| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 08, 2004 7:47 am    Temat postu: Ciekawostki |   |  
				| 
 |  
				| Witam 
 Super to wygląda. Wg mnie lekka konstruckja. SR  u góry rakiety ale tego nie widać. Te dysze na dole to atrapa.  Sterowanie "przepustnicy" dyszy  radiem albo przewodowe.

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw Lip 08, 2004 11:43 am, w całości zmieniany 2 razy
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| methyl 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 08, 2004 9:47 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| silnik jest na dole Arku,dysza tuż nad ukladem 4 trojkątnych płytek sterujacych wektorem ciagu a sterowanych kazda oddzielnym serwomechanizmem.nie zaglebialem sie w opis ale ciekawi mnie sam silnik.prawdopodobnie konstrukcja oparta na paliwie cieklym i h202 rozkladanym katalitycznie...... |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 08, 2004 10:25 am    Temat postu: Ciekawostki rakietowe |   |  
				| 
 |  
				|  	  | MeThyL napisał: |  	  | silnik jest na dole Arku,dysza tuż nad ukladem 4 trojkątnych płytek sterujacych wektorem ciagu a sterowanych kazda oddzielnym serwomechanizmem...... | 

Możliwe, że tak jest  ale obstaję przy swoim
  . Tuż pod koniec lądowania rakietę ( lądownik  ) lekko i dość szybko  wychyliło od pionu co świadczy o  nie  wielkiej wadze. Ludzie tez blisko stali więc nie obawiali sie pewno dykty i papieru ( to co widzimy ).  Na pewno jakieś "zimne" paliwo i raczej ciekłe.  Myślałem kiedyś o SR z  zaostrzonym   trzpieniem ,  wsuwanym i wysuwanym z  dyszy.   Te serwa to metal, waga i  pewno spory ciężar ( ale też  wtedy środek cięzkości przesuwa w dół  co pomaga w  stabilizacji ).   Tak chcę zbudować tester  SR.  Nisko środek cięzkości , wyzej SR ( pisałem o tym w temacie Majestatyczne zejście z wyrzutni ).  Bo tu mamy tą "majestatykę"   

Pozdr. A
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| methyl 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 08, 2004 11:46 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| cala rakieta to troche metalu i kompozytu ale zeby byla leciutka to nie powiem.sucha masa startowa ,czyli bez napelnienia paliwem wynosi w tym konkretnym przypadku 310 funtów czyli jakies 140 kilo a po napelnieniu zbiornika pewnie 2razy tyle albo wiecej.Paliwem jest 50% H202/methanol a katalizatorem ceramiczno/platynowy wklad w komorze silnika,troche przypominajacy katalizator samochodowy   
   takie zimne te paliwko to tez nie jest
  płomien wylotowy ladnie topi metal a silnik tez lubi swiecić 
   sam silnik jak widac jest umieszczony na dole

gdzies mialem linka do stronki gdzie mozna bylo zakupic rakiete na podobne paliwo ciekle do samodzielnego montazu.fajna sprawa
  |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Czw Lip 08, 2004 1:07 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| No tak.  Po samym linku mogłem  dojść do źródła i  choć sobie obrazki pooglądać  .  Jednak skomplkowana  i  fachowa robota.  Dla mnie  piękny filmik.  Kiedyś miałem  takie przeżycie ( jednak fascynujące )   jak SR na metalowej tyczce "zawisł"  mi   na 1 - 2 sek. w powietrzu. 

Pozdr. A
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |