Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 11:45 am Temat postu: Nowy temat dla chcących awansować :-) |
|
|
Witam
Czasami ktoś do mnie napisze " co mam zrobić aby dostać gwiazdki"
Ano kumoterstwa nie ma
Macie temat. Trzeba sie tym pochwalić , że to zrobiłem i udokumentować na filmiku. Za to są dodatkowo trzy ***. Ale nie więcj razem niż ******. Czyli ma ktoś ** to może mieć *****
Skrzydła są rozkładane gdy rakieta zaczyna spadać.
Miłej soboty A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Pirotechmanie, a mozna wiedziec, kto cos takiego wymyslil i zrobil Czy tacy amatorzy jak my mamy szanse to zrobic Wiekszosc ma problem z ladnym lotem normalnej rakiety, a ta ma jeszcze skrzydla rozwijac Z jakiej ksiazki to jest, no chyba ze sam to wymyliles
szajba pozdrawia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alien_
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 1:58 pm Temat postu: |
|
|
elo
a musi byc tylko o rakietach
Czy tez moze byc o wurzytniach gwiazdek albo szelkach lub innych rzeczach |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 2:40 pm Temat postu: Kumajcie |
|
|
Alien_piro napisał: | elo
a musi byc tylko o rakietach
Czy tez moze byc o wurzytniach gwiazdek albo szelkach lub innych rzeczach |
Nie mogę Was zachęcać to tematów piro bo qq sobie zrobicie i winny się znajdzie . Rakiety są jak klej atlas czyli ok .
Rakietę ze skrzydłami znalazłem w ruskiej książce. Nic o nie nie wiem. Ale dajcie SR o masie paliwa do 30 gram czyli na Pcz. Czyli nie wielka rakieta. Skrzydła wg mnie oparte na dwóch składanych "belkach" - czyli kijkach. Do tego jakaś gumka czy sprężynka do rozprostowania skrzydeł ( kijków ). Całość ściśnięta gumką przepalaną np. lontem po 4 sekundach od startu rakiety. Kumajcie. A może jakiś zespół badawczy powołacie . Gwiazdki po 3 dla każdego z zespołu . I wiem, że ruscy amatorzy z sukcesem testowali takie rozwiązania. A może Mr Paul S na forum de jest coś na ten temat
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob Lut 21, 2004 2:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 2:47 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisał: | .......Co muszę zrobić aby mieć *****  |
Mądrze pisać . Jeszcze jeden film z udanym startem i masz ***** . A jak powołasz zespół SKZRYDŁO ( do wyżej wymienionej rakiety ) to juz masz piątą * . Każdy uczestnik zespołu mający dwie ** dostaje trzecią na dobry początek . Przy braku jakichkolwiek wyników ( lenistwie ) czeka degradacja
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 3:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nareszcie jakies zajecie . Ide cos pomyslec ..
Pozd. IrkaceK
P.S. U mnie jest takie problem, ze jak cos zrobie to potem jakos nie moge odpalic - Ambasador nadal czeka.. Biedaczek sie juz zakurzyl. _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Poszukajcie w starych numerach "Modelarza". Podobny model robilem kiedys w modelarni. Skrzydla jak w lotni na 2 beleczkach rozkladajacych sie na sprezynkach. Kadlub z tego co pamietam to 2 listewki zakonczone z jednej strony drewniana glowica (1 listwa) zas z 2 strony drewnianym "tloczkiem" (2 listwa). Obie czesci polaczone sprezynka ktora powodowala iz 2 listwa wyginala sie o 90 stopni umozliwiajac stabilny lot "rakietolotni". Calosc miescila sie w korpusie rakiety i wyzucana byla z niego za pomoca gazow prochowych.
Pozdry
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Mam pomysła! Da sie zrobić, tylko czasu trzeba, weekend krótki, a do wakacji daleko. Ale popróbować można, a że z sylwestra zostało mi parę prostych kosrpusów wokół-markerowych to może coś wykombinuje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Pyrotechman napisał: | ....A jak powołasz zespół SKZRYDŁO ( do wyżej wymienionej rakiety ) to juz masz piątą * . Każdy uczestnik zespołu mający dwie ** dostaje trzecią na dobry początek . Przy braku jakichkolwiek wyników ( lenistwie ) czeka degradacja
|
Więc poszukuje osób do zespołu "SKZRYDŁO" dysponuje teoretycznym projektem wszystkich którzy chcą uczestniczyć w projekcie "SKZRYDŁO" zapraszam na moje gg:2702412 i na forum www.rakiety.one.pl
Pozdrawiam Michał _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Ostatnio zmieniony przez MICHAŁ dnia Sob Lut 21, 2004 10:43 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Więc zabraliśmy się z gmichałem do pracy, projekt już jest, wykonanie w trakcie. Jest tylko jeden problem - wyważenie rakiety by w pierwszej fazie lotu leciała, a drógiej szybowała - potrzebujemy teoretycznych informacji na temat wyważania szybowca - jeżeli macie takowe wyślijcie je mi, albo gmichałowi.
Jedna zmiana dotycząca założeń - silnik o masie 40 gram i nie PCZ, tylko karmelek (pcz jest be). Więcej informacji o rakiecie po ukończeniu projektu.
ps.
Pirotechmanie - co z członkami zespołu 3 gwiazdkowymi ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 9:43 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisał: | ,,,,,Ps. do moderatora jescze raz zmienisz mój post to się pogniewamy  |
Nie chcę produkować zbędnych postów a muszę . Jak chcesz się bawić w projekt "SKRZYDLO" na swoim forum to się baw ale wtedy Ty będziesz awansował. Na swoim forum
crave napisał: | ......ps. Pirotechmanie - co z członkami zespołu 3 gwiazdkowymi ? |
Macie do czasu zakończenia projektu SKRZYDŁO po jednej
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie Lut 22, 2004 12:02 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Dzisiaj skonczylem system rozkladania skrzydel. Opiera sie na 3 listewkach, sprezynce, swego rodzaju zawasie i gumce ktora jest przepalana. Zarzucam filmik. Prosze nie zwracac uwagi na balagan ale mi sie juz nie chce sprzatac . Prawa listewke wyrzuca bardziej do gory ale to jest dopiero prototyp alpha . Trzeba jeszcze wzmocnic korpus i takie tam. Na material na skrzdla mam zamiar wykorzystac taka pianke z.. zresztam dam pozniej foto. Jest elastyczna, lekka i latwo sie prostuje.
film 218kb
Aha.. Jeszcze jedno.. Film ma slaba jakos bo nie da sie moim aparatem nagrywac w pomieszczeniach wieczorem. Zeby bylo cos widac to na rakiete sa skierowane 3 lampy .
Pozdrawiam i zycze milych snow
Irek
P.S. Jutro prace sie raczej nie posuna dalej.. _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2004 11:24 pm Temat postu: |
|
|
Pyrotechman napisał: | [
Macie do czasu zakończenia projektu SKRZYDŁO po jednej
|
Tzn że jak zakończymy zabawe z udanym skutkiem to zabierasz nam te * jak tak to ja się w takie coś nie bawoe  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 9:02 am Temat postu: |
|
|
Witam
Chciałem potwierdzić moje słowa że robie to więc zamiesczam jeden filmik i fota
http://www.gmichal.togetherhost.com/pliki/skrzydla/skrzydla1_01.avi
Dzisiaj zamierzam dorobić skrzydła z foli oraz obudowy aerodynamiczne na te listewki i skrzygła będzie to wyglądało jak dodadtkowe silniki.
Pozdrawiam Michał
Ps.Jedna * to zamało ja chce więcej za takie coś prznaimniej dwie * i pewnie creve też chcce dodatćjedną dodatkowo . _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 10:33 am Temat postu: |
|
|
gmichal napisał: | .....Ps.Jedna * to zamało ja chce więcej za takie coś prznaimniej dwie * i pewnie creve też chcce dodatćjedną dodatkowo . |
Fajny filmik, tak sobie to wyobrażałem w wersji ŁATWO . I nie kłóćcie się o gwiazdki jak stare baby . Jest projekt - awans jest. Myślę tylko nad mianowaniem na Szefa Projektu SKRZYDŁO crave. Wtedy on dostanie awansem ( zaliczkowo ) piątą * . "Olanie" SKRZYDŁA i gwiazdki "zaliczkowe" zabieram . Próby róbcie tak. Skrzydło jest ściśniętę gumka z małym lontem. Rzucasz rakietę z zapalonym lontem. Po 1 sek. przepala lont i mamy rozprostowanie skrzydeł. Ma teraz to "cuś" lecieć . Potem trzeba kumać o SR.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 11:45 am Temat postu: |
|
|
A dlaczego creve ja chce być szefem
A niech tam będziee równie dobże możesz byc to ty (ale wolał ja nim być )
Jak chcesz to możesz mi zabrać wszystkie Gwiazdy i daj je Mojemu koledze Crevowi ale wszystkie wtedy on będzie miał 9 a ja 0
I już odechciało mi się bawic w zarabianie gwiazdek(to nie znaczy że w projekt mi się odchciało), stażeje się
A tak wogule to ja zaczołem początek zabawy Crev puźniej dołączył i zieraliśmy pomysły on zrobił projekt do gotowej już po częsci rakiety i wymienialiśmy się pomysłami gdyby co i jak i należy mu się ta 5* bo bez niego było by mi trudniej
Tak powino być jeden niech myśli a drugi wykonuje i poprawia Silnik do tej rakiety Pirotechmanie jest gortowy i wyzwalacz skrzydeł też i nie jest to na gumkach tylko na sznurku który jest owinięty stopinką.Więc tylko przyklejć skrzydła teraz z foli i gotowe rakieta gotowa do startyu niestety narazie jestem chory więc startu nie będzie.
Jak skoncze ten projekt biore się za projekt raca planowałem ją robić teraz ale ty wyskoczyłeś mi z tym projektem.Rakieta podobna do tej c teraz robie, wynosi race na duża wysokość która zamiast spadochronu wyżuca race na spadochronie,rakieta stabilizowana ruchem wirowym bez statecników.Ale nad tym to jescze sie pomyśli.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 6:18 pm Temat postu: |
|
|
Ehh tam szefostwo. Projekt był, jak powiedział gmichał, projektem luźnym - pręczej bym go fajną zabawką nazwał niż projektem .
A wracając do tematu - pierwszy projekt jest bardzo uproszczony - może w następnych wersjach usprawnimy to ustrojstwo by np. zwinięte skrzydła były w środku rakiety.
A i nie sądze by po lądowaniu rakieta się znalazła - taki szybowiec dobrze zrobiony mógłby z wyskości 200 metrów lecieć na naprawde spore odległości. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Rakieta "SKRZYDŁA" gotowa, Start przeiwidziany na dzień w którym wyzdrowieje , A tak pozatym wszystko działa tak jak powino.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 9:01 pm Temat postu: |
|
|
No pięknie jest. Michał pokazał mi właśnie film jak rakieta szybuje z pustym silnikiem i nie wygląda to źle. Sam niecierpliwie czekam na start i wynik pracy "zespołu" .
A co do SR jest już wybrany - ten sam 40 gramowy pcv co zwykle . Jest on już wypróbowany, więc w tym projekcie jest to najmniejszy problem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|