Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lucjan23

|
Wysłany: Wto Gru 16, 2003 2:09 pm Temat postu: H2O2 |
|
|
Jak wykorzystać nadtlenek wodoru do produkcji paliwa oczywiście nie pod ciśnieniem z jakimś gazem. _________________ Lucjan23 GG:5163461 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

|
Wysłany: Sro Gru 17, 2003 1:24 am Temat postu: |
|
|
Woda utleniona (3% H2O2), perhydrol (30% H2O2) się nie nadadzą
trzebaby mieć stężony H2O2 tj. ignolinę (była ona używana w rakietach V1 i V2 o ile pamięć mnie nie myli) a byłby ze zdobyciem jej kłopot  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Sro Gru 17, 2003 1:45 am Temat postu: |
|
|
V-1 miala silnik odrzutowy-pulsacyjny i latala na zwykle paliwko,jakas nafta. Jest mozliwe zakupienie H2O2 o stezeniu 60% ,o ile pamietam kiedys bralem z firmy standart z lublina czy jakos tak.a na tak stezonym utleniaczu juz mozna sie pobawic w silniki na cieklym paliwie rakietowym.co prawda ,o ile sie nie myle konstrukcyjnie maja one zamontowany katalizator rozkladu H2O2 .ale drugim skladnikiem jest benzynka. wkleje linka do takiej amatorskiej rakiety.
http://www.total.net/~launch/ss67b2.htm |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sro Gru 17, 2003 2:14 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie stęzony H2O2 można odtrzymać popżez odparowywanie w próżnj.
Zatanawiałem się nad tym i Tomek D. wpadł na pomysł aby do tego celu zastosować kompresator od chłodziarki i podłączyć go do jakiegoś poiemnika gdzie znajdował by się H2O2 i towszystko na ogień nie wiem czy to by się udało ale kto wie. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sro Gru 17, 2003 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
Nie próbujcie tego robić w miedzianym kotle bo wtedy napewno rozerwie  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

|
Wysłany: Sro Gru 17, 2003 4:03 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisał: | i to wszystko na ogień |
A tego to ja nie napisałem
Wspominałem tylko o lekkim podgrzaniu. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lucjan23

|
Wysłany: Sro Gru 17, 2003 9:49 pm Temat postu: |
|
|
W pojazdach kosmicznych stosuje sie ciekły tlen z alkoholem.A na przykład gdyby dodać do H2O2 wypełnienie z rozpószczalnika metanowego chyba nitrometanu. _________________ Lucjan23 GG:5163461 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Czw Gru 18, 2003 12:30 am Temat postu: |
|
|
lucjan23 napisał: | W pojazdach kosmicznych stosuje sie ciekły tlen z alkoholem.A na przykład gdyby dodać do H2O2 wypełnienie z rozpószczalnika metanowego chyba nitrometanu. |
staraj sie wyrazac jasniej ...
w technice kosmicznej nie stosuje sie juz mieszanek alkohol/LOX,moze sporadycznie.Cos tu piszesz o jakim "wypelnieniu" ,może chodzi Ci o paliwo ?? jak zmieszasz stezony H2O2 z alkoholem to masz niezly material wybuchowy kruszący silą przewyzszający TNT o ile dobrze pamietam.O niebezpieczenstwach zwiazanych z mieszaniem i experymentach na takiej mieszancenie bede sie rozpisywał. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2004 12:58 am Temat postu: |
|
|
lucjan23 napisał: | W pojazdach kosmicznych stosuje sie ciekły tlen z alkoholem.A na przykład gdyby dodać do H2O2 wypełnienie z rozpószczalnika metanowego chyba nitrometanu. |
Chcesz robić kosmiczne? Spróbuj najpierw zwykłych rakietek
I coś się tak uparł na ten perhydrol ??
I umiesz czytać ?? To nie wrzucaj swojego głupiego pomysłu do tematu p.cz. Wkurza mnie takie coś. Może dlatego, że nie lubię teoretyzować...
Pozdra !
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2004 1:27 am Temat postu: |
|
|
gmichal napisał: | Witajcie stęzony H2O2 można odtrzymać popżez odparowywanie w próżnj.
. |
ja na razie zamiast 100% H2O2 ma blizny i szczescie za widze to tak dla przestrogi  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2004 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Racja v-21!
Slady metali ciężkich w stęz. H2O2 (które zawsze się znajdą) i juz jesteście bez oczu !!! _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2004 10:16 pm Temat postu: kataliza |
|
|
Już wyżej pisałem o tym, że miedż i jej stopy rozkładają nadtlenek wodoru więc to samo jest z solami miedzi a także np manganu.
O ile się nie mylę tylko glin nie powoduje rozkładu nadtlenku, ale musi być abcolutmie czysty, bez dodatków stopowych takich jak miedż mangan albo krzem. W ten sposób wykluczone zostają praktycznie wszystkie stosowane w technice stopy lekkie niestety _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 2:40 pm Temat postu: Paliwo do rakiet V |
|
|
Rakiety V typu samolot łatały na nafcie z dodatkiem kwasu azotowego, ponoć robi to się tak ze obniża się temperaturę nafty do –40 traci ona wtedy właściwości palne i powoli dodaje stęż. azotowego niestety nie znam proporcji. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ander
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 10:09 pm Temat postu: |
|
|
co do nafty to chodzi o temperaturę zapłonu. poniżej tej temperatury nie powstaje wystarczająco dużo par paliwa żeby skutecznie ogrzewać następne porcje paliwa do palenia. tzn. po ludzku. prężność pary jest za mała i zapałką tego nie podpalisz. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ander
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 10:14 pm Temat postu: |
|
|
a co do tej rakiety z linka to kiedyś możnabyło kupić dodatkowo książkę jak złożyc te rakiete za jedyne 20dolców. rakieta kosztuje 1000. więc mając pojęcie to z ksiazki mozna wziąc patent jak to zrobić. a patent jest dobry bo żeby odparować całąciecz kożystając tylko z energii nadtlenku to musi on mieć 65%. a tu jest 50%. ja jednak wole silniki hybrydowe. apropos ma ktoś z was egzemplarze High Power Rocketry. mam 2 na wymiane |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ander
|
Wysłany: Sro Kwi 07, 2004 9:42 pm Temat postu: |
|
|
zrobiłem dziś próbę z perhydrolem i wodzianem hydrazyny, temp rozkłądu doszła do ok 97 stopni(sam perhydrol daje 92). Użycie siatkwego katalizatora srebrowego zwiękasza nieznacznie szybkość reakcji, niestey ograniczenia budżetowe nie pozwoliły mi na opracowanie dobrego katalizatora i rozpada się po kilku minutach(odpada srebro) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2004 10:46 am Temat postu: |
|
|
zastosuj siatkę miedzianą _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ander
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2004 2:20 pm Temat postu: |
|
|
właśnie siatki miedzianej używam jako rusztu dla srebra, niestey jest słąbsza. ideałem byłaby platyna. mam pomysł na o wiele wytrzymalszą siatkę ale nie mam pieca żeby otrzymać 1000stopni |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|