Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rakiety dalekiego zasięgu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kara

PostWysłany: Czw Cze 24, 2004 6:22 pm    Temat postu: Rakiety dalekiego zasięgu Odpowiedz z cytatem

czy ktoś z Polski zrobił rakietę która poleciała wyżej niż 3 km i czy jest możliwe zrobienie takiej rakiety w warunkach amatorskich ??
Numer ICQ
MICHAŁ

PostWysłany: Czw Cze 24, 2004 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehehe Nie wiem czy ktos robił.... ale dlaczego nie, w warunkach amatorskich, zalezy jakie te warunki sa jeden ma tokarke itp. wiec wsystko jest mozliwe nie ma rzeczy niemozliwych Very Happy

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
jaskiniowiec

PostWysłany: Sob Cze 26, 2004 4:31 pm    Temat postu: i tak, i nie Odpowiedz z cytatem

Czy w Polsce ktoś zrobił taką rakiete? Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: Tak. Bo przecież Meteory Exclamation Laughing Już RM-1 z tego co pamiętam miała pułap 3,5 km. Czy jest to do zrobienia przez amatorów? Na pewno. Pobawiłem się trochę symulacjami i wyszło mi, że w przypadku karmelka trzeba by użyć koło 2 kg paliwa. To już jest dużo. Ale gdyby wykombinować dwustopniówkę, startowy na karmelu i marszowy o spalaniu czołowym na jakimś kompozycie, to myślę, że szanse wyraźnie wzrastają. Raczej nie do uniknięcia przy wysokich pułapach jest silnik o długim czasie pracy, chcąc działać przy prędkościach poddźwiękowych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Kara

PostWysłany: Sob Cze 26, 2004 4:53 pm    Temat postu: Re: i tak, i nie Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
Czy w Polsce ktoś zrobił taką rakiete? Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: Tak. Bo przecież Meteory Exclamation Laughing na karmelu i marszowy o spalaniu czołowym na jakimś kompozycie, to myślę, że szanse wyraźnie wzrastają. Raczej nie do uniknięcia przy wysokich pułapach jest silnik o długim czasie pracy, chcąc działać przy prędkościach poddźwiękowych.

jestem poczatkujacy i czy muglbys mi wyjasnic co to jaet marszowy o spalaniu czolowym bylbym wdzieczny i o jaki kompozyt chodzi??

dziekuje

Numer ICQ
PINOT

PostWysłany: Sob Cze 26, 2004 5:11 pm    Temat postu: Re: i tak, i nie Odpowiedz z cytatem

Kara napisał:
jestem poczatkujacy i czy muglbys mi wyjasnic co to jaet marszowy o spalaniu czolowym bylbym wdzieczny i o jaki kompozyt ...

Mamy kolejnego leniucha.... 5-ty post, od dwóch dni na forum.

Zacznij kolego od przeczytania dotyczczasowych postów, jesli się chcesz czegoś dowiedzieć uzyj szukaj....

jaskiniowiec

PostWysłany: Sob Cze 26, 2004 5:24 pm    Temat postu: postaram sie Odpowiedz z cytatem

Silniki takie, jak np. na karmelku mają kanał przez całą długość paliwa. Zapala sie całą powierzchnię kanału i paliwo spala sie od kanału do ścianek korpusu. Daje to krótki czas wypalania sie paliwa i dużą tzw. masową predkość spalania, czyli duża ilość gramów paliwa wypala sie w krótkim czasie. Uzyskujemy duży ciąg, ale krótko. Silnik o spalaniu czołowym wypala sie jak papieros, czyli paliwo zapalone od dyszy wypala się w kierunku korka. Dużo mniejszy ciąg, ale dłuższy czas pracy. Paliwem kompozytowym zwykło sie nazywać mieszaninę proszków (Najczęściej utleniacz, katalizatory, jakiś metal typu Mg, Al) zawieszoną w substancji łączącej całość w jednolity blok paliwa, czyli tak zwanym lepiszczu (binder) będącym jednocześnie substancją palną, paliwem utlenianym tlenem z utleniacza. Najczęściej kompozyty to paliwa typu HP czyli wysokiej mocy, o dużym impulsie właściwym, często na nadchloranach. I pisząć "kompozyt" takie coś miałem na myśli. Aczkolwiek zgodnie z zasadami karmelek to też kompozyt Razz . Kompozytami nie są jedynie paliwa oparte na nitrocelulozie+dodatki, najczęściej nitrogliceryna, zwane paliwami jednorodnymi lub prochami rakietowymi. Oczywiście z paliw stałych.
P.S. Napisałem jak wiem, ale jak są do tego jakieś uwagi, to pisać Exclamation
Powrót do góry
MICHAŁ

PostWysłany: Sob Cze 26, 2004 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ja dobrze zrozumiałęm ten Kolega ma zamiar zrobic taka rakiete a jak narazie mysli o niej wiec uwazajcie!!!!!!

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Kara

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie to ze chce tylko mysle ze w przyszlasci jak sie nabierze troche doswiadczenia to trzeba bedzie sprobowac no nie
PS. Slyszeliscie o jakims kolesiu co ostatnio wylecial na orbite rakieta skonstruowana przez swoj zespol na orbite

Numer ICQ
guardian

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak juz kara walnal taki offtopic to powiem ze ten statek SpaceShipOne byl napedzany gumą i podtlenkiem azotu (N2O)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
jaskiniowiec

PostWysłany: Pon Cze 28, 2004 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kara napisał:

PS. Slyszeliscie o jakims kolesiu co ostatnio wylecial na orbite rakieta skonstruowana przez swoj zespol na orbite

Spora nieścisłość. To był lot balistyczny, czyli taki, jak latają Nasze rakietki. W górę i...na dół. Do lotu orbitalnego potrzeba duuuużo mocniejszych rakiet.
A swoją drogą ciekawe czy się załapią na tą nogrodę. Przecież start rakiety odbył sie już na dużej wysokości, po wyniesieniu tam przez odrzutowiec, a nie z powierzchni ziemi. Tą metodą to podczepiam model EMI do balonu, odpalam długi lont, puszczam i mogę się pochwalić, że wypuściłem rakietę, która osiągnęła np. 22100 metrów Razz
Powrót do góry
pablo

PostWysłany: Wto Cze 29, 2004 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
(...)
A swoją drogą ciekawe czy się załapią na tą nogrodę. Przecież start rakiety odbył sie już na dużej wysokości, po wyniesieniu tam przez odrzutowiec, a nie z powierzchni ziemi. Tą metodą to podczepiam model EMI do balonu, odpalam długi lont, puszczam i mogę się pochwalić, że wypuściłem rakietę, która osiągnęła np. 22100 metrów Razz

W tej nagrodzie nie liczy się metoda. Pojazd ma wynieść przynajmniej 3 ludzi(90kg, 188cm), albo odpowiadający im balast, na 100km(to jest umowna granica kosmosu), dwa razy w ciągu 14 dni. Po pierwszym locie może być wymienione najwyżej 10% masy pojazdu bez paliwa. Projekt może być finansowany tylko z prywatnych pieniędzy.
Powrót do góry
Kara

PostWysłany: Czw Lip 01, 2004 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie dwa lecz trzy razy a koszt nie moze byc mniejszy niz jakas tam ustalona granica a nagrada nazywa sie dosyc dziwnie "X"
Numer ICQ
pablo

PostWysłany: Pią Lip 02, 2004 1:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm...
www.xprize.org
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: