Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ander
|
Wysłany: Nie Lut 29, 2004 10:20 am Temat postu: |
|
|
na swieta robilem petardy z kclo3/ benzoesan i musze powiedziec ze dodatek pylu al oslabial mi efekt, stosowalem cienkie scianki, robilem nawet w pudelku od zapalwek owinietego tasma i niezle walilo, ale po dodaniu pylu al efekt byl mizerny nawet w mocnych obudowach |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dav
|
Wysłany: Nie Lut 29, 2004 8:39 pm Temat postu: |
|
|
No ale powiedz szczerze, po kupe dawać do mieszanki(która już sama w sobie dosyć silna jest)pyłu al? To już lepiej(jak błysk) sam kclo3+al+szczypta siary...
pozdr
davvv |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Andrew
|
Wysłany: Pon Mar 01, 2004 1:18 pm Temat postu: |
|
|
Czesc!
nie chodzilo mi konkretnie o mieszanke kclo3/benzoesan tylko o to ze ogolnie dodajac pylow Al do roznych mieszanek zwiekszamy im kopa
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomash dostęp próbny do MW
Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2004 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Kiedyś produkowali takie petardy "Shock" w wersjach 1 2 i 3 każda była silniejsza od achtunga zwykłego a "3" od dużego, wielkości były mniej więcej połowy pudełka zapałek więc słabo się sprzedawały... nikt nie znał ich mocy tylko za 50% ceny więcej achtung'i kupował pozdrawiam...
P.S. za w.w. przeze mnie petardy z butelek moich kumpli (m.in Pyroteh'a) tajniacy teraz ścigają i z lornetkami za nimi łażą... więc uwaga! _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pyroteh
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2004 4:41 pm Temat postu: |
|
|
Z nimi nie ma zartow.... ostatnio pod klatka mnie scigneli ale mialem na szczescie tylko kilka baczkow na saletrze... bo sasiad chcial zobaczyc... przeszukiwali mnie jego pod klatką... siara jak nic:P
PS. pszepraszam moderatorow ze w tym poscie nie ma zadnej tresci naukowej... wybaczcie.
Pozdro... Pyroteh _________________ Na szczęście znam się na pierwszej pomocy... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ŚciArwA
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2004 5:08 pm Temat postu: |
|
|
zauwazylem ze ostatnio wzmozona aktywnosc organow scigania
albo od niedawna ludnosc zaczela pisac o sowich bliskich spotkaniach 1szego stopnia z mo, ale nareszcie wzieli sie za nas
pozdrowienia _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alien_
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2004 6:00 pm Temat postu: |
|
|
ŚciArwA napisał: |
..., ale nareszcie wzieli sie za nas
|
Jakie nareszcie odbilo Ci |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polak
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2004 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj wypróbowałem petarde zrobioną z butelki plastikowej opisywaną przez Tomashs. Wprowadziłem tylko 2 małe modyfikacje: całość butelki okleiłem taśmą klejącą a korek przed przykręceniem posmarowałem modelarskim klejem do plastiku. Ładunek stanowiła czubata łyżeczka p-cz własnej produkcji. Niepowiem byłem dosyc zaskoczony głośnością huku, wprawdzie to nie to co moje puszki ale biorąc pod uwagę prostote i koszty wykonania i tak jest super. Sam huk jest raczej ostry(aż piszczy w uszach potem) i krótki- troche przypomina strzał z karabinu. Może gdyby urzyć dobrego gatunkowo prochu(mój napewno jest mocno niedoskonały jeżeli chodzi o tempo palenia) było by lepiej, bo odniosłem wrażenie że butelka pękła bardziej od temperatury spalanego prochu niż ciśnienia przezeń wytworzonego. _________________ Drinken macht freie... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HellFire
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2004 6:15 pm Temat postu: |
|
|
moja najwieksza petrada byla zrobiona z plastikowej butelki po balsamie do ciala AVON 250ml, potraktowlem to jak gotowy korpus tylko winalem dokladnie tasma izolacyjna, a dziurka w korku pasowala idealnie na wprowadzenie lontu-calosc wypelnilem mieszanka KClO3+Al 7:3
huk byl zaje*** i calkiem spory kawalek trawnika urwalo
P.S.
teraz wszystkie wykonuje na grubych korpusach zrobionych z nawijanego papieru namoczonego w wikolu-taki korpus jest mocnieszy i przy dobrych zatyczkach huk jest potezny _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
oxxon
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2004 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Co ma wybuchnac w reakcji Zn i S? Siarka jest slabiej elektroujemna, niz lezacy ponad nia w tablicy okresowej tlen. W reakcji nastepuje transfer elektronow z cynku na siarke, przy czym reakcja utleniania nie jest wysoce burzliwa. Mieszanka Zn+S nalezy raczej traktowac jako ciekawostke dla celow doswiadczenia chemicznego, w zadnym wypadku jako skladniki kalorycznej mieszanki-wypelniacza do petard.
Przede wszystkim proch musi byc dokladnie zmielony, a wlasciwie przetarty w pyl tak, aby nabral wlasciwosci strukturalnych charakteerystycznych dla materialow piroforycznych. Po drugie pozbadz sie zanieczyszczen. Po trzecie dobrym sposobem zwiekszenia czulosci i wlasciwosci wybuchowych jest dodanie tzw. maczki szklanej. Maczke szklana otrzymasz nastepujaco: potluczone na drobne kawaleczki szklo (moze byc z miksera) ucierasz dokladnie w mozdzierzu. Ma byc super gladki pylek. Proporcje szkla ustal w zaleznosci od uzywanego prochu. Wyprobuj ilosci ok. 2-5%.
Po czwarte wlasnosci prochu czarnego mozna poprawic dodajac drobne ilosci reagentow w celu poprawienia bilansu tlenowego, tj. utleniacza, np. KMnO4 i reduktorow- zwlaszcza dobre sa proszki metali, szczegolnie polecam pyl magnezowy. _________________ -- |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ku ku
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sob Cze 12, 2004 3:57 pm Temat postu: yy nie |
|
|
nie wiem czy tego nie bylo juz wczesniej .. ale ja robie takie petardy na prochu czarnym smazonym i milonym minowicie biore pudelko po korsazach nasypuje don wyzej wyminionego prochu .. wkladam moj boskoi loncik z izolacji od przewodu (grbego) i zakljam tasma na jakies 3 - 10 zwoj potem biore nitke i sznuruje tak dlgo az niebedzie widac powierzchni tasmy po tych czynnosciachpetarda jest gotowa .... moge powiedziec ze nawet achtungi tak nie wala |
|
|
Powrót do góry |
|
|
chicken2001
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2004 5:14 pm Temat postu: |
|
|
"Zapodam" mój rym odnośnie petard:
Nic tak nie wali jak FB gdy korpus rozwali.
I to nie podlega dyskusji, fakt i tyle. _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
cystof
|
Wysłany: Pon Cze 14, 2004 9:45 am Temat postu: |
|
|
A ja zapodam rym odnośnie ryma Maslaka666:
Chyba że to Anfo kilogramów sześć
Bo to tak wali że mówie tylko-cześć _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 8:56 pm Temat postu: petarda, 5g MPF |
|
|
Kurde tyle juz tych tematów o petardach, że nie wiedziałem gdzie to dać... a wiec daje tu:
Oto petarda, rurka papierowa, zatyczki srajtaśma z wikolem, z boku stopinka, a w środku 5g MPF: KClO4 3g i Al płatki 2g, filmik:
http://yetihehe.com/piro/5gMPF_by_Piroman2.MPEG |
|
|
Powrót do góry |
|
|
=MaLuTkI=
|
|
Powrót do góry |
|
|
Don Kisiel
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2004 9:28 am Temat postu: |
|
|
Witam
No wiesz co Malutki tak przy drodze, a jakby tamtędy jakaś stara babcia przechodziła , a tak serio to ładne.
Pozd. _________________ Nach Afrika kommt Santa Claus,
und vor Paris steht Mickey Maus.
GG - 1549571 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mesjash
Dołączył: 07 Sty 2004 Posty: 47 Skąd: Skądinąd jakkolwiek się to pisze :]
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2004 9:31 am Temat postu: |
|
|
Witam
I ja chcialem sie podzielic z wami moja petarda
mysle ze spodoba wam sie
http://www.yetihehe.com/piro/KCLO3+BNa.avi
sorry za taka zla grafike
Pozdr
Ps. Alien_ piro prosil mnie zebym zamiescil tego posta petarda jest jego
Ps. Na naszym spotkaniu dzialo sie jeszczez cos ( zwiazanego z moimi badaniami ale o tym kiedy indziej).Ja takrzePozdrawiam _________________ Niektórzy kreują momenty prawdziwej wolności lecąc nad przeszkodami, które inni obchodzą.
GG3422922 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2004 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Don Kisiel napisał: | Witam
No wiesz co Malutki tak przy drodze, a jakby tamtędy jakaś stara babcia przechodziła , a tak serio to ładne.
Pozd. |
Don kisiel ja glupi nie jestem wBREW pozorom ta drogo jest odpuszcozna i nikt tam parwie nie bywa ;] _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2004 12:35 am Temat postu: petarda |
|
|
Kolejna petarda na KClO4 i Al (22mikrony), ilość mieszanki 4,5g. W papierowym korpusie wzmacnianym sznurkiem, zatyczki wikol + papier.
http://80.53.60.86/~jajo/Filmiki/Petarda_4PPAl.mpeg
pozdrawiam _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|