Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Petarda 0.5 kg
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Delta

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tzn.. ja miałem kawałek takiej sztabki magnezowej ze 200g i kamięń do wiertarki sztabke do denaturatu i mamy nawet niezły pył mg, a z kno3 też się spisuje(sprawdzone) ale i tak wole al albo mg z KClO3 Wink
pussak

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sorry, że podczepiam to do tego tematu ale jakoś nie było nic takiego co by w pełni pasowało do tego co zaraz napisze ,ale do rzeczy.

Pamiętacie pierwszą cześć terminatora, tam gościu robił takie petardy z rurek ( bardzo niełądnie z jego strony Shocked ). Mnie raczej by interesowało co on dawał do środka, pamiętam żę używał naftalenu, przynajmniej tak było powiedziane w filmie, wie ktoś co to mogło być ??

Tchemik

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz... Naftalen moze byc dobrym ekwiwalentem wegla. Dodaj siarki i saletry i bedziesz mial proch "naftalenowy".

Pozdrawka
Tchemik

ZBYCH

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pussak: ja ten film oglądałem więcej razy niż swoją siostrę... On wtedy jeszcze kupił amoniak! :-] A co do tej kulistej zaproponowanej przez pana HellFire to uważam, że to roche marnowanie czasu. Ja właśnie po to robie to na piłeczkach, a potem wiercę w tym dziurę, żeby nie było żadnych pęknięć, przerw i w ogóle nie naruszać struktury kulistej. Jak myślicie, dlaczego jak kura odsiaduje jajko to ono nie pęka, a żarówki nie są kwadratowe...? Bo właśnie chodzi o to żeby zachować owal i nie był on "sklejany" czy jak tam to miało być...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
HellFire

PostWysłany: Wto Cze 29, 2004 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pietruszkin napisał:

moim zdaniem opis bardziej na szelke kulistą niz na petarde - przy szelkach mozna sie nameczyc - od tego zalezy nasz efekt (przydałoby sie jakby półkóle byly takiej samej gr scianki itp szczegóły) - a po co tak kombinowac ze zwykłymi petardami - ot mozna zrobic korpus po pudełku od klisz - duuzo tasmy (najlepiej powertape) i juz mamy petarde.. wiec poco sie tak meczyc?

no pewnie, ze na szelke kulista Exclamation a myslisz ze jak robie korpusy sferyczne do szelek Idea tylko ze jak petarde robie to daje wiecej warstw i jest mocniejszy korpus...a powod dla ktorego tak robie jest prosty: nie mam tylu pileczek tenisowych na zbyciu zeby je wysadzac Laughing z zasady nie imam sie prostych rozwiazan, wole utrudniac sobie zycie, ale czesto przynosi to dobry efekt, np. zamiast dawac zarabiac Triplexowi na loncie visco postanowilem opracowac wlasna stopine i tak powstal stopsilek Wink

Gość

PostWysłany: Wto Cze 29, 2004 10:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

V-21 ma dobry mg testowany był na moim palcu i włosach Embarassed . I wiekszosc petard robie włąsnei na KNO3+Mg ale tu piłeckza topi i rozkleja od temperatury w mig kubeczki po filmie traktowane ta meisznak irpzerobione na petardy zosatwały mneij wiecej całe (w kawalkach i czasami lekko andtopione ale nie caklowiecie stopione) a piłęckza tenisowa to były 2 kawałki palacj sie lepkiej mazi iloscia przupominajace 2 równe połowy.
Powrót do góry

qrld

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Vitam!
Opanowałem już nieco petardki na PCz (bezsiarkowym) i chciałbym zabrać się za jakiś FB Twisted Evil . JAk na razie myślę o
v-21 napisał:

KNO3/Mg to naprawde straszna mieszanka 5g tej miesznki jest wstanie wg mnie urwac łapke a huk z niej Shocked

Czy mógłby ktoś nieco bliżej opisać tą mieszankę? Jaki jest jej skład procentowy? Czy nie jest samozapalna pod wpływem wilgoci? Jak z jej wrażliwością na bodźce mechaniczne? Są jakieś przeciwwskazania dla długiego przechowywania (np. w petardzie)?
THX!
Aha nie wiecie może ile kosztuje sproszkowany magnez? Sprawdzałem na www.cennik-user.prv.pl ale tam wszystko pokopane (napis:Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\usr\php\includes\sql_layer.php on line 339 i brak jakielkolwiek oferty)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Tweenk

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do składu tej mieszanki to reakcja idzie tak:

2 KNO3 + 5 Mg -> K2O + N2 + 5 MgO

czyli skład 20,2 g / 12,15 g
czyli ok. 62,5% saletry i 37,5% magnezu

Zbigniew

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

user i tak nie ma pyłu Mg, ma PAM- ale to coś innego.
A czy KNO3 + Al ma szanse na dobrego Fb?

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem jak to jest z KNO3 + Al ale wiem ze jak sie doda siarki to wtedy FB jako taki bedzie (nie to co na KMnO4 ale moze byc)
Powrót do góry

Zbigniew

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 5:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PAM- to chyba proszek Al i Mg zmieszany .... (chociaz nie jestem na 100% pewny to moga byc inne metale) ale to mieszanka proszków metali
Tchemik

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qrld napisał:
A co to jest to PAM?

PAM - pyl aluminiowo - magnezowy :]

pozdrawka
Tchemik

Tchemik

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie stop pylu tylko pyl stopu.

Pozdrawka
Tchemik

RAKIETOMAN

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GUN_1917 napisał:
nie wiem jak to jest z KNO3 + Al

Disiaj kombinowałem sobie z rożnymi mieszankami i udało mi się zrobić fotobłyska o następującym składzie: KNO3+Mg+Al .
Pali sie bardzo fajnie może niedługo dam filmik.
P.S. Sorry że nie podałem proporcji bo zapomnialem sobie zapisać , ale przecież można sobie pokombinować.
P.S.2 FB na PAMie rządzi !

Numer ICQ
qrld

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie żebym był nachalny Razz ale co z innymi pytaniami?
qrld napisał:

Czy mógłby ktoś nieco bliżej opisać tą mieszankę? Jaki jest jej skład procentowy? Czy nie jest samozapalna pod wpływem wilgoci? Jak z jej wrażliwością na bodźce mechaniczne? Są jakieś przeciwwskazania dla długiego przechowywania (np. w petardzie)?

Pzdr
QRLD

methyl

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli utleniaczem ma byc KNO3 to pył aluminiowy nadaje sie tylko jako "mieszanka zapalająca" nawet z dodatkiem siarki ma zbyt niska prędkosc spalania i na "petarde" sie nie nadaje. Z PAM-em jak i proszkiem magnezowym jest duzo lepiej.
Jesli chodzi o najlepszy efekt akustyczno-swietlny z mieszankami na bazie azotanów to polecam mieszanki proszku magnezowego z azotanem baru lub lepsza nawet z azotanem sodu ktora ma jedna wade,jest higroskopijna.ale takiego blysku chyba nie widzieliscie,polecam .ale uwazajcie na oczy..........to jedna z najwydajniejszych pod wzgledem swietlnym mieszanek,poprostu szok.
Powrót do góry
Szajba

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy od biedy mozna dac PAM a nie Mg z azotanem sodu Question No i jakie proporcje stosowac, bo sam nie chce dochodzic bo szkoda PAM'u
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Pingwin

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 10:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do cennika Usera dzisiaj wszystko bedzie w normie! A wiec sie nie martwic ludzkiska... Cennik narazie pod adresem:
http://pingwin.konta.us.to/
Niedlugo wroci stara domena;). Mam nadzieje, ze sie spodoba wam nowy wyglad stronki Smile.

Szajba: Mozna dac PAM. A proporcje kombinuj w mikroskopijnych ilosciach (ja zawsze robie po 5-10g Very Happy)

Pozdro
Pingwin

RAKIETOMAN

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka !
Macie tu filmik ze spalania wcześniej wspomnianej prze ze mnie mieszanki FILM
Mieszanka ta nie nadaje się na petardy, ponieważ jak już wspomniał Methyl ma za małą prędkość spalania.

Numer ICQ
Don Kisiel

PostWysłany: Sob Lip 03, 2004 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich Exclamation
Chciałem wam pokazać mó... filmik który znalazłem w necie Wink
Petarda w kartonowym korpusie 50mm śr, zatyczki z kleju do kafelek.
Mieszanka KMnO4/Al/S 2:1:1 w ilości 155g.
Petarda była wsadzona na wysokość zatyczki do ziemi
FILM
Dodane:
Jakby nie działało to jest zapasowy link:

FILM
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 7 z 9

Skocz do: