| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| rtoipb 

| 

|  Wysłany: Sro Mar 10, 2004 8:24 am    Temat postu: Wyrzutnia kratowa |   |  
				| 
 |  
				| Poszukuję materiałow dotyczących wyrzutni kratowej, jakieś przykłady konstrukcji, w miarę dokładne zdjęcia, linki itp.   
 Pytanie:
 Jakiej długości powinna być wyrzutnia ?
 W/g "młodego modelarz rakiet" Elszteina powinna to byc trzykrotna długość rakiety, a jak rakieta ma metr długości ?
 To jak ja będę jechał z trzy metrową wyrzutnią hehe na maluchu
  |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Paul S 

| 

|  Wysłany: Sro Mar 10, 2004 4:20 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Hallo rtoipb, Dlugosc = wysokosc wyrzutni zalezy od bardzo wielu czynnikow. Sama wysokosc rakiety nie ma az tak duzego wplywu na jej wysokosc lecz jej predkosc po opuszczeniu wyrzutni.  I tutaj jest problem :
 - slaby silnik + ciezka rakieta = wysoka wyrzutnia
 - mocny silnik + lekka rakieta = niska wyrzutnia
 Moje wyrzutnie maja ca. 1m wysokosci a ta najwieksza ma 2 m i jak do tej pory nie mialem rzadnych problemow.
 Bardzo wazny jest stosunek sily ciagu silnika do ciezaru calk. rakiety ( powinien wynosic ok.  4: 1 )
 Np. Dla silnika o sile ciagu 6 N ciezar rakiety nie powinien byc wyzszy jak 140g.

Paul
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Doktor X 

| 

|  Wysłany: Sro Mar 10, 2004 5:20 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Wyrzutnia dla mojej rakiety wynosiła 2 m przy czym rakieta mierzyła 145 cm i ważył wraz z silnikiem 3 kg i poleciała. |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| wojtek 

| 

|  Wysłany: Sro Mar 10, 2004 8:39 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Długość pręta startowego (lunch rod lub lunch rail) jest wyznaczana w programie space cad, jeśli zaprojektujesz rakietę z określonym silnikiem  i włączysz  opcję flight prediction (czyli przewidywanie osiagnięć - lotu rakiety - dolna zakładka pod projektem rakiety lub górny przycisk- lunch) wtedy pojawi sie wykres z różnymi parametrami lotu odniesionymi do czasu jego trwania.
 Po lewej stronie (lewy dolny róg ekranu)  można odczytać np :
 wysokośc lotu (altitude)
 predkość maks. (speed)
 przyspieszenie (acceleration)
 najlepsze przewidywane opóźnienie wyzwalacza spadochronu jakie powinno się zastosować (best delay)

oraz to co nas interesuje czyli- minimum lunch rod lenght czyli minimalna długoś pręta startowego, która przy danych parametrach projektowych rakiety zapewni jej taką prędkość przy zejściu z wyrzutni aby zachować stabilnośc lotu
 dodatkowo program proponuje optymalny rozmiar spadochronu.

Zainteresował mnie ten problem, gdyż już od jakiegoś czasu planuję zebrać podstawowe wiadomości na temat budowy rakiet modelarskich i umieścić je w sieci (literatura w Polsce jest po prostu żadna, panowie marketingowcy pojawiła sie nisza rynkowa!!!).
 Pamiętam, że gdzieś w sieci znalazłem jedynie średnice prętów startowych i o ile pamiętam nie było tam nic o wymaganej ich długości.
 Jako ciekawostkę podaję fakt, również znaleziony w sieci, że wypuszczenie rakiety z pręta to około 15 % straty mocy silnika (dotyczy to małych silniczków).
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Paul S 

| 

|  Wysłany: Sro Mar 10, 2004 8:51 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dlatego na zawodach stosuje sie glownie wyrzutnie wielopretowe ( 3 lub 4-ro pretowe) Straty tarcia sa w obu przypadkach , ale wyrzutnia jedno-pretowa ma jeszcze jedna i to zasadnicza wade a mianiwicie rakieta ma dodatkowo jedna rurke albo dwa oczka ktore to powoduja dodatkowo ok. 15% strat w usyskanej wysokosci.  Dla startow niezawodniczych lepsza jest wyrzutnia jedno-pretowa gdyz w tym przypadku nie ma problemow z roznymi srednicami modeli. 
 Paul
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| rtoipb 

|  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Czw Mar 11, 2004 8:51 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| A moze wyrzutnia rurowa    . Zamnięta na pewno najlepsza  dla projektu HIPERSONAL.  Zobaczcie wykres dla pewnej rakiety : 

Rura na górze zamknięta ( jak karabin ). Dolny wykres rura otwarta.  Bez rury ( czyli wyrzutnia np. prętowa )  było by jeszcze wolniej.  No i  zrobiłem błąd. Długość ma być w m.

Pozdr. A
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| jaskiniowiec 

| 

|  Wysłany: Czw Mar 11, 2004 9:13 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Cóż, już proponowałem wyrzutnię rurową dla projektu Hipersonal i dostałem po uszach.... |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| rtoipb 

| 

|  Wysłany: Czw Mar 11, 2004 9:43 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Wyrzutnia rurowa jest tylko dla określonej średnicy rakiety a jak zmienię rakietę to jest problem i dlatego poszukuję jakichś rozwiązań na wyrzutnię kratową (kilkuprętową)
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| rtoipb 

|  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Pią Mar 12, 2004 8:01 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| 
 A ja mam to  - abyście sobie wybrali :

Dość skomplkowana jest wyrzutnia kratowa i ciężka.  Osobiście  wybrałem teraz wyrzutnię  prętową ale jako pręt  zastosowałem sześciokątne wiertło do żelbetu , dł. 1,5 m.  Wiertło  od WUP -a.  Wiertło to nie przypomina zwykłego wiertła. Część wiercąca jest tylko w formie nasadki nakładany na "kij".  Taka wyrzutnia  nie ugnie się pod żadnym ciężarem .

Miłego dnia  A.
  |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Paul S 

| 

|  Wysłany: Pią Mar 12, 2004 7:57 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Hallo, Ale to nie sa wszystkie systemy stosowane w technice oraz modelarstwie rakietowym !!!  Trudno bylo by mi sobie wyobrazic moje modele startujace z wyrzutni rurowej ale jezeli chodzi o bespieczenstwo to uwazam, ze jedna z najbespieczniejszych.
 Tak wiec jezeli chodzi o male rakiety to sa jeszcze trzy dodatkowe typy, a mianowicie:
 1. wyrzutnia trzy-pretowa dla modeli z trzema stabilizatorami.
 2. wyrzutnia typu "PISTON"  gdzie rakieta stoi na dwuch rurkach wsunietych jedna w druga wykorzystujac dodatkowo gazy spalinowe w momencie startu.
 3. cos podobnego jak pkt.2 ( mojego pomyslu) ale opis jej budowy zamieszcze  po zrealizowaniu mojego zamiaru.  Uwazam, ze bylo by to cos idealnego do rakiety HIPERSONAL.

Paul
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Pią Mar 12, 2004 8:53 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  	  | Paul S napisał: |  	  | .....Trudno bylo by mi sobie wyobrazic moje modele startujace z wyrzutni rurowej ... | 

Bo mało to widowiskowe
  . Ja wolę  widzieć rakietę  . Ale mam jedną wyrzutnię rurową do pocisku rakietowego.  Pocisk bez MW ale dla chcącego ...........    . Ponadto pocisk stabilizowany będzie obrotowo.  Dla HIPERSONALA wyrzutnia rurowa jest najlepsza ( albo kratowa - bo rakieta jest  bez "dynksów"  prowadzących ). 

Pozdr. A
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Paul S 

| 

|  Wysłany: Pią Mar 12, 2004 9:09 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Moim zdaniem wyrzutnia rurowa nie jest lepsza od kratowej a oprocz tego zabiera nam caly efekt startu. Moja propozycja odnosnie HIPERSONAL to wyrzutnia trzy-pretowa ( rakieta z trzema lotkami) i tzw. kontra-tlokiem wykorzystujacym gazy spalinowe w momencie startu.  Wyrzutnia ta ma jeszcze jedna zalete a mianowicie lagodzi tzw." zryw" rakiety wykorzystujac optymalnie sile ciagu silnika.

Paul
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| ksard 

| 

|  Wysłany: Pią Mar 12, 2004 10:20 pm    Temat postu: Wyrzutnia kratowa |   |  
				| 
 |  
				|  	  | rtoipb napisał: |  	  | Poszukuję materiałow dotyczących wyrzutni kratowej, jakieś przykłady konstrukcji, w miarę dokładne zdjęcia, linki itp. | 
 Witaj

Poniżej moja pierwsza i jak dotąd jedyna wyrzutnia kratowa.

Wysokość ok 1,5m. Konstrukcja całkowicie aluminiowa.
 Możliwość regulacji odległości prowadnic w zależności od średnicy rakiety.
 Maksymalna rozpiętość stateczników rakiety 120 mm.
 Wyrzutnia ma także możliwości zmiany kąta pochylenia.
 Jest rozbieralna, ale mimo to jest niewygodna w transporcie.

Start rakiety z wyrzutni kratowej

Tu powiększone zdjęcie wyrzutni:http://republika.pl/ksard/str1_pliki/22%202002a.jpg

Pozdrawiam

|  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| wojtek 

|  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| rtoipb 

| 

|  Wysłany: Sob Mar 13, 2004 9:00 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dzięki Wojtku   
 Jakie problemy mogą być przy starcie rakiety z 4 statecznikami z wyrzutni 3 prętowej ?
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Kacper 

| 

|  Wysłany: Sob Mar 13, 2004 10:32 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Witam! 
 Mam zamiar zrobić wyrzutnie kratową z rurek mosięrznych (10mm fi) coś podobnego do tego co robi firma tower launcher tyle że o wysokości od 2m do 3m
  . Jeśli coś wyjdzie to dam fotke  . 
 Pozdrawiam!

Ps: do wakacji skończe
  . |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| wojtek 

| 

|  Wysłany: Nie Mar 14, 2004 4:00 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| A ja obserwując różne typy wyrzutni pomyślałem sobie o  szynach na zasłonki (takich z PCV). Można je przymocować do jakiejś listwy aby usztywnić i mamy piękną rail launcher czyli wyrzutnię szynową, zalety jest stosunkowo lekka a jeśli będzie z odzysku (ludzie różne rzeczy wyrzucają podczas remontu mieszkania) to również tania..

Poniżej sposób mocowania tzw rail button - czyli to co wchodzi w szynę :
 http://www.urbanplight.com/detail_of_rail_button_mounts.htm

http://www.railbuttons.com/rb/

I jeszcze odnośnie długości pręta startowego w tzw Pink book czyli United States Model Rocket Sporting Code można znaleźć minimalne wymagania donośnie prętów startowych czyli dla silników o impulsie
 do 20 Ns wymaga sie pręta około 1 m długości, średnicy 1/8" ( fi=0,32 mm), zaś dla silników powyżej 20 Ns powinno się stosowac pręty o długości około 1 m i średnicy 3/16" (5 mm) lub 1/4" (6mm)
 na podstawie:
 http://www.wooshrocketry.org/
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Gość 

| 

|  Wysłany: Nie Mar 14, 2004 6:11 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  	  | wojtek napisał: |  	  | A ja obserwując różne typy wyrzutni pomyślałem sobie o  szynach na zasłonki (takich z PCV). .... | 

He  he, tak samo kumałem
  . Tylko szyna Al.  Trzeba to przetestować  . Dł. wyrzutni musisz dobrać doświadczalnie. Pisał  o tym Paul S.  Im wolnijeszy SR tym trzeba  nie co dłuższą wyrzutnie.  Moja ma 1,5 m. 

Pozdr. A
 |  
				|  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |