Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaco1

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2004 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Trecker napisał: | podobno Mg z niezbyt czysta siarka moze samozapln spowodowac? |
Ale sam Mg z samą siarką ?? Raczej nie. Co innego np z Kmno4  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mesjash

Dołączył: 07 Sty 2004 Posty: 47 Skąd: Skądinąd jakkolwiek się to pisze :]
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2004 7:38 pm Temat postu: |
|
|
To na pewno.Bo watpie żeby bez utleniacza cos takiego zaszlo.
Ps. No chyba że tlenki siarki owodnily by sie i stworzyly by kwas a Mg wyparlby wodor z tego kwasu . Ale to juz bajki
Pozdrawiam _________________ Niektórzy kreują momenty prawdziwej wolności lecąc nad przeszkodami, które inni obchodzą.
GG3422922 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2004 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Ekhm ja na petarde daje takie cos:
KClO3 35%
Al 15
S 20%
KMnO4 30%
I jakos nie wybuchlo mi jeszcze w lapach (no, jak samo podpalilem w innych poporcjach to lapy do tej pory nie czuje, bo mam tak popalona)... Ale teraz pytanie... Czy jak mieszam na chama (czyt. wsypuje do sloiczka wszystkie skladniki, zakrecam i nim macham) to moze nastapic samozaplon? Bo tak robie wszystkie mieszanki
PS. Co proponujecie na najmocniejsza z petard hukowych z malej ilosci (max 10g!!)... Mam do dyspozycji to:
Pyl Al
KMnO4
KClO3
S
KNO3
C
Mg (malo, niechcialbym marnowac)
Sacharoze;)
A niedlugo bede mial (mysle, ze w piatek):
Azotan Strontu
Zn
Benzoeasn sodu
Pozdrawiam
Pingwin |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2004 7:26 am Temat postu: |
|
|
Witam
Ja proponuję mieszanke taką:
KMnO4 50%
Mg 20%
Pył Al 20%
Siarka 10%
Mnie wali solidnie taka mieszanka Jak zrobiłem w pudełeczku po filmie tą mieszanke i chciałem żeby wyszedł FB, pudełeczko było otwarte, HUKŁO niesamowicie. Oczywiście to skamerowałem, stałem tego blisko bo myslałem ze wyjdzie piękny błysk, ale musiałem niestety za dobrą mieszanke zrobić :] Mikrofon w kamerce mi niewytrzymał.
Oto Filmik:
http://www.pirotechnika0.republika.pl/FB-nieudany.zip
P.S. i nie potrzeba robić PETARDY 0,5 kg  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ander
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2004 2:17 pm Temat postu: |
|
|
W życiu zrobiłem 3 "petardy" półkilowe i wiem że nie są takie straszne. pierwsza była z PCV w kupcie ziemi z gruzem, kupy już nie było a huk potworny, poczułem na flakach. druga i trzecia hukłyu słabiej i to w terenie zabudowanym, dźwięk był basowy. KMnO4/Al 4/1. ładny grzyb powstaje. co do mieszania to tylko i wyłącznie w pojemnikach delikatnie obracać. mieszanka ucierana w możdzierzu zapala się, jak ktoś wie jak strzela świeża mieszanka n apowietrzu to nie będzie tego robił. po jakimś czasie mieszanka słąbnie i nie spala się wybuchowo na powierzu. używan pyłu malarskiego więc olej ze srebrzanki naqsyca nadmanganian i jest kiłą więc mieszanke najlepiej używać od razu. co do fajnych mieszanke to lubi chloran z benzoesanem, w zimie fajne dziury w śniegu robi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mesjash

Dołączył: 07 Sty 2004 Posty: 47 Skąd: Skądinąd jakkolwiek się to pisze :]
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2004 3:22 pm Temat postu: |
|
|
Chloran Potasu z benzoesanem sodu to juz zupelnie inna bajka
Wedlog mnie to jest jedna z najlepszych ( jak nie najlepsza) mieszanina pirotechniczna do petard. Jakiś miesiac temu podwędzilem(dzieci nie rubcie tego w same ) troche żeby wyprobowac moc tej mieszanki. Efekt mnie naprawde zaskaoczyl. Bylo tego z 50g ( czyli nawet nawet). Jak to pierdyklo (basowy głos jakby bekniięcie szatana ) to naprawde poczolem ile mam w sobie kości. Ta fala uderzeniowa tak mnie przeszyla.
Bylo pieknie
Pozdrawiam _________________ Niektórzy kreują momenty prawdziwej wolności lecąc nad przeszkodami, które inni obchodzą.
GG3422922 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2004 3:58 pm Temat postu: |
|
|
A co myslicie gdyby takie cos zrobic:
KMnO4 x% (z 15 mysle max)
KClO3 x%
Benzoeasn sodu x% (tyle samo co KClO3)
Al/Mg/PAM x%
S x% (to moznaby juz pominac:P)
Jak tak to podajcie moze proporcje :>
Pozdrawiam
Penguin:) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
endwao

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2004 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Nawet ci powychodziły te petardki, ale dodawaj trochę siarki do mieszanki będzie lepsza Masz do dyspozycji Magnez ? Bo możesz spróbować na bazie Magnezu.  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2004 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Szkoda, że stronka przeszła w niepamięć, ale załapałem się na pierwsze 2 i szczeże mówiąc tak sobie, chyba że naprawde były malutkie. _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dav
|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2004 8:26 pm Temat postu: |
|
|
A zrobilem sobie dzisiaj petardeńkę na ok.50gr mieszanki kclo3+benzoesan i wyszło b. ładnie...Hehe, korpu to było opakowanie po lekach, pomimo że stałem od tego ok 40m to mi w uszach piszczało
Dziwne taka odległość i piszczenie w uszach Zawsze narzekam ze slabe petardki robie a ta byla calkiem calkiem. Acha odpalałem na otwartym terenie(pole).
pozdr
davvv |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sob Kwi 03, 2004 11:29 am Temat postu: |
|
|
Panowie ostatnio napisalem posta ze testy robie z KMnO4 + kwas borowy. Przczytajcie.
No a wracajac do testow mieszanka z mieszanka na KMnO4 + kwas borowysie zapalila. Tak wiec wniosek? Cholernie opznia zapalanie mieszankem na KMnO4. No i chyba z kwasem borowym si wszystko wyjasnilo. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2004 11:38 am Temat postu: |
|
|
Witam
ostatnio robilem petarde 150g dalem ja 0,5 metra pod ziemia
oto filmik:
http://pijcie.piwko.pl/150.avi
mieszanka petardowa bylo chloran + benzoesan |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kubauś

|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2004 9:07 am Temat postu: |
|
|
Wiecie co to nie taki głupi pomysł z tą petardą sam zrobiłem taką na 0,1 kg i było git bo na starym stadionie wysadziłem!! ale z takim ładunkiem to tak wsadzić lont tak z 20 do 40 cm i spadać od petardy jak naj dalej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2004 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja moje petardy odpalam tak
od petardy idzie jakis 10 cm lontu i do tego jest przyczepione 15m kabla telefonicznego odpalanego akumulatorem z wkretarki
jak zalacze kabel to biegne jeszcze z 20m dalej i dopiero patrze na wybuch |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
_Vincenzo_
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2004 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Ludzieee ... czy Wy z ta ostroznascia to troche nie przadzacie?? To ja do "petardki" 4kg stosowalem moze z max 40m kabla. Wszystko rozchodzi sie na tym aby znalezc odpowiednie miejsce do detonacji (bezpieczne dla wlasciciela). Jesli chodzi o lont to wedle mnie 10cm to juz przesada. 10cm = +/- 10s. W takim czasie to nawet czlowiek bez dwoch nog ucieknie na bezpieczna odleglosc
Pozdro _________________ _Vincenzo_ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Sro Kwi 14, 2004 12:34 am Temat postu: |
|
|
ja uzywam stopsilka mojej produkcji ktory pali sie troche wolniej niz 1cm/s tez uwazam ze naprawde kilka centow lontu daje tyle czasu na oddalenie sie od miejsca wybuchu ze szkoda wiecej marnowac jak potem juz sie stoi daleko i czlowiek czekaaaaaa i czeeeeekaaaaaa..... po co sobie komplikowac zycie z jakimis kablami do mozdzieza np daje ok 6-7cm i wystacza-jeszcze zdaze sobie usiasc daleko i poczekac  _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietruszkin

|
Wysłany: Sro Kwi 14, 2004 5:08 pm Temat postu: |
|
|
HellFire napisał: | ja uzywam stopsilka mojej produkcji ktory pali sie troche wolniej niz 1cm/s tez uwazam ze naprawde kilka centow lontu daje tyle czasu na oddalenie sie od miejsca wybuchu ze szkoda wiecej marnowac jak potem juz sie stoi daleko i czlowiek czekaaaaaa i czeeeeekaaaaaa..... po co sobie komplikowac zycie z jakimis kablami do mozdzieza np daje ok 6-7cm i wystacza-jeszcze zdaze sobie usiasc daleko i poczekac  |
co innego szelka
co innego anfo _________________ ﺖ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dav
|
Wysłany: Sro Kwi 14, 2004 6:51 pm Temat postu: |
|
|
eeeee tam anfo czy petarda na jedno wychodzi . A tak na marginesie:
Cytat: | Ludzieee ... czy Wy z ta ostroznascia to troche nie przadzacie?? To ja do "petardki" 4kg stosowalem moze z max 40m kabla. | Jaką mam moc taka petarda??? Tzn. głównie chodzi o huk
pozdr
davvv |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sro Kwi 14, 2004 7:41 pm Temat postu: |
|
|