Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KML

|
Wysłany: Wto Gru 16, 2003 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam.... Na karmelku ?? Good for you men jak zamierzasz tym sterować... toszto baaaarzo wysokie prędkości!!! _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maverick

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2004 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chesz zrobić rakietę na zdalne, to musisz mieć kilka żeczy:
-servo mechanizmy ( mini silniczki elekt. do sterowania lotkami w modelach RC najtańsze od 50zł w górę )
-pico puls ( odbiornik radiowy rozmiarów mini kosztuje coś koło 300zł )
-nadajnik 2 kanałowy o dużym zasięgu ( do sterowania servami - jakieś 300-400zł )
-forsa ( wynika z powyższych punktów )
Nawet jak byś miał te żeczy, to i tak szczeże wątpie czy udało by Ci się zrobic takie coś...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bestyjuscojotus
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2004 9:02 am Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to np w wojsku rakiety kierowane są zwykle przez cienki kabel a nie radiowo poza tym taka rakieta w warunkach amatorskich byłaby bardzo- bardzo trudna do sterowania i niebezpieczna. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maverick

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2004 8:38 pm Temat postu: |
|
|
No cóż, zgadzam się z tobą, rakiety wojskowe są sterowane na kabel ( wpadka ) ale i tak sterowanie takim CZYMŚ było by prawie niemożliwe, a po za tym to jakoś niewiem jak by można było zrobić lotki na statecznikach czy coś w tym stylu, bo rakieta prawie zawsze się obraca.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maverick

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2004 1:56 pm Temat postu: |
|
|
Cóż, rakietoplan to dobry pomysł, ale mam jeszcze lepszy, a mianowicie latające skrzydło ( oczywiście na silnik rakietowy ) Czyli samolocik który wygląda tak :
..............................I......................................................................... ...........................N.I.N.........................................................................
......................MMM.I.MMM....................................................................
....................MMMM.I.MMMM..................................................................
................MMMBBM.I.MBBMMM..............................................................
............PPPPP........SS........PPPPP.........................................................
............PPPP.......................PPPP..........................................................
I - Kadłub
N - Obciążenie
M - Płat nośny
P - Lotki stabilizujące
S - Silnik
B - Lotki sterowe
Kropki są po to żeby to jakoś się trzymało kupy
Coś takiego jest do zamówienia na stronie http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/1/6/8/ <-- tylko, że ten jest na silnik elektryczny, ale to w niczym nieprzeszkadza   |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2004 1:18 am Temat postu: |
|
|
można by zrobić tą rakietę czy samolot czy co tam chcecie żeby podążała za źródłem światła . W czole rakiety umieścić 4 albo więcej fotorezystory z małą płytką i odpoiednimi elementami, baterią z jakiejś rozwalonej komórki i lotkami można sterować za pomocą elektromagnesów a nie silniczków.
to było by dobre tylko w nocy np żeby strącić latarnię koło domu sąsiada hehe - oczywiście żartowałem do niczego nienamawiam :>
albo zamiast fotorezystorów dać odbiorniki podczerwieni i rakieta śledziła by jakieś źródło fal podczerwonych np słońce - to trochę głupie
albo przelatujący w nocy helikopter który jest silnym źródłem takiego promieniowania he he
trzeba pokombinować |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2004 8:08 am Temat postu: |
|
|
Musza byc koniecznie servo mechanizmy. Juz miałem takie coś robić nawet aprature do sterowania miałem juz zaczać robić kupiłem połowe czesci, ale darowałem sobie narazie. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2004 1:03 pm Temat postu: |
|
|
a gdyby tak wykożystać mechanim wachadłowy taki jaki steruje głowicami w twardym tylko mniejszy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yuri

|
Wysłany: Pią Paź 07, 2005 6:28 am Temat postu: |
|
|
Witam !
Jak by co to służe pomocna dłonią gdyż zajmuje się modelarstwem RC (Kołowym) i mam "troche" tego "badziewia" na stanie
Serwo standart - 35zł.
Ale Po 1 musimy miec hmm Duużą rakiete i aparature o zasięgu min 2KM, najlepiej FM bo AM na takiej wysykości moze złapac zaklucenia
Pozdrawiam !
ps. Jestem świezutki i jak anrazie jest to moj pierwszy post ale zamierzam zając się modelami rakiet oraz robieniem Fajerwerków na własny użytek Tylko potrzebuje dobrej, fachowej ręki (pomocy)
Wrazie czego top odaje moj gg : 4944220 _________________ ...życie nie po to jest by brać... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Pią Paź 07, 2005 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Mam aparaturę do samolotów z pełnym osprzętem i w związku z tym będę budował rakietoplan ale całkiem innej budowy. Ma być to coś w kształcie samolotu wojskowego najpierw wynoszone przez dużą rakietę a potem ma latać na własnym sr z dość durzą prędkością. I mam problem bo nie wiem jakie przeciążenie wytrzyma kwarc w odbiorniku bo przy starcie będzie przeciążenie przynajmniej 10g jak nie więcej a nie chce stracić rakiety, rakietoplany a przede wszystkim aparatury. Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o odpowiedź. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pią Paź 07, 2005 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Najprościej to zastosować silnik o względnie niewielkim ciągu, a dłuższym czasie pracy. Spadnie Ci wartość przyspieszenia.
P.S. Kwarc to nie cewka, jego częstotliwość to kwestia rozmiaru. Tak więc chyba powinien przeżyć przyspieszenie. Możesz zawsze sprawdzić: oś, z jednej stony kwarc, z drugiej przeciwciężar, wiertara i heja ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
X-Men Gość
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 6:34 am Temat postu: |
|
|
Siema
Coś mi sie zdaje że fale radiowe przechodzą wolniej niżposuwa sie rakieta
TAK MI SIE TYLKO ZADAJE
Byś potrzebował paliwa które ma wystarczjącego kopa rzeby podnieść raikiete ale i żeby wolno leciało bo musi nadążyć za rakietą bo jak nie to będzie działało i opóżnieniem chyba ze wyżmiesz sprzęt o częstotliwośći jakieś 1Ghz-2Ghz
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 9:30 am Temat postu: |
|
|
zdzje się że ktoś chce nadświetlną na karmelku uzyskać
Poczytaj trochę teorii względnośći Einsztaina to może się odzielenisz  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 11:31 am Temat postu: |
|
|
xXx napisał: | Siema
Coś mi sie zdaje że fale radiowe przechodzą wolniej niżposuwa sie rakieta
TAK MI SIE TYLKO ZADAJE
Byś potrzebował paliwa które ma wystarczjącego kopa rzeby podnieść raikiete ale i żeby wolno leciało bo musi nadążyć za rakietą bo jak nie to będzie działało i opóżnieniem chyba ze wyżmiesz sprzęt o częstotliwośći jakieś 1Ghz-2Ghz
Poczytaj trochę http://encyklopedia.pwn.pl/20949_1.html taki mały bonusik dla zachęty bo widzę że info to ty szukać nie lubisz... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Jezeli nie przkroczy sie predkosci swiatla albo nie oddali na odleglosc wieksza niz ksiezyc,to opoznienie fali niema znaczenia.Znaczenie ma natomiast szybkosc reakcji pilota?!!!!!!!!!!!!!!W pszestrzeni do jonosferycznej fale rozchodza sie ,,bardzo szybko".Wazny wiec silnik o dlugim czasie pracy by nie stracic rakiety z oczu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|