Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Silniki rakietowe - zakup

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
trefl
Gość

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 7:25 am    Temat postu: Silniki rakietowe - zakup Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
Nie znalazlem takiego watku, wobec czego pytam:
Gdzie mozna zakupic gotowe silniki rakietowe? Mam na mysli zarowno male jak i duze. Na sieci znalazlem tylko EMI.
Kilka rakiet kiedys wystrzelilem, ale byly to male rakiety na silnikach 2,5Ns. Czas wskrzesic "produkcje". Smile
Pozdrawiam
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 9:21 am    Temat postu: Re: Silniki rakietowe - zakup Odpowiedz z cytatem

trefl napisał:
Witam wszystkich.
Nie znalazlem takiego watku, wobec czego pytam:
Gdzie mozna zakupic gotowe silniki rakietowe? Mam na mysli zarowno male jak i duze. .......... Czas wskrzesic "produkcje". Smile

Najwyższy czas abu ktoś w koncu zaczął je robić Wink . Oczywiście piszę o zalążku legalnej produkcji. Na początek : pewna konstrukcja , prosta i tania ( relatywnie ). Ale ja poszedł bym raczej w kierunku a la Jetexa ( mały , paliwo kilka gram ).

Miłego dnia A Wink
Powrót do góry

trefl
Gość

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli nikt nie robi oprocz EMI?
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heh, coś takiego ? http://www.gamahobby.com/exec.php?SID=55&C=I&P=5510937&skad=wp
Powrót do góry

Iron

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aaaaaaa nie chce sie robić.
własne śiliniki można do wszysrkiego dostosować, jeżeli ci tak bardzo zależy na kupnie to popytaj na alegro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 2:27 pm    Temat postu: i tak to samo Odpowiedz z cytatem

Ten silniczek w ofercie sklepu "Gama", to i tak EMI, robota rodem z Polanicy Zdroju. Charakterystyczny nadruk z informacją o typie silnika. Myślę, że jest to robione specjalnie na zamówienie sklepu, stąd ten nadruk "Gama". Osobiście nie znam innego producenta nią EMI. Oczywiście taraz i w Polsce. Na szczęście są to dobre i pewne silniki. Ale nawet jak się zacznie produkcję jakiś silników, powiedzmy o Ic od 40 w górę (bo tych w sumie brakuje), to ile osób w kraju to kupi. I jeszcze jeden problem, gdzie to puszczać (mówię o wiekszych i cięższych rakietach. My amatorzy i konstruktorzy rakiet mamy (mam nadzieję) wystarczająco dużo świadomości ryzyka i dbałość o bezpieczeństwo wynikającą z dziesiątek prób. Wiemy co to potrafi. Ale wypuścić większej mocy silniki na rynek, poza wszelką kontrolą Shocked . Trochę ryzyko. Już widzę ostrzał sędziego z rakiet na jakimś durnym meczu Shocked Exclamation A produkcja i sprzedaż takich silników po szkoleniu lub uzyskaniu uprawnień, takich rozwiązań póki co nie widzę. Amatorzy rakiet są w rozsypce, działają indywidualnie i niezależnie, brak organizacji skupiającej tego typu ludzi i mających kontrolę nad całym tym bajzlem. Pod tym względem jesteśmy jeszcze daleeeko za Europą.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Paul S

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo Jaskiniowiec,

Nic dodac nic ujac . W 100% przyznaje ci racje !

Paul
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 6:09 pm    Temat postu: ale szansa jest Odpowiedz z cytatem

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to opracowanie i sprzedaż silników o niewysokim Ic, ale EFEKCIARSKICH!!! Takie coś, co po odpaleniu rogi kupę dymu, daje ładny płomień wylotowy i robi taką kupę huku, że we wsi słyszą. A kop niewielki, wysokość do tych, powiedzmy 300 metrów. Ale do tego trzeba opracować specyficzne paliwo (Zn+S?). W sprzedaży razem ze szpanerskimi modelami rakiet, to (przy skutecznej reklamie) mogło by odnieść jakiś tam komercyjny sukces. Tata kupiłby synkowi, a ten potem w nocy by nie spał, na wspomnienie tego startu Laughing
P.S. A tak przy okazji, to chyba takie założenia przyświecają Pyrotechmanowi
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Gość

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 6:31 pm    Temat postu: Re: i tak to samo Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
.......to ile osób w kraju to kupi. ........Ale wypuścić większej mocy silniki na rynek, poza wszelką kontrolą Shocked . Trochę ryzyko. .......Amatorzy rakiet są w rozsypce.......

Ale marudzisz Rolling Eyes . A kto Ci powiedział, że życie jest lekkie Question . Renoma na rynku to : szczęście i 20 lat pracy. Jak angielski trawnik. Strzyc, podlewać wodą i czekać 20 lat . Twoje dzieci by na tym zyskały. A jak nie będziesz miał szczęścia ......... Idea Rolling Eyes - to Takie Jest Zycie. Nie wiem ja Wy ale ja podchodzę do tego tylko jak do klocków lego. Oszczędzi mi to rozczarowań a i tak mam sporo zabawy Wink . Na razie jednak SR rzuciłem w kąt Crying or Very sad . "Nie chcem ale muszem" Wink . A SR do 50 g paliwa to mały pikuś Wink.

Pozdr. A
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Pią Cze 11, 2004 6:35 pm    Temat postu: Re: ale szansa jest Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to opracowanie i sprzedaż silników o niewysokim Ic, ale EFEKCIARSKICH!!! Takie coś, co po odpaleniu rogi kupę dymu, daje ładny płomień wylotowy i robi taką kupę huku, że we wsi słyszą. A kop niewielki, wysokość do tych, powiedzmy 300 metrów. Ale do tego trzeba opracować specyficzne paliwo

Wreszcie kumasz. Ale to dopiero początek cięzkiej drogi Wink

Pozdr. A
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: