Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 4:11 pm Temat postu: |
|
|
piroman gratulacje ładego fugasa . Na czym robiłes? Czy przypadkiem nie na terpentynce? Kaco ten twuj cos krótki i mały jak na 0,5litra. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 4:36 pm Temat postu: |
|
|
KNO3, nie powądzam bym cie o nieczytanie postu na który odpowiadasz - wyraźnie napisane: 600 ml ON. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Nieczytasz dokładnie postów KNO3, jak powiedział Crave pisze 600ml ON, a kuleczki powstały w wyniku dodania do mieszanki FB o 5g więcej Al, w wyniku zapłonu mieszanki, nadmiar, najwidoczniej został uniesiony(płatkowe Al, pyli jak ...sami wiecie ) wraz z parami benzyny i zapalił sie co dało własnie taki efekt. Następnym razem zrobie cos innego.... a jak zrobie i dam filmik to powiem co:)
pozdrawiam i dziękuje za gratualcje i takie tam  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 5:58 am Temat postu: |
|
|
Niom mój troszke mały bo robiłem na Nafcie. Ale teraz przymierzam sie do 1l ON i chyba 0,5l benzyny. Zobaczymy co wyjdzie.  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 10:06 pm Temat postu: fugas.. |
|
|
Zrobiłęm kolejnego fugasa i sprawdziłem to co chciałem sprawdzic, mianowicie dodałem do ON (też użyłem600ml ON i wszystkojak wyżej) ok. 6-8g płatkowego pyłu Al. Efekt wyszedł taki sam jak wyżej, a nawet troszke wiecej było tych "kuleczek". Niestety operator kamery, źle ujął fugasa (noc, ciemno) i wyszedł jedynie kawałek górnego grzybka, więc nawet nie zamieszczam filmu bo nie warto. Za to powstał fajny pierścień z gazów po spaleniu, który unosił sie przez dłuższą chwilkę
ps Niektórym nie chodzą moje filmik wiec tutaj wypisuje wszystkie potrzebne kodeki:
InterVideo Video Decoder
InterVider Audio Decoder
MPEG-2 Splitter
Mam nadzieje ze z odtwarzaniem filmików nie będzie problemów
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

|
Wysłany: Sro Cze 02, 2004 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio jak zrobiłem fugasa z takich małych plastikowych pojemników na gaz do zapalniczek (od FB na KClO4) to wyszedł zajebisty efekt Ustawiłem 4 pojemniki w kwadrat i owinołem taśmą, do śpodka peterdę 25g. Niestety całe paliwo spaliało się w niecałą sekunde, ale rozrzuciło je idelanie w cztery różne strony. Potem zrobiłem wersję 5 pojemnikową i wyszedł ognisty kwiatek (ekstra wyglądało z góry). Potem były fugasy "kierowane" jednopojemnikowe, kątowe, nawet serce próbowałem zrobić, ale nie wyszło. Jedyna wada to, że ogień się za krótko pali, ale z benzyny by takie nie wyszło. Jak ktoś ma jakieś pomysły na kształty to prosze o komentarze.
Filmików nie zamieszcze, bo za słaba kamera i błysk z FB wszystko zepsuł. _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Frugo_13

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 5:24 pm Temat postu: Lepsze widziałem... |
|
|
Wiesz niechciałbym być natrętny ale ten Fugas nie był najlepszy lepsze widziałem ale jak podkreśliłeś że jest mini to jak na mini to całkiem nieźle ja szczerze mówiąc to nie zrobiłem ani jednego ale się przymieżam.  _________________ 5% dochodów z każdego pokazu pirotechnicznego jest przeznaczne
na walkę ze ŚCIEMĄ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Immortal_One

|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 11:03 am Temat postu: |
|
|
sam pcz nie odpali fugasa. Musi byc chociaz do niego dodatek (~10%) pylku metali. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 12:44 pm Temat postu: |
|
|
wg. mnie dobrze zrobiona petarda z PCz. odpali fugasa. Chodzi o to by po rozerwaniu korpusu proch nie byl calkowicie spalony, a dopalał sie w powietrzu. Dzięki temu odpali fugasa. Do tego najlepsza by byla petarda kulista z pingponga.
p.s Teoria nie oparta praktyką, jak tylko nareperuj mlynek bedzie praktyka  _________________ Bóg sprawił, że wciąż idą... Rozsądek - że dotrą! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 12:53 pm Temat postu: |
|
|
a wg nie nie odpali zrobilem ze 4 fugasy na pcz:
cienka scianka, gruba srednia nawet ubity pcz przy ciencen sciance i >tyłek<... _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Trecker
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Tutaj chodzi o temperature. Jak dodasz jakiegos metalu np. Al lub Mg to temp. spalanie tego p.cz. sie podniesie i duzo latwiej odpali benzyne.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Lip 05, 2004 6:33 pm Temat postu: fugas 1l on |
|
|
Oto kolejny standardowy fugas, 1l oleju napędowego, 100g mieszanki fotobłyskowej (KMnO4:Al, 60:40). Film:>
http://www.pirotechnika.one.pl/www2/fugas1lON.mpeg
jest już dzwięk(w poprzednim nie było)
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2004 7:32 am Temat postu: |
|
|
Witam
Bardzo ładny ten Fugas Ja też sie przymierzam ale jakoś niemoge zakupić 1l ON i 1l Benzyny Jak kupie to zrobie i nagram !! _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2004 8:01 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
zastanawiam się na cóż tak strasznie kombinować z tymi fugasami, według mnie najlepsza jest metoda najprostsza, tzn. Mieszanka FB 50% KMnO4 25% S i 25% Al., na to wystarczy tylko położyć woreczek z paliwem i już mam piękny efekt.
FILM
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CH3OH

|
Wysłany: Wto Sie 03, 2004 8:11 pm Temat postu: |
|
|
dobry fugas!!! Ale troche w zlym miejcu byl robiony jak by cos nie wypalilo jak powinno to moglby sie las zjarac. Radze uwazac ale sam fugas super _________________ A zaczeło się skromnie od KNO3+C12H22O11:D
GG: 4274068 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2004 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Niema obaw tam była mała polanka, zreszta miałem pod reką gaśnice 2kg  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CH3OH

|
Wysłany: Wto Sie 03, 2004 8:23 pm Temat postu: |
|
|
no chyba ze tak to gratulacje za fugasa i za bezpieczenstwo powodzenia w dalszych probach _________________ A zaczeło się skromnie od KNO3+C12H22O11:D
GG: 4274068 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Sro Sie 04, 2004 7:52 am Temat postu: |
|
|
hmm mój fugas niewyszedł tak jak powinien, zdecydowanie za mało paliwa, fugasik ledwo widoczny, ale sypneło iskrami na 2m (chyba było wiecej Al jak 3%) _________________ Bóg sprawił, że wciąż idą... Rozsądek - że dotrą! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Sie 09, 2004 12:29 pm Temat postu: next fugas |
|
|
http://80.53.60.86/~jajo/Filmiki/fugas4.mpeg
Niecałe 600ml paliwa mieszanego (nafta, aceton, olej napędowy, benzyna ekstrakcyjna), zapalane za pomocą petardy, zawierajaćej 65g MPF (na KMnO4). Fugas wyszedl mi jak zawsze, nie było wiatru i dzięki temu kula ognia idzie równo do góry
To tyle. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|