Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Imitatory Iskrowe
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Sro Cze 30, 2004 6:44 pm    Temat postu: Imitatory Iskrowe Odpowiedz z cytatem

Jak takie cudo wykonać ?

Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury ale moze ktos z was ma jakis pomysl na wykonanie tego ? Glownie chodzi o duzo iskier i bezpieczenstwo. Pirotechman pisze ze nie daja wcale dymu, mi tam troche by nei przeszkadzalo Very Happy
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Sro Cze 30, 2004 8:59 pm    Temat postu: Re: Imitatory Iskrowe ? Odpowiedz z cytatem

t0me!k napisał:
......Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury......

Kumaty jesteś Wć Wink . Chyba kiepski ze mnie pirotechnik bo pół roku nad tym się trudziłem ale za to tyle przy okazji "naumiałem się" piro , że ho ho Shocked Razz . W książce Lichaczewa "Pirotechnika w kinie" proponują mieszankę mączki prochowej z opiłkami żeliwnymi ale z masy tej koń by sie uśmiał . No ale na bezrybiu i rak ryba Rolling Eyes . A tak naprawdę to można kupić, gdzie nie wiem. Dostawałem oferty z Austri. Firmowe w okolicach 120 zeta sztuka. Proste sceny filmowe więc puchną w kosztach. Razy trzy na dubel Wink . Profi scena ostrzału samochodu to np. 30 imitatorów razy dajmy już dwa a nie trzy i mamy 60 razy 120 zeta = 7200 Razz .

Pozdr. A
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Sro Cze 30, 2004 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myslem tu o prostym ladunku, ktory wyrzucal by np opilki magnezu czy czegos podobnego. Ale gorzej tu z wykonaniem czegos takiego Razz
Powrót do góry

Tweenk

PostWysłany: Sro Cze 30, 2004 11:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym postulował bardzo szybką mieszankę np. flasha na KClO4 i Al z dodanym grubym proszkiem żelaza, magnez za bardzo oślepia a Al za szybko się spala, oczywiście wszystko powinno mieć taki BT aby tylko Al spalało się całkowicie
trzebaby jeszcze coś zrobić z błyskiem można np. na warstwę flasha dać warstwę flasha z dużą ilością opiłków i całość do jakiejś rurki, ale to tylko spekulacje...

Mesjash

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 7:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja sobie tak o tym myślałem i wymyśliłem taki patent ( niekoniesznie działający)
---------------------
|******** |::::: |
---------------------
| i - obudowa
* to fb lub inna meszanka ptardowa
: żelazo piroforyczne

Wszystko dziala jakby wyżutnia gwiazdek. Czyli gdy wybuchnie petrada wyżuci żelazo piroforyczne króre znajduje sie w jakimś woreczku czy czymś takim. Oczywiście między petardą a żelazem musi być przegródka z wiadomych powodów.
Pozdrawiam

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Pingwin

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 8:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak i to przyczepisz do samochodu... Bardzo inteligentna sprawa...

PS. Mozna by ztunningowac Twoj obrazek i powstaje myszka np. tak:
---------------------
|******** |-------
---------------------

lol;). Wiem nudzi mi sie...

JA bym byl za zwykla raca z duza iloscia Fe... Ale nie na KClO4, bo biada temu samochodowi;)

Pozdro
Pingwin

Mesjash

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy Tome!k napisal chodźby jednym slowem ze to ma isc do samochodu ? Confused Troche wątpie ...
Pozdrawiam

Mateusz(l33t)

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym zamiast FB dal NC jesli to ma byc bezdymne jak np. przy tych wulkanach tortowych czyli NC z opilkami zelaza
MICHAŁ

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja troszke odbiegne od tematu I pokaze Wam efekt iscie filmowy
Ciekawe czy ktos odtworzy taki efekt.
Tym co mowiłem Jak to zrobiłem niech wytrzymaja i nie mowia co to jest Cool Wink
Ciekawe czy ktos sie domysli pare osób (nie majacych zielonego pojecia o piro itp nikt z forum) dało sie nabrac na wyłowywanie duchów Very Happy .

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
jacekrei
Gość

PostWysłany: Pią Lip 16, 2004 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest chyba... tylko nie śmiać się jeśli się mylę!!! To jest gasss. Jaki, tego niewiem Question zgadlem?
Powrót do góry

Delta

PostWysłany: Pią Lip 16, 2004 10:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a to jest puszczane z ust??? No ten "duch' ma fajny ryjek Laughing
crave

PostWysłany: Pią Lip 16, 2004 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Propan butan z ust puszczany Wink.
Powrót do góry
Tweenk

PostWysłany: Pią Lip 16, 2004 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z crave'em Wink tylko kręcone kamerką z ustawioną kompensacją naświetlenia na -2
rzeźbi

PostWysłany: Sob Lip 17, 2004 12:06 am    Temat postu: Re: Imitatory Iskrowe ? Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisał:
t0me!k napisał:
......Wiem ze pewnie Pirotechman nei zdradzi swojej receptury......

Kumaty jesteś Wć .......Wink .
Pozdr. A

i właśnie tego nie mogę zrozumieć, może gdzieś to Pan Pirotechman Cool napisał ale nigdzie tego nie widziałem, zawsze mnie zastanawiało czemu nigdy nie zdradzi swoich przepisów. Zrozumiał bym jeśli by miał firmę produkującą jakieś fajerwerki i wtedy to wiadomo coś sobie wykombinuje i to sprzedaje ale gdzieś chbya pisał że z chińczykami nie wygra i chyba się już tym nie zajmuje więc .......... niech mnie ktoś uświadomi Embarassed
pozdro.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Tchemik

PostWysłany: Sob Lip 17, 2004 12:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawa ma dwa oblicza:
Arrow Jesli sie prowadzi forum to nie po to by pisac "...nie pytajcie bo i tak wam nie powie jak..." tylko by dzielic sie wiadomosciami z innymi Twisted Evil
Arrow To ze nie mowi to motywuje do tego by samemu siedziec, pracowac i uczyc sie dzieki temu. Laughing

I tak zle i tak nie dobrze, biehehehe...

Pozdrawka
Tchemik

rzeźbi

PostWysłany: Sob Lip 17, 2004 4:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Arrow Jesli sie prowadzi forum to nie po to by pisac "...nie pytajcie bo i tak wam nie powie jak..." tylko by dzielic sie wiadomosciami z innymi Twisted Evil

takie jest też moje zdanie Twisted Evil
Cytat:
Arrow To ze nie mowi to motywuje do tego by samemu siedziec, pracowac i uczyc sie dzieki temu. Laughing

trzymam z tym gościem na końcu zdania Laughing Laughing Laughing
pozdro. Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Tweenk

PostWysłany: Sob Lip 17, 2004 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuję zrobić takie coś jak przyjdzie dostawa Wink , może magnalium z mieszanką KNO3 + S a pod to warstwa Ba(NO3)2 + Al
cystof

PostWysłany: Sob Lip 17, 2004 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MICHAŁ napisał:
A ja troszke odbiegne od tematu I pokaze Wam efekt iscie filmowy
Ciekawe czy ktos odtworzy taki efekt.
Tym co mowiłem Jak to zrobiłem niech wytrzymaja i nie mowia co to jest Cool Wink
Ciekawe czy ktos sie domysli pare osób (nie majacych zielonego pojecia o piro itp nikt z forum) dało sie nabrac na wyłowywanie duchów Very Happy .

Nosisz okulary. Puszczałeś propan butan albo sam butan.

grinder

PostWysłany: Pią Sie 06, 2004 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wracajac do tematu, mysle ze mozna by zastosowac maly ladunek NC polaczony z pylem Al lub C. NC sie spali i wyrzuci rozrzazony pyl. Nie wiem tylko, czy NC nie spali sie za szybko
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Damian

PostWysłany: Pią Sie 12, 2005 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, chciałbym przedstawić mój sposób na wykonanie imitatora lecz zaznaczam że była to pierwsza próba takiego cudeńka.

Nazwa projektu: PSEUDO IMITATOR ISKROWY
Autor: Damian

Krótka instrukcja obsługi Smile
1) Ściągasz film. Trwa 1:21 i ma 11,1MB.
2) Oglądajac film (oczywiście w odpowiednich momentach pauzując go) - czytasz dalszy ciąg tego postu.

Krok 1
Bierzemy metalową część podgrzewacza (świeczki) i robimy na środku podstawy dziurę o średnicy lontu (UWAGA! Zastosowałem lont ponieważ nie miałem pod ręką żadnego zapalnika elektrycznego, a jeśli chcesz wykorzystać ten efekt we własnym filmie bez niego (zapalnika) się nie obejdzie!).

Krok 2
Zaklejamy dziurkę taśmą papierową i znów przebijamy na wylot.

Krok 3
Wkładamy w otwór ww. lont/zapalnik.

Krok 4
Przygotowujemy nasze iskry. Ja polecam zastosowanie ciętych gwiazd Willow Tree, miałem parę ale kulistych dlatego "brutalnie" je potraktowałem "finką" Evil or Very Mad

Krok 5
Wsypujemy do naszego korpusu mieszankę miotającą czyli tą która wyrzuci iskry. Ja użyłem komercyjnego, granulowanego (0,5mm) prochu czarnego z myślą że nie powstanie błysk - jednak się myliłem. Jeśli będzie to PCZ to dajemy go małą "warstewkę" wys. 1mm czyli idealne pokrycie na dnie korpusu. Nie radzę używać prochów fotobłyskowych, chyba że chcemy dać efekt np. uszkodzenia jakiejś elektroniki itp.

Krok 6
Na proch miotający sypiemy "iskry".

Krok 7
Robimy przybitkę, ja dałem kawałek bibuły (1/3 szer. kartki A4). Mocno dociskamy.

Krok 8
Zaklejamy całość, ale nie za dużo bo nawet dla kaskadera może być to niezbyt miła niespodzianka Wink

Krok 9
Imitator gotowy ! Możemy odpalać, ale jeżeli będziemy testować na rowerze to radzę zainwestować w kaskadera (ja miałem ochotnika - Pozdrawiam Phantoma_1986 Very Happy)

Pozdrawiam, Damian.

Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 12:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: