Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 11:45 am Temat postu: Nowy temat dla chc±cych awansowaæ :-) |
|
|
Witam
Czasami kto¶ do mnie napisze " co mam zrobiæ aby dostaæ gwiazdki"
Ano kumoterstwa nie ma
Macie temat. Trzeba sie tym pochwaliæ , ¿e to zrobi³em i udokumentowaæ na filmiku. Za to s± dodatkowo trzy ***. Ale nie wiêcj razem ni¿ ******. Czyli ma kto¶ ** to mo¿e mieæ *****
Skrzyd³a s± rozk³adane gdy rakieta zaczyna spadaæ.
Mi³ej soboty A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

Do³±czy³: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Pirotechmanie, a mozna wiedziec, kto cos takiego wymyslil i zrobil Czy tacy amatorzy jak my mamy szanse to zrobic Wiekszosc ma problem z ladnym lotem normalnej rakiety, a ta ma jeszcze skrzydla rozwijac Z jakiej ksiazki to jest, no chyba ze sam to wymyliles
szajba pozdrawia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
Do³±czy³: 17 Sty 2004 Posty: 78
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 1:58 pm Temat postu: |
|
|
elo
a musi byc tylko o rakietach
Czy tez moze byc o wurzytniach gwiazdek albo szelkach lub innych rzeczach |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 2:40 pm Temat postu: Kumajcie |
|
|
Alien_piro napisa³: | elo
a musi byc tylko o rakietach
Czy tez moze byc o wurzytniach gwiazdek albo szelkach lub innych rzeczach |
Nie mogê Was zachêcaæ to tematów piro bo qq sobie zrobicie i winny siê znajdzie . Rakiety s± jak klej atlas czyli ok .
Rakietê ze skrzyd³ami znalaz³em w ruskiej ksi±¿ce. Nic o nie nie wiem. Ale dajcie SR o masie paliwa do 30 gram czyli na Pcz. Czyli nie wielka rakieta. Skrzyd³a wg mnie oparte na dwóch sk³adanych "belkach" - czyli kijkach. Do tego jaka¶ gumka czy sprê¿ynka do rozprostowania skrzyde³ ( kijków ). Ca³o¶æ ¶ci¶niêta gumk± przepalan± np. lontem po 4 sekundach od startu rakiety. Kumajcie. A mo¿e jaki¶ zespó³ badawczy powo³acie . Gwiazdki po 3 dla ka¿dego z zespo³u . I wiem, ¿e ruscy amatorzy z sukcesem testowali takie rozwi±zania. A mo¿e Mr Paul S na forum de jest co¶ na ten temat
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Go¶æ dnia Sob Lut 21, 2004 2:50 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 2:47 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisa³: | .......Co muszê zrobiæ aby mieæ *****  |
M±drze pisaæ . Jeszcze jeden film z udanym startem i masz ***** . A jak powo³asz zespó³ SKZRYD£O ( do wy¿ej wymienionej rakiety ) to juz masz pi±t± * . Ka¿dy uczestnik zespo³u maj±cy dwie ** dostaje trzeci± na dobry pocz±tek . Przy braku jakichkolwiek wyników ( lenistwie ) czeka degradacja
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 3:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nareszcie jakies zajecie . Ide cos pomyslec ..
Pozd. IrkaceK
P.S. U mnie jest takie problem, ze jak cos zrobie to potem jakos nie moge odpalic - Ambasador nadal czeka.. Biedaczek sie juz zakurzyl. _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
Do³±czy³: 16 Wrz 2002 Posty: 195 Sk±d: 3miasto
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Poszukajcie w starych numerach "Modelarza". Podobny model robilem kiedys w modelarni. Skrzydla jak w lotni na 2 beleczkach rozkladajacych sie na sprezynkach. Kadlub z tego co pamietam to 2 listewki zakonczone z jednej strony drewniana glowica (1 listwa) zas z 2 strony drewnianym "tloczkiem" (2 listwa). Obie czesci polaczone sprezynka ktora powodowala iz 2 listwa wyginala sie o 90 stopni umozliwiajac stabilny lot "rakietolotni". Calosc miescila sie w korpusie rakiety i wyzucana byla z niego za pomoca gazow prochowych.
Pozdry
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Mam pomys³a! Da sie zrobiæ, tylko czasu trzeba, weekend krótki, a do wakacji daleko. Ale popróbowaæ mo¿na, a ¿e z sylwestra zosta³o mi parê prostych kosrpusów wokó³-markerowych to mo¿e co¶ wykombinuje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Pyrotechman napisa³: | ....A jak powo³asz zespó³ SKZRYD£O ( do wy¿ej wymienionej rakiety ) to juz masz pi±t± * . Ka¿dy uczestnik zespo³u maj±cy dwie ** dostaje trzeci± na dobry pocz±tek . Przy braku jakichkolwiek wyników ( lenistwie ) czeka degradacja
|
Wiêc poszukuje osób do zespo³u "SKZRYD£O" dysponuje teoretycznym projektem wszystkich którzy chc± uczestniczyæ w projekcie "SKZRYD£O" zapraszam na moje gg:2702412 i na forum www.rakiety.one.pl
Pozdrawiam Micha³ _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Ostatnio zmieniony przez MICHA£ dnia Sob Lut 21, 2004 10:43 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Wiêc zabrali¶my siê z gmicha³em do pracy, projekt ju¿ jest, wykonanie w trakcie. Jest tylko jeden problem - wywa¿enie rakiety by w pierwszej fazie lotu lecia³a, a drógiej szybowa³a - potrzebujemy teoretycznych informacji na temat wywa¿ania szybowca - je¿eli macie takowe wy¶lijcie je mi, albo gmicha³owi.
Jedna zmiana dotycz±ca za³o¿eñ - silnik o masie 40 gram i nie PCZ, tylko karmelek (pcz jest be). Wiêcej informacji o rakiecie po ukoñczeniu projektu.
ps.
Pirotechmanie - co z cz³onkami zespo³u 3 gwiazdkowymi ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 9:43 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisa³: | ,,,,,Ps. do moderatora jescze raz zmienisz mój post to siê pogniewamy  |
Nie chcê produkowaæ zbêdnych postów a muszê . Jak chcesz siê bawiæ w projekt "SKRZYDLO" na swoim forum to siê baw ale wtedy Ty bêdziesz awansowa³. Na swoim forum
crave napisa³: | ......ps. Pirotechmanie - co z cz³onkami zespo³u 3 gwiazdkowymi ? |
Macie do czasu zakoñczenia projektu SKRZYD£O po jednej
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Go¶æ dnia Nie Lut 22, 2004 12:02 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Dzisiaj skonczylem system rozkladania skrzydel. Opiera sie na 3 listewkach, sprezynce, swego rodzaju zawasie i gumce ktora jest przepalana. Zarzucam filmik. Prosze nie zwracac uwagi na balagan ale mi sie juz nie chce sprzatac . Prawa listewke wyrzuca bardziej do gory ale to jest dopiero prototyp alpha . Trzeba jeszcze wzmocnic korpus i takie tam. Na material na skrzdla mam zamiar wykorzystac taka pianke z.. zresztam dam pozniej foto. Jest elastyczna, lekka i latwo sie prostuje.
film 218kb
Aha.. Jeszcze jedno.. Film ma slaba jakos bo nie da sie moim aparatem nagrywac w pomieszczeniach wieczorem. Zeby bylo cos widac to na rakiete sa skierowane 3 lampy .
Pozdrawiam i zycze milych snow
Irek
P.S. Jutro prace sie raczej nie posuna dalej.. _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2004 11:24 pm Temat postu: |
|
|
Pyrotechman napisa³: | [
Macie do czasu zakoñczenia projektu SKRZYD£O po jednej
|
Tzn ¿e jak zakoñczymy zabawe z udanym skutkiem to zabierasz nam te * jak tak to ja siê w takie co¶ nie bawoe  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 9:02 am Temat postu: |
|
|
Witam
Chcia³em potwierdziæ moje s³owa ¿e robie to wiêc zamiesczam jeden filmik i fota
http://www.gmichal.togetherhost.com/pliki/skrzydla/skrzydla1_01.avi
Dzisiaj zamierzam dorobiæ skrzyd³a z foli oraz obudowy aerodynamiczne na te listewki i skrzyg³a bêdzie to wygl±da³o jak dodadtkowe silniki.
Pozdrawiam Micha³
Ps.Jedna * to zama³o ja chce wiêcej za takie co¶ prznaimniej dwie * i pewnie creve te¿ chcce dodatæjedn± dodatkowo . _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 10:33 am Temat postu: |
|
|
gmichal napisa³: | .....Ps.Jedna * to zama³o ja chce wiêcej za takie co¶ prznaimniej dwie * i pewnie creve te¿ chcce dodatæjedn± dodatkowo . |
Fajny filmik, tak sobie to wyobra¿a³em w wersji £ATWO . I nie k³óæcie siê o gwiazdki jak stare baby . Jest projekt - awans jest. My¶lê tylko nad mianowaniem na Szefa Projektu SKRZYD£O crave. Wtedy on dostanie awansem ( zaliczkowo ) pi±t± * . "Olanie" SKRZYD£A i gwiazdki "zaliczkowe" zabieram . Próby róbcie tak. Skrzyd³o jest ¶ci¶niêtê gumka z ma³ym lontem. Rzucasz rakietê z zapalonym lontem. Po 1 sek. przepala lont i mamy rozprostowanie skrzyde³. Ma teraz to "cu¶" lecieæ . Potem trzeba kumaæ o SR.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 11:45 am Temat postu: |
|
|
A dlaczego creve ja chce byæ szefem
A niech tam bêdziee równie dob¿e mo¿esz byc to ty (ale wola³ ja nim byæ )
Jak chcesz to mo¿esz mi zabraæ wszystkie Gwiazdy i daj je Mojemu koledze Crevowi ale wszystkie wtedy on bêdzie mia³ 9 a ja 0
I ju¿ odechcia³o mi siê bawic w zarabianie gwiazdek(to nie znaczy ¿e w projekt mi siê odchcia³o), sta¿eje siê
A tak wogule to ja zaczo³em pocz±tek zabawy Crev pu¼niej do³±czy³ i zierali¶my pomys³y on zrobi³ projekt do gotowej ju¿ po czêsci rakiety i wymieniali¶my siê pomys³ami gdyby co i jak i nale¿y mu siê ta 5* bo bez niego by³o by mi trudniej
Tak powino byæ jeden niech my¶li a drugi wykonuje i poprawia Silnik do tej rakiety Pirotechmanie jest gortowy i wyzwalacz skrzyde³ te¿ i nie jest to na gumkach tylko na sznurku który jest owiniêty stopink±.Wiêc tylko przyklejæ skrzyd³a teraz z foli i gotowe rakieta gotowa do startyu niestety narazie jestem chory wiêc startu nie bêdzie.
Jak skoncze ten projekt biore siê za projekt raca planowa³em j± robiæ teraz ale ty wyskoczy³e¶ mi z tym projektem.Rakieta podobna do tej c teraz robie, wynosi race na du¿a wysoko¶æ która zamiast spadochronu wy¿uca race na spadochronie,rakieta stabilizowana ruchem wirowym bez statecników.Ale nad tym to jescze sie pomy¶li.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 6:18 pm Temat postu: |
|
|
Ehh tam szefostwo. Projekt by³, jak powiedzia³ gmicha³, projektem lu¼nym - prêczej bym go fajn± zabawk± nazwa³ ni¿ projektem .
A wracaj±c do tematu - pierwszy projekt jest bardzo uproszczony - mo¿e w nastêpnych wersjach usprawnimy to ustrojstwo by np. zwiniête skrzyd³a by³y w ¶rodku rakiety.
A i nie s±dze by po l±dowaniu rakieta siê znalaz³a - taki szybowiec dobrze zrobiony móg³by z wysko¶ci 200 metrów lecieæ na naprawde spore odleg³o¶ci. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Rakieta "SKRZYD£A" gotowa, Start przeiwidziany na dzieñ w którym wyzdrowieje , A tak pozatym wszystko dzia³a tak jak powino.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2004 9:01 pm Temat postu: |
|
|
No piêknie jest. Micha³ pokaza³ mi w³a¶nie film jak rakieta szybuje z pustym silnikiem i nie wygl±da to ¼le. Sam niecierpliwie czekam na start i wynik pracy "zespo³u" .
A co do SR jest ju¿ wybrany - ten sam 40 gramowy pcv co zwykle . Jest on ju¿ wypróbowany, wiêc w tym projekcie jest to najmniejszy problem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|