Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rakieta VECTOR X-01
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eltopsj

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 6:21 pm    Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Chciałem Wam pokazać moje najnowsze "wypociny", które są następstwem wcześniejszych postów, w których to pisałem na temat urządzeń radiowych możliwych do zastosowania w rakietach.

Przedstawiam pierwszą z serii rakietę:

VECTOR X-01 kaliber 100, długość 2300 (wymiary oczywiście w mm), ciężar startowy 3,8 kg z silnikiem klasy Szoker (produced by pirotechman - RMC)

Oto projekt wygenerowany przez SpaceCad3:

... a to kilka rzutów 3D rakiety:

Zadaniem serii Vectorów będzie testowanie różnych urządzeń elektronicznych przeznaczonych do rakiet, a szczególnie radiowych (zdalnego sterowania), oraz sprawdzenie w "warunkach bojowych" silników pirotechmana (no bo szkoda, żeby ciągle napędzały Matkę Ziemię Wink )
Rakieta, a ściślej jej "skorupa" jest już gotowa, może jeszcze dzisiaj uda mi się wrzucić jej zdjęcia (w rzeczywistości wykonana jest w kolorystyce czarno-czerwonej).

Pozdr. J
PS Uprzedzam wszelkie pytania - szczegółowy opis rozwiązań technicznych ukaże się na pewno w serwisie Rocket Motor Company (link do RMC patrz w tekście postu, troszkę wyżej), oraz w moim serwisie (link patrz niżej).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Gość

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 9:01 pm    Temat postu: Re: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

eltopsj napisał:
....Przedstawiam pierwszą z serii rakietę:
VECTOR X-01 kaliber 100, długość 2300 .........Oto projekt wygenerowany przez SpaceCad3:......Zadaniem serii Vectorów będzie testowanie różnych urządzeń elektronicznych ......oraz sprawdzenie w "warunkach bojowych" silników pirotechmana

Witam Shocked

1. Lubię to bo mam dopinkg do pracy Wink

2. Projekty na ekranie kompa zawsze pięknie wyglądają Wink

3. Mam stracha przed takim wyzwaniem Rolling Eyes . Ale towarzysze dam 400 % normy Wink .

Pozdr. A
Powrót do góry

eltopsj

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 9:44 pm    Temat postu: Re: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Pyrotechman napisał:
... 2. Projekty na ekranie kompa zawsze pięknie wyglądają Wink ...

... mam nadzieję, że ten rzeczywisty wizerunek nie jest gorszy od wirtualnego Wink

Zdjecia nie wyszły najlepiej (robione naprędce, w byle jakim otoczeniu i chyba coś z ich wywołaniem było nie tak - za duży kontrast), ale już coś można zobaczyć. Rakietę VECTOR X-01 prezentuje mój syn Tomek:

... na następnym zdjęciu BlackBox (bedzie to uniwersalna konstrukcja stosowana we wszystkich rakietach - rozłączalna z możliwością przełożenia do dowolnej rakiety) w którym bedzie zamontowana elektronika. Widać koncentryczne gniazda do anten radiowych, złącze DB25 do podłączenia zasilania i czujników. Z tyłu jest zamontowane, niewidoczne na zdjeciu, gniazdo DB9 do podłączenia zapłonników elektrycznych i serwomechanizmów. BalckBox bedzie montowany na gumowych amartyzatorach wewnątrz rakiety, co mam nadzieję w przypadku ladowania na "pysku" pozwoli uchronić przed "dezintegracją" przynajmiej niektóre podzespoły elektroniczne. Na taką okoliczność została również przewidziana głowica pierwszego Vectora (stąd jej pokaźna długość, nadająca rakiecie ciekawy wygląd) - ma wewnętrzną kasetonową konstrukcję, umozliwiającą na stopniową kumulację, wytracanie energii pędu w czasie impaktu.

Na razie tyle Cool

Powrót do góry
Paul S

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo eltopsj,
Piekna rakietka- o przepraszam RAKIETA ! Prawie 4 kg oderwac od ziemi i to jeszcze na odpowiednia wysokosc to juz jest male WYZWANIE ! ....- dla Pyrotechmana Wink Tu juz jest potrzebny silnik min. klasy "H" , ale bardziej interesuje mnie jej wyposazenie, elektronika. Mysle, ze cos napiszesz na ten temat?
No coz zycze powodzenia, zamiar bardzo ambitny!!!

Pozdrawiam pelen uznania
Paul
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
MICHAŁ

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eltopsj, Ale ładniutka rakieta miedzy kontynetalna Wink i bardzo droga zapewne Cool Najbardziej podoba mi sie Wszytko Very Happy a szczegulnie jej wymiary Smile Cieakawi mnie z jakich materiałow jest wykonany model?
Gratulacje!

Pozdr. M.

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
morus

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 10:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NO TO JEST RAKIETA!!

Wtam,jest przepiękna widać tu duży nakład pracy i pewnie trochę kasy.
Podobnie jak Paul S jestem ciekawy elektroniki zawartej w tym magicznym pudełeczku oraz działania tych hamulców oraz sworzni pirotech.

Gratuluję i pozdrawiam.
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, chyba największa polska amatorska rakieta. Mało ze stołka nie spadłem. Ale mam pytanko: z czego wynikają lotki na drugim członie? Czyżby po odrzuceniu silnika miał on sam kontynuować lot, coś a'la konstrukcje z grotem?
Pirotechman, spisz się !!! Silniczek do takiego cacka też powinien być cackiem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Gość

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 7:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
......Pirotechman, spisz się !!! Silniczek do takiego cacka też powinien być cackiem.

Powinien prawidłowo zadziałać ale nie ukrywam , w wygląd też serce włożę i Wam pokażę Rolling Eyes . Piękna praca. Mniejsze jednak o wygląd ( też ważny ) ale "bebechy" Shocked . Niestety prawda wyjdzie na jaw ile warte są moje silniki Razz . Na wszelki wypadek zrobię ich kilka i na poligonie przed startem dodtakowo przetestujemy. Wszystko musi byc w miarę pewne. No i elektronika Jurka też "musi" zadziałać Wink . Ponadto. Nie kryje się z tym co robię Exclamation . Staram się tylko nie stwarzać żadnych zagrożeń. Dlatego jesli znajdę dobry poligon, podpiszę z chłopem umowę na jego użycie to kto wie czy TVN nie zaproszę Rolling Eyes . A czy skorzystają ich sprawa. Wg mnie też, w Polsce nie trzeba zezwolenia jakiejś Komisji Kontoli Lotu na start takiej rakiety. Jak bym się mylił to proszę o info.

Pozdr. A
Powrót do góry

MICHAŁ

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 9:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej zadzwonic i sie zapytac o te zezwolenia Wink
Mam jescze takie małe pytanko, kiedy jest przewidywany start rakiety?
(wiem ze prace jescze nie sa ukonczone nad silnikim ale.. Cool )

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Łodygin

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
kto wie czy TVN nie zaproszę

z tym TVN to był żart? im zalezy tylko na "sensacji" typu "znowu podłozyli boąbe...itp" wątpie czy by sie zgodzili...

chociaż z drugiej stony DOBRZE było by "powoli" uświadamiać (nieuświadomione) Polskie społeczęnstwo-pokazać że piro-to nie tylko "bomby itp." ale też BEZPIECZNA(jesli sie wykozystuje wiedze piro.z rozumem) świetna "zabawa"...

-całkiem niezły pomysł ! Wink

POZDRAWIAM

jaskiniowiec

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomimo, że nie przepadam za TVN (parę razy mi się narazili ), to generalnie poinformować media (może teleexpress w ramach ludzi pozytywnie zakręconych Razz ) nie wydaje mi się złym pomysłem. To może zrzucic troszkę nimb tajemniczości i traktowania miłośników amatorskich rakiet jak terrorystów. Osobiście jestem za, przecież macie się czym pochwalić. Ułatwi to może co nieco ewentualne założenie kiedyś jakiegoś stowarzyszenia, jeśli będzie taka wola.
Co do silnika, to wiem, że to problem, ale tym razem naprawdę potrzebne by było sprawdzenie go na hamowni, choćby jakiejś prymitywnej. (vide - narta Morusa).
Co do przestrzeni powietrznej, to nie znam dobrze szczegółów, ale w przestrzeni są określone strefy i tory lotu. Trzeba by sprawdzić, czy nad poligonem nie ma tras lotów jakiś samolatów. Ogólnie do 100 m jest strefa dzika. Może dziać się wszystka. Potem są inne strefy a ich wysokość jest zależna od terenu. Generalnie przy wysokich pułapach taką rzecz jak start powinno się zgłaszać i dostać pozwolenie na podstawie odczytów radaru ze stacji nadzoru która dany teren ma pod swoją pieczą. Niestety, co do szczegółów, procedury zgłaszania i legalności, to nie mam pojęcia, ale powinno to być do zrobienia, ponieważ różnej maści pokazy lotnicze, pirotechniczne czy puszczanie balonów są robione, czyli da się to zrobić. Ze swej strony spróbuję dorwać się do jakiś konkretów w tym temacie. Jak coś się dowiem coś więcej, dam znać.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
leszek

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z rozmowy z właścicielem firmy typu sporty extremalne (balony, zorbing, paint-ball) dowiedziałem sie że muszą uzgadniać loty powyżej 500 m, ale czy to prawda...? nie wiem (przy okazji - lot godzinny dla 3 os. kosztuje 1500 PLN)
Pozdr. L.
Powrót do góry
piroman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurczę Shocked
Eltopsj, zatkało mnie Shocked opisz trochę tej elektroniki pokładowej bo może być ciekawie... Co konkretnie ta elektronika ma robić?Zmierzyć wysokość zapewne no i najważniejsze... odpalić spadochron mam rację?Napisz coś jeszcze nt tego projektu. Pirotechman mam nadzieje że przyłożysz sie do tych silników Smile
Pzdrawiam

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 9:51 pm    Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Na wstępie chciałbym dobitnie zaznaczyć, że celem programu MARCONI-VECTOR nie jest bicie jakichś rekordów, czy szukanie innowacyjnych rozwiązań konstrukcyjnych. Wszystkie zastosowane tu opracowania są znane zarówno w dużym jak i małym rakietnictwie, tyle, że w małym rzadziej stosowane ze względu na sporą pracochłonność wykonania. VECTORy będą typowymi rakietami "soft-startowymi" - jak to określam , czyli pokazowo-testowymi, a więc bez żadnych "fajerwerków" (no chyba, że się przytrafi - odpukać w niemalowane - na starcie Rolling Eyes ).
Konstrukcja, którą widzicie na zdjęciach to dopiero "skorupa" - jeszcze nie rakieta (dlaczego uzywam takiego określenia - wyjaśni się w dalszej części postu), a więc czeka mnie jeszcze sporo pracy przy wewnętrznych "bebechach" Wink , jak to określił Arek. Biorąc dodatkowo pod uwagę moje możliwości czasowe, pierwszy (i może nie ostatni Wink ) start odbędzie się jeszcze nie szybko. Czy start będzie miał charakter szerszego pokazu ? Trudno mi w tej chwili powiedzieć - to będzie zależało nie tylko ode mnie. Na pewno wszystkie urządzenia, zarówno elektroniczne jak i pirotechniczne zamontowane w Vectorze będą kilkakrotnie testowane "statycznie" przed głównym startem. W tej chwili nie chcę się rozpisywać o rozwiazaniach technicznych, gdyż wiele z nich jest jeszcze w trakcie prac konstrukcyjno-projektowych. Jestem przede wszystkim praktykiem, a więc lubię mówić o konkretach - jeśli te konkrety będą to na pewno razem z Arkiem skonsultujemy je z Wami. Obiecuję, że dowiecie się wszystkiego, co jest związane z projektem, a co będzie godne i warte uwagi.
Zdając sobie sprawę z tego, że może Was "zżerać ciekawość" Wink (mnie by na pewno zżerała Confused ) , uchylę na razie "rąbka tajemnicy" na temat konstrukcji mechanicznej rakiety. Wyjaśni się dlaczego mówiłem o "skorupie". Otóż te wewnętrzne "bebechy" (pomijając urządzenia tam zamontowane) to coś w rodzaju ażurowego szkieletu wykonanego techniką wręgowo-dźwigarową. Po odkręceniu paru śrub "skorupa" rakiety będzie ściągana ze szkieletu (zarówno modułu rakiety jak i silnikowego). Takie rozwiązanie daje dobrą wytrzymałość i lekkość konstrukcji przy niezbyt grubym poszyciu, oraz doskonały dostęp do zamontowanych wewnątrz urządzeń. Fakt, że konstrukcja taka jest pracochłonna, ale czego nie robi się dla wiedzy. A tak swoją drogę to muszę się Wam przyznać, że mnie bardziej "kręci" sam akt tworzenia, niż jego późniejsze reperkusje (tu nasuwa sie oczywista analogia Wink Very Happy , pewnie domyslacie się jaka Question )

jaskiniowiec napisał:
Ze swej strony spróbuję dorwać się do jakiś konkretów w tym temacie. Jak coś się dowiem coś więcej, dam znać.

... tak dobrze byłoby wyjaśnić w końcu te wątpliwości. Czuję "przez skórę", że pozwolenie jest konieczne w przypadku przekraczania określonych wysokości, ale jakie są warunki uzyskania takiego zezwolenia Question Question Question Jeśli znajdziesz jaskiniowiec jakieś konkrety (bo ja naprawdę nie mam czasu na szukanie) to przedstaw te materiały, może w dziale inne, a tu daj tylko link. Informacje te na pewno będą przydatne dla wszystkich.

Pozdr. J
PS Dziękuję WSZYSTKIM za zainteresowanie i słowa uznania.
Powrót do góry
Paul S

PostWysłany: Czw Lip 15, 2004 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo eltopsj,
Cytat:
Biorąc dodatkowo pod uwagę moje możliwości czasowe, pierwszy (i może nie ostatni ) start odbędzie się jeszcze nie szybko.

Tak, to jest rowniez moj problem i z pewnoscia wielu z nas!
Planowalem przyjechac do Polski w lecie - projekt HIPERSONAL- ale do tego z pewnoscia nie dojdzie , gdyz projekt ten wymaga jeszcze dopracowania. Z drugiej strony moze to i lepiej, moze do tego czasu znajdzie sie wiecej chetnych ktorzy beda mieli cos do odpalenia. Ja z mojej strony buduje rakiete do silnika PSKS 170 H WU ktory zamierzam przetestowac oraz rowniez odpalic przy tej okazji.

Paul
Powrót do góry
eltopsj

PostWysłany: Czw Lip 15, 2004 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Paul S napisał:
Ja z mojej strony buduje rakiete do silnika PSKS 170 H WU ktory zamierzam przetestowac oraz rowniez odpalic przy tej okazji.

... mam nadzieję, że przedstawisz nam swój projekt rakiety do silnika PSKS 170 H. Twoje prace Paul S są doskonale wykonane. Aż miło na nie popatrzeć.

Pozdr. J
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Lip 15, 2004 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

A no teraz SR robie tak
.

Minimum dwie sztuki jak tu :

Biorę losowo jeden i spalam jego statycznie

Wynik OK Razz

Jeden SR dla Jurka juz mam. W 3 dni , nowa konstrukcja Question Idea Exclamation Razz

Ciężar paliwa 600 Gram, ciężar całkowity SR 1400 Gram

Pozdr. A

Film cały wejdzie jutro
Powrót do góry

Paul S

PostWysłany: Czw Lip 15, 2004 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo Pyrotechman,
LADNIE,LADNIE !!!! Widze , ze nie proznujesz! Gratulacje!
Jezeli chodzi o sam efekt spalania to SUPER tylko
Cytat:
Ciężar paliwa 600 Gram, ciężar całkowity SR 1400 Gram

jaka sile ciagu daje ten silnik? To sa niezbedne wielkosci do optymalizacji takich projektow. Ten problem mam tez dlatego od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie ( mechaniczna - na sprezyny) ktora pozwoli mi przynajmniej w przyblizeniu okreslic parametry silnika.

Paul
Powrót do góry
eltopsj

PostWysłany: Czw Lip 15, 2004 9:02 pm    Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Robi wrażenie Rolling Eyes . No cóż, widzę, że Arek ma już z górki, a przede mną jeszcze Himalaje Confused

Paul S napisał:
Ten problem mam tez dlatego od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie

... tak, hamownia jest konieczna, na oko to można robić tylko baaardzo przyblizone szacowania. Myślę, a nawet jestem pewien, że pirotechman również będzie miał niedługo swoją hamownię Cool .

Pozdr. J

Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Czw Lip 15, 2004 9:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Lip 15, 2004 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisał:
............ jaka sile ciagu daje ten silnik? ........od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie ( mechaniczna - na sprezyny).......

Nie wiem Rolling Eyes . Moge tylko szacować i szacuję na 12 kG maks. Też zabieram się z Jurkiem za hamownię. Moje to część mechaniczna, "druty" - Jurek Wink

Pozdr. A
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: