Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
r4t
|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2004 10:36 pm Temat postu: |
|
|
jakiego do stopsilka uzywac silikonu ? a tak to dobry pomysl z tym, jak bede mial chloran potasu to od razu zrobie  _________________ Co ja to chciałem powiedzieć jeszcze, że w stare spodnie sie nie mieszcze ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2004 10:46 pm Temat postu: |
|
|
pisalem juz....
najzwyklejszy silikon budowlany acha, zapomnialbym....nie uzywaj czasem takiego typowo sanitarnego ze srodkami grzybobojczymi-robilem jedna partie na tym naprawde wyszla chujowo w porownaniu do tych na zwyklym.
P.S.
dobrze zmiel chloran, musi byc pyl bo jak bedzie zle zmielony to palenie bedzie rownomierne i bedzie przygasal w kanale i pod woda.
pozdrawiam _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Nie Maj 09, 2004 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Hehe...dzisiaj Piertruszkin podrzucil linka do stronki gdzie takze jest przepis na silikonowa stopinke (amerykanska wersja stopsila )
oto link http://www.geocities.com/frogfot/pyro.html#silicfu
to rowniez pomysl jakiegos forumowicza ze stanow
odrazu urywam dyskusje o plagiacie bo po pierwsze nie widzialem do dzisiaj tej stronki, a po drugie jak ktos sledzil temat to chyba widzial ze wlozylem sporo pracy zeby opracowac optymalny sklad.
za to podoba mi sie ich pomysl z pokrywaniem stopinki powloka lakieru silikonowego (octan etylu+silikon) i to chyba od nich sciagne bo to kurcze dobry pomysl jest
mialem mojego stopsilka testowac na rozne pokrycia ale zrezygnowalem bo sie dobrze pali bez zadnych dodatkowych powlok (nawet pod woda), ale autor stronki pisze ze to znacznie wzmacnia stopine...hehe bycmoze stopsilek troche przytyje...  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek.K
|
Wysłany: Pon Maj 10, 2004 11:18 pm Temat postu: |
|
|
zrobiłem stopsilka na KMnO4 i siarce (wagowo) 5 cz KMnO4 1 cz S 2 cz silikonu pali sie słabo na chloranie i siarce też słabo możliwe że to wina silikonu? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Pon Maj 10, 2004 11:34 pm Temat postu: |
|
|
Stefi:P napisał: | zrobiłem stopsilka na KMnO4 i siarce (wagowo) 5 cz KMnO4 1 cz S 2 cz silikonu pali sie słabo |
zrobiles na proporcjach ze stronki ktorej link podalem a nie z moich-na zdjeciach tej amerykanskiej wersji widac ze pali sie slabym kopcacym plomieniem-ten sam problem mialem jak proporcje byly zle. moge sie zalozyc ze z twojego stopsilka lecialo jeszcze mnostwo badziewia w postaci czarnych klaczkow w powietrzu bo widzisz-silikon sam jest materialem palnym i musi byc odpowiednio duzo utleniacza zeby sie spalil calkowicie-siara podnosi temp spalania oraz jego szybkosc dokladne i staranne wykonanie stopsilka w-g mojego opisu daje sznureczek, ktory spala sie mocnym, niebieskawym plomieniem (nie kopcacym), bardzo intensywnym (plomien sie rozchodzi w postaci gwiazdki-jest ukierunkowany w rozne strony ) i nie wyglada jak swieczka-tak jak na tej miernej wersji kolegow ze stanow
P.S.
niestety oprocz aparatu w telefonie nie mam dostepu do zadnych cyfrowych bajerkow ani nawet kamerki VHS nie mam wie c poki co to nie moge nawet fotki plonacego stopsilka dac bo telefonem wychodzi tylko przeswietlone zdjecie z plomieniem i nic nie widac  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek.K
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2004 11:06 am Temat postu: |
|
|
a jakbym chciał zktobić na kmno4 to z czym to zmieszać i w jakiczh proporcjach? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
r4t
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2004 2:28 pm Temat postu: |
|
|
według tamtej strony to:
5cz KMnO3
1cz S
2cz Silikon
dobze muwie ?  _________________ Co ja to chciałem powiedzieć jeszcze, że w stare spodnie sie nie mieszcze ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2004 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Stefi:P napisał: | a jakbym chciał zktobić na kmno4 to z czym to zmieszać i w jakiczh proporcjach? | \
zrob tak samo np. 9cz. KMnO4 i 1cz. S powinno byc ok-z silikonem wymieszaj dokladnie na gesta mase (cos jak ciasto) i do strzykawy
chyba KMnO4 a poza tym to chujowe sa przepisy na tamtej stronce-nie podalem jej po to zeby z niej robic, bo widzialem ze jakies lewe sa, tylko po to, zeby pokazac ze ktos tez to wymyslil ale nie wzorowalem sie na tym  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek.K
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2004 6:26 pm Temat postu: |
|
|
9 cz chloranu 1 cz S moze być że 9 łyżeczek chloranu 1 łyżeczka siarki ?potem na 7 łyżeczek mieszanki 5 łyżeczek silikonu często jak robie to lata taki syf |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 12:02 am Temat postu: |
|
|
Stefi:P napisał: | 9 cz chloranu 1 cz S moze być że 9 łyżeczek chloranu 1 łyżeczka siarki ?potem na 7 łyżeczek mieszanki 5 łyżeczek silikonu często jak robie to lata taki syf |
hehe....wiedzialem
czlowieku popatrz na masy molowe siarki i chloranu chloran jest prawie 4x ciezszy od siary wiec nie mozesz sobie tak objetosciowo tego robic-wyczuwam ze nie masz wagi i w tym problem
polecam rownowaznie i np mala nakretka od sruby jako 1 czesc masowa-owazasz i masz isn't it simple hehe...
P.S.
trafilem z tym syfem latajacym nie  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek.K
|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 12:09 am Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedz
wage mam sam zrobiłem z 2 płyt cd żyłki szprychy pręta 4 cm i 2 kawałków drewna dokładność do 0.5 gr  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek.K
|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 2:02 pm Temat postu: |
|
|
jak odmierzasz ilość silikonu? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 8:23 pm Temat postu: |
|
|
klade na wage szalkowa kawalek papieru (pergaminu), taruje i jazda z koksem obliczam stsunki masowe w gramach z proporcji i jest ok  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marek.K
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 2:09 pm Temat postu: |
|
|
stopsilka już zrobiłem wczoraj ale nie miałem neta
podpliłem kawałek wsadziłem do wody i nie gasło chciałem umyć szklanke z stopsilka i ją podpaliłem zapomniałem że sie jara pod wodą
jak sie cudem przestało jarać to musiałem szklanke wyrzucić do kosza |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrew
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 2:28 pm Temat postu: |
|
|
ja mam w chacie jakas mase o nazwie silak - A (jakas masa uszczelniajaca akrylowa) nada to to sie na takiego stopsilka?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Andrew napisał: | ja mam w chacie jakas mase o nazwie silak - A (jakas masa uszczelniajaca akrylowa) nada to to sie na takiego stopsilka?? |
teoretycznie powinno byc dobrze, bedzie mniej elestyczne/nie elastyczne (w zaleznosci od rodzaju), ale jest plus nie bedzie pozostawala krzemionka (SiO2), sprobuj opisz efekty _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 7:05 pm Temat postu: |
|
|
BeMBeN napisał: | ale jest plus nie bedzie pozostawala krzemionka (SiO2), sprobuj opisz efekty | ]
jak dla mnie pozostalosc po stopsilku w postaci krzemionki zupenie nie przeszkadza-no bo niby w czym ma przeszkadzac odpalasz petarde-bum, odpalasz szelke-bum, SR-nie ma sprawy-krzemionka jest na tyle krucha ze w niczym nie bedzie przeszkadzala (pomijajac fakt ze i tak lepiej odpalac SR elektrycznie u gory kanalu).
tak wiec jest ok
a jakbym mogl nagrac jak sie pali to by ludzie przestali sie pytac tylko zaczeli go robic
Stefi:P napisał: | podpliłem kawałek wsadziłem do wody i nie gasło chciałem umyć szklanke z stopsilka i ją podpaliłem zapomniałem że sie jara pod wodą |
buahahahaaa
bo widzisz ma jedna wade-strasznie trudno go ugasic...zapomnialem o tym napisac...hahahahaaaaa
P.S.
odpalilem w piwnicy kieyds spory kwalek jak jeszcze robilem testy-troche za duzo dymu sie zrobilo wiec chcialem ugasic...woda-nic, butem-nic, dmucham-nic, bylem w szoku  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Wiesz... Ja bym ucioł koncówke i tyle ejszcze centymetr ucięty by sie dopalił a reszta by przetrwała
Pozdr _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 10:50 pm Temat postu: |
|
|
GM napisał: |
Wiesz... Ja bym ucioł koncówke i tyle ejszcze centymetr ucięty by sie dopalił a reszta by przetrwała
|
hehe...no niby tak ale sprobuj uciac centa od plomienia to dobry bedziesz pierwsze co zrobilem jak plomien sie zaczal szybko posowac do przodu (bo wisialo i strasznie szybko zaczelo sie palic) to wrzucilem do sloika z woda, potem szczypcami na podloge i dawaj go butem...zreszta co ja bede mowil, kazdy komu sytuacja chociaz raz na chwile wymknela sie spod kontroli to wie o co chodzi-czlowiek ma prymitywne odruchy...ale pozniej doswiadczenie robi swoje
P.S.
a co do tego akrylu to >tyłek< bedzie...za kruche, niepraktyczne-poza tym tez beda pozostalosci, skoro nazywa sie silak-A to znaczy ze tez cos nie cos krzemu ma...sie zarymowalo hehe _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrew
|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Wlasnie zrobilem partie 12 gram stopsilka na tym silaku - A (masa akrylowo silikonowa) no i zauwazylem ze jest ona chyba o wiele ciezsza od zwyklego silikonu bo jakbym 5 g uzyl to by bylo o wiele za malo tego (czyt. za "sucha" masa by mi wyszla) wiec uzylem tak ponad 7 g tej masy (choc i tak suche mi sie to wydaje z lekka ) Narazie sie suszy no i wlasnie na co to wyciskacie zeby pozniej to zdjac?? bo ja na papier wycisnalem ale nie wiem czy uda mi sie zdrapac to z tego potem.
Pozdro
Ps1 aha wlasnie to powachalem i smierdzi doslownie jak paskudna kupka psa bleeee  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|