Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rakieta sterowana zdalnie - to dopiero co tygryski kochają:)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KML

PostWysłany: Wto Gru 16, 2003 11:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.... Na karmelku ?? Laughing Shocked Laughing Good for you men Smile jak zamierzasz tym sterować... toszto baaaarzo wysokie prędkości!!!
Maverick

PostWysłany: Nie Lut 15, 2004 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chesz zrobić rakietę na zdalne, to musisz mieć kilka żeczy:
-servo mechanizmy ( mini silniczki elekt. do sterowania lotkami w modelach RC najtańsze od 50zł w górę )
-pico puls ( odbiornik radiowy rozmiarów mini Smile kosztuje coś koło 300zł )
-nadajnik 2 kanałowy o dużym zasięgu ( do sterowania servami - jakieś 300-400zł )
-forsa ( wynika z powyższych punktów ) Very Happy
Nawet jak byś miał te żeczy, to i tak szczeże wątpie czy udało by Ci się zrobic takie coś... Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Bestyjuscojotus

PostWysłany: Pon Lut 16, 2004 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem to np w wojsku rakiety kierowane są zwykle przez cienki kabel a nie radiowo poza tym taka rakieta w warunkach amatorskich byłaby bardzo- bardzo trudna do sterowania i niebezpieczna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Maverick

PostWysłany: Pon Lut 16, 2004 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No cóż, zgadzam się z tobą, rakiety wojskowe są sterowane na kabel ( Embarassed wpadka Embarassed ) ale i tak sterowanie takim CZYMŚ było by prawie niemożliwe, a po za tym to jakoś niewiem jak by można było zrobić lotki na statecznikach czy coś w tym stylu, bo rakieta prawie zawsze się obraca....
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Lut 16, 2004 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam Wam rakietoplan. Tylko tym jesteście w stanie pokierować choć też nie jest to takie proste. Dodać tylko SR a la Jetex.

Pozdr. A

PS. Duży obrazek

http://www.pirotechnika.one.pl/www2/rakietoplan1.jpg
Powrót do góry

Maverick

PostWysłany: Wto Lut 17, 2004 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż, rakietoplan to dobry pomysł, ale mam jeszcze lepszy, a mianowicie latające skrzydło ( oczywiście na silnik rakietowy ) Czyli samolocik który wygląda tak :

..............................I......................................................................... ...........................N.I.N.........................................................................
......................MMM.I.MMM....................................................................
....................MMMM.I.MMMM..................................................................
................MMMBBM.I.MBBMMM..............................................................
............PPPPP........SS........PPPPP.........................................................
............PPPP.......................PPPP..........................................................

I - Kadłub
N - Obciążenie
M - Płat nośny
P - Lotki stabilizujące
S - Silnik
B - Lotki sterowe
Kropki są po to żeby to jakoś się trzymało kupy Very Happy Wink
Coś takiego jest do zamówienia na stronie http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/1/6/8/ <-- tylko, że ten jest na silnik elektryczny, ale to w niczym nieprzeszkadza Smile
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wto Mar 30, 2004 1:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

można by zrobić tą rakietę czy samolot czy co tam chcecie żeby podążała za źródłem światła . W czole rakiety umieścić 4 albo więcej fotorezystory z małą płytką i odpoiednimi elementami, baterią z jakiejś rozwalonej komórki i lotkami można sterować za pomocą elektromagnesów a nie silniczków.
to było by dobre tylko w nocy np żeby strącić latarnię koło domu sąsiada hehe - oczywiście żartowałem do niczego nienamawiam :>

albo zamiast fotorezystorów dać odbiorniki podczerwieni i rakieta śledziła by jakieś źródło fal podczerwonych np słońce - to trochę głupie
albo przelatujący w nocy helikopter który jest silnym źródłem takiego promieniowania he he

trzeba pokombinować
Powrót do góry

MICHAŁ

PostWysłany: Wto Mar 30, 2004 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musza byc koniecznie servo mechanizmy. Juz miałem takie coś robić nawet aprature do sterowania miałem juz zaczać robić kupiłem połowe czesci, ale darowałem sobie narazie.

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Gość

PostWysłany: Wto Mar 30, 2004 1:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a gdyby tak wykożystać mechanim wachadłowy taki jaki steruje głowicami w twardym tylko mniejszy
Powrót do góry

Yuri

PostWysłany: Pią Paź 07, 2005 6:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Jak by co to służe pomocna dłonią gdyż zajmuje się modelarstwem RC (Kołowym) i mam "troche" tego "badziewia" na stanie Very Happy
Serwo standart - 35zł.

Ale Po 1 musimy miec hmm Duużą rakiete i aparature o zasięgu min 2KM, najlepiej FM bo AM na takiej wysykości moze złapac zaklucenia Wink

Pozdrawiam !
ps. Jestem świezutki i jak anrazie jest to moj pierwszy post ale zamierzam zając się modelami rakiet oraz robieniem Fajerwerków na własny użytek Smile Tylko potrzebuje dobrej, fachowej ręki (pomocy)
Wrazie czego top odaje moj gg : 4944220

Kacper

PostWysłany: Pią Paź 07, 2005 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Mam aparaturę do samolotów z pełnym osprzętem i w związku z tym będę budował rakietoplan ale całkiem innej budowy. Ma być to coś w kształcie samolotu wojskowego najpierw wynoszone przez dużą rakietę a potem ma latać na własnym sr z dość durzą prędkością. I mam problem bo nie wiem jakie przeciążenie wytrzyma kwarc w odbiorniku bo przy starcie będzie przeciążenie przynajmniej 10g jak nie więcej a nie chce stracić rakiety, rakietoplany a przede wszystkim aparatury. Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o odpowiedź.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Paź 07, 2005 4:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najprościej to zastosować silnik o względnie niewielkim ciągu, a dłuższym czasie pracy. Spadnie Ci wartość przyspieszenia.

P.S. Kwarc to nie cewka, jego częstotliwość to kwestia rozmiaru. Tak więc chyba powinien przeżyć przyspieszenie. Możesz zawsze sprawdzić: oś, z jednej stony kwarc, z drugiej przeciwciężar, wiertara i heja !
Powrót do góry
X-Men
Gość

PostWysłany: Sob Paź 08, 2005 6:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siema Smile

Coś mi sie zdaje że fale radiowe przechodzą wolniej niżposuwa sie rakieta
TAK MI SIE TYLKO ZADAJE

Byś potrzebował paliwa które ma wystarczjącego kopa rzeby podnieść raikiete ale i żeby wolno leciało bo musi nadążyć za rakietą bo jak nie to będzie działało i opóżnieniem chyba ze wyżmiesz sprzęt o częstotliwośći jakieś 1Ghz-2Ghz

Jak sie pomyliłem to z góry przepraszam Embarassed
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Sob Paź 08, 2005 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zdzje się że ktoś chce nadświetlną na karmelku uzyskać
Poczytaj trochę teorii względnośći Einsztaina to może się odzielenisz Confused

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
maxlam
Gość

PostWysłany: Sob Paź 08, 2005 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

xXx napisał:
Siema Smile

Coś mi sie zdaje że fale radiowe przechodzą wolniej niżposuwa sie rakieta
TAK MI SIE TYLKO ZADAJE

Byś potrzebował paliwa które ma wystarczjącego kopa rzeby podnieść raikiete ale i żeby wolno leciało bo musi nadążyć za rakietą bo jak nie to będzie działało i opóżnieniem chyba ze wyżmiesz sprzęt o częstotliwośći jakieś 1Ghz-2Ghz

Jak sie pomyliłem to z góry przepraszam Embarassed

To jest po prostu świetne dobrze że siedziałem Wink

A już myślałem że nic mnie nie zaskoczy z twojej strony

Poczytaj trochę http://encyklopedia.pwn.pl/20949_1.html taki mały bonusik dla zachęty bo widzę że info to ty szukać nie lubisz...
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Czw Paź 20, 2005 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezeli nie przkroczy sie predkosci swiatla albo nie oddali na odleglosc wieksza niz ksiezyc,to opoznienie fali niema znaczenia.Znaczenie ma natomiast szybkosc reakcji pilota?!!!!!!!!!!!!!!W pszestrzeni do jonosferycznej fale rozchodza sie ,,bardzo szybko".Wazny wiec silnik o dlugim czasie pracy by nie stracic rakiety z oczu.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: