Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Pi± Pa¼ 17, 2003 8:40 pm Temat postu: ró¿ne sposoby odpalania rakiet |
|
|
W tym temacie chcia³ bym przedstawiæ sposoby odpalnia rakiet .Ja osobi¶cie odpalam nie bawi±æ siêw zadne lonty z prochu czy z innych mieszannek lecz ze zwyk³ego karmelka robiê cienk± "kluskê" i tego u¿ywam jako lontu lub stopiny robiê rurkê cieniutk± z papieru srednica zew. ok 1mm i w sypie w to mieszankê gmichal zak³adam ¿arnik z druciaka wsuwam do rureczki któr± z jednej strony zatykam kawa³eczkiem plasteliny z drugiej strony od przewodów zatykam trochê wiêcej wk³adm to w dysze delikatnie uszczelniam paierem i dalej ju¿ ka¿dy wie co ma robiæ.Istnieje tak¿e 3 sposób odpalania o który wiem gdzie¶ na forum o tym czyta³em, bie¿emy mieszankê saletry z cukrem 50/50 mieszamy z odrobin± kleju roslinego ( szkolnego) i formujemy z tego ma³e "kluseczki".
A wy jakich sposobów u¿ywacie???
PS.
Na forum nie znalaz³em informacij na ten tema mo¿e nie ma a mo¿e jaest tak du¿o smieci ¿e znale¼æ nie mogê znale¼æ. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czarles

Do³±czy³: 20 Sie 2003 Posty: 7
|
Wys³any: Pi± Pa¼ 17, 2003 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Czasem nie stosujê zwyk³ego lontu. Robiê mini racê z rurki termokurczliwej. Wsypujê do niej proch czarny z dodatkiem aluminium i umieszczam bezpo¶rednio pod dysz±. Po odpaleniu(elektrycznie lub lontem) raca taka sypie snopem iskier wprost do kana³u silnika  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Sob Lis 08, 2003 9:01 pm Temat postu: Odpalanie rakiet cd. |
|
|
Wbrew powszechnie panuj±cym opiniom zap³on silnika jest czasem czynnikiem decyduj±cym o sukcesie. Dotyczy to zw³aszcza du¿ych silników. Problem zap³onu by³ dla mnie przez d³ugi czas tematem traktowanym po macoszemu. Bo kiedy silnik by³ ju¿ gotowy to chcia³o siê zobaczyæ efekt swojej pracy i odpala³o siê przy pomocy na prêdce zrobionych lontów. I tu pope³nia³em b³±d.
Warto zainwestowaæ i zrobiæ dobr± instalacjê elektryczn± z zap³onnikiem umieszczonym jak najg³êbiej w silniku.
Dodatkow± korzy¶ci± jest zwiêkszone bezpieczeñstwo no i elegancja. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lis 14, 2003 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam zazwyczaj robiê to w nastêpuj±y sposób.Podczas robienia karmelku obtaczam w roztopionej saletrze kawa³ek sznureczka ktury
doskonale spe³na rolê l±du. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zbig-zbig

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2003 Posty: 15 Sk±d: znienacka
|
Wys³any: Czw Lis 20, 2003 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Pomyslalem sobie o czyms takim.Jako aku stosuje od wkretarki, zapalnik robie z wolframu i papierowej rurki z mieszanka. Wkurzalo mnie targanie dlugiego kabla na poligon. Zastosowalem elektryczna klamerke. Miedzy jej styki jest wsuniety jako izolator kawalek plastiku z butelki pet i dowiazana zylka wedkarska. W momencie pociagniecia zylki izolator sie wysowa i obwod sie zamyka. Nastepuje odpalenie. Proste i praktyczne , lepiej miec w kieszeni szpulke zylki niz nosic zwoj kabla. _________________ twoja gra twoje zycie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Sro Lis 26, 2003 6:54 pm Temat postu: lonty - nie do wszystkiego |
|
|
zgadzam siê w pe³ni z KSARDem, ¿e podstawa, to zapaliæ paliwo na koñcu przeciwnym do dyszy (elegancja te¿ jest wa¿na). Je¶li siê stosuje paliwa ³atwozapalne - lont siê nie nadaje, bo ³adunek odejdzie w po³owie d³. kana³u i nie osi±gnie optymalnego ci±gu.
S± jedynie drobne wyj±tki - moje (i nie tylko) paliwa na AN, które s± trudne do zapalenia (bez wysokotemperaturowego zap³onnika siê nie zapal±) wiêc tutaj lont siê nadaje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Lip 21, 2004 3:15 pm Temat postu: Zimne ognie |
|
|
Moim zdaniem do odpalenia rakiety dobre s± zimne ognie. Daj± duzo czasu na odej¶cie od rakiety i ³atwo je zdobyæ.
Mam jeszcze pytanko. Czy nikt z was niewi gdzie mozna kupiæ profesjonalny l±d. Taki jak w fajerwerkach jest?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qrld

Do³±czy³: 30 Sty 2004 Posty: 50 Sk±d: Be³chatów
|
Wys³any: Sro Lip 21, 2004 3:34 pm Temat postu: |
|
|
Kolego spójrz na datê poprzedniego posta - lipiec ale 2003. Gdyby¶ siê trochê wysili³ znalaz³ by¶ http://www.triplex.pl
PS. A poza tym pisze siê LONT _________________ pzdr
STOP ENTROPII ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|