Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 6:44 pm Temat postu: Imitatory Iskrowe |
|
|
Jak takie cudo wykonać ?
Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury ale moze ktos z was ma jakis pomysl na wykonanie tego ? Glownie chodzi o duzo iskier i bezpieczenstwo. Pirotechman pisze ze nie daja wcale dymu, mi tam troche by nei przeszkadzalo  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 8:59 pm Temat postu: Re: Imitatory Iskrowe ? |
|
|
t0me!k napisał: | ......Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury...... |
Kumaty jesteś Wć . Chyba kiepski ze mnie pirotechnik bo pół roku nad tym się trudziłem ale za to tyle przy okazji "naumiałem się" piro , że ho ho . W książce Lichaczewa "Pirotechnika w kinie" proponują mieszankę mączki prochowej z opiłkami żeliwnymi ale z masy tej koń by sie uśmiał . No ale na bezrybiu i rak ryba . A tak naprawdę to można kupić, gdzie nie wiem. Dostawałem oferty z Austri. Firmowe w okolicach 120 zeta sztuka. Proste sceny filmowe więc puchną w kosztach. Razy trzy na dubel . Profi scena ostrzału samochodu to np. 30 imitatorów razy dajmy już dwa a nie trzy i mamy 60 razy 120 zeta = 7200 .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Myslem tu o prostym ladunku, ktory wyrzucal by np opilki magnezu czy czegos podobnego. Ale gorzej tu z wykonaniem czegos takiego  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 11:37 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym postulował bardzo szybką mieszankę np. flasha na KClO4 i Al z dodanym grubym proszkiem żelaza, magnez za bardzo oślepia a Al za szybko się spala, oczywiście wszystko powinno mieć taki BT aby tylko Al spalało się całkowicie
trzebaby jeszcze coś zrobić z błyskiem można np. na warstwę flasha dać warstwę flasha z dużą ilością opiłków i całość do jakiejś rurki, ale to tylko spekulacje... _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mesjash

Dołączył: 07 Sty 2004 Posty: 47 Skąd: Skądinąd jakkolwiek się to pisze :]
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 7:12 am Temat postu: |
|
|
A ja sobie tak o tym myślałem i wymyśliłem taki patent ( niekoniesznie działający)
---------------------
|******** |::::: |
---------------------
| i - obudowa
* to fb lub inna meszanka ptardowa
: żelazo piroforyczne
Wszystko dziala jakby wyżutnia gwiazdek. Czyli gdy wybuchnie petrada wyżuci żelazo piroforyczne króre znajduje sie w jakimś woreczku czy czymś takim. Oczywiście między petardą a żelazem musi być przegródka z wiadomych powodów.
Pozdrawiam _________________ Niektórzy kreują momenty prawdziwej wolności lecąc nad przeszkodami, które inni obchodzą.
GG3422922 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 8:14 am Temat postu: |
|
|
Tak i to przyczepisz do samochodu... Bardzo inteligentna sprawa...
PS. Mozna by ztunningowac Twoj obrazek i powstaje myszka np. tak:
---------------------
|******** |-------
---------------------
lol;). Wiem nudzi mi sie...
JA bym byl za zwykla raca z duza iloscia Fe... Ale nie na KClO4, bo biada temu samochodowi;)
Pozdro
Pingwin _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mesjash

Dołączył: 07 Sty 2004 Posty: 47 Skąd: Skądinąd jakkolwiek się to pisze :]
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 10:59 am Temat postu: |
|
|
A czy Tome!k napisal chodźby jednym slowem ze to ma isc do samochodu ? Troche wątpie ...
Pozdrawiam _________________ Niektórzy kreują momenty prawdziwej wolności lecąc nad przeszkodami, które inni obchodzą.
GG3422922 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mateusz(l33t)

Dołączył: 10 Lis 2003 Posty: 54 Skąd: chyba moge już napisać że jestem stąd xD
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 11:08 am Temat postu: |
|
|
ja bym zamiast FB dal NC jesli to ma byc bezdymne jak np. przy tych wulkanach tortowych czyli NC z opilkami zelaza _________________ za grosz buntu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 6:55 pm Temat postu: |
|
|
A ja troszke odbiegne od tematu I pokaze Wam efekt iscie filmowy
Ciekawe czy ktos odtworzy taki efekt.
Tym co mowiłem Jak to zrobiłem niech wytrzymaja i nie mowia co to jest
Ciekawe czy ktos sie domysli pare osób (nie majacych zielonego pojecia o piro itp nikt z forum) dało sie nabrac na wyłowywanie duchów .
 _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacekrei Gość
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 8:08 pm Temat postu: |
|
|
To jest chyba... tylko nie śmiać się jeśli się mylę!!! To jest gasss. Jaki, tego niewiem zgadlem? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delta

Dołączył: 17 Maj 2004 Posty: 109 Skąd: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 10:53 pm Temat postu: |
|
|
a to jest puszczane z ust??? No ten "duch' ma fajny ryjek  _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Propan butan z ust puszczany . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z crave'em tylko kręcone kamerką z ustawioną kompensacją naświetlenia na -2 _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rzeźbi

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 12:06 am Temat postu: Re: Imitatory Iskrowe ? |
|
|
Pyrotechman napisał: | t0me!k napisał: | ......Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury...... |
Kumaty jesteś Wć ....... .
Pozdr. A |
i właśnie tego nie mogę zrozumieć, może gdzieś to Pan Pirotechman napisał ale nigdzie tego nie widziałem, zawsze mnie zastanawiało czemu nigdy nie zdradzi swoich przepisów. Zrozumiał bym jeśli by miał firmę produkującą jakieś fajerwerki i wtedy to wiadomo coś sobie wykombinuje i to sprzedaje ale gdzieś chbya pisał że z chińczykami nie wygra i chyba się już tym nie zajmuje więc .......... niech mnie ktoś uświadomi
pozdro. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 12:22 am Temat postu: |
|
|
Sprawa ma dwa oblicza:
Jesli sie prowadzi forum to nie po to by pisac "...nie pytajcie bo i tak wam nie powie jak..." tylko by dzielic sie wiadomosciami z innymi
To ze nie mowi to motywuje do tego by samemu siedziec, pracowac i uczyc sie dzieki temu.
I tak zle i tak nie dobrze, biehehehe...
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rzeźbi

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 4:22 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jesli sie prowadzi forum to nie po to by pisac "...nie pytajcie bo i tak wam nie powie jak..." tylko by dzielic sie wiadomosciami z innymi |
takie jest też moje zdanie
Cytat: | To ze nie mowi to motywuje do tego by samemu siedziec, pracowac i uczyc sie dzieki temu. |
trzymam z tym gościem na końcu zdania
pozdro.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 11:34 am Temat postu: |
|
|
Spróbuję zrobić takie coś jak przyjdzie dostawa , może magnalium z mieszanką KNO3 + S a pod to warstwa Ba(NO3)2 + Al _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cystof

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2004 3:20 pm Temat postu: |
|
|
MICHAŁ napisał: | A ja troszke odbiegne od tematu I pokaze Wam efekt iscie filmowy
Ciekawe czy ktos odtworzy taki efekt.
Tym co mowiłem Jak to zrobiłem niech wytrzymaja i nie mowia co to jest
Ciekawe czy ktos sie domysli pare osób (nie majacych zielonego pojecia o piro itp nikt z forum) dało sie nabrac na wyłowywanie duchów .
|
Nosisz okulary. Puszczałeś propan butan albo sam butan. _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
grinder
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2004 11:39 am Temat postu: |
|
|
Wracajac do tematu, mysle ze mozna by zastosowac maly ladunek NC polaczony z pylem Al lub C. NC sie spali i wyrzuci rozrzazony pyl. Nie wiem tylko, czy NC nie spali sie za szybko |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Pią Sie 12, 2005 9:30 am Temat postu: |
|
|
Witam, chciałbym przedstawić mój sposób na wykonanie imitatora lecz zaznaczam że była to pierwsza próba takiego cudeńka.
Nazwa projektu: PSEUDO IMITATOR ISKROWY
Autor: Damian
Krótka instrukcja obsługi
1) Ściągasz film. Trwa 1:21 i ma 11,1MB.
2) Oglądajac film (oczywiście w odpowiednich momentach pauzując go) - czytasz dalszy ciąg tego postu.
Krok 1
Bierzemy metalową część podgrzewacza (świeczki) i robimy na środku podstawy dziurę o średnicy lontu (UWAGA! Zastosowałem lont ponieważ nie miałem pod ręką żadnego zapalnika elektrycznego, a jeśli chcesz wykorzystać ten efekt we własnym filmie bez niego (zapalnika) się nie obejdzie!).
Krok 2
Zaklejamy dziurkę taśmą papierową i znów przebijamy na wylot.
Krok 3
Wkładamy w otwór ww. lont/zapalnik.
Krok 4
Przygotowujemy nasze iskry. Ja polecam zastosowanie ciętych gwiazd Willow Tree, miałem parę ale kulistych dlatego "brutalnie" je potraktowałem "finką"
Krok 5
Wsypujemy do naszego korpusu mieszankę miotającą czyli tą która wyrzuci iskry. Ja użyłem komercyjnego, granulowanego (0,5mm) prochu czarnego z myślą że nie powstanie błysk - jednak się myliłem. Jeśli będzie to PCZ to dajemy go małą "warstewkę" wys. 1mm czyli idealne pokrycie na dnie korpusu. Nie radzę używać prochów fotobłyskowych, chyba że chcemy dać efekt np. uszkodzenia jakiejś elektroniki itp.
Krok 6
Na proch miotający sypiemy "iskry".
Krok 7
Robimy przybitkę, ja dałem kawałek bibuły (1/3 szer. kartki A4). Mocno dociskamy.
Krok 8
Zaklejamy całość, ale nie za dużo bo nawet dla kaskadera może być to niezbyt miła niespodzianka
Krok 9
Imitator gotowy ! Możemy odpalać, ale jeżeli będziemy testować na rowerze to radzę zainwestować w kaskadera (ja miałem ochotnika - Pozdrawiam Phantoma_1986 )
Pozdrawiam, Damian. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 12:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|