Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

co do SR wielorazowych...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Sro Lut 11, 2004 9:03 pm    Temat postu: co do SR wielorazowych... Odpowiedz z cytatem

Witam Exclamation

Postanowi貫m sobie ostatnio zrobi� silnik, kt鏎y w identycznych warunkach pozwala豚y testowa� r騜ne paliwa. Oczywi軼ie mowa o silniku wielorazowego u篡tku. Wzi掖em rurk�...

[10 godzin p騧niej]

Jest Exclamation M鎩 pierwszy silnik metalowy wielorazowego u篡tku gotowy. Parametry silnika:

korpus
stalowy
鈔. wewn. 19mm
鈔. zewn. 22 mm
d�. 70mm

dysza
20-grosz闚ka, oszlifowana na brzegach, z otworem w 鈔odku mocowana poxilin� oraz dwoma gwo寮ziami-rusztami, zalana szk貫m wodnym
鈔.kryt. 6mm
dysza przymocowana na sta貫
鈔ednica dyszy 6 mm to dopiero pocz徠ek, planuj� stosowa� metalowe wk豉dki o mniejszej 鈔ednicy otworu

zatyczka
2-grosz闚ka + poxilina + szk這 wodne
wyjmowana

masa ca貫go silnika - 60gram(sporo Confused )

Dzisiaj odpali貫m. Paliwem by豉 karmelka denaturatowa 65:35. Kana� przez ca陰 d逝go嗆. Masa paliwa troche poni瞠j 10gram. Odpalane lontem w tulejce z folii Al. Zbyt dobrze pocz徠ku nie widzia貫m, gdy� by貫m schowany, dopiero po chwili wyszed貫m. Silnik sta� na wyrzutni i paliwo zacz窸o si� jara�, z pocz徠ku powoli, nagle... dosta� mocnego kopa, poderwa這 go do g鏎y i... Zgas這 Evil or Very Mad . Ale to nie koniec. Po ok. p鏊 sekundy - sekundzie znowu zacz窸o si� jara�, teraz silnik mia� mocnego kopa przez kilka sekund. Niestety, zd捫y� sie przewr鏂i� podczas tego za豉mania ci庵u i doko鎍zy� prac� na ziemi Sad .
Zdaje mi si�, 瞠 w paliwie musia豉 by� przerwa i dlatego silnik przygas� na par� sekund. No c騜, nied逝go kolejne testy, jak je wykonam - napisz�.

Daj� jeszcze fotki silnika.

Pozd.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Czw Lut 12, 2004 6:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Kiedy� zrobi貫m co� podobnego. Rurka aluminiowa grubo嗆 軼ianek 1mm, dysza z jednogtasz闚ki wbitej m這tkiem do rurki i zaklepana do oka豉 , zatyczka gipsowa, paliwo saletra z cukrem 55% na45% moczone na denaturacie. Odpali貫m na kijku iiii.....Bum... wuwali這 i zatuczke i dysze wiadomo z jakiego powodu Evil or Very Mad
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
quer

Do陰czy�: 25 Maj 2003

PostWys豉ny: Czw Lut 12, 2004 6:43 pm    Temat postu: Silnik Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� Smile
Pi瘯ny silnik.ja tak瞠 robi貫m podobne silniki lecz stosowa貫m inn� dysze a mianowicie z poxiliny Wink niedawno postanowi貫m zrobi� dysze z 1 grosz闚ki, od razu zabra喚m si� do roboty wzi掖em wiertarke i wiert這 1mm albo 2mm.. i gdy tak sobie wierci貫m postanowi貫m lekko docin望.... wiert這 p瘯這 i uderzy這 w 軼ian� Wink po lekiim zmieszaniu postanowi貫m zabra� si� za 2 wiuert這 i wywierci貫m dyszke kt鏎a okaza豉 si� krzywa Crying or Very sad musz� pokombinowa� bo nie wiem jak r闚ni鏒ko wywierci� otw鏎, ale to nie koniec na koniec podczas 2 pr鏏y robienia dyszki wiert這 p瘯這 i przebi這 mi na wylot palec Exclamation . Jestem za silnikami wielokrotnego u篡tku ale czy u篡cie metalu jako korpusu nie wydaje si� zbyt niebespieczne? Nawet je郵i takowy silnik nie wybuchnie zachowuj帷 sie jak granat z od陰mkami to bardzo silnie si� nagrzewa , z reszt� to by這 ju� szlifowane gdzie� na forum. Co do stopniny prochowej, sam robisz czy kupujesz gotow� (ho軛 mejda zawsze lepsza Cool ) , stosujesz C 50: Kno3 50 lub inne czy prochowe proporcje z siark�?. Przeprowadzaj dalej pr鏏y i oby polecia�!
(Karmelek rulez Very Happy)
Pozdro quer.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
maslak666

PostWys豉ny: Czw Lut 12, 2004 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Exclamation

Korpusy z metalu sa rzeczywi軼ie nieco niebezpieczne... Zdaje mi si� jednak, 瞠 na wybuch i od豉mki sa sposoby. Sama konstrukcja mojego silnika zabezpiecza go przed tym - kiedy mia豚y wybuchn望, to za這輳 si�, 瞠 wywali這by mu dysz� lub zatyczk�. Lepiej jednak 瞠by nie wybucha� Wink .
Co do stopiny... Ja stosuj� tu lont komercyjny, ale musz� poszuka� innego rozwi您ania, gdy� lont jest nieco gruby (2mm)... Jakby ktos by� nim zainteresowany, to odsy豉m na stron� www.triplex.pl . Ja kupi貫m 100m takiego lontu za 31,50 (razem z przesy趾� etc.). Je郵i nie wykorzysatacie go do silnik闚, to przyda sie do petard - jest niezawodny, na pewno nie zga郾ie.
A co� wi璚ej co do sposobu odpalania... Ja odpala貫m lontem zawini皻ym w foli� Alu (taka do kanapek), jedynie ko鎍e by造 nieowini皻e. Wpycham taki lont do samej g鏎y silnika, dzi瘯i czemu zap這n nast瘼uje w豉郾ie u g鏎y, eliminuj帷 ryzyko wybuchu. Kacper - mysl�, 瞠 w豉郾ie dlatego silnik Ci wybuch� - paliwo zapali這 si� w 鈔odku d逝go軼i silnika i eksplozja gotowa...
Paliwem by豉 tu mieszanina KNO3 + cukier (65:35), nawil穎ne denaturatem. Acha, jak nawil瘸cie denaturatem, to lepiej jest nie wk豉da� lontu od razu, tylko poczeka� a� wyschnie i dopiero.

Pozd.
Powr鏒 do g鏎y
morpiel

Do陰czy�: 26 Pa� 2003
Sk康: l康ek, l康ek zdr鎩

PostWys豉ny: Pi� Lut 13, 2004 1:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maslak666 napisa�:
Witam Exclamation

Wpycham taki lont do samej g鏎y silnika, dzi瘯i czemu zap這n nast瘼uje w豉郾ie u g鏎y, eliminuj帷 ryzyko wybuchu. Kacper - mysl�, 瞠 w豉郾ie dlatego silnik Ci wybuch� - paliwo zapali這 si� w 鈔odku d逝go軼i silnika i eksplozja gotowa...

Acha, jak nawil瘸cie denaturatem, to lepiej jest nie wk豉da� lontu od razu, tylko poczeka� a� wyschnie i dopiero.
Pozd.

Co do 1. Zawsze mi si� wydawa這, 瞠 odpalenie od g鏎y = wi瘯sza pow. spalania osi庵ana w maxymalnie kr鏒kim czasie = wi瘯sza mo磧iwo嗆 wybuchu....

Do do 2.
Chyba s� tutaj ludzie i wiedz�, 瞠 jak zatkaj� otw鏎 (jedyny) to im nie odparuje cokolwiek?? Wi璚 proponuje nie przed逝瘸� takj post闚 bo s� NUDNE!
Evil or Very Mad
Pozxd,
Maciej

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
maslak666

PostWys豉ny: Pi� Lut 13, 2004 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Exclamation

Mi nie chodzi這 o to, 瞠 zatka sie otw鏎, ale lont nasiakni皻y denaturatem mi si� jako� nie chcia� pali� - a g逝pio jest marnowa� dobry lont. A dziurki wcale nie zatka貫m, bo zatyczk� w這篡貫m juz po wysuszeniu.

Zap這n od g鏎y... Takie rozwi您anie poleci� mi PINOT. Przetestowa貫m i widz� 瞠 jest dobre, 瘸den silnik z zap這nem od g鏎y p鏦i co mi nie wybuch�. Zale篡 mi na tym, aby silnik pracowa� jak najkr鏂ej, bo to ma byc silnik wielorazowy.

Pozd.
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum