Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
kaco1

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2003 Posty: 130 Sk±d: Miasta
|
Wys³any: Pi± Sty 30, 2004 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Najpierw jest mokry ale musisz wysuszyæ go potem  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrew
Do³±czy³: 14 Wrz 2003 Posty: 26
|
Wys³any: Nie Lut 01, 2004 5:29 pm Temat postu: |
|
|
A ja z kolega jakis miesiac temu odpalilem giga petarde miala 30cm dlugosci srednica wewnetrzna 9 cm scianki 10mm zatyczki ze srajtasmy zarobione wikolem i troche butaprenem w srodku okolo 100g mieszanki na bazie KClO3 i benzoesanu sodu. Pierdyklo solidnie i zrobilo troche dziure w polu .
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

Do³±czy³: 10 Gru 2003 Posty: 67 Sk±d: Zabrze
|
Wys³any: Nie Lut 01, 2004 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Ale marnotrawstwo!!! Te¿ odpa³a³em mieszanki z KClO3/KClO4 + benzoesan sodu i pierdyk³o zajebi¶cie (moc to mia³o fajn± bo wsadzone do kretowiska ³adny kraterek zrobi³o), ale cicho... Najlepiej KClO3 + C + S bo w sumie tanie. _________________ Ka¿dego roku 10 razy wiêcej osób jest ofiar± spadaj±cych kokosów ni¿ ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lut 20, 2004 1:25 am Temat postu: |
|
|
Amator napisa³: | Ja plastyku nigdy nie u¿ywam, po prostu siê bojê. Dobra tuba tekturowa daje naprawdê porz±dne efekty, bez ryzyka dostania od³amkiem. Odradzam tuby plastykowe. |
A czy metalowy korpus by³by lepszy ??
Jak kto by chcia³ to polecam taki na 25 dkg p.c.
Vlad.
P.S. naprawdê trzeba wtedy szybko siê chowaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
Do³±czy³: 05 Pa¼ 2003 Posty: 149 Sk±d: Z PLANTACJI BURAKÓW
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lut 20, 2004 2:27 am Temat postu: |
|
|
Jeszcze jakie¶ pomys³y na samokaleczenie? .
Ja petardy robie na KNO3+Mg wychodzi dobrze i tanio bo jedyny drogi sk³adnik to Mg. Korpusy tio u mnie rury tektórowe ze sklepuz tkaninami gr ok 3-4mm sr do 45mm. Zatyczki, zregó³y biore troche chusteczek i ubijam z wikolem lub szk³em wodnym s± co prawda grube aby by³y skuteczne (ok 4-5cm) ale ³atwe do zrobienia i miêkkie czsami robie tak¿e zatyczki z kleju do kafelek+ wszystko co mi wpadne pod rêke (wtedy znikaja z domu ksia¿kli telefoniczne ). Lont wsadzam od boku przez dziurke lub gdy zatyczki s± na kleju do k. z opu¿niaczem wewnatrz zatyczki. Wal± nie¼le ale nie radzi³bym ich odpalac na podwórku do walenia podwórkowego najlepsze sa kubeczki po filmach fotograficznych wype³nione 1/2 lub 1/3 KNO3+Mg i oklejone ta¶ma i jak±¶ foli± gazetami na zmianetak aby powsta³a warstwa ok 1 cm z kazdej strony. Mieszanka KCLO3 + benzoesan daje g³osne petardy i to bardzo ³atwo nienale¿y jej ubijac bo wtedy bedzie tylko trzask (kilka mi przez to nie wysz³o ) wybucha juz wsypana do rurki zatkanej z jednej strony a z drugie jekko zwê¿onej daj±c piekielny huk w terenie zabudowanym szyby sie trzêsa i alarmy w³±czaja (tak skonczy³ muj model samochodu z silnikiem rakietowym, odnalaz³em tylko kó³ka i podwozie zawiniête w rulonik do po³owy). Ogólnie najlepiej moim zdaniem, wypada KNO3+Mg nie trzeba sie martwiæ o samozap³on czy nadmierna czu³o¶c na uderzenie/tarcie spala sie wolniej od kmno4+al i daje s³abszy b³ysk ale i tak ciemna plama zas³ania widok pom odpaleniu petardy, co do kosztów to o nadmanganian trudno i brudzi a i tak trzeba u¿ywac z nim py³u al, chloran z py³ami al/mg tez nie jest zbyt tani i bezpieczny a w przypadku KNO3+Mg saletra jest taniutka jak barszcz a py³ mg jest wa takiej samej cenie jak opy³ Al czyli ok 50-60z³ za kg w detalu, Zn+S jest porostu niewypa³em daje ³adny b³ysk ale za wolno sie spala do petard a za szybko do rakiet (jak zrobi³em petarde to mia³em wulkan przez dziurke malutk± bo lont sie w niej ledwo mie¶ci³). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
user
Do³±czy³: 26 Maj 2003 Posty: 22
|
Wys³any: Pi± Lut 20, 2004 6:01 am Temat postu: |
|
|
Witam
Petardy na zn+s nie sa niewypalem duzy wplyw na szybkosc palenia ma rozdrobnienie siarki. Przykladowo na siarce granulowanej i zmielonej wlasnorecznie petarda nie wybucha ale juz na fabrycznie mielonej tak.Pudelko po filmie wypelnione w 3/4 zn+s i usczelnione gluegunem daje dosyc ladny huk aczkolwiek mniejszy niz w przypadku mieszanek na chloranach.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lut 20, 2004 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Ja mieli³em granulowan± wieæ penie dlatego nie wysz³o. ale i tak najbezpieczniejsza jest dla mnie KNO3+Mg. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostêp próbny do MW

Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys³any: Wto Lut 24, 2004 9:35 pm Temat postu: |
|
|
prosta petardka ze sporym efekciorem:
Butelka po coli 0,5l sucha, wsypujesz ³y¿kê sto³ow± prochu i zakrêcasz, w korek dajesz lont i stawiasz korkiem do do³u... Po odpaleniu gazy prochowe resztê prochu rozpylaj± po butelce a ten detonuje w takim stanie z ogromn± szybko¶ci±!!! huk po prostu nieziemski! spróbujcie..
i nie pisaæ ¿e niehumanitarne bo cienki korpus prawie jak papier... a korek zawsze w dó³... _________________ Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Polak
Do³±czy³: 25 Sty 2004 Posty: 229
|
Wys³any: Wto Lut 24, 2004 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Pewnie zaraz zostane mocno skrytykowany , ale ja robie petardy z puszek po dezodorantach. ¯eby nie by³o nieporozumieñ: odpalam je tylko w miejscach odosobnonych i tak ¿eby mo¿na by³o siê zchowaæ!!! Puszka musi byæ koniecznie spawana(denko i ¶cianki nie mog± byæ zgrzewane b±dz lutowane- nie mo¿e byæ widoczny szew!!!), najlepiej aluminiowa. Na chama wyrywam zatyczkê z zaworkiem, ale tak ¿eby samej puszki nie uszkodziæ. Do ¶rodka sypie standardowy p-cz(mniêwiêcej 1/3 puszki), potem dosypuje trocin drewnianych(te¿ 1/3), a na koniec korek z srajta¶my i kleju do paneli pod³ogowych(lepszy ni¿ wikol bo daje tward± spoine!!!) Zostawiam nastêpnie na kilka dni w cieple. W denku wierce ma³y otworek taki akórat na lont zielony z ogni rzymskich. Ca³o¶æ kilka razy owijam szerok± ta¶m± klej±c± tak± do zaklejania kartonów. Poza zwiêkszeniem wytrzyma³o¶ci zmniejsza sie promieñ ra¿enia od³amków. Petarde stawia sie denkien do góry, bo z regó³y ono jako najciê¿sze mo¿e daleko polecieæ. Jak petarda jest dobrze zrobiona to wygar przewy¿sza wszystkie achtungi big jumbo itp
W wersji ekonomicznej i szybkiej do petardy sypa³em mieszanke cukier puder (40%) i saletra potasowa(60%). mieszanka zajmowa³a 1/3 objento¶ci. Potem sypa³em tam ostro piasek, a sam wylot zatyka³em upchan± srajta¶m±(nawet bez kleju). Jako ¿e mieszanka wolno sie pali mo¿e byæ ubita. Na koniec jeszcze sam± zaokr±glon± górê puszki sp³aszcza³em m³otkiem. Chuk wprawdzie du¿o s³abszy od p-cz ale porównywalny z conajmniej ¶redniej wielko¶ci petardami. Czas przygotowania: oko³o 5 minut, a przytym ¶mieszne koszta.
PS. Ostatnio wpad³a mi w ³apki(jeszcze je mam) 0,5kg puszka po camping-gazie. Jest spawana i ma kur**sko grube ¶cianki... Ale to by chyba by³u ju¿ troche przegiêcie, a jakby co to odpala³ bym j± w jakim¶ g³êbokim rowie i to elektrycznie  _________________ Drinken macht freie... 
Ostatnio zmieniony przez Polak dnia Sro Lut 25, 2004 8:32 am, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¦ciArwA

Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Wto Lut 24, 2004 10:14 pm Temat postu: |
|
|
lepiej dziure na lont wywierc przed sypaniem prochu
taka mala rada  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Polak
Do³±czy³: 25 Sty 2004 Posty: 229
|
Wys³any: Wto Lut 24, 2004 10:39 pm Temat postu: |
|
|
No i jeszcze jeden pomys³: Ostatniego sylwestra kupi³em petarde "Mega Jumbo" swojego czasu(jakie¶ 4-5 lat temu) by³y to strasznie mocne petardy -nie tylko mog³o palce ile i ca³e ³apy pourywaæ- sam widzia³em w TV jak ch³opakowi po wybuchu r±czka sie koñczy³a na ³okciu(¿e o twarzy to ju¿ nie wspomne)!!! Prawdopodobnie po zaostrzeniu przepisów zmniejszyli ³adunek i teraz efekt jest ju¿ owiele s³abszy . Wiêc dlaczego jej nie przywróciæ, a nawet nie zwiêkszyæ pierwotnej mocy-taki tuning petardy? Ja tak oczywi¶cie zrobi³em
Po otwarciu standardowo: w ca³kiem poka¿nych rozmiarów(zarówno wielko¶æ jak i grubo¶æ) tubie czubata ³y¿eczka do zupy p-cz + py³e AL. Przedewszystkim doda³em p-cz mojej produkcji tak ¿e ³adunek stanowi³ ok 50% objêto¶ci. Proch czarny da³em na górê(przy loncie) a orginaln± mieszaninê na dó³. Dosypa³en lu¿no trocin tak ¿eby sie nie pomiesza³o i zatka³em korkiem tyle ¿e na ¿ywice epoksydow±. Ca³o¶æ tyby owin±³em z 10 razy ta¶m± do pakowania. I jeszcze w drasce zrobi³em otworek i do³o¿y³em 10 cm lontu(przy du¿ych ³adunkach nigdy do drasek nie mia³em zaufania )
W momencie odpalenia by³em od petardy jakie¶ 10m(chcia³em to poczuæ). Dupnê³o potwornie, ale nawet mi w uszach nie piszcza³o bo by³o to bum, a w³a¶ciwie t±pniêcie o bardzo niskiej czêstotliwo¶ci( a przypominam ¿e ludzkie ucho najbardziej wra¿liwe jest na czêstotliwo¶ci ¶rednie oko³o 1kHz). Stoj±c tam wyra¿nie poczu³em podmuch- gównie na w³osach i gardle. Na bank jestem pewien ¿e by³o s³ychaæ dobrze conajmniej z kilometra. Jako ¿e na ziemi le¿a³ ¶nieg doskonale by³o widaæ efekty: W promieniu 2,5 metra ¶niegó w ogóle nie by³o bo go wydmucha³o, a w ¶rodku powsta³ p³ytki lej(15 cm g³êboki i 50 cm szeroki).
Moja panna mówi³a potem ¿e takiego "uchachanego" to mnie jeszcze nigdy nie widzia³a i pewnie nie zobaczy. Ponoæ u¶miech jak banan przeszed³ mi dopiero po godzinie  _________________ Drinken macht freie...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
banan

Do³±czy³: 18 Maj 2003 Posty: 86 Sk±d: Szczecin
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie
W petardach typu "Jumbo" jest faktycznie bardzo ma³o mieszanki w stosunku do korpusu . Taka petarda mog³aby byæ conajmniej 5x mniejsza, tylko na pewno gorzej by siê sprzedawa³a.
Szczerze powiem ¿e raczej nie bawiê siê w korpusy papierowe i zatyczki, tylko u¿ywam pojemników po filmach (jak co¶ wiêkszego to po plussszu), du¿o warstw grubej, mocnej ta¶my pakunkowej i ca³a filozofia. Mo¿ecie siê ze mn± nie zgodziæ lecz uwa¿am ¿e taki sposób wykonywania petard jest wystarczaj±co bezpieczny (setki prób i nigdy nic nikogo nie trafi³o) czego nie moge powiedzieæ o kupnych, bo kiedy¶ kolega dosta³ zatyczk± w twarz.
Przy wybuchu takiej petardy (f-b na bazie KMnO4) gwaranujê ¿e efekt bêdzie podobny jak w petardzie co opisa³ Polak.
Co do wra¿liwo¶ci f-b KClO3/Al/S moze i jest ¶rednio czu³a na uderzenie, lecz na pewno super wra¿liwa na tarcie (kiedy¶ siê o tym przekona³em i ¶lady na rêce mam do tej pory)
Pozdrawiam. banan |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

Do³±czy³: 10 Gru 2003 Posty: 67 Sk±d: Zabrze
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 5:07 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio wypróbowa³em co¶ takiego.
Nasypujê WIELK¡ kupê ¶niegu (taki sto¿ek o promieniu 3 metry i k±cie oko³o 45 stopni). wykopuje w nim ma³y otwór akurat na petardê. Wk³adam peterdê, zapalam, a wyj¶cie zatykam wielkim klockiem drewna.
Odg³osu wielkiego nie ma, ale zajebi¶cie ¶nieg rozsypuje. Jak siê nie zatkaklockiem to mo¿na kierowaæ d¼wiêkiem (przydaje siê jak ma siê upierdliwych s±siadów. Mo¿na te¿ zasypaæ wyj¶cie drobniutkim puszkiem albo py³em wêglowym to mo¿na poog³±daæ jak siê gazy rozchodzi³y. _________________ Ka¿dego roku 10 razy wiêcej osób jest ofiar± spadaj±cych kokosów ni¿ ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gatar

Do³±czy³: 18 Pa¼ 2003 Posty: 9 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 10:53 pm Temat postu: |
|
|
W ostatniego sylwestra wraz z kumplem zrobi³em petarde o wymiarach 35cm wys. i 5cm szer. Grubo¶æ ¶cianki to by³o 0.8cm Z ka¿dej strony by³o po oko³o 13cm zatyczki (srajta¶ma na wikolu). Nape³ni³em toto mieszanin± benzoesanu sodu z KClO3 (1:1 objêto¶ciowo), bo nie mia³em wiêcej ni¿ 2g py³u Al. Niemal sra³em w gacie jak to nis³em (troche za du¿o sie naczyta³êm o niebezpieczeno¶ci tej mieszaniny), a lont mia³ chyba ze 60cm. Wybuch³o solidnie, ¶niego zmiot³o w promieniu 2m i troche ziemie "uszkodzi³o" . Lepszej petardy nie widzia³em, taki by³ piêkny huk. Jednak na mieszaninach z py³em Al lepiej wychodz± petardy (solidniejszy huk). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wys³any: Czw Lut 26, 2004 2:15 pm Temat postu: |
|
|
czy ja wiem czy solidniejszy huk Moze troszke, ale py³ Al przeciez podosi temp. spalania a co za tym idzie podosi tez temp. wybuchu. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

Do³±czy³: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys³any: Czw Lut 26, 2004 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Malutki nie tyle co solidniejszy a bardziej basowy, pyly metali(glownie Al) dopalaja sie w powietrzu przedluzajac huk...w skrocie chyba chodzi o to |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gatar

Do³±czy³: 18 Pa¼ 2003 Posty: 9 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Czw Lut 26, 2004 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Dok³adnie Szajba, w³a¶nie o to mi chodzi³o! Fajny jest efekt jak sie rakiete za ³adunkiem opó¿niaj±cym nape³ni mieszak± KMnO4 + Al. Wybuch lepiej sie niesie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wys³any: Pi± Lut 27, 2004 9:47 am Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie z Tob± Szajba, ale temp. te¿ znacznie podwy¿sze, przeciez po to sie tez daje pylki metali do fugasów. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrew
Do³±czy³: 14 Wrz 2003 Posty: 26
|
Wys³any: Sob Lut 28, 2004 6:48 pm Temat postu: |
|
|
witam
tak gatar ta petarda byla suuuper a ja juz mam pomysla na kolejna ale narazie nic nie zdradze powiem tylko tyle ze jesli dodamy pyl Al to dostaniemy wiekszy temp co podniesie nam jeszcze bardziej cisnienie gazow a to nam da wieksza predkosc co sie rowna potezniejszemu hukowi
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|