Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Imitatory Iskrowe
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Cze 30, 2004 6:44 pm    Temat postu: Imitatory Iskrowe Odpowiedz z cytatem

Jak takie cudo wykona� ?

Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury ale moze ktos z was ma jakis pomysl na wykonanie tego ? Glownie chodzi o duzo iskier i bezpieczenstwo. Pirotechman pisze ze nie daja wcale dymu, mi tam troche by nei przeszkadzalo Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Cze 30, 2004 8:59 pm    Temat postu: Re: Imitatory Iskrowe ? Odpowiedz z cytatem

t0me!k napisa�:
......Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury......

Kumaty jeste� W� Wink . Chyba kiepski ze mnie pirotechnik bo p馧 roku nad tym si� trudzi貫m ale za to tyle przy okazji "naumia貫m si�" piro , 瞠 ho ho Shocked Razz . W ksi捫ce Lichaczewa "Pirotechnika w kinie" proponuj� mieszank� m帷zki prochowej z opi趾ami 瞠liwnymi ale z masy tej ko� by sie u鄉ia� . No ale na bezrybiu i rak ryba Rolling Eyes . A tak naprawd� to mo積a kupi�, gdzie nie wiem. Dostawa貫m oferty z Austri. Firmowe w okolicach 120 zeta sztuka. Proste sceny filmowe wi璚 puchn� w kosztach. Razy trzy na dubel Wink . Profi scena ostrza逝 samochodu to np. 30 imitator闚 razy dajmy ju� dwa a nie trzy i mamy 60 razy 120 zeta = 7200 Razz .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Cze 30, 2004 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myslem tu o prostym ladunku, ktory wyrzucal by np opilki magnezu czy czegos podobnego. Ale gorzej tu z wykonaniem czegos takiego Razz
Powr鏒 do g鏎y
Tweenk

Do陰czy�: 28 Kwi 2004
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Sro Cze 30, 2004 11:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym postulowa� bardzo szybk� mieszank� np. flasha na KClO4 i Al z dodanym grubym proszkiem 瞠laza, magnez za bardzo o郵epia a Al za szybko si� spala, oczywi軼ie wszystko powinno mie� taki BT aby tylko Al spala這 si� ca趾owicie
trzebaby jeszcze co� zrobi� z b造skiem mo積a np. na warstw� flasha da� warstw� flasha z du膨 ilo軼i� opi趾闚 i ca這嗆 do jakiej� rurki, ale to tylko spekulacje...

Mesjash

Do陰czy�: 07 Sty 2004
Sk康: Sk康in康 jakkolwiek si� to pisze :]

PostWys豉ny: Czw Lip 01, 2004 7:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja sobie tak o tym my郵a貫m i wymy郵i貫m taki patent ( niekoniesznie dzia豉j帷y)
---------------------
|******** |::::: |
---------------------
| i - obudowa
* to fb lub inna meszanka ptardowa
: 瞠lazo piroforyczne

Wszystko dziala jakby wy簑tnia gwiazdek. Czyli gdy wybuchnie petrada wy簑ci 瞠lazo piroforyczne kr鏎e znajduje sie w jakim� woreczku czy czym� takim. Oczywi軼ie mi璠zy petard� a 瞠lazem musi by� przegr鏚ka z wiadomych powod闚.
Pozdrawiam

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Pingwin

Do陰czy�: 19 Mar 2004

PostWys豉ny: Czw Lip 01, 2004 8:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak i to przyczepisz do samochodu... Bardzo inteligentna sprawa...

PS. Mozna by ztunningowac Twoj obrazek i powstaje myszka np. tak:
---------------------
|******** |-------
---------------------

lol;). Wiem nudzi mi sie...

JA bym byl za zwykla raca z duza iloscia Fe... Ale nie na KClO4, bo biada temu samochodowi;)

Pozdro
Pingwin

Mesjash

Do陰czy�: 07 Sty 2004
Sk康: Sk康in康 jakkolwiek si� to pisze :]

PostWys豉ny: Czw Lip 01, 2004 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy Tome!k napisal chod嬌y jednym slowem ze to ma isc do samochodu ? Confused Troche w徠pie ...
Pozdrawiam

Mateusz(l33t)

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: chyba moge ju� napisa� 瞠 jestem st康 xD

PostWys豉ny: Czw Lip 01, 2004 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym zamiast FB dal NC jesli to ma byc bezdymne jak np. przy tych wulkanach tortowych czyli NC z opilkami zelaza
MICHA�

Do陰czy�: 22 Lip 2003
Sk康: Centralna Polska

PostWys豉ny: Czw Lip 01, 2004 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja troszke odbiegne od tematu I pokaze Wam efekt iscie filmowy
Ciekawe czy ktos odtworzy taki efekt.
Tym co mowi貫m Jak to zrobi貫m niech wytrzymaja i nie mowia co to jest Cool Wink
Ciekawe czy ktos sie domysli pare os鏏 (nie majacych zielonego pojecia o piro itp nikt z forum) da這 sie nabrac na wy這wywanie duch闚 Very Happy .

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
jacekrei
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest chyba... tylko nie 鄉ia� si� je郵i si� myl�!!! To jest gasss. Jaki, tego niewiem Question zgadlem?
Powr鏒 do g鏎y
Delta

Do陰czy�: 17 Maj 2004
Sk康: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 10:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a to jest puszczane z ust??? No ten "duch' ma fajny ryjek Laughing
crave

Do陰czy�: 27 Wrz 2003

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Propan butan z ust puszczany Wink.
Powr鏒 do g鏎y
Tweenk

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam si� z crave'em Wink tylko kr璚one kamerk� z ustawion� kompensacj� na鈍ietlenia na -2
rze嬌i

Do陰czy�: 22 Kwi 2004
Sk康: okolice Tarnowa

PostWys豉ny: Sob Lip 17, 2004 12:06 am    Temat postu: Re: Imitatory Iskrowe ? Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisa�:
t0me!k napisa�:
......Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury......

Kumaty jeste� W� .......Wink .
Pozdr. A

i w豉郾ie tego nie mog� zrozumie�, mo瞠 gdzie� to Pan Pirotechman Cool napisa� ale nigdzie tego nie widzia貫m, zawsze mnie zastanawia這 czemu nigdy nie zdradzi swoich przepis闚. Zrozumia� bym je郵i by mia� firm� produkuj帷� jakie� fajerwerki i wtedy to wiadomo co� sobie wykombinuje i to sprzedaje ale gdzie� chbya pisa� 瞠 z chi鎍zykami nie wygra i chyba si� ju� tym nie zajmuje wi璚 .......... niech mnie kto� u鈍iadomi Embarassed
pozdro.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Tchemik

Do陰czy�: 11 Sty 2004

PostWys豉ny: Sob Lip 17, 2004 12:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawa ma dwa oblicza:
Arrow Jesli sie prowadzi forum to nie po to by pisac "...nie pytajcie bo i tak wam nie powie jak..." tylko by dzielic sie wiadomosciami z innymi Twisted Evil
Arrow To ze nie mowi to motywuje do tego by samemu siedziec, pracowac i uczyc sie dzieki temu. Laughing

I tak zle i tak nie dobrze, biehehehe...

Pozdrawka
Tchemik

rze嬌i

Do陰czy�: 22 Kwi 2004
Sk康: okolice Tarnowa

PostWys豉ny: Sob Lip 17, 2004 4:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Arrow Jesli sie prowadzi forum to nie po to by pisac "...nie pytajcie bo i tak wam nie powie jak..." tylko by dzielic sie wiadomosciami z innymi Twisted Evil

takie jest te� moje zdanie Twisted Evil
Cytat:
Arrow To ze nie mowi to motywuje do tego by samemu siedziec, pracowac i uczyc sie dzieki temu. Laughing

trzymam z tym go軼iem na ko鎍u zdania Laughing Laughing Laughing
pozdro. Wink
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Tweenk

PostWys豉ny: Sob Lip 17, 2004 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spr鏏uj� zrobi� takie co� jak przyjdzie dostawa Wink , mo瞠 magnalium z mieszank� KNO3 + S a pod to warstwa Ba(NO3)2 + Al
cystof

Do陰czy�: 23 Mar 2004
Sk康: :d彗S

PostWys豉ny: Sob Lip 17, 2004 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MICHA� napisa�:
A ja troszke odbiegne od tematu I pokaze Wam efekt iscie filmowy
Ciekawe czy ktos odtworzy taki efekt.
Tym co mowi貫m Jak to zrobi貫m niech wytrzymaja i nie mowia co to jest Cool Wink
Ciekawe czy ktos sie domysli pare os鏏 (nie majacych zielonego pojecia o piro itp nikt z forum) da這 sie nabrac na wy這wywanie duch闚 Very Happy .

Nosisz okulary. Puszcza貫� propan butan albo sam butan.

grinder

Do陰czy�: 21 Mar 2004
Sk康: Pozna�

PostWys豉ny: Pi� Sie 06, 2004 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wracajac do tematu, mysle ze mozna by zastosowac maly ladunek NC polaczony z pylem Al lub C. NC sie spali i wyrzuci rozrzazony pyl. Nie wiem tylko, czy NC nie spali sie za szybko
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004
Sk康: Pozna�

PostWys豉ny: Pi� Sie 12, 2005 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, chcia豚ym przedstawi� m鎩 spos鏏 na wykonanie imitatora lecz zaznaczam 瞠 by豉 to pierwsza pr鏏a takiego cude鎥a.

Nazwa projektu: PSEUDO IMITATOR ISKROWY
Autor: Damian

Kr鏒ka instrukcja obs逝gi Smile
1) 圭i庵asz film. Trwa 1:21 i ma 11,1MB.
2) Ogl康ajac film (oczywi軼ie w odpowiednich momentach pauzuj帷 go) - czytasz dalszy ci庵 tego postu.

Krok 1
Bierzemy metalow� cz窷� podgrzewacza (鈍ieczki) i robimy na 鈔odku podstawy dziur� o 鈔ednicy lontu (UWAGA! Zastosowa貫m lont poniewa� nie mia貫m pod r瘯� 瘸dnego zapalnika elektrycznego, a je郵i chcesz wykorzysta� ten efekt we w豉snym filmie bez niego (zapalnika) si� nie obejdzie!).

Krok 2
Zaklejamy dziurk� ta鄉� papierow� i zn闚 przebijamy na wylot.

Krok 3
Wk豉damy w otw鏎 ww. lont/zapalnik.

Krok 4
Przygotowujemy nasze iskry. Ja polecam zastosowanie ci皻ych gwiazd Willow Tree, mia貫m par� ale kulistych dlatego "brutalnie" je potraktowa貫m "fink�" Evil or Very Mad

Krok 5
Wsypujemy do naszego korpusu mieszank� miotaj帷� czyli t� kt鏎a wyrzuci iskry. Ja u篡貫m komercyjnego, granulowanego (0,5mm) prochu czarnego z my郵� 瞠 nie powstanie b造sk - jednak si� myli貫m. Je郵i b璠zie to PCZ to dajemy go ma陰 "warstewk�" wys. 1mm czyli idealne pokrycie na dnie korpusu. Nie radz� u篡wa� proch闚 fotob造skowych, chyba 瞠 chcemy da� efekt np. uszkodzenia jakiej� elektroniki itp.

Krok 6
Na proch miotaj帷y sypiemy "iskry".

Krok 7
Robimy przybitk�, ja da貫m kawa貫k bibu造 (1/3 szer. kartki A4). Mocno dociskamy.

Krok 8
Zaklejamy ca這嗆, ale nie za du穎 bo nawet dla kaskadera mo瞠 by� to niezbyt mi豉 niespodzianka Wink

Krok 9
Imitator gotowy ! Mo瞠my odpala�, ale je瞠li b璠ziemy testowa� na rowerze to radz� zainwestowa� w kaskadera (ja mia貫m ochotnika - Pozdrawiam Phantoma_1986 Very Happy)

Pozdrawiam, Damian.

Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 12:21 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum