁY Cześć
Powrót do góry

Mały

PostWysłany: Nie Lip 25, 2004 6:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Już się poprawiam -co do wyrzutni to najprostrza i najtańsza wersja. 4 kijki + podstawa drewniana.Czytałem gdzieś że tego typu wyrzutnie stawiają mniejszy opór przy starcie
w przeciwieństwie do "oczkowych"

Co do pogody to było przed samą burzą i wiało dość znacznie ale w akcie desperacji pojechaliśmy na "poligon" bo mój "operator" Very Happy miał w końcu trochę czasu.
Ciszę startową zawdzięczam chyba tylko ukształtowaniu terenu ."Poligon"w połowie otoczony jest sporą skarpą.
Silnik rzeczywiście się dość długo rozgrzewał mimo że był odpalany od góry kanału lontem z główką zapałczą..Być może gdyby kanał był przezcałą długość paliwa byłoby lepiej.
I jeszcze jedno -pomimo dość ciasnego zamocowania w tulejce dopasowującej silnik z korpusem ,udało mu się przesunąć wewnątrz ze 3 cm.Dobrze żę napotkał opór -dwa wkręty łączące dwie częśći korpusu bo pewnie poleciał by solo.Także mogłem oglądnąć sobie w końcu dysze mojego silnika -poniewarz próby silników odbywały się "lotne"i żadnego nie udało mi się odnaleść.Okazało się że mieszanka cementu ogn,"Górkal + gips (2/1) nie wykazała praktycznie erozji .

ksard

PostWysłany: Pią Lip 30, 2004 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Mały

Poligon poznaję Very Happy

Mam nadzieję, że w następnej próbie będę uczestniczył osobiście - jeśli mnie rzecz jasna zaprosisz.

Gratuluję udanego startu.

Pozdrawiam

Powrót do góry
Kacper

PostWysłany: Wto Sty 25, 2005 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
widać mój blok Laughing Laughing !! Ale jaja... Zawsze tam startuje!! Aż się dziwie, że się nigdy nie spotkaliśmy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: