Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bilow
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 10:34 am Temat postu: |
|
|
Witam
Zrob tak samo, tylko ogrzej łyżeczkę i wrzuć na nią NH4NO3 Usłyszysz pyknięcie i zobaczysz dymek.
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Bilow napisał: | Witam
Zrob tak samo, tylko ogrzej łyżeczkę i wrzuć na nią NH4NO3 Usłyszysz pyknięcie i zobaczysz dymek.
pozdro |
a dlaczego? oto przebieg wydarzen:
1. NH4NO3 dotyka goracej lyzki
2. saletra a. zaczyna sie topic i parowac - syk
3. czesc saletry a. sie rozklada na NH3, O2 i tlenki azotu i mase innych gowiem
4. hygroskopijne opary saletry a., amoniaku, tlenki azotu tworza dymek
5. za cholere[tm] nie ma detonacji _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 2:58 pm Temat postu: tnt i nh4no3 |
|
|
Mozecie wierzyć lub nie, lecz jak kiedys byłem gnojkiem i ogrzewałem wszystko oc miałem pod ręką, a wlaśnei pewnego dnai mialem rolniczą granulowaną saletrę amonowa to grzałem ją sobie w probówce, po dłuższym czasie (słaby palnik) saletra sie stopiła i po pewnym czasie nagle probówka pierd....a a odłamki szkła pocharatały moja twarz i kolegi. Cześć sie moze rozłożyc a częsc wybuchnąć, różnie bywa..
A co do TNT to też mi się wydaje że podpalony tylko spłonie, przeciez aby nastąpila detonacja potrzebny jest silny bodziec jak np. wybuch MWI, myślę że dopiero większe ilości (kilka kg) podpalone mogły by uledz detonacji, tak mi się przynajmniej wydaje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bilow
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 4:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Przy zetknięciu się NH4NO3 z gorącą łyżeczką widać małe żółte ognie. Może to jest palący się NH3? ale przecież on ma temp. zapłonu 780 stopni celcjusza. Więc co to może być
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Piromanie2 zapalony tnt pali sie mocno kopcac, mozesz go nawet wzucic do ogniska i tak sie nie zdetonuje nawet kilka kilo. Zeby go zdetonowac jest potrzebny nacisk 3 kg zzucony z 130cm.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Co do TNT to dam przyklad z życia...
Ze 3 lata temu, kiedy bylem w Krynicy Morskiej, jak wiadomo w lesie wystaczy sie przejsc z wykrywaczem metali zeby natragfic na jakas mine, pocisk itd. Koles mi pokazal tydobtyt z miny TNT i go wysypal na ziemie przystawil zapalaoną fajkę, i tylko te laseczki pokruszone spaliły się wysokim płowminiem, bez detonacji. TNT nie zdetonuje sie od ognie. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Panowie wydaje mi sie ze karzdy kto ma wiecej niz * powinien wiedziec ze "nowoczesne"MWK nie detonyja o ognia.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietruszkin

|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 5:20 pm Temat postu: |
|
|
nowoczesne
toz tnt to juz staruszke w mw
co do aa:
wybucha pod wpłewem wysokiej temp ale jedynie w szczelmym pojemniku - literatura tak mówi
co do tnt:
tez pisze w literaturze ze sie pali tylko bez det _________________ ﺖ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego nowoczesne dalem w cudzyslowiu .A widadomosci tez mam z literatury o piro i MW.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Pietruszkin napisał: |
co do aa:
wybucha pod wpłewem wysokiej temp ale jedynie w szczelmym pojemniku |
nawet woda podgrzna w szczelnym pojemniku wybucha
Bilow napisał: | Przy zetknięciu się NH4NO3 z gorącą łyżeczką widać małe żółte ognie. Może to jest palący się NH3? ale przecież on ma temp. zapłonu 780 stopni celcjusza |
mozliwe, pamietaj ze bedzie to spalenie w atmosferze tlenu, a szeczeze to nie wiem _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Jak zamkniecie pare ton AA w pomieszczeniu gdzie nie ma ujscia gazow. I ja podpalicie. To sie zdziwicie jesli przezyjecie
Jak wrzucisz niewybuch z TNT do ognia to tez po jakims czas wybuchnie.
Nie ktore MW nie zamkniete ale podpalone i ktorych jest np. w tonach. To spalanie przejdzie w detonacje.
Jesli ktos wrzuci taka lyzeczke AA gdzie jest wysoka temp. i bedzie juz tam duze cisnienie to mozliwe ,ze bedzie spalanie wybuchowe. Chodz lyzeczka to chyba za malo.
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
r4t
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2004 8:55 pm Temat postu: |
|
|
wez poluz zakretke od sloika na kuchenke, poczekaj z 5 min, i wzyc se aa
nie wybuchnie tylko sie spali, sam tak robilem duzo razy i to co sie dzialo nie przypominalo wybuchu, a co dopiero detonacji
a tak pozatym to na takiej full rozgrzanej zakretce zaronbiscie spala sie proch amonowy
a co do trotylu to w czasie II wojny podobno palili nim jak sie węgiel skończyl (tak gdzies slyszalem) _________________ Co ja to chciałem powiedzieć jeszcze, że w stare spodnie sie nie mieszcze ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2004 8:47 am Temat postu: |
|
|
r4t a nie chodzilo ci przypadkiem o proch amidowy ?A co do reszty to sie z toba zgadzam.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2004 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Mierzu jest proch i amonowy i admidowy... Nie ma amidowego;)
Amonowy:
85% NH4NO3
15% C
Admidowy:
NH4NO3 35%
KNO3 45%
C 15%
S 5%
Pozdro
Pingwin _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2004 11:03 pm Temat postu: |
|
|
A moze adminowy mam wrazenie na 100% ze to proch adminowy...
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2004 11:03 pm Temat postu: |
|
|
proch adminowy!!! hahahaha,,z pozdrownieniami dla HNIWA chyba,hahaha... a trotylem to mozna palic w piecu pod warunkliem ze nie jest w "obudowie" i nie wrzucasz go wiadrami do pieca.
ehhh,,, ludzie ,jaki ciemnogród wprowadzacie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2004 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Methyl napisał: | a trotylem to mozna palic w piecu pod warunkliem ze nie jest w "obudowie" i nie wrzucasz go wiadrami do pieca.
|
w piecu to takze nie polecam, no chyba ze chcesz sie wzniesc na wyzszy poziom. ale sam trotyl - naprzykład taki pasek wynalny pali sie kopcac, i ty Methyl jako autorytet mozez chyba to potwierdzic _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2004 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Mozna palic ale nie w ogromnych ilosciach i zamknietych "drzwiach"
A czemu kopci? wiesz drogi Bembenku? coo?
Pozd |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2004 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zgodnie z teorią fali uderzeniowej, detonację wywołuje się przez uderzenie mechaniczne spowodowane albo prze jakikolwiek przedmiot (na przykład iglicę) albo przez cząsteczki szybko poruszajacych się gazów. Gdy siła tego uderzenia jest dostateczna, następuje rozpad tej części ładunku MW, która została uderzona. Oprócz działania czysto mechanicznego na ładunek MW, zachodzi ogrzanie ładunku w skutek przemian części energi mechanicznej w cieplną, co wzmacnia przemianę wybuchową powierzchniowej warstwy MW w miejscu uderzenia. W połączeniu tych dwuch czyników powstaje fala uderzeniowa, która... |
"Podręcznik artyleri"
Myslę, że wnioski są proste. Samo cieplo nie wystarczy do detonacji.
Tak na marginesie to dyskusja rozgorzała, ale chyba trochę nie na temat  _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2004 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Pred napisał: |
A czemu kopci? wiesz drogi Bembenku? coo?
|
bo juz nie raz go zapalalem i widzialem, a w ramach uzasadnienia napisze 2 C7H9N3O6 ==> 3 N2 + 9 H2O + 3 CO + 11 C (kopcenie)
4 C7H9N3O6 ==> 3 CO2 + 6 N2 + 18 H2O + 25 C (kopcenie)
reakcja spalanie trotylu w wolnym ogniu daje nam duzo wegla, ktory daje efekt kopcenia - zadowolony _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|