Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rtoipb

|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 8:24 am Temat postu: Wyrzutnia kratowa |
|
|
Poszukuję materiałow dotyczących wyrzutni kratowej, jakieś przykłady konstrukcji, w miarę dokładne zdjęcia, linki itp.
Pytanie:
Jakiej długości powinna być wyrzutnia ?
W/g "młodego modelarz rakiet" Elszteina powinna to byc trzykrotna długość rakiety, a jak rakieta ma metr długości ?
To jak ja będę jechał z trzy metrową wyrzutnią hehe na maluchu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Hallo rtoipb,
Dlugosc = wysokosc wyrzutni zalezy od bardzo wielu czynnikow. Sama wysokosc rakiety nie ma az tak duzego wplywu na jej wysokosc lecz jej predkosc po opuszczeniu wyrzutni. I tutaj jest problem :
- slaby silnik + ciezka rakieta = wysoka wyrzutnia
- mocny silnik + lekka rakieta = niska wyrzutnia
Moje wyrzutnie maja ca. 1m wysokosci a ta najwieksza ma 2 m i jak do tej pory nie mialem rzadnych problemow.
Bardzo wazny jest stosunek sily ciagu silnika do ciezaru calk. rakiety ( powinien wynosic ok. 4: 1 )
Np. Dla silnika o sile ciagu 6 N ciezar rakiety nie powinien byc wyzszy jak 140g.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Wyrzutnia dla mojej rakiety wynosiła 2 m przy czym rakieta mierzyła 145 cm i ważył wraz z silnikiem 3 kg i poleciała. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Długość pręta startowego (lunch rod lub lunch rail) jest wyznaczana w programie space cad,
jeśli zaprojektujesz rakietę z określonym silnikiem i włączysz opcję flight prediction (czyli przewidywanie osiagnięć - lotu rakiety - dolna zakładka pod projektem rakiety lub górny przycisk- lunch) wtedy pojawi sie wykres z różnymi parametrami lotu odniesionymi do czasu jego trwania.
Po lewej stronie (lewy dolny róg ekranu) można odczytać np :
wysokośc lotu (altitude)
predkość maks. (speed)
przyspieszenie (acceleration)
najlepsze przewidywane opóźnienie wyzwalacza spadochronu jakie powinno się zastosować (best delay)
oraz to co nas interesuje czyli- minimum lunch rod lenght czyli minimalna długoś pręta startowego, która przy danych parametrach projektowych rakiety zapewni jej taką prędkość przy zejściu z wyrzutni aby zachować stabilnośc lotu
dodatkowo program proponuje optymalny rozmiar spadochronu.
Zainteresował mnie ten problem, gdyż już od jakiegoś czasu planuję zebrać podstawowe wiadomości na temat budowy rakiet modelarskich i umieścić je w sieci (literatura w Polsce jest po prostu żadna, panowie marketingowcy pojawiła sie nisza rynkowa!!!).
Pamiętam, że gdzieś w sieci znalazłem jedynie średnice prętów startowych i o ile pamiętam nie było tam nic o wymaganej ich długości.
Jako ciekawostkę podaję fakt, również znaleziony w sieci, że wypuszczenie rakiety z pręta to około 15 % straty mocy silnika (dotyczy to małych silniczków). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego na zawodach stosuje sie glownie wyrzutnie wielopretowe ( 3 lub 4-ro pretowe) Straty tarcia sa w obu przypadkach , ale wyrzutnia jedno-pretowa ma jeszcze jedna i to zasadnicza wade a mianiwicie rakieta ma dodatkowo jedna rurke albo dwa oczka ktore to powoduja dodatkowo ok. 15% strat w usyskanej wysokosci. Dla startow niezawodniczych lepsza jest wyrzutnia jedno-pretowa gdyz w tym przypadku nie ma problemow z roznymi srednicami modeli.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2004 8:51 pm Temat postu: |
|
|
A moze wyrzutnia rurowa . Zamnięta na pewno najlepsza dla projektu HIPERSONAL. Zobaczcie wykres dla pewnej rakiety :
Rura na górze zamknięta ( jak karabin ). Dolny wykres rura otwarta. Bez rury ( czyli wyrzutnia np. prętowa ) było by jeszcze wolniej. No i zrobiłem błąd. Długość ma być w m.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2004 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Cóż, już proponowałem wyrzutnię rurową dla projektu Hipersonal i dostałem po uszach.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2004 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Wyrzutnia rurowa jest tylko dla określonej średnicy rakiety a jak zmienię rakietę to jest problem
i dlatego poszukuję jakichś rozwiązań na wyrzutnię kratową (kilkuprętową) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2004 8:01 am Temat postu: |
|
|
A ja mam to - abyście sobie wybrali :
Dość skomplkowana jest wyrzutnia kratowa i ciężka. Osobiście wybrałem teraz wyrzutnię prętową ale jako pręt zastosowałem sześciokątne wiertło do żelbetu , dł. 1,5 m. Wiertło od WUP -a. Wiertło to nie przypomina zwykłego wiertła. Część wiercąca jest tylko w formie nasadki nakładany na "kij". Taka wyrzutnia nie ugnie się pod żadnym ciężarem .
Miłego dnia A.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2004 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Hallo,
Ale to nie sa wszystkie systemy stosowane w technice oraz modelarstwie rakietowym !!! Trudno bylo by mi sobie wyobrazic moje modele startujace z wyrzutni rurowej ale jezeli chodzi o bespieczenstwo to uwazam, ze jedna z najbespieczniejszych.
Tak wiec jezeli chodzi o male rakiety to sa jeszcze trzy dodatkowe typy, a mianowicie:
1. wyrzutnia trzy-pretowa dla modeli z trzema stabilizatorami.
2. wyrzutnia typu "PISTON" gdzie rakieta stoi na dwuch rurkach wsunietych jedna w druga wykorzystujac dodatkowo gazy spalinowe w momencie startu.
3. cos podobnego jak pkt.2 ( mojego pomyslu) ale opis jej budowy zamieszcze po zrealizowaniu mojego zamiaru. Uwazam, ze bylo by to cos idealnego do rakiety HIPERSONAL.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2004 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Paul S napisał: | .....Trudno bylo by mi sobie wyobrazic moje modele startujace z wyrzutni rurowej ... |
Bo mało to widowiskowe . Ja wolę widzieć rakietę . Ale mam jedną wyrzutnię rurową do pocisku rakietowego. Pocisk bez MW ale dla chcącego ........... . Ponadto pocisk stabilizowany będzie obrotowo. Dla HIPERSONALA wyrzutnia rurowa jest najlepsza ( albo kratowa - bo rakieta jest bez "dynksów" prowadzących ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2004 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem wyrzutnia rurowa nie jest lepsza od kratowej a oprocz tego zabiera nam caly efekt startu.
Moja propozycja odnosnie HIPERSONAL to wyrzutnia trzy-pretowa ( rakieta z trzema lotkami) i tzw. kontra-tlokiem wykorzystujacym gazy spalinowe w momencie startu. Wyrzutnia ta ma jeszcze jedna zalete a mianowicie lagodzi tzw." zryw" rakiety wykorzystujac optymalnie sile ciagu silnika.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pią Mar 12, 2004 10:20 pm Temat postu: Wyrzutnia kratowa |
|
|
rtoipb napisał: | Poszukuję materiałow dotyczących wyrzutni kratowej, jakieś przykłady konstrukcji, w miarę dokładne zdjęcia, linki itp. |
Witaj
Poniżej moja pierwsza i jak dotąd jedyna wyrzutnia kratowa.
Wysokość ok 1,5m. Konstrukcja całkowicie aluminiowa.
Możliwość regulacji odległości prowadnic w zależności od średnicy rakiety.
Maksymalna rozpiętość stateczników rakiety 120 mm.
Wyrzutnia ma także możliwości zmiany kąta pochylenia.
Jest rozbieralna, ale mimo to jest niewygodna w transporcie.
Start rakiety z wyrzutni kratowej
Tu powiększone zdjęcie wyrzutni:http://republika.pl/ksard/str1_pliki/22%202002a.jpg
Pozdrawiam
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
Wysłany: Sob Mar 13, 2004 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Wojtku
Jakie problemy mogą być przy starcie rakiety z 4 statecznikami z wyrzutni 3 prętowej ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Sob Mar 13, 2004 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Mam zamiar zrobić wyrzutnie kratową z rurek mosięrznych (10mm fi) coś podobnego do tego co robi firma tower launcher tyle że o wysokości od 2m do 3m . Jeśli coś wyjdzie to dam fotke .
Pozdrawiam!
Ps: do wakacji skończe . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2004 4:00 pm Temat postu: |
|
|
A ja obserwując różne typy wyrzutni pomyślałem sobie o szynach na zasłonki (takich z PCV). Można je przymocować do jakiejś listwy aby usztywnić i mamy piękną rail launcher czyli wyrzutnię szynową,
zalety jest stosunkowo lekka a jeśli będzie z odzysku (ludzie różne rzeczy wyrzucają podczas remontu mieszkania) to również tania..
Poniżej sposób mocowania tzw rail button - czyli to co wchodzi w szynę :
http://www.urbanplight.com/detail_of_rail_button_mounts.htm
http://www.railbuttons.com/rb/
I jeszcze odnośnie długości pręta startowego w tzw Pink book czyli United States Model Rocket Sporting Code można znaleźć minimalne wymagania donośnie prętów startowych czyli dla silników o impulsie
do 20 Ns wymaga sie pręta około 1 m długości, średnicy 1/8" ( fi=0,32 mm), zaś dla silników powyżej 20 Ns powinno się stosowac pręty o długości około 1 m i średnicy 3/16" (5 mm) lub 1/4" (6mm)
na podstawie:
http://www.wooshrocketry.org/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2004 6:11 pm Temat postu: |
|
|
wojtek napisał: | A ja obserwując różne typy wyrzutni pomyślałem sobie o szynach na zasłonki (takich z PCV). .... |
He he, tak samo kumałem . Tylko szyna Al. Trzeba to przetestować . Dł. wyrzutni musisz dobrać doświadczalnie. Pisał o tym Paul S. Im wolnijeszy SR tym trzeba nie co dłuższą wyrzutnie. Moja ma 1,5 m.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|