Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 7:47 am Temat postu: Ciekawostki |
|
|
Witam
Super to wygląda. Wg mnie lekka konstruckja. SR u góry rakiety ale tego nie widać. Te dysze na dole to atrapa. Sterowanie "przepustnicy" dyszy radiem albo przewodowe.
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw Lip 08, 2004 11:43 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 9:47 am Temat postu: |
|
|
silnik jest na dole Arku,dysza tuż nad ukladem 4 trojkątnych płytek sterujacych wektorem ciagu a sterowanych kazda oddzielnym serwomechanizmem.nie zaglebialem sie w opis ale ciekawi mnie sam silnik.prawdopodobnie konstrukcja oparta na paliwie cieklym i h202 rozkladanym katalitycznie...... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 10:25 am Temat postu: Ciekawostki rakietowe |
|
|
MeThyL napisał: | silnik jest na dole Arku,dysza tuż nad ukladem 4 trojkątnych płytek sterujacych wektorem ciagu a sterowanych kazda oddzielnym serwomechanizmem...... |
Możliwe, że tak jest ale obstaję przy swoim . Tuż pod koniec lądowania rakietę ( lądownik ) lekko i dość szybko wychyliło od pionu co świadczy o nie wielkiej wadze. Ludzie tez blisko stali więc nie obawiali sie pewno dykty i papieru ( to co widzimy ). Na pewno jakieś "zimne" paliwo i raczej ciekłe. Myślałem kiedyś o SR z zaostrzonym trzpieniem , wsuwanym i wysuwanym z dyszy. Te serwa to metal, waga i pewno spory ciężar ( ale też wtedy środek cięzkości przesuwa w dół co pomaga w stabilizacji ). Tak chcę zbudować tester SR. Nisko środek cięzkości , wyzej SR ( pisałem o tym w temacie Majestatyczne zejście z wyrzutni ). Bo tu mamy tą "majestatykę"
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 11:46 am Temat postu: |
|
|
cala rakieta to troche metalu i kompozytu ale zeby byla leciutka to nie powiem.sucha masa startowa ,czyli bez napelnienia paliwem wynosi w tym konkretnym przypadku 310 funtów czyli jakies 140 kilo a po napelnieniu zbiornika pewnie 2razy tyle albo wiecej.Paliwem jest 50% H202/methanol a katalizatorem ceramiczno/platynowy wklad w komorze silnika,troche przypominajacy katalizator samochodowy
takie zimne te paliwko to tez nie jest płomien wylotowy ladnie topi metal a silnik tez lubi swiecić
sam silnik jak widac jest umieszczony na dole
gdzies mialem linka do stronki gdzie mozna bylo zakupic rakiete na podobne paliwo ciekle do samodzielnego montazu.fajna sprawa  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2004 1:07 pm Temat postu: |
|
|
No tak. Po samym linku mogłem dojść do źródła i choć sobie obrazki pooglądać . Jednak skomplkowana i fachowa robota. Dla mnie piękny filmik. Kiedyś miałem takie przeżycie ( jednak fascynujące ) jak SR na metalowej tyczce "zawisł" mi na 1 - 2 sek. w powietrzu.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|