|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Sro Lut 25, 2004 9:52 pm Temat postu: teoria... |
|
|
Witam
Pisz�, poniewa� ostatnio zastanawia貫m si� nad obliczeniami teoretycznymi dla silnik闚. Wcze郾iej nigdy oblicze� nie robi貫m, ale teraz chcialbym zacz望. Na razie obejrza貫m sobie wz鏎 na ci庵 silnika.
P=Iw*Q/t
P - ci庵
Iw - impuls w豉軼iwy paliwa [sek.]
Q - ci篹ar paliwa [N,kG]
t -czas pracy silnika [sek.]
No dobra i tutaj si� zatrzyma貫m. Intryguje mnie, czemu nie ma tutaj w 瘸den spos鏏 uj皻ej dyszy . Czy to ma znaczy�, 瞠 jak podpal� sobie luzem kg paliwa to da mi to to samo, co kg paliwa w silniku? Przecie� ci庵 silnika o minimalnie juz wi瘯szej dyszy jest wi瘯szy ni� tego o wi瘯szej. Tutaj w豉郾ie mam problem. Patrz帷 na ten wz鏎 wydaje mi si�, 瞠 mniejsza dysza musi dawa� mniejszy czas pracy silnika, bo przecie� impuls jest sta造, a o ci篹ar paliwa to chyba tu nie chodzi. Nie wiem jednak, czy mam racj�... Prosz� o zdanie bardziej do鈍iadczonych.
Pozd. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek D.

Do陰czy�: 07 Wrz 2003 Posty: 98 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Czw Lut 26, 2004 3:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Impuls w豉軼iwy nie jest warto軼i� specyficzn� dla denego paliwa, tylko w pewnym sensie dla silnika. Iw r騜nych paliw podawane s� dla okre郵onych ci郾ie� panuj帷ych wewn徠rz silnika, gdy zmniejszy si� ci郾ienie to Iw spadnie. Dlatego im wy窺ze ci郾ienie tym wi瘯szy Iw.
wz鏎 na ci庵 silnika jest taki: F=dm*V/dt gdzie: d-delta, m-masa gaz闚 (paliwa) V- pr璠ko嗆 z jak� te gazy wylatuj�, t-czas
Czyli je郵i masz silnik kt鏎y w czasie 1 sekundy wyrzuci 1g gaz闚 z pr璠ko軼i� 100m/s to znaczy 瞠 osi庵nie on ci庵 100N. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Czw Lut 26, 2004 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Co do tego wzoru... Dzi瘯i za niego, ale tu nadal nie widz� dyszy . Sorki je郵i jestem namolny, ale powtarzam swoje pytanie: Czy mniejsza dysza = kr鏒szy czas pracy silnika?
Co za� si� tyczy pr璠ko軼i gaz闚 wylotowych to s造sza貫m 瞠 wylicza sie ze wzoru:
V=Iw * g
Iw - impuls w豉軼iwy
g - przyspieszenie ziemskie (10m/s*s)
Czy jest to dobry wz鏎?
Pozd. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pablo
Do陰czy�: 06 Gru 2002 Posty: 154 Sk康: 堯dzkie
|
Wys豉ny: Pi� Lut 27, 2004 1:23 am Temat postu: |
|
|
| maslak666 napisa�: | Witam
Co do tego wzoru... Dzi瘯i za niego, ale tu nadal nie widz� dyszy . Sorki je郵i jestem namolny, ale powtarzam swoje pytanie: Czy mniejsza dysza = kr鏒szy czas pracy silnika?
Co za� si� tyczy pr璠ko軼i gaz闚 wylotowych to s造sza貫m 瞠 wylicza sie ze wzoru:
V=Iw * g
Iw - impuls w豉軼iwy
g - przyspieszenie ziemskie (10m/s*s)
Czy jest to dobry wz鏎?
|
Pr璠ko嗆 wylotowa gaz闚 w tym wzorze na ci庵 nie jest zale積a wy陰cznie od sk豉du paliwa. Uwaga teraz b璠zie wz鏎 :
v=PIERWIASTEK(2k/(k-1)*R*T*(1-(P/P0)^((k-1)/k)))
k - wyk豉dnik adiabaty, zale篡 od sk豉du produkt闚 spalania, a wi璚 od
sk豉du paliwa i warunk闚 spalania
R - sta豉 gazowa
T - temperatura w komorze spalania
P - ci郾ienie na wylocie dyszy, zale篡 m in. od stosunku 鈔ednicy wylotu
dyszy do 鈔ednicy krytycznej
P0 - ci郾ienie w komorze spalania, zale篡 od stosunku powierzchni
spalania do powierzchni przekroju krytycznego (czyli od Kn)
Tak wi璚 dysza tu jest tylko si� troche schowa豉
Po za tym pelny wz鏎 na ci庵 wygl康a tak:
F=(dm/dt)*v+Sa*(Pa-Pz)
Pa - cisnienie na wylocie dyszy
Pz - ci郾ienie na zewn徠rz silnika (w warunkach amatorskich raczej atmosferyczne u profesjonalist闚 to mo瞠 by� nawet pr騜nia )
Sa - powierzchnia przekroju wylotowego
W idealnie zaprojektowanej dyszy Pa=Pz i wtedy druga cz窷� sumy =0.
Je郵i zapalisz paliwo luzem to pr璠ko嗆 gaz闚 b璠zie znikoma i w dodatku gazy b璠� lata� na wszystkie strony tak wi璚 ci庵u raczej nie b璠zie...
Je郵i zwi瘯szysz 鈔ednic� krytyczn� dyszy nie ruszaj帷 nic wi璚ej w silniku to spadnie ci郾ienie, zmniejszy si� v i najcz窷ciej spadnie te� dm/dt - bo zmniejszy si� pr璠ko嗆 spalania (dm/dt = g瘰to嗆 paliwa * powierzchnia spalania * pr璠ko嗆 spalania).
Uff... jest 1:20 w nocy i mam nadzieje, 瞠 nie popisa貫m bzdur.
A na koniec, 瞠by nie bylo 瞠 same wzory, rysuneczek 豉dnie pokazuj帷y co si� dzieje w dyszy (z S. Torecki "Silniki rakietowe"):
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Pi� Lut 27, 2004 12:03 pm Temat postu: Re: teoria... |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
| maslak666 napisa�: | Intryguje mnie, czemu nie ma tutaj w 瘸den spos鏏 uj皻ej dyszy . Czy to ma znaczy�, 瞠 jak podpal� sobie luzem kg paliwa to da mi to to samo, co kg paliwa w silniku?
Pozd. |
Parametr Iw jest stworzony do嗆 sztucznie i nie mo積a go przyjmowa� bezkrytycznie.
Pow鏚 jest prosty, Iw zale篡 od konstrukcji silnika , czego naog馧 si� nie podaje.
Tak wi璚 Twoje uwagi na temat ci庵u s� jak najbardziej s逝szne, to znaczy je郵i kilordam paliwa spalisz na powietrzu to Iw b璠zie 0 a je郵i w otwartej rurce to ju� uzyskasz jaki� ci庵 i Iw magicznie wzro郾ie .
Jeszcze bardziej wzro郾ie je郵i zastosujesz dysz�, a dysz� Lavala w szczeg鏊no軼i. jeden post wy瞠j masz wiele informacji n/t wp造wu dyszy na ci庵 silnika.
Generalnie Iw wyznaczane jest dla konkretnego silnika po jego przebadaniu na hamowni kiedy zmierzony zosta� I czyli impuls. _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|