Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Duże fugasy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KeteN
Gość

PostWysłany: Pon Sty 05, 2004 7:33 pm    Temat postu: Duże fugasy Odpowiedz z cytatem

Ja stosoałem woreczki strunowe (w takich jak narkityki sprzedają Confused ). Jako mieszanka był chloran z aluminium, efekt piekny. Woreczki sa szczelne i wytrzymale a "struna" nie przecieka.Polecam na próby
Powrót do góry

Szajba

PostWysłany: Pon Sty 05, 2004 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam pytanko, robilem ostatnio fugasa o,5 litra nafty i petarda z 6-8 gramami f-b na bazie nadmanganianu. Bylo to umieszczone z rurze o grubosci scianki 0,4mm i srednicy wew. 9cm. paliwko w woreczku sniadaniowym. Tak jak przypuszczalem rure rozerwalo u dolu(o grubszej sciance nie mialem niestety Confused ) Bylem strasznie zawiedziony bo efekt byl naprawde marny widzialem tylko dopalajace sie paliwo gdzies tak 3m nad ziemia a tak to zero kuli ognia Crying or Very sad Co poszlo nie tak chodzi o to, ze rure rozerwalo i energia uciekla i nie zapalila paliwa Question

f-b o standardowym skladzie: 50%KMnO4/25%pyl Al/25%siarka...to nie wina mieszanki bo byla wystarczajaco "goraca"...A moze nafta jest zla na paliwko Confused

szajba
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Mephisto

PostWysłany: Pon Sty 05, 2004 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mene a te 0.5kg mieszanki fb to nie troche za duzo ?
Powrót do góry
user

PostWysłany: Pon Sty 05, 2004 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Wracajac do tematu zeby osiagnac pozadany efekt lepiej dac benzynke z ON sama benzyna daje raczej mizerny efekt.0,75l benzyny w woreczku foliowym odpalane przez 130g mieszanki kmno4+pasta al spowodowalo rozerwanie papierowej rury, benzyna spalila sie zdecydowanie za szybko a palacy worek na smieci wylecial z rury jak z mozdzierza Smile

pozdrawiam
Powrót do góry
Gabczak

PostWysłany: Sro Sty 21, 2004 9:17 pm    Temat postu: sss Odpowiedz z cytatem

Ja polecam napalm -benzyna i niedóżo styropianu tak tylko żeby troszke podgęstniało
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
morpiel

PostWysłany: Czw Sty 22, 2004 1:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mene napisał:
dzieki Smile a propo to jakie paliwo wg Was jest najlepsze do fugasow?

Ludzie czy widziecie, że beznyna jest droga? A kmno4 i pył al? nie tani Crying or Very sad

Dlatego polecam pakować propan-butan do butelki plastykowej (najlepiej 5l po mineralce) i do tego odpalający ładuneczek. Ja owijałem w szmatę i do ogniska. Fugas jak się patrzy, kula ognia śrenicy 6-8 metrów!
I nie trzeba, żadnych ładunków roprzucających, bo ciśnienie gazu w butli robi to za nas;)
Pozdra!
Maciej
P.s. kiedyś zabrałem 0,5 litra (7up) do szkoły..., wyszliśmy na warsztatach do dwór i do kontenera na śmieci (taki duży do śmieciarki) fajnie spierdal****
Zczaił nas dyro Crying or Very sad
Ale i tak się opłacało Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
The Chemik

PostWysłany: Czw Mar 04, 2004 11:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja tu czegoś nie rozumiem. Przecież te tworzywa rozpuszczają się w ciekłych ropopochodnych.
qrld

PostWysłany: Czw Mar 04, 2004 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam all!
Mam pytanko do morpiela, mianowicie:
Czy nie możnaby użyć standardowej żółtej buteleczki plastykowej z gazem do zapalniczek?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
ŚciArwA

PostWysłany: Czw Mar 04, 2004 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a moze by tak poprostu worek na smieci? Idea

PostWysłany: Pią Mar 05, 2004 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qrld napisał:
Czy nie możnaby użyć standardowej żółtej buteleczki plastykowej z gazem do zapalniczek?

Heeh... Laughing Laughing
Raczej nie. Gaz musi być rozprężony i zmieszny z powietrzem(lub tlenem).
Pewnego dnia kupiłem właśnie taką buteleczkę i zapaliłem plastik
poczekałem z minute a tu maluśki fugasik Sad i buteleczka płonie jak zapalnikczka Wink ...

a skoro mowa o paliwach gazowych to ostatnio odpalałem fugasy ACETYLEN+TLEN - coś pięknego /wyrażna fala detonacyjna Razz
Powrót do góry
morpiel

PostWysłany: Sob Mar 06, 2004 2:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qrld napisał:
Witam all!
Mam pytanko do morpiela, mianowicie:

No możnaby, ale ile tam jest gazu? 200ml za 4zeta?
Za 4 zeta mam 3,3 litra !! z 200 ml to kiepski efekt będzie.
Ostatnio myślałem, co by w środuku butli z płynnym propanem-butanem umieścićpetarde z kmno4 + Al (15-20g) i odpalane elektrycznie.
Byłoby troche zabawy z wyprowadzeniem kabli i uszczelnieniem ale czy warto? Spróbuje jak napełnie butle, bo się gaz sakończył (60l !! już wypaliłem tym sposobem) no (-~3-3,5l na napełnianiu traconego)
Pozdra !
Maciej

morpiel

PostWysłany: Sob Mar 06, 2004 2:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki, że tak, ale nie ma zakładki zmień (swojego posta Crying or Very sad )

zombek napisał:
qrld napisał:

Heeh... Laughing Laughing
Raczej nie. Gaz musi być rozprężony i zmieszny z powietrzem

A guzik się znasz. Jakby był zmieszany z powietrzem w stanuie gazowym, to masz nie fugasa tylko detonacje. A ja odpalałem te butle poprzez wrzucenie w szmacie do ogniska (na łatwizne...) i ciśnienie bardzo ładnie rozrzuca ten ciekły gaz na wszystkie strony, który w podwyższonej temp. własnego palenia i ognia z ogniska rozpręża się momentalnie i przedłuża efekt. Jest tak, że płomień się "pojawia" i rozchodzi, zawija itp czyli fugas. i ładny grzyb czasami się robi (ognia)

p.s. Ostatnio w nocy, w bezwietrzn ą pogodę podpaliłem luźną kupkę szybkiego, sypkiego (puch) p.cz. na dekielku. I powstał najpierw grzybej dymu, który się następnie przekształcił w piękne kółko jak z papierosa, unoszące się do góry!!! Pięknie to wyglądało (dym oświetlany przez nikłe świtało-lampe)
Ciekawe czy udałoby się to powtórzyć.
Pozdra !
Maciej

qrld

PostWysłany: Sob Mar 06, 2004 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja kiedyś za szczenięcych (no przynajmniej bardziej szczenięcych Very Happy ) czasów poszedłem z kolegą na można powiedzieć poligon, wykopaliśmy dołek w zboczu piaskowej górki, napaliliśmy w nim ognisko, kawałek wyżej na zboczu położyliśmy gaz do zapalniczek zablokowany przed zsunięciem do ogniska patyczkiem, do którego przywiązany był sznurek.
Sami przyznajcie, że to dość duże środki ostrożnaści jak na 10latka Very Happy .
Jak wyciągnąłem patyczek, a kolega zwiał (bał się, że będzie huk tak wielki, że zleci się z miasta policja Smile ), gaz do zapalniczek chwilę leżał w ognisku, a potem przepaliło osłonkę i cały dołek stał się palnikiem gazowym Very Happy . Jednak się trochę wtedy zawiodłem - myślałem, że będzie to coś w rodzaju benzynowego, fugasowego wybuchu, już nawet zapalniczka gazowa wrzucona do ogniska dała mniejszy, ale jednak grzyb.
I teraz pytanko: czy jakby przymocować do standardowej żółtej buteleczki z pro-butanem jakąś porządną petardkę (kupną - sam jeszcze nie mam zbytnio doświadczenia w robieniu) i ew. owinąć ją folią alumin. dla podtrzymania ognia to to by wypaliło?
Aha butelczynka ma 80ml i kosztuje 2.5PLN - przynajmniej u mnie. Wydaje mi się, że 80ml na pierwszy fugas by wystarczyło Very Happy
Powrót do góry
qrld

PostWysłany: Sob Mar 06, 2004 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha2 możnaby jako lontu użyć zimnego ognia, tyle że musiałby palić się jeszcze trochę po podpaleniu petardy - wtedy gaz mógłby się od niego zapalić
Powrót do góry
morpiel

PostWysłany: Nie Mar 07, 2004 2:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może dlatego nie wydzedł fugas, bo ten plastik jest gruby.
Czyli mogło przepalić małą dziurkę, którą "wyciekał" lecz z ciśnieniem więc dość szybko gaz. Szybko, ale nie ropzylił się, spalał się małą powierzchnią, ale pewnie dłużej niż fugas
Pozdra !
Maciej

P.s. Nagram może niedługo (pożyczyć aparat...Sad ) mojego gazowego fugasa z 2,5l gazu

qrld

PostWysłany: Nie Mar 07, 2004 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj tak, palił się z pół minuty gdzieś tak.
Powrót do góry
Kacper

PostWysłany: Sro Mar 10, 2004 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Lepiej napełnić balonik gazem, przywiązać do niego sznurek, zapalić malutkie ognisko i wciągnij ten balon nad nie. Fugas jest wielkości od 1m do 3m zależy jaki balon napełnisz.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro Mar 10, 2004 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zwyczajny balonik przy wybuchu prawdopodobnie rorzuci gaz.
Powrót do góry

Tomash
dostęp próbny do MW

PostWysłany: Sro Mar 10, 2004 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to weź cysterne i na sznuteczku wciągnij nad ognisko gwarantyje z pełnej cysterny fugas ok 200-1500m Smile pozdro!
Gość

PostWysłany: Czw Mar 11, 2004 6:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E tam takie fugasy puszki z gazem czy butelki w ognisku. Fugas musi byc łądny, do natychmiastowgo odpalenia i bez metalowych częsci według mnie wtedy to jest wygodne a nie rozpalanie ogniska. Co do woreczków tom strunowe sa naprawde dobre a na paliwko nafta jest oki kiedyś robiłem ale lepsza terpentynka benzynka cienizna puki sama o wszystkim innym szybciej sie palacym od beznyny i bardziej lotnym nei ma nawet co wspominac. Na gazie to musi być cos interesujacego ale morphiel troche przesadzasz fugasy na cieczach nie są takie drogiez półlitra terpentyny wychodzi wypasiony fugas wysoki i z duuzym grzybkiem a to tylko kilka zł.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: