|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
trefl Gość
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 7:25 am Temat postu: Silniki rakietowe - zakup |
|
|
Witam wszystkich.
Nie znalazlem takiego watku, wobec czego pytam:
Gdzie mozna zakupic gotowe silniki rakietowe? Mam na mysli zarowno male jak i duze. Na sieci znalazlem tylko EMI.
Kilka rakiet kiedys wystrzelilem, ale byly to male rakiety na silnikach 2,5Ns. Czas wskrzesic "produkcje".
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 9:21 am Temat postu: Re: Silniki rakietowe - zakup |
|
|
trefl napisał: | Witam wszystkich.
Nie znalazlem takiego watku, wobec czego pytam:
Gdzie mozna zakupic gotowe silniki rakietowe? Mam na mysli zarowno male jak i duze. .......... Czas wskrzesic "produkcje".
|
Najwyższy czas abu ktoś w koncu zaczął je robić . Oczywiście piszę o zalążku legalnej produkcji. Na początek : pewna konstrukcja , prosta i tania ( relatywnie ). Ale ja poszedł bym raczej w kierunku a la Jetexa ( mały , paliwo kilka gram ).
Miłego dnia A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
trefl Gość
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Czyli nikt nie robi oprocz EMI? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Iron

|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 1:25 pm Temat postu: |
|
|
aaaaaaa nie chce sie robić.
własne śiliniki można do wszysrkiego dostosować, jeżeli ci tak bardzo zależy na kupnie to popytaj na alegro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 2:27 pm Temat postu: i tak to samo |
|
|
Ten silniczek w ofercie sklepu "Gama", to i tak EMI, robota rodem z Polanicy Zdroju. Charakterystyczny nadruk z informacją o typie silnika. Myślę, że jest to robione specjalnie na zamówienie sklepu, stąd ten nadruk "Gama". Osobiście nie znam innego producenta nią EMI. Oczywiście taraz i w Polsce. Na szczęście są to dobre i pewne silniki. Ale nawet jak się zacznie produkcję jakiś silników, powiedzmy o Ic od 40 w górę (bo tych w sumie brakuje), to ile osób w kraju to kupi. I jeszcze jeden problem, gdzie to puszczać (mówię o wiekszych i cięższych rakietach. My amatorzy i konstruktorzy rakiet mamy (mam nadzieję) wystarczająco dużo świadomości ryzyka i dbałość o bezpieczeństwo wynikającą z dziesiątek prób. Wiemy co to potrafi. Ale wypuścić większej mocy silniki na rynek, poza wszelką kontrolą . Trochę ryzyko. Już widzę ostrzał sędziego z rakiet na jakimś durnym meczu A produkcja i sprzedaż takich silników po szkoleniu lub uzyskaniu uprawnień, takich rozwiązań póki co nie widzę. Amatorzy rakiet są w rozsypce, działają indywidualnie i niezależnie, brak organizacji skupiającej tego typu ludzi i mających kontrolę nad całym tym bajzlem. Pod tym względem jesteśmy jeszcze daleeeko za Europą. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Hallo Jaskiniowiec,
Nic dodac nic ujac . W 100% przyznaje ci racje !
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 6:09 pm Temat postu: ale szansa jest |
|
|
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to opracowanie i sprzedaż silników o niewysokim Ic, ale EFEKCIARSKICH!!! Takie coś, co po odpaleniu rogi kupę dymu, daje ładny płomień wylotowy i robi taką kupę huku, że we wsi słyszą. A kop niewielki, wysokość do tych, powiedzmy 300 metrów. Ale do tego trzeba opracować specyficzne paliwo (Zn+S?). W sprzedaży razem ze szpanerskimi modelami rakiet, to (przy skutecznej reklamie) mogło by odnieść jakiś tam komercyjny sukces. Tata kupiłby synkowi, a ten potem w nocy by nie spał, na wspomnienie tego startu
P.S. A tak przy okazji, to chyba takie założenia przyświecają Pyrotechmanowi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 6:31 pm Temat postu: Re: i tak to samo |
|
|
jaskiniowiec napisał: | .......to ile osób w kraju to kupi. ........Ale wypuścić większej mocy silniki na rynek, poza wszelką kontrolą . Trochę ryzyko. .......Amatorzy rakiet są w rozsypce....... |
Ale marudzisz . A kto Ci powiedział, że życie jest lekkie . Renoma na rynku to : szczęście i 20 lat pracy. Jak angielski trawnik. Strzyc, podlewać wodą i czekać 20 lat . Twoje dzieci by na tym zyskały. A jak nie będziesz miał szczęścia ......... - to Takie Jest Zycie. Nie wiem ja Wy ale ja podchodzę do tego tylko jak do klocków lego. Oszczędzi mi to rozczarowań a i tak mam sporo zabawy . Na razie jednak SR rzuciłem w kąt . "Nie chcem ale muszem" . A SR do 50 g paliwa to mały pikuś .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 6:35 pm Temat postu: Re: ale szansa jest |
|
|
jaskiniowiec napisał: | Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to opracowanie i sprzedaż silników o niewysokim Ic, ale EFEKCIARSKICH!!! Takie coś, co po odpaleniu rogi kupę dymu, daje ładny płomień wylotowy i robi taką kupę huku, że we wsi słyszą. A kop niewielki, wysokość do tych, powiedzmy 300 metrów. Ale do tego trzeba opracować specyficzne paliwo |
Wreszcie kumasz. Ale to dopiero początek cięzkiej drogi
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|