Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kara
|
Wysłany: Czw Cze 24, 2004 6:22 pm Temat postu: Rakiety dalekiego zasięgu |
|
|
czy ktoś z Polski zrobił rakietę która poleciała wyżej niż 3 km i czy jest możliwe zrobienie takiej rakiety w warunkach amatorskich ?? _________________ KaRa AmS |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Czw Cze 24, 2004 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Hehehe Nie wiem czy ktos robił.... ale dlaczego nie, w warunkach amatorskich, zalezy jakie te warunki sa jeden ma tokarke itp. wiec wsystko jest mozliwe nie ma rzeczy niemozliwych  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 4:31 pm Temat postu: i tak, i nie |
|
|
Czy w Polsce ktoś zrobił taką rakiete? Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: Tak. Bo przecież Meteory Już RM-1 z tego co pamiętam miała pułap 3,5 km. Czy jest to do zrobienia przez amatorów? Na pewno. Pobawiłem się trochę symulacjami i wyszło mi, że w przypadku karmelka trzeba by użyć koło 2 kg paliwa. To już jest dużo. Ale gdyby wykombinować dwustopniówkę, startowy na karmelu i marszowy o spalaniu czołowym na jakimś kompozycie, to myślę, że szanse wyraźnie wzrastają. Raczej nie do uniknięcia przy wysokich pułapach jest silnik o długim czasie pracy, chcąc działać przy prędkościach poddźwiękowych. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 4:53 pm Temat postu: Re: i tak, i nie |
|
|
jaskiniowiec napisał: | Czy w Polsce ktoś zrobił taką rakiete? Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: Tak. Bo przecież Meteory na karmelu i marszowy o spalaniu czołowym na jakimś kompozycie, to myślę, że szanse wyraźnie wzrastają. Raczej nie do uniknięcia przy wysokich pułapach jest silnik o długim czasie pracy, chcąc działać przy prędkościach poddźwiękowych. |
jestem poczatkujacy i czy muglbys mi wyjasnic co to jaet marszowy o spalaniu czolowym bylbym wdzieczny i o jaki kompozyt chodzi??
dziekuje _________________ KaRa AmS |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 5:11 pm Temat postu: Re: i tak, i nie |
|
|
Kara napisał: | jestem poczatkujacy i czy muglbys mi wyjasnic co to jaet marszowy o spalaniu czolowym bylbym wdzieczny i o jaki kompozyt ... |
Mamy kolejnego leniucha.... 5-ty post, od dwóch dni na forum.
Zacznij kolego od przeczytania dotyczczasowych postów, jesli się chcesz czegoś dowiedzieć uzyj szukaj.... _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 5:24 pm Temat postu: postaram sie |
|
|
Silniki takie, jak np. na karmelku mają kanał przez całą długość paliwa. Zapala sie całą powierzchnię kanału i paliwo spala sie od kanału do ścianek korpusu. Daje to krótki czas wypalania sie paliwa i dużą tzw. masową predkość spalania, czyli duża ilość gramów paliwa wypala sie w krótkim czasie. Uzyskujemy duży ciąg, ale krótko. Silnik o spalaniu czołowym wypala sie jak papieros, czyli paliwo zapalone od dyszy wypala się w kierunku korka. Dużo mniejszy ciąg, ale dłuższy czas pracy. Paliwem kompozytowym zwykło sie nazywać mieszaninę proszków (Najczęściej utleniacz, katalizatory, jakiś metal typu Mg, Al) zawieszoną w substancji łączącej całość w jednolity blok paliwa, czyli tak zwanym lepiszczu (binder) będącym jednocześnie substancją palną, paliwem utlenianym tlenem z utleniacza. Najczęściej kompozyty to paliwa typu HP czyli wysokiej mocy, o dużym impulsie właściwym, często na nadchloranach. I pisząć "kompozyt" takie coś miałem na myśli. Aczkolwiek zgodnie z zasadami karmelek to też kompozyt . Kompozytami nie są jedynie paliwa oparte na nitrocelulozie+dodatki, najczęściej nitrogliceryna, zwane paliwami jednorodnymi lub prochami rakietowymi. Oczywiście z paliw stałych.
P.S. Napisałem jak wiem, ale jak są do tego jakieś uwagi, to pisać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Czy ja dobrze zrozumiałęm ten Kolega ma zamiar zrobic taka rakiete a jak narazie mysli o niej wiec uwazajcie!!!!!! _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2004 7:52 pm Temat postu: |
|
|
nie to ze chce tylko mysle ze w przyszlasci jak sie nabierze troche doswiadczenia to trzeba bedzie sprobowac no nie
PS. Slyszeliscie o jakims kolesiu co ostatnio wylecial na orbite rakieta skonstruowana przez swoj zespol na orbite _________________ KaRa AmS |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
guardian

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2004 10:01 pm Temat postu: |
|
|
jak juz kara walnal taki offtopic to powiem ze ten statek SpaceShipOne byl napedzany gumą i podtlenkiem azotu (N2O) _________________ niewiedza rodzi strach i głupotę !
...trzeba byc lisem i lwem...
koniecznosc jest wszystkim, a wola ludzka niczym |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2004 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Kara napisał: |
PS. Slyszeliscie o jakims kolesiu co ostatnio wylecial na orbite rakieta skonstruowana przez swoj zespol na orbite |
Spora nieścisłość. To był lot balistyczny, czyli taki, jak latają Nasze rakietki. W górę i...na dół. Do lotu orbitalnego potrzeba duuuużo mocniejszych rakiet.
A swoją drogą ciekawe czy się załapią na tą nogrodę. Przecież start rakiety odbył sie już na dużej wysokości, po wyniesieniu tam przez odrzutowiec, a nie z powierzchni ziemi. Tą metodą to podczepiam model EMI do balonu, odpalam długi lont, puszczam i mogę się pochwalić, że wypuściłem rakietę, która osiągnęła np. 22100 metrów  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pablo
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2004 12:28 am Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisał: | (...)
A swoją drogą ciekawe czy się załapią na tą nogrodę. Przecież start rakiety odbył sie już na dużej wysokości, po wyniesieniu tam przez odrzutowiec, a nie z powierzchni ziemi. Tą metodą to podczepiam model EMI do balonu, odpalam długi lont, puszczam i mogę się pochwalić, że wypuściłem rakietę, która osiągnęła np. 22100 metrów  |
W tej nagrodzie nie liczy się metoda. Pojazd ma wynieść przynajmniej 3 ludzi(90kg, 188cm), albo odpowiadający im balast, na 100km(to jest umowna granica kosmosu), dwa razy w ciągu 14 dni. Po pierwszym locie może być wymienione najwyżej 10% masy pojazdu bez paliwa. Projekt może być finansowany tylko z prywatnych pieniędzy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 7:53 pm Temat postu: |
|
|
nie dwa lecz trzy razy a koszt nie moze byc mniejszy niz jakas tam ustalona granica a nagrada nazywa sie dosyc dziwnie "X" _________________ KaRa AmS |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pablo
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|