Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Podzespo造 rakiety HIPERSONAL 1
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Paul S

Do陰czy�: 24 Lis 2003

PostWys豉ny: Pon Mar 29, 2004 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Glowica do rakiety HIPERSONAL jest juz tez gotowa. Oto szczegoly z ostatnich etapow jej wykonania.
Dane techniczne:
Ksztalt: ostroluk
Dlugosc calk. : 300 mm
Dlugosc zlaczki: 50 mm
Czesc widoczna glowicy: 250mm
Ciezar glowicy: 71g
Material: Styrodur + 0,8mm laminat szklany

Paul
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Pi� Kwi 30, 2004 12:56 pm    Temat postu: Zapowied� lotu rakiet testowych w ramach projektu HIPERSONAL Odpowiedz z cytatem

Witam

Na 2-05-2004 zaplanowa貫m start dw鏂h rakiet testowych w ramach projektu HIPERSONAL.
Wszystko jest przygotowane i uzale積ione tylko od pogody.
Relacj� postaram si� zamie軼i� na forum po weekendzie.

Pozdrawiam

KSARD
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
ksard

PostWys豉ny: Nie Maj 09, 2004 11:52 am    Temat postu: Od這穎ne starty Odpowiedz z cytatem

Witam

Niestety pogoda nie pozwoli豉 mi na przeprowadzenie start闚 rakiet testowych TEST-1H oraz SMUGA-2H w dniu 2 maja 2004 r.

Uk豉dem do odzyskiwania TD1 (wykonanie Tomka D)

Mam nadziej�, 瞠 ju� nied逝go uda si� przeprowadzi� pierwsze loty

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Czw Kwi 07, 2005 1:54 pm, w ca這軼i zmieniany 5 razy
Powr鏒 do g鏎y
Paul S

PostWys豉ny: Nie Maj 09, 2004 12:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ladne modele no i czysto wykonane ! Z kad bierzesz tyle czasu na to HOBBY? Albo zegary w Polsce chodza dwa razy wolniej niz w Niemczech? Wink
Ja mam z CZASEM caly czas problemy- mam go po prostu za malo.

Paul

Ostatnio zmieniony przez Paul S dnia Nie Maj 09, 2004 1:47 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Nie Maj 09, 2004 12:40 pm    Temat postu: Problem czasu Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
.... Albo zegary w Polsce chodza dwa razy wolniej niz w Miemczech? Wink Ja mam z CZASEM caly czas problemy- mam go po prostu za malo.

Witaj Paul

Czas wsz璠zie podobno biegnie jednakowo (chocia� Einstein udowodni�, 瞠 nie doko鎍a to jest prawda).
Ja tak瞠 jestem bardzo zaj皻y - a te modele robi貫m przecie� od stycznia. Laughing
Dlatego te� tak zwlekam z ich odpaleniem czekaj帷 na dobr� pogod�. Nie chc� ich straci� w g逝pi spos鏏. Mam nadziej�, 瞠 pos逝膨 do wielu pr鏏 a
dodatkowym czynnikiem jest fakt posiadania przeze mnie unikatowych uk豉d闚 elektronicznych Tomka i Rtoipb'a. (sam bym ich przecie� nie zrobi�).
Wiem jak wysoko mog� polecie� te rakiety i ile ju� rakiet straci貫m.
Poligon, na kt鏎ym przeprowadzam loty niestety ma swoje wady - znajduj� si� tam k瘼y drzew i trzeba tak przeprowadzi� start uwzgl璠niaj帷 si喚 i kierunek wiatru aby model nie wyl康owa� na drzewach.

Prezentuj帷 zdj璚ia rakiet testowych chcia貫m przypomnie� o projekcie HIPERSONAL i o tym, 瞠 prace ca造 czas s� kontynuowane.

M鎩 poligon

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Czw Kwi 07, 2005 1:55 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Wto Maj 25, 2004 9:09 pm    Temat postu: Z ostatniej chwili Hipersonal dotar� do Polski Odpowiedz z cytatem

Witam

Wiadomo嗆 dla wszystkich uczestnik闚 i sympatyk闚 projektu HIPERSONAL Exclamation Exclamation Exclamation

Paul S przes豉� gotow� rakiet� Hipersonal do mnie.
Wchodzimy w decyduj帷� faz� projektu.

Rakieta jest naprawd� wykonana profesjonalnie - i tak jak my郵a貫m - spe軟ia nasze oczekiwania.

Paczka

Zawarto嗆 przesy趾i

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Czw Kwi 07, 2005 1:55 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
rtoipb

Do陰czy�: 18 Lut 2004
Sk康: Gliwice

PostWys豉ny: Czw Maj 27, 2004 7:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy te ma貫 paczki na samym dole zdj璚ia to paliwo rakietowe Laughing
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
MICHA�

Do陰czy�: 22 Lip 2003
Sk康: Centralna Polska

PostWys豉ny: Czw Maj 27, 2004 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiscie to przecie� czarna karmelka Wink
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
Iron

Do陰czy�: 22 Maj 2004

PostWys豉ny: Czw Maj 27, 2004 3:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ave. mam jedno ma貫 pytanko, w tej rakiecie jest du穎 metalowych czen 進 . ona nie jest troche za cien磬a . jaka jest jej waga.
Powr鏒 do g鏎y
Paul S

PostWys豉ny: Czw Maj 27, 2004 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iron pisze:

Cytat:
ave. mam jedno ma貫 pytanko, w tej rakiecie jest du穎 metalowych czen 進 . ona nie jest troche za cien磬a

Odpowiem b.krotko, w tej rakiecie nie ma ani jednej metalowej czesci.
Odnosnie jej ciezaru pisalem juz wczesnie pare postow wyzej.

Paul
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Czw Maj 27, 2004 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Patrz帷 na zdj璚ia element闚 rakiety wykonanych przez Paula S. musz� powiedzie�, 瞠 niestety nie oddaj� one tego jak prezentuj� si� w rzeczywisto軼i.
Zapewniam was, 瞠 wszystkie cz窷ci s� wykonane niezwykle starannie. G豉dko嗆 powierzchni, dopasowanie poszczeg鏊nych element闚 oraz ich twardo嗆 jest naprawd� imponuj帷a. Ca這嗆 wygl康a niczym wykonane przez wysokiej klasy maszyny.
Teraz pozostaje sprawa silnika.
Trzeba bowiem jeszce wykona� 這瞠 silnika a wi璚 musz� wiedzie� jakie wymiary ko鎍owe b璠zie mia� korpus silnika
Ostatnio kontakt z jego konstruktorem i wykonawc� w jednej osobie czyli PINOT'em z nieznanych mi powod闚 urwa� si�.
My郵�, 瞠 powodem tego s� sprawy zawodowe - ale wiem z kana堯w prywatnych, 瞠 prace nad silnikiem by造 jeszcze niedawno prowadzone.

Moje plany pokrzy穎wa豉 pogoda i st康 r闚nie� wynika miesi璚zne op騧nienie w realizacji mojej cz窷ci projektu.
Ci庵le jestem jeszcze przed testem w locie podzespo堯w do uruchamiania spadochronu (dwie rakiety testowe, o kt鏎ych pisa貫m wy瞠j).
Start tych rakiet wci捫 jest odraczany Smile .
Pr鏏y te powinny da� odpowied� na temat wyboru sposobu odzyskiwania rakiety.
Przypomn� tylko, 瞠 nadd德i瘯owa rakieta HIPERSONAL mo瞠 osi庵n望 p馧ap nawet 2,5 km.
Jest jeszcze jeden nierozwi您any problem - wyrzutnia. Kto� kiedy� obieca�, 瞠 podejmie si� wykonania wyrzutni wie穎wej - ale chyba nic z tego nie wyjdzie.

Jestem ciekaw waszych opinii na temat sfinalizowania tego projektu.

Czy kto� z was jest zainteresowany udzia貫m w takiej imprezie?

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Czw Kwi 07, 2005 1:56 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Czw Maj 27, 2004 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nom ok chcialbym zarezerwowac miejsce na tarasie widokowym. Chetnie sie zjawie.

pozdrawiam
(cos mi sie z kompem zle dzieje bo mi polskich liter nie pisze sorry)[/code][/list]

Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002
Sk康: krak闚

PostWys豉ny: Pi� Maj 28, 2004 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

.. ............ ....... ......................

Pozdrawiam

Witam !
W豉郾ie mia貫m o to zapyta�---oczywi軼ie bardzo ch皻nie, postaram sie by� jak tylko b璠zie znany termin i miejsce.

Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Maj 28, 2004 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czym b璠� mie穎ne parametry lotu?
Powr鏒 do g鏎y
mierzu

Do陰czy�: 29 Sty 2004
Sk康: Z PRZEMYTU!!!

PostWys豉ny: Pi� Maj 28, 2004 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rakiete przy ktorej pracowali panowie z podpisem "PROFI" musze zobaczyc. Smile Oczywiscie jezeli nie bedzie za daleko. Twisted Evil
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pi� Maj 28, 2004 8:42 pm    Temat postu: ja te� !!! Odpowiedz z cytatem

Bardzo si� ciesz� z faktu, 瞠 start rakiety b璠zie imprez� otwart�. Ju� kilka razy przymierza貫m si� do napisania li軼iku z pro軸� o umo磧iwienie udzia逝. Zawsze mog� w czym� pom鏂, a obecno嗆 do嗆 licznej grupy mo瞠 by� przydatna np. do mierzenia wysoko軼i metod� teodolit闚, do nadzoru nad bezpiecze雟twem, filmowania itp. Jednocze郾ie zrobi si� to nieformalny zjazd rakieciarzy. Mam tylko pytanie: GDZIE? Bo do tego celu musi to by� ju� solidny kawa� poligonu. Mo瞠 (w ho責zie historii) zrobi� to na Pustyni B喚dowskiej?
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Cze 22, 2004 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksard napisa�:
...Czy kto� z was jest zainteresowany udzia貫m w takiej imprezie?.....

Ja by貫m. Mo瞠 grzeczno嗆 by nakazywa豉 odpowiada� na posty ( ten z 28.05. b.r ) ??

Witam

Zalezy gdzie b璠zie poligon Smile). Jakby PINOT nie "wypali�" mog� zrobi� szybki SR ale czu udany ??? Te szybkie s� mniej pewne. Szkoda rakiety Paula na karmelk�.

Pozdr. A Wink

PS. Wklejam u鄉iechy bo taka bzdura nie popsuje mi humoru Wink
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 3:08 pm    Temat postu: Niedosyt Odpowiedz z cytatem

Witam

Odk豉dane od blisko 2 miesi璚y loty rakiet testowych w ramach projektu HIPERSONAL, odby造 si� 4 lipca br.
Pogoda wreszcie by豉 sprzyjaj帷a.
Do lot闚 przygotowa貫m rakiety TEST 1H oraz SMUGA 2H.

fot.1 SMUGA 2H

fot.2 TEST 1H

Masy startowe obu rakiet by造 bardzo zbli穎ne i wynios造 ok. 1100 g.
Rakiety wyposa篡貫m w elektroniczne systemy odzyskiwania - MESOR PB (Magneto-Elektryczny System Odzyskiwania Rakiet) w Smudze 2H i timer TD-1 w Te軼ie 1H.
Nap璠 w rakietach stanowi造 silniki MAMUT(mojej konstrukcji) z tym, 瞠 jeden silnik mia� paliwo karmelkowe na bazie cukru (Smuga) a drugi na bazie glukozy (Test).

* Przebieg lotu *

Rakiety odpalone zosta造 elektrycznie i startowa造 z wyrzutni pr皻owej o d逝go軼i 1,5 m (d逝go嗆 rakiet 1150 mm).

Na pierwszy ogie� posz豉 SMUGA 2H.

Start zai軼ie imponuj帷y. Ogromne przyspieszenie zapewni這 rakiecie paliwo z cukru (daje ono wi瘯szy ci庵 w kr鏒szym czasie w por闚naniu z glukozowym karmelkiem).
K徠 startu blisko 90 stopni. Mia這 to u豉twi� dzia豉nie uk豉du MESOR.
Po chwili rakieta niknie z oczu licznych obserwator闚 pr鏏y.
Nasta造 d逝gie sekundy oczekiwania - czy spadochron zostanie otwarty?
W pewnej chwili zauwa瘸m b造sk na niebie - ale to nie 豉dunek miotaj帷y. Niestety, to tylko refleks 鈍ietlny powsta造 na srebrnej powierzchni rakiety.
Uk豉d nie zadzia豉�, a rakieta z przera幢iwym gwizdem i ogromn� pr璠ko軼i� zmierza豉 wprost ku ziemi. Crying or Very sad
Upad豉, gdzie� daleko w 豉nie zbo瘸. Nawet nie pr鏏owali鄉y jej znale潭.
Oceniam wysoko嗆 na 500 - 600 m (na podstawie ca趾owitego czasu lotu).

W tym momencie zda貫m sobie spraw� z tego, jakie wyzwanie stwarza lot HIPERSONALA. Przecie� tam rakieta ma osi庵n望 blisko 3 km !!!

Tutaj film: http://www.ksard.republika.pl/komponenty/smuga2h.avi

Jako druga wystartowa豉 rakieta TEST 1H

Start zupe軟ie odmienny.
Rakieta majestatycznie wzbi豉 si� w powietrze z lekkim wahni璚iem w pocz徠kowej fazie. Ale dobra wywa瞠nie rakiety zapewni這 jej szybki powr鏒 na pierwotn� trajektori�.
Timer ustawi貫m na 6 sekund. Uruchomienie uk豉du realizowane by這 wy陰cznikiem rt璚iowym.
I tu r闚nie� stracili鄉y kontakt wzrokowy z rakiet�.
Kiedy pojawi豉 si� pomy郵a貫m, 瞠 znowu klapa. Ale po chwili zobaczyli鄉y na niebie jasn� smug� dymu, pochodz帷� z 豉dunku miotaj帷ego. Rozpocz窸o si� otwarcie spadochronu. Silne szarpni璚ie i niestety spadochron odrywa si� od rakiety. Tak - zbyt du瘸 pr璠ko嗆 w momencie otwierania.
Ale to pozwoli這 na odnalezienie rakiety. Spadochronu niestety nie. Znios這 go bardzo daleko - szkoda taki by� 豉dny - bia這 czerwony. Wink
Po ogl璠zinach stwierdzi貫m, 瞠 uk豉d elektroniczny prze篡� Exclamation Razz a rakieta mo瞠 wystartowa� ponownie po wymianie w瞛豉 mocuj帷ego g這wic�.

Pierwsze loty- przepraszam - koty za p這ty - nie wysz這 tak jak planowa貫m ale i tak by這 fajnie. Razz

Pierwszy wniosek - nast瘼nym razem wyposa輳 silniki w smugacze.
Pozwoli to na lepsze 郵edzenie lotu

Tutaj film: http://www.ksard.republika.pl/komponenty/test1h.avi

I to na dzi� tyle.
Bardziej szczeg馧owe opracowanie testu po powrocie z urlopu.
B璠� tak瞠 filmy z d德i瘯iem - nie zd捫y貫m ich jeszcze opracowa�.
Przy okazji - jak przekonwertowa� plik filmowy typu mov na avi - czy kto� wie?

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Czw Kwi 07, 2005 1:57 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
Bartosz J.

Do陰czy�: 30 Mar 2004
Sk康: pomorze

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 4:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ksard

Gratuluje pi瘯nych lot闚 Twoich modeli jak i ich starannego wykonania Very Happy lecz zasmuci豉 mnie wiadomo嗆 na temat nieudanego testu uk豉du Mesor Sad gdy� ja tak瞠 nied逝go b璠� sprawdza� jego dzia豉nie "w terenie" i mam nadziej�, 瞠 b璠� mia� wi璚ej szcz窷cia... jak my郵isz co mog這 by� przyczyn� nieodpalenia 豉dunku miotaj帷ego??? 篡cz� powodzenia w dalszych pr鏏ach Smile

pozdrawiam Jasiaczeq

PS: Niedawno wiele czasu po鈍i璚i貫m na poszukiwania odpowiedniego programu do konwersji mov -> avi
Moim zdaniem najlepszy jest program WinMPG Video Convert 5.4 (jest dost瘼na tak瞠 wersja 5.5)
Aplikacja ta ma jednak powa積� wad� - niezarejestrowana wersja programu dodaje kolorowe logo programu do przekonwertowanego obrazu co znacznie utrudnia ogl康anie filmu... ale jest i na to spos鏏 Cool

W panelu rejestracyjnym nale篡 wpisa� (zale積ie od wersji)

dla v5.4
Name: REVENGE Crew
Serial Number: DaawgAKJ0hXaVuYPTDoJuZOBaaaattqafqmf

dla v5.5
Name: Free Program
Serial Number: waa5TcwD5KOPX1z2q73T7OnPfaqaaadblbdc
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
Paul S

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 5:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo Ksard,
Piekne modele oraz jeszcze piekniejsze starty! Super!
Tak jak i w duzym lotnictwie, najbardziej ryzykowne jest ladowanie- szkoda tylko, ze i ty musiales tego doswiadczyc. Na pocieszenie powiem tylko, ze nie jestes pierwszy ani tez ostatni ktorego cos takiego spotkalo.
Czytajac ta relacje ze startow twoich rakiet mozna dokladnie zauwazyc gdzie sa jeszcze problemy do rozwiazania.
1. Elektroniczny uklad do odpalenia spadochronu!
Wiem, ze wielu z was probuje to w jakis sposob rozwiazac ale proponowane uklady nie sa raczej 100%-owe. Przed paru miesiacami pisalem na ten temat proponujac uklad DENTA-MAG . Dlaczego przeszlo to bez echa tego nie wiem chociez uklad ( przy prawidlowej obsludze)jest 100%-owy. Moze zaczniemy go wspolnie budowac na forum, tak jak to zrobili modelarze w Niemczech? Eltopsj jest przeciez elektronikiem ( i nie tylko on) i bedzie rowniez potrzebowac cos w tym rodzaju do swojej rakiety.Jego wiedza oraz doswiadczenie moze nam sie wszystkim przydac. Uklad jest naprawde bardzo prosty do zrobienia przez prawie kazdego srednio zaawansowanego modelarza.
2. Zamocowanie spadochronu
Tutaj musimy rowniez zwrocic uwage na wiele szczegolow ktore odgrywaja bardzo wazna role.
- zwijanie spadochronu
- dobor odpowiednich linek
- zamocowanie spadochrunu do rakiety
-zabespieczenie linki mocujacej przed goracymi spalinami lad. miotajacego.
- wielkosc spadochronu
- ewentualnie spadochron wstepny(pomocniczy) oraz glowny
- zamocowanie glowicy rakiety
- ciezar glowicy
- ilosc ladunku miotajacego
- oraz 1000 innych, jeszcze nie wspomnianych szczegolow

Nie sa to porady dla Ksarda ( mysle , ze mnie zle nie zrozumie) ale jak widzimy jest jeszcze mnostwo tematow do przedyskutowania na forum ktore warto podjac by uchronic sie przed utrata rakiety. Nie wspomne o tym, ze sama sprawa BESPIECZENSTWA odgrywa tu bardzo wazna role. Nie chce sie na ten temat rozwlekac gdyz kazdy z nas wie dokladnie o co tu chodzi.

Paul
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast瘼ny
Strona 2 z 4

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum