| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Kafar

Do陰czy�: 19 Maj 2004 Posty: 10 Sk康: Po逝dniowy wsch鏚... chyba :)
|
Wys豉ny: Pi� Cze 25, 2004 5:38 pm Temat postu: Proch z dwuchromianu potasu ?? |
|
|
Czy my郵a� kto� nad prochem z dwuchromianem potasu
Interesuje mnie bo akurat mam sporo dwuchromianu i mo瞠 by go w jaki� spos鏏 wykorzysta�
Poza tym czy w璕iel aktywowany nadaje si� wystarczaj帷o na proch  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
rze嬌i

Do陰czy�: 22 Kwi 2004 Posty: 6 Sk康: okolice Tarnowa
|
Wys豉ny: Pi� Cze 25, 2004 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Odno郾ie w璕la aktywowanego to taki w豉郾ie jest najlepszy na PCZ  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

Do陰czy�: 11 Sty 2004 Posty: 497 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pi� Cze 25, 2004 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Niestety K2Cr2O7 nie jest za dobry do robienia P.CZ., bo w warunkach spalania, nie chce sie redukowac do Cr3+ zbytnio. A pozatym jest dosc drogi w stos. do innych utleniaczy wiec po co przeplacac. Jak bys juz cos kombinowal z zw. chromu, to polecam bardziej dichromian amonu.
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Pingwin

Do陰czy�: 19 Mar 2004 Posty: 110
|
Wys豉ny: Pi� Cze 25, 2004 7:51 pm Temat postu: |
|
|
tchemik, a co polecasz zrobic z dwuchromianu amonu? Bo mam troche tego zmielone na pyl:D...
Pozdro
Pingwin _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

|
Wys豉ny: Pi� Cze 25, 2004 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Moze proch typowo miotajacy... Dichromian amonu rozklada sie z wydzieleniem wiekszej ilosci gazow niz zwykly dwuchromian wiec...
(NH4)2Cr2O7 -> 2NH3 + Cr2O3 + H2O + 3/2 O2
Do szelki byl by chyba niezly, niestety nie testowalem...
Ale tak w ogole to odradzam stosowanie zwiazkow chromu bo sa dosc silnie kancerogenne
Pozdrawka
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
The Chemik

Do陰czy�: 15 Lis 2003 Posty: 118 Sk康: s nikond
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

|
Wys豉ny: Sob Cze 26, 2004 12:01 am Temat postu: |
|
|
No raczej smierdziec nie bedzie (zamala ilosc NH3). Ale jak na moj gust, to by sie do azotu rozlozylo, gdybys to pobudzil do wybuchu, a nie podczas zwyklego spalenia.
Pozdrawka
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
PIROMARX

Do陰czy�: 16 Maj 2004 Posty: 5 Sk康: gorzow
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 9:10 am Temat postu: |
|
|
| co do tego K2Cr2O7 mo瞠sz z niego zrobi� "chromiank�".Bardzo dobra "upierdliwych " zabrudze� kolb,pr鏏闚ek itp. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Delta

Do陰czy�: 17 Maj 2004 Posty: 109 Sk康: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 9:45 am Temat postu: |
|
|
chromianka jest rakotworcza i juz nieuzywana
co do dwuchromianu amony to jest idealny do wulkan闚 i niewiem czy do czego� wiecej zostawia po sobie du膨 ilo嗆 Cr2O3 tzn dok豉dniej to tego trujtlenku bedzie wi璚ej niz dwuchromianu amonu. _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Pietruszkin

Do陰czy�: 21 Mar 2003 Posty: 188 Sk康: /dev/null
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 10:37 am Temat postu: |
|
|
ajak dla mnie taki proch na dwuchr nh4 by豚y do >ty貫k<
(NH4)2Cr2O7 jest beznadziejnym utleniaczem - trudno oddaje tlen wiec...
taki proch na nim moze i by sie pali� ale nie na tyle szybko zeby znalaz� zast w szelkach _________________ ﺖ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Szajba

Do陰czy�: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 11:58 am Temat postu: |
|
|
| Po co kombinowac najlepszy proch z wykozystaniem K2Cr2O7 to poprostu mieszanka KClO3 i zacharozy w stosunku wagowym 50:50 z dodatkiem dichromianu w ilosci chociazby tylko 0,5 grama co przyspiesza spalanie niemilosiernie. Wraz ze wzrostem ilosci katalizatora szybkosc spalania tez rosnie no ale tylko do pewnego mementu nie mam pojecia tylko ile max % jest oplacalne ale powyzej 5% to juz nie ma sensu raczej. Tylko ze szczerze mowiac nie uzywalem jej jeszcze do miotania szelek ale obiecuje ze ja sprawdze w tej roli. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 12:11 pm Temat postu: |
|
|
| Delta napisa�: | chromianka jest rakotworcza i juz nieuzywana... |
Ojjj stary.... W kazdym laborze stosuje sie chromianke, bo nic tak dobrze nie czysci jak K2Cr2O7 + H2SO4
Pozdrawka
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Delta

Do陰czy�: 17 Maj 2004 Posty: 109 Sk康: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 12:17 pm Temat postu: |
|
|
wiem ze jest uzywana a jak pieknie czy軼i przypalone bia趾o tylko no niestety, u mnie w szkole juz nie mozna, I nawet w mojej ks您ce napisane jest ze jest rakotworcza i zabrania sie jej uzywania w laboratoriach. Ale kto tego dopilnuje
A i dodam jeszcze 瞠 we w豉snym zakresie jeje u篡wam Ale wyobraz taka pani co pracowa豉 z tym przez prawie cale zycie i dostanie raka mo瞠 pozwa� lab do s康u. A i nierozwijajmy w徠ku tej chromiaki wi璚ej. _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tweenk
Do陰czy�: 28 Kwi 2004 Posty: 88 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Ta chromianka b璠zie rakotw鏎cza je郵i j� zjesz, polejesz si� nie albo b璠ziesz wdycha� jej aerozol (nie pary tylko rozpylone kropelki). Pniewa� w 瘸dnym z tych przypadk闚 nie po篡jesz wystarczaj帷o d逝go aby mie� raka, to w徠pi� 瞠by rakotw鏎czo嗆 chromianki mia豉 jakie� znaczenie (no chyba 瞠 j� si� 幢e wyp逝cze z naczynia w kt鏎ym by豉 ale to ju� jest fundamentalna niekompetencja!). Co do py逝 K2Cr2O7 to rzeczywi軼ie jest on bardzo rakotw鏎czy.
Co do tej pani to nie mo瞠 pozwa� lab do s康u bo jakie ma dowody? a mo瞠 by這 to spowodowane tym 瞠 篡豉 w du篡m mie軼ie, 瞠 piek豉 na teflonowej patelni i teflon dosta� si� do po篡wienia, itp. itd. _________________ Ludzie kt鏎zy lubi� kie豚as� b康� szanuj� prawo z pewno軼i� nie widzieli jak te rzeczy si� robi. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Pingwin

|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 11:05 pm Temat postu: |
|
|
Ekhm... Teraz drobne pytanko... Czy dwuchromian amonu tez jest tak mocno rakotworczy? Czy np. po tym, ze polalem sie jego wodnym r-r moze mi sie cos stac? Bo tak smiesznie sie sklada, ze robie "doswiadczenie" na fizyke (o krystalizacji)... I zamiast soli uzylem dwuchromianu amonu i sie smiesznie krystalizuje :>
Pozdro
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tweenk
Do陰czy�: 28 Kwi 2004 Posty: 88 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pon Cze 28, 2004 11:08 pm Temat postu: |
|
|
Je郵i go szybko zmy貫� i nie by� to super-st篹ony roztw鏎 to nic ci nie powinno by�, ew. polej to miejsce roztworem wodorosiarczynu sodu lub innego zwi您ku redukuj帷ego po czym znowu zmyj _________________ Ludzie kt鏎zy lubi� kie豚as� b康� szanuj� prawo z pewno軼i� nie widzieli jak te rzeczy si� robi. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
methyl

Do陰czy�: 30 Kwi 2002 Posty: 166 Sk康: NeW York
|
Wys豉ny: Wto Cze 29, 2004 12:40 am Temat postu: |
|
|
WODNE ROZTWORY DWUCHROMIANU NIE STANOWIA WIEKSZEGO ZAGROZENIA JESLI CHODZI O RAKOTWORCZOSC ALE TRZEBA UWAZAC BO SA POPROSTU ZR。E JESLI CHODZI O KONTAKT ZE SKOR� I TKANKAMI OGOLNIE. WYSTRZEGA� SIE TRZEBA WDYCHANIA PYLU DWUCHROMIANU,TEN JEST KANCEROGENNY DUZO BARDZIEJ NIZ DYM PAPIEROSOWY
I DAJCIE SOBIE SPOKOJ Z PROCHEM NA DWUCHROMIANIE JAK I Z INNYMI MIESZANKAMI PIRO NA TYM UTLENIACZU |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Pingwin

|
Wys豉ny: Wto Cze 29, 2004 7:39 am Temat postu: |
|
|
Hehe... Roztwor byl nasycony... A to mialem na skorze przez 3-4 godziny (nie bylem w domu, ale troche obmylem woda - w szkole u mnie nie ma mydla)... No, ale to bylo z miecha temu... Moze z 3 tyg...
Ale nastepnym razem bede uwazal . Dzieki za pomoc!
Pozdrawiam
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

|
Wys豉ny: Wto Cze 29, 2004 8:30 am Temat postu: |
|
|
Maly OFF TOPIC.
U mnie na laborce jeszcze w technikum, mielismy jakies tam zajecia z redoksymetrii i panna, zamiast naciagac do pipety dwuchromian pompka to robila to ustami i sie tym zaciagnela. Miala farta ze nie polknela tego tylko wyplula, ale na wszelki wypadek zawieziono ja do lekarza i robili jej jakies plukanko.
Nistety zw. chromu dla kobiet sa szczegolnie niebezpieczne, a na dodatek w okresie ciazy dzialaja teratogennie :/
Pozdrawka
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
The Chemik

Do陰czy�: 15 Lis 2003 Posty: 118 Sk康: s nikond
|
|