Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
crave
|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 8:15 pm Temat postu: |
|
|
(nie wyszło ;/) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 9:12 pm Temat postu: |
|
|
crave napisał: | Oj tam, co do ampułek z kwasem to rurę do armaty z kwasówki załatwić i już da się przeżyć wylewy niezamierzone. A gdyby inwestycja była zbyt duża to zawsze pozostają sposoby takie, by kwas nie wyleciał zza pocisku:
|
wykonałem 3 ampułki z oleum, jutro proby mam trzy pociski, zdobyłem cienkoscienna rurke stalowa(0,5) na korpusy pociskow, szkoda mi mosiadzu. jutro relacje _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 10:02 pm Temat postu: |
|
|
chcecie sie pozabijac chyba............ wiekszosc pomyslow jest tak durna ze jest mi smutno:( |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2004 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam zastanawiam się mad zrobieniem petard, rac itp. odpalanych poprzez pociągnięcie sznurka widzę to tak na krążku tektury naniesiona jest substancja, w której zatopiony jest sznurek przez energiczne pociągnięcie masa zapala się i przenosi ogień na opóźniacz lub sznurek pokryty jest masą i przełożony przez opóźniacz poprzez pociągnięcie masa zapala się od tarcia o ściany opóźniacza i odpala go. I tak pomysł na masę wiadomo można by zastosować:
1) Fosfor czerwony w mieszaninie z chloranem potasu,
2) Mieszanina Sb2S3 z chloranem.
Na razie nie mam ani fosforu ani Sb2S3 zastanawiam się, co będzie lepsze fosfor wydaje się trochę niebezpieczny w mieszaninie z chloranem potasu no i cena jest troszeczkę odstraszająca od takiej mieszaniny. Zastanawiam się czy mieszanina chloranu potasu z siarką by się pobudziła muszę spróbować może ktoś już robił coś takiego?? Spoko zapala się z proszkiem szklanym i odrobiną żelatyny od potarcia draską, ale czy od sznurka by dało radę?? Nie wiem może ktoś ma pomysł na jakieś mieszanki bądź rozwiązania konstrukcyjne?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 380 Skąd: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wysłany: Nie Mar 13, 2005 8:05 pm Temat postu: |
|
|
KMnO4 nie jest higroskopijny  _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Sie 25, 2005 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Niedawno kombinowalem z zapalnikiem radiowym, gdzie elementem inicjujacym wybuch byla... zaroweczka z wywierconym otworkiem, wypelniona sproszkowanymi glowkami zapalek. Nawet gdyby pominac 'udzial' sygnalu radiowego, mozna latwo zrobic uklad czasowy na cudownym malenstwie: NE555. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Master Lee

|
Wysłany: Czw Sie 25, 2005 5:35 pm Temat postu: |
|
|
DJ MHz napisał: | KMnO4 nie jest higroskopijny  |
Nie jest higroskopijny
Pozdro
ML |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Pią Sie 26, 2005 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Master Lee napisał: | DJ MHz napisał: | KMnO4 nie jest higroskopijny  |
Nie jest higroskopijny
Pozdro
ML |
jakby nie był to mógłbyś spokojnie np. przechowywać mieszanke FB KMnO4/Al _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Pią Sie 26, 2005 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Damian : i możesz. Tylko niezadługo i w suchym pomieszczeniu . Wydaje mi się KMnO4 nie jest higroskopijny, a jeśli jest to w baaardzo nikłym stopniu. Mieszanki na KMnO4 są niebezpieczne, jeśli choć jeden reduktor będzie choć trochę wilgotny. Np. z cukrem/mąką zacznie się grzać dość szybko, ale suchy KMnO4 z suchym Al mozna kilka dni trzymac spokojnie. Dluzej nie, bo mimo iz KMnO4 nie chłonie wody, to przez zmiany temperatur i wilgotności powietrza moze troche się zwilżyć. Kilka dni suchej mieszanki np. w słoiku mozna trzymac.
I nie polecam do petard z zatyczkami robionymi na mokro, czyli np. z wikolem itp. Bo takie jak suszymy gdzies na sloncu czy w zime na kaloryferze to sa bardzo niebezpieczne. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Pią Sie 26, 2005 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Owszem KMnO4 jest higroskopijny aczkolwiek nie jest to jedyna przyczyna jego niestabilnosci. Ze wzgledu na jego silne wlasciwosci utleniajace "lubi" sie redukowac do MnO2 ktory jest katalizatorem dla procesow oksydoredukcyjnych i przyspiesza przebieg nieporzadanych reakcji. Dodatkowo przechowywany dlugo i czesto otwierany jest nie tylko zawilgocony lecz rowniez zanieczyszczony kurzem, roztoczami, bakteriami redukujacymi, ktore na dluzsza mete powoduja zwiekszenie zawartosci MnO2. Ma to glownie znaczenie w przypadku sporzadzania mianowanych r-row w chemii analitycznej dlatego r-ry KMnO4 musza sie "odstac" przez jakies 2 tyg. a nastepnie przesacza sie je przez lejek ze spiekiem ceramicznym o bardzo malych porach. Warto czasami wiedziec co dzieje sie z odczynnikiem i dlaczego niektorym mozemy w pelni zaufac, a do drugich nalezy podchodzic z dystansem  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|